wrtulka
28. bře 2017
15185 

Dvojité štěstí

 „Děti nemluvily, přejídaly se a neuměly si dojít ani na nočník, ale beze slova po sobě uklízely, rovnaly si postýlku, odnášely nádobí, oblékaly se… Jednou zlobily a manžel jim z legrace řekl „Že vy půjdete klečet?“ Jenže to, co následovalo, nás velmi zarazilo - oba dva si beze slova šli kleknout do kouta. Neplakali, ani nic neřekli, jen si klekli. V tom okamžiku jsem si s těžkým srdcem pomyslela, co si asi ty děti musely prožít.“

Za dnešní příběh velmi děkuji adoptivní mamince dvojčátek. Ano, i to se občas stane, že se biologičtí rodiče nemohou postarat hned o dvě děti zároveň. Pro sourozeneckou skupinu je bohužel všeobecně těžší najít náhradní rodinu. Pokud vše ještě komplikuje nepříznivá anamnéza ze strany biologické rodiny, mohou tyto děti bohužel čekat v ústavním zařízení i léta…

O tom, že bychom si osvojili děťátko bez rodičů, jsme přemýšleli už dávno před tím, než jsme zjistili, že nemůžeme mít své vlastní biologické děti. Po dvou neúspěšných pokusech u lékařů tak naše další cesta vedla přímo na OSPOD, kde jsme podali žádost o osvojení.

Přípravy a proces schvalování byl pro nás oba psychicky náročný. Občas jsme pochybovali, jestli to vůbec můžeme zvládnout. Ale představa dítěte, kterému dáme domov, nás vždy vzpružila a dostali jsme odvahu jít dál.

Kouzelný telefon

Na den, kdy u nás zazvonil „kouzelný telefon“, nikdy nezapomenu. Bylo to dva dny před mými narozeninami. Od rána mi volalo velké množství gratulantů a já si v duchu říkala, že mi ještě můžou zavolat z OSPODu a bude to už úplně dokonalé.  O dvě hodiny později pak opravdu zazvonil telefon a na druhé straně byla sociální pracovnice, která řekla tu nejkrásnější větu na světě „Máme pro Vás dvojčátka“.

Do telefonu jsem se dozvěděla jen úplně základní informace o tom, že se jedná o chlapečka a holčičku dva a půl roku staré a něco ze zdravotní anamnézy, vůbec jsem ale nedokázala vnímat. Položila jsem telefon a nebyla jsem schopna vůbec ničeho! Jen jsem plakala štěstím a šeptala si „Budeš máma!“

Pak jsem volala manželovi do práce, aby si zařídil na další den volno. Jen jsem mu řekla „Budeš tátou“. Hrozně dlouho nemohl pochopit a uvěřit tomu, co mu říkám! Doma pak přišlo dojetí i na manžela. Poprvé jsem ho viděla plakat! Večer jsme pak dlouho do noci seděli, povídali si a plánovali pokojíček.

První setkání

Další den jsme se jeli s manželem na OSPOD seznámit se spisem dětí. Byla jsem nervózní a čekala netrpělivě, co se dozvím. Bylo tam toho moc špatného. Matka feťačka, děti narozené s pozitivní žloutenkou. Byl zde předpoklad, že budou hyperaktivní, s poruchou intelektu a s dalšími potenciálními komplikacemi.

Vnímala jsem to tak, že jde jen o předpoklad, což neznamená, že se to nutně takto stane. A pak nám ukázali fotku dětí. Dvě nádherná stvoření, která se choulila na sedačce a v očích jim bylo vidět něco nepopsatelného. Milovala jsem je již od toho prvního okamžiku.

Dostali jsme kontakt na kojenecký ústav, kde byly děti umístěné a domluvili jsme si tam schůzku. Celou noc před tím jsem nespala a představovala si, jaké to setkání asi bude. Cesta se mi velmi vlekla a já se nemohla dočkat, až ty dva poprvé uvidím. V kojeneckém ústavu pak s námi nejdříve mluvily sociální pracovnice a lékařka dětí. Znovu nám zopakovaly informace ze spisu a já v tu chvíli věřila, že vše bude v pohodě!

Potom už jsme šli s manželem a lékařkou do herny a tam nastal ten nejkrásnější okamžik. Teta nám přivedla ukázat děti. Bylo mi, jako by mi je ukázali po porodu. Přišla taková dvě ptáčátka. Holčička si mi hned sedla na klín a objala mě. To už jsem neudržela slzy a ta maličká mi je otírala svou ručičkou.

Chlapeček trochu plakal, ale když ho manžel vzal do náručí, tak brzo přestal. Potom pro změnu začal plakat manžel a ani se to nesnažil skrýt. Teta tam s námi ještě chvíli zůstala a pak odešla a my mohli zůstat s dětmi sami. Bylo to něco tak neskutečně krásného!

Hned na další návštěvě jsme OSPODu oznámili, že máme o děti zájem a chceme je do své péče.

Domů?

Začali jsme za dvojčátky jezdit tak často, jak to jen šlo a brát si je na propustky i domů. Ústav nám ale začal dělat problémy. Například nám bylo oznámeno, že děti nedostaneme na propustku, pokud si pro ně nepřivezme vlastní oblečení a boty. Byly i další problémy, ale nenechali jsme si to líbit a obrátili se na sociální pracovnici dětí, která nám v jednání s ústavem naštěstí pomohla.

Od prvního setkání uplynuly celé čtyři měsíce, než jsem držela v ruce rozsudek, ve kterém stálo, že děti jsou svěřeny do naší péče.

Celé ty čtyři měsíce pro nás byly strašně těžké a pro děti dvojnásob. Ke konci jsme si je už ani radši moc nebrali domů. Protože děti se nechtěly do ústavu vracet a celou cestu nám pak proplakaly.  Dodnes se moc bojí, když je třeba vezeme autem jen směrem k městu, kde se ústav nachází.

Konečně doma!

Děti se doma zabydlely rychle. Chovaly se jako každé malé děti, ale následky pobytu v ústavu vidím velké..

Žily například stále ve strachu, že jim někdo sní jejich jídlo a tak si ho do pusinky cpaly neskutečné množství, až vypadali jako dva malí syslíci a já jim ho musela z pusinky vyndávat. Stejně tak toaleta – nikdo je neučil chodit na nočník. Takže jsme s tím začali doma, ale ukázalo se, že plenky vnímají jako běžnou součást oblečení. Dodnes (po roce v rodině) si nedokážou říct na toaletu, i když jsou bez plen.

Velké opoždění vidím i ve vývinu řeči. Děti uměly jen jednu jedinou větu a několik málo slov. Naopak  mi přišlo, jako by děti v ústavu musely rychle dospět.

Nemluvily, přejídaly se a neuměly si dojít na nočník, ale beze slova po sobě uklízely, rovnaly si postýlku, odnášely nádobí, oblékaly se…

Z čeho mě ale opravdu zamrazilo, byla tato událost:

Jednou děti zlobily a manžel jim z legrace řekl „Že vy půjdete klečet?“ Jenže to co následovalo, nás velmi zarazilo - oba dva si beze slova šli kleknout do kouta. Neplakali, ani nic neřekli, jen si klekli. V tom okamžiku jsem si s těžkým srdcem pomyslela, co si asi ty děti musely prožít.

Hned jsme šli a vzali je do náruče a mazlili se s nimi. Od té doby jsme tuhle větu nikdo nikdy nevyslovili a nevyslovíme, přejeme si, aby na to zapomněly!

Věříme, že bude líp!

Po roce v naší rodině se z našich dvojčátek stali raubíři, kteří chvilku neposedí a nepostojí, vše musí prozkoumat. Zatím bohužel bojujeme se všemi nešvary, které si z ústavu přinesli a odstranili  je pouze částečně.

Během několika měsíců se nám podařilo naučit děti alespoň trochu mluvit, začínají spojovat slova do vět a téměř jsme odbourali pleny. Zlepšuje se také úroveň jejich stolování. Ale hlavně si děti začínají víc věřit a to nejkrásnější – když přijdou a řeknou „maminko“ nebo „tatínku“ a obejmou nás. V tu chvíli víme, že to všechno mělo cenu a že se s tím vším popereme!

I když příprava na osvojení byla náročná a čekání na kouzelný telefon pro nás bylo až psychicky vyčerpávající. Rádi jsme to celé překonali, protože jsme dostali ten nejvzácnější dar – děti. Od toho okamžiku jsme začali žít a dýchat jen pro ta malá stvoření, která se na nás upnula a my se stali jejich světem a ony zase naším.

Po příchodu do rodiny se děti změnily – pomalu, ale jistě začaly zlobit víc, než jak jsme je znali z ústavu. Ale my víme, že je to dobře! Znamená to, že nám věří a že jsou u nás už prostě doma.

Je na nás, abychom jim vynahradili vše, co dosud neměli a nejde o hračky nebo vlastní pokoj. Jde o mazlení, lásku ale také o laskavé nastavování hranic. Vždyť v ústavech neměly dostatek péče a byly ponechány bez jakéhokoliv vedení. Proto je na nás podat jim ruku a provést je dětstvím a dospíváním.

#blogujeme #mk_blog_academy #adopce #vychova #materstvi

http://adopce-donaha.infoblog.cz/

https://www.facebook.com/AdopceDoNaha/

Moc vám fandím. Jste úžasní. Věřím, že všechny ty ústavní šrámy s pomocí odborníků nakonec odstraníte!

28. bře 2017

Pěkně napsaný příběh rozhodně šťastný jak pro vás ale i pro VAŠE děti. Kdo ví co by se dělo kdyby jste si ty dva drobečky nevzali. Všechno chce čas aby se naučili a zapoměli.
Máte můj obdiv! Protože já bych tohle nezvládla. Nedokážu si představit udělat tento velký krok a vše řešit s úřady a brát si domů děti když bych nevěděla že mi je na 100% dají... Přeju vám štěstí a hodně radosti s dětmi.

28. bře 2017

Pokaždé když si čtu tvoje články, tak si říkám, že už nebudu bulet a nikdy to nevydržím, díky za další silný příběh.

28. bře 2017
Komentář byl odstraněný
wrtulka
autor

@neliste to mě mrzí že jsem tě zase rozplakala..já vím i pro mě je tohle silný příběh...

28. bře 2017

@wrtulka koukám že nikdo ze čtenářů nepochopil, že nejde o tvoje děti, že nám příběhy pouze zprostředkováváš.....a já myslela že už jsi na koníkovi docela profláklá 🙂

28. bře 2017
wrtulka
autor

@neliste vidíš a to to na začátku píšu 😀 že za příběh děkuju adoptivní mamince..
já to vnímám tak že přejí vše nej té mamince..🙂 občas se mi to stalo už i u jiných příběhů..

28. bře 2017
wrtulka
autor

@neliste a profláklá 😀 hele zase tak moc asi ne 😀 ale každý nový čtenář je super 🙂 když se pak začte do dalších článků tak pochopí 🙂))

28. bře 2017

krásné,dojemné ,jste úžasní !!

28. bře 2017

Drzim palce, moc vam fandim!!! Do budoucnosti hodne sil a zadne pochyby. Udelali jste prekrasnou vec!❤

29. bře 2017

@neliste Já to pochopila, ale fandím autorce, předpokládám, že si to tu taky přečte 😉

29. bře 2017

@wrtulka Jedno malé upozornění, jeden odstavec je tam 2 x . Nad a pod obrázkem dětí co se drží za ruce a jsou zády. Možná je to schválně...ale neřekla bych.

29. bře 2017

Úplně mě dostalo, jak se děti bojí, když jedou autem, bály se o jídlo, poslouchaly příkazy, ale na nočník nedošly.. Mrazí mě z toho. Věřím, že tety v ústavech dělají, co mohou, ale dětí je hodně.
A editorská poznámka🙂 Jeden odstaveček se opakuje🙂 (Začali jsme za dvojčátky dojíždět atd.)
Děkuju za článek!

29. bře 2017
wrtulka
autor

@karja je to chyba opravim diky to vis delala sem to v 10 večer tak to podle toho vypadá☹

29. bře 2017

@neliste taky vždycky bulím
@wrtulka jsou to krásné příběhy a všechny ty rodiče velmi obdivuji, přijde mi strašně nespravedlivé jakým způsobem se úřady chovají k lidem a jak neskutečně náročný je to psychicky proces, pro ty kteří si chtějí adoptovat dítě, jsou ochotni toho tolik pro ně udělat a když z pohledu pracovníka ve školství vidim, jak některé děti živoří, ale hlavně že jsou se svými bio rodiči a pro ty tak přísná pravidla neplatí. Také nemůžeme mít děti, ale zatím máme za sebou 1. IVF bohužel při posledním ketu se zadařilo jen na chvíli, v sobotu to budou 4 týdny od spontánního potratu a revize. Prozatím jsme ještě mladí a doufáme, že se nám podaří.

29. bře 2017

@wrtulka
@wrtulka Nechala bych to bez komentáře, ale žádala jsi o kritiku🙂 A nic jiného ke kritizování jsem ještě nikdy v Tvých článcích nenašla🙂

29. bře 2017

Krasny pribeh. Je smutne,kolik je nezodpovednych zen. Je mi smutno za vsechny ty nevinne dusicky. ☹ jeste,ze je takovych lidi,jako jsi Ty a spousta jinych,co dokazou lasku davat dal!!

29. bře 2017
wrtulka
autor

@karja však v pohodě a já za to moc děkuju!

@dendinka vidíš..a já dnes zpětně vím že bych žádala už po prvním nepovedeném IVF..

30. bře 2017

emotivni pribeh. az me rozplakal. rodicum i tem drobeckum preji uz jen krasne chvilky

1. dub 2017

Je to úžasné čtení 🙂. Gratuluji k zdárnému osvojení a získání důvěry dětí k vám 🙂.
I já občas bojuji s tím svým raubířem 🙂 a brzo k němu přibude sourozenec .. moc se těším i když vím, že to bude těžké 🙂.

2. dub 2017

Opet krasny clanek, mela jsem na krajicku. Preji vsem adoptivnim rodicum a jejich detem, aby v zivote meli uz jen stastne chvile a taky, aby se urady vzpamatovali a byli na strane tech, kteri chteji dat detem lasku.

@wrtulka Pokud mohu mit osobni dotaz, vim, ze pises pribehy jinych adoptivnich matek, ale ty sama mas deti adoptovane? Psala jsi tu, ze uz bys zadala po prvnim IVF.
Jinak fandim tve praci a tomu, co delas a jak o tom umis psat! Super! 👍

18. dub 2017
wrtulka
autor

@thea777 ano já sama mám adoptovanou dceru. Napiš mi klidně KZ 🙂 a děkuju!

18. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli