wrtulka
22. lis 2016
7463 

Pouto lásky a důvěry k rodičům

V některých směrech své rodiče vlastně vůbec nepotřebovala. Když ji něco vylekalo nebo rozzlobilo, nejlépe se uklidnila sama, ne v náruči mámy, tak jak je to běžné. Sama usínala a sama se probouzela. Po probuzení nevolala mámu, prostě jen seděla v postýlce a tiše čekala.

Nikdy bych nevěřila, jak moc důležité pro celý budoucí život je to, jak jste citově navázaní na své rodiče. Jak jim důvěřujete, věříte jim, že tu budou v dobrém i zlém a můžete se na ně vždy a za všech okolností spolehnout.

Teorie pevného pouta

První roky života, především kojenecký věk, je v tomto ohledu opravdu zásadní. Dítě přichází na svět bezmocné, odkázané na pomoc a péči svých nejbližších. Maminka v ideálním případě reaguje vnímavě a citlivě na jeho potřeby, ať už fyziologické nebo potřeby blízkosti, obětí, lásky a něhy. Přesně na tohle je mozeček malé bytůstky připraven a v takových podmínkách se rozvíjí optimálně. Z miminka pak roste člověk plný důvěry v sebe, ale také ve svět kolem.

Cítí, že je přijímán, že on jako takový je dobrý, protože jeho rodiče ho milují takového, jaký je, dále cítí, že svět je bezpečné a krásné místo - jsou tu přece rodiče, kteří ho ochrání před nebezpečím, a později to přece zvládne sám.

Co když je ale vše jinak?

Evoluce počítala s ledasčím, například s tím, že matky po porodu umíraly a dítěte se ujal někdo z rodiny. S tímhle si dětský mozeček poradit umí, prostě vazbu, kterou mělo vytvořenou k mámě, přenese na novou pečující osobu. Určitě to bolí, ale je to stále přirozené.

S čím ale určitě nepočítala a co určitě přirozené není, je to, že dítě umístíme do kolektivního zařízení – kojeneckého ústavu (dnes dětského centra), kde budou naplňovány jeho základní fyziologické potřeby a tím to tak nějak končí. Co se pak děje v mozečku takového dítka? Jak se pak vyvíjí jeho vztah k sobě samému a ke světu kolem nás?

Za dnešní příběh děkuji adoptivní mamince holčičky, která má tuto zkušenost za sebou.

První setkání

Když adoptivní rodiče poprvé uviděli svoji dceru v kojeneckém ústavu, bylo jí pět měsíců. Miminko s vyrážkou kolem pusinky, které leželo samo tak nějak smutně ve velké postýlce. Holčička si neuměla podat hračku, neuměla se otočit na bříško a o pasení koníčků se mohlo mamince jen zdát.

Maminka se zajímala, čím je způsobena vyrážka kolem pusinky miminka. To, co zjistila, ji nepříjemně překvapilo. Bylo to totiž způsobeno tím, že miminku, které zkoumá svět také pomocí úst, nebyla věnována dostatečné péče - pusinka nebyla dostatečně často otírána.

Z čeho měla ale maminka mnohem horší pocit a co se rozhodla nakonec řešit i s personálem kojeneckého ústavu, bylo to, že miminko bylo opravdu ošklivě a bolestivě až do krve opruzené.

Vzhledem k tomu, že se právní uvolnění miminka protáhlo, mohli budoucí rodiče maličkou domů nejdříve navštěvovat v kojeneckém ústavě a brát si ji na víkendové návštěvy a až následně v devíti měsících jim byla svěřena úředně nastálo.

Doma

Doma maminku překvapilo při péči o dceru hned několik věcí. Maličká zvládla pít pouze mléko z láhve. Příkrmy jako takové vůbec neznala, neuměla jíst lžičkou kaši ani jídlo s kousky.

V některých směrech své rodiče vlastně vůbec nepotřebovala. Když ji něco vylekalo nebo rozzlobilo, nejlépe se uklidnila sama, ne v náruči mámy, tak jak je to běžné. Sama usínala a sama se probouzela. Po probuzení nevolala mámu, prostě jen seděla v postýlce a tiše čekala.

Maličká vůbec nevyžadovala fyzický kontakt, naopak odmítala jej. Při pláči se pak kousala do prstíků tak silně, až jí z nich někdy začala téct krev. Co bylo pro maminku také velmi smutné a nepříjemné, že ji dcera odmítala při hraní, vystačila si prostě sama a na maminku se ani nepodívala.

Jednu věc, ale začali rodiče řešit s lékařem. Měli totiž pocit, že dcera spí mnohem více, než je v jejím věku běžné – prospala totiž až dvacet hodin denně! Lékař zjistil hned dvě příčiny, první byl nedostatek železa v krvi. Druhou příčinou bylo psychické rozpoložení maličké. Šlo o obranný mechanismus, který si vyvinula v kojeneckém ústavě – ve spánku se cítila v bezpečí.

I z hlediska psychomotorického vývoje byl na maličké pobyt v kojeneckém ústavu znát. Poprvé se otočila ze zad na bříško až v rodině, a to v devíti měsících, první krůčky pak následovaly v měsíci patnáctém.

Pomoc odborníků?

Problémy se spaním časem odezněly, ale ty, které se týkaly samopoškozování, bohužel naopak gradovaly. Maličká si často rozdrápala pusinku nebo ručičky až do krve. Tulení nepřicházelo v úvahu, to pak vztekle kopala kolem sebe. Zoufalí rodiče v této době vyhledali pomoc psychologa a následně také psychiatra.

Oba lékaři duše se shodli na tom, že maličká trpní poruchou attachmentu (připoutání se). Vzorec, podle kterého se naučila žít v kojeneckém ústavu, se přenesl i do jejího následného života v rodině. Zkušenost s tím, že svět je místo plné nástrah a nebezpečí a na vše je úplně sama. Nechce a neumí přijmout péči, lásku, pomoc a uklidnění rodičů.

Rodiče se této diagnózy velmi zalekli, ale potěšilo je, když jim lékaři dali naději na částečné nebo úplné vyléčení. Rodina tedy za dohledu odborníků pracuje na vztahu, na obnově toho pouta důvěry a lásky, kterou dítě k rodiči tak moc potřebuje.

Výsledky takové práce nejsou vidět ihned, ale postupné krůčky ke zlepšení rodiče vidí a cítí:

„Když mi při čtvrtých narozeninách dcera řekla: „Maminko, mám tě moc ráda!“, tak jsem se rozbrečela. Vím, že to půjde a my nad tím vyhrajeme!“

#blogujeme #mk_blog_academy #adopce #vychova #materstvi

http://adopce-donaha.infoblog.cz/

https://www.facebook.com/AdopceDoNaha/

Ano, útěk jako jeden ze základních obranných mechanismů. V tomto případě útěk do spánku, znám i případy, kdy se týrané děti vymístily z těla, protože už se utrpení nedalo snášet, což je pro většinu populace jen těžko představitelné. Ano, lidská psychika je hluboká a mocná jako oceán. Přeji rodičům hodně sil, trpělivosti a lásky do dalších chvil s holčičkou, protože toto by většina lidí nezvládla. A tobě děkuji za další zajímavý článek.

22. lis 2016
wrtulka
autor

@neliste Díky nejsem psycholog a zrovna tímhle jsem si nebyla 100%jistá jak to je, snažím se příběhy sbírat a dávat dál tak jak mi je maminky dají takže o útěku do spánku jsem jen tušila, že to tak asi bude je to strašně moc zajímavé. Prosím rozveď co zanemená vymístit z těla?

22. lis 2016
22. lis 2016

To je hrozný, hrozný ☹ Kolikrát se obracím k Bohu, Vesmíru, ať je tam, kdo je tam, ať má každé dítě milující náruč.

22. lis 2016

Kolik takovych deti jeste bude..... 😢

22. lis 2016
wrtulka
autor

@panickatlamicka bohužel stále jsou a stále se děti umisťují i do KU i když je to čím dál méně a méně..ale tahle holčička je třeba podobně stará jako moje..takže aktuální problém bohužel

22. lis 2016

@wrtulka říkala mi to kámoška, že to zažila jako dítě, taky neměla idylické dětství, je to trochu už na pomezí metafyziky. To utrpení je pro psychiku člověka tak velké a pojí se s tak obrovskou psychickou bolestí, že psychika zareaguje samoregulujícím mechanismem a vědomí člověka je v určitých chvílích, třeba před spaním mimo tělo, takže nic necítí. Je to tentýž samoregulující mechanismus jako když člověk prožije trauma třeba při dopravní nehodě a pak má do konce života "okno", nic si nepamatuje. Ta samá kamarádka zažila už v dospělosti, když měla syndrom vyhoření v práci a vzala si od kolegyně nějaký prášek na nervy, myslím, že to byl Lexaurin, úplně stejné vymístění. Pozorovala svoje tělo z výšky, takže když třeba jela tramvají tak viděla jak tam to tělo sedí na sedadle a viděla lidi kolem a ikdyž se třeba kousla do ruky, tak nic necítila. Tento stav, kdy už myslela, že se opravdu zblázní, trval tři dny, pak se zas do těla vrátila. Od té doby se nedotkla žádných léků ani alkoholu. Podotýkám, že se jedná o velmi úspěšnou a inteligentní bytost, která se nikdy neléčila na psychiatrii, aby si někdo nemyslel, že je blázen. A o podobných zážitcích jsem četla i v odborné literatuře.

22. lis 2016

Chudáci děti ☹

22. lis 2016
wrtulka
autor

@neliste to je strašně moc zajímavá záležitost musím říct (když se oprostím od té hrůzy kterou musela kamarádka prožít což mě moc mrzí) by mě zajímalo jak je to možné..

23. lis 2016

@wrtulka víš jak to říká Malý princ: "Co je důležité, je očím neviditelné" Prostě náš svět není jen to co můžeme vidět, změřit, zvážit a osahat si.

23. lis 2016
wrtulka
autor

@neliste vidíš dlouhá léta jsem s tímhle žila..jako že jsem měla tenhle pocit, ale mám za sebou spoustu zkušeností které mě z tohohle omylu vyvedly..

23. lis 2016

@wrtulka
@neliste verim tomu ze se to stalo ma to i nazev astralni cestovani kdyby jste si chteli pocist je to moc zajimave, i kdyz to musi byt velky sok tohle zazit jako vase kamaradka me by asi trefilo.

25. lis 2016

@ahoj22 jo už jsem o tom dost načetla, první byl asi Tulák po hvězdách

25. lis 2016

To je hruza, co si ti deticky musi prozit(prozivat),protoze jejich rodice jsou bezohledni. Ja potkat jejich matku,tak ji nafackuju. Kdyz to clovek cte,nejradsi by si ta nebozatka vzal vsechna domu ☹ je mi z toho smutno.

29. lis 2016

Začni psát komentář...

Odešli