rnika
6. pro 2020
193 

Já ti jednu vytisknu...

Nejčastější věta, která u nás zněla posledních čtrnáct dní... A proč? Měli jsme totiž možnost testovat kompaktní tiskárnu Canon SELPHY Square QX10. 

Jak jsme si to užili? Co nás překvapilo, potěšilo a z čeho jsme naopak moc radost neměli? O naše zkušenosti se s vámi naše rodina ráda podělí v následujícím článku.  

V balíčku na testování přišla tiskárna a 3 balení náplní ( každá náplň obsahuje 20 listů na fotografie) a toner, který je určený právě pro ně. Asi by nebylo od věci tiskárnu trochu popsat. Na stránkách Canon se dočtete, že rozměry tiskárny jsou 102 × 143 × 31 mm a váží 445g (bez problémů se tedy vejde téměř do každé kabelky), k telefonu se připojuje bezdrátově pomocí Wi-Fi.

Pro použití samotné tiskárny je nutné nainstalovat si do telefonu aplikaci SELPHY Photo Layout (jež je ke stažení zdarma), mile nás překvapilo jak lehké to je a zabralo nám to jen několik málo minut. Orientace v aplikaci je intuitivní a nikdo se nemusí bát, že by to nezvládl. Samozřejmě bylo nutné tiskárnu nabít, vložit toner a naplnit papíry...

V základním balení byly vloženy 3 zkušební papíry i toner, který přesně množstvím odpovídal k počtu fotek. Usb kabel, který je třeba k nabíjení byl součástí balení také, ale adapter do zásuvky ne. Jak správně vložit papíry je popsáno v přiloženém návodu a ještě je uvnitř tiskárny pro jistotu umístněn obrázek, který popisuje jak na to. Je to opravdu snadné.

Zadní strana fotopapírů lze krásně sloupnout a pod ní je lepící vrstva, takže fotky se dají použít i jako štítky, které nalepíte na vámi určené místo.

Tiskárna tiskne metodou suchého sublimačního tisku, který slibuje uchování krásných jasných barev po dobu 100 let ( to my už nezjistíme, ale třeba naše vnoučata by se z fotografii mohla ještě radovat v nezměněné podobě). Fotografie se tiskne nejprve žlutá, poté červená a nakonec vyjede fotka v celé barevné škále...

Veškerá komunikace s tiskárnou probíhá přes displej telefonu. Pokud je třeba doplnit papíry nebo toner, ukáže se upozornění.

Samotný tisk je hotový během chvilky a fotografie se hned může založit, nalepit, vystavit či dát jako dárek. My jsme během testování udělali radost hned několika přátelům.

Moc rádi obdarováváme rodinu magnetkami, i naše lednička už jich na sobě má pěknou řádku, proto nás hned napadlo využít tiskárnu k domácí výrobě magnetek. Stačí jen fotografii přilepit na magnetický arch, není v tom žádný háček, jen je třeba dát pozor na dobré uhlazení, aby tam nebyly bublinky.

Fotografie je možné dozdobit rámečky, filtry nebo popisky. Nás zaujalo zdobení vzorkem přes celou fotografii, který samotnou fotku nepřekrývá a je vidět jen při určitém natočení fotky, tady přikládám ukázku tak, aby bylo zdobení vidět ( nevím přesně jak se to jmenuje, je to asi něco jako forma vodoznaku, pro představu).

Vyzkoušeli jsme i nějaké extrémní tisknutí. Jedno venku, je tedy třeba najít rovný povrch, aby to šlo. A druhý pokus byl, když jsem posílala data z telefonu z obýváku do kuchyně, kde byla tiskárna (vzdálenost cca 6m). Oboje probějhlo naprosto bez problémů. Ráda bych zmínila porovnání s fotkou z Instax (tyto fotky máme z fotokoutku z naší svatby, která proběhla v létě...). Když je obě porovnám hmatem, tak fotografie z tiskárny vyhrává na celé čáře.

Abychom tiskárnu a fotky jen nevychvalovali., zmíním tedy i to, co se nám až tak nelíbí. Určitě bychom ocenili, kdyby byla velikost fotografie větší. 

Fotopapír je o velikosti 72 × 85 mm, z toho však část plochy zabírá místo určené pro případný popis. Největší možná velikost samotné fotky je 68 × 68 mm. V aplikaci jde i složit k sobě třeba až 4 fotografie do jedné, ale třeba pro mojí maminku už byly opravdu malinké a špatně se jí prohlíželi.Myslíme si, že i cena sady inkoustových kazet a papíru je relativně vyšší a jedna fotografie tak vyjde cca na 20 Kč ( zde však chci dodat, že naopak při použití fotek jako fotomagnetky se cena už tolik nezvýší a vyjdou cenově podobně jako při objednávání online a jsou naopak větší).

S tiskárnou jsme si užili spoustu veselých chvilek a bylo úžasné dělat radost návštěvě nebo rodině hned. Za nás je nejlepší možné využití při větších rodinných akcích. Kde můžete všem ihned dát domů na památku hmatatelnou fotku a tu já upřednostním vždy než mít jí jen digitálně. Nebo pokud jedete ke svým prarodičům a chcete jim nechat při odjezdu vzpomínku na vaši návštěvu. 

Ještě dodám doušku od manžela, který se těší až si sami doma vytiskneme nějaké fotky, které nejsou veřejnosti publikovatelné. Prý se s nimi bude těšit až budeme staří a sešlí.

#test_canon4 #recenze #canon_selphy_zkusenosti4

Začni psát komentář...

Odešli