zebra2009
24. lis 2019
7291 

Dětské chytré hodinky LAMAX WatchY2 s GPS...zase o krok "dospělejší"

V první řadě bych chtěla poděkovat redakci Modrého koníka za možnost otestovat tyto dětské chytré hodinky LAMAX WatchY2 s GPS. Když jsem dětem řekla, že jsme vyhráli testování těchto parádních hodinek, kluci byli opravdu nadšení a na hodinky se těšili skoro stejně jako teď na Ježíška. Testovali je oba dva a do testování zapojili dokonce i Emičku. Přežili to všichni, i ty hodinky tento zátěžový test vydržely 😀

Když dorazil balíček s tímto "malým zázrakem" s úsměvem jsem ho od kurýra převzala. Konečně přišla "pošta", na kterou se hooodně těšil i můj muž. Součástí hodinek byla i SIM karta od T-Mobile, díky které tyto hodinky především v očích Adámka stouply na ceně. Nejprve si myslel, že je to jen taková "kontrolní" jednotka, kudy, kdy a kam chodí, když jde třeba na házenou, nicméně jakmile zjistil, že z hodinek může posílat i zprávy a telefonovat, bylo vidět, jak srdíčko juniora "poskočilo". Vzhledem k tomu, že nakonec hlavním uživatelem hodinek bude v tuto chvíli Adámek, rozhodla jsem se, že tuto recenzi nebudu hodnotit jenom tak, jak se hodinky líbí mně, ale že bych ráda vyzdvihla i připomínky očima dítěte, které by mne třeba ani nenapadly.

Hodinky LAMAX WatchY2 se vyrábí ve dvou barevných provedeních - v černé barvě s modrým páskem pro kluky a v růžové barvě s bílým páskem pro holky. Pro školní děti bych řekla, že jsou na ruce velké tak akorát. Černo-modré zpracování je stylové a decentní. Nicméně s ohledem na skutečnost, že určitě nejsme jediná rodina, ve které není jen jeden chlapec nebo jen jedna dívka, tak bych osobně uvítala více barevných provedení. Když pořídíme pro Kubíka ještě jedny naprosto barevně stejné, dost se obávám, že si je budou plést. A pořídit růžové v tomto mladším školním věku...asi by Kuba koukal, proč mu cpu hodinky jak pro Emičku 😉

Hodinky se ovládají opravdu jednoduše dotykovým displejem. Pro dnešní školní děti se v podstatě jedná o intuitivní záležitost a to moje děti určitě nepatří mezi "IT závisláky". Poměrně jednoduše mi posílali vtipné hlasové zprávy hned po zprovoznění hodinek a aplikace u mě v mobilu. Pro mě je jednoznačně důležité a hodnotím to 10 body z 10, že mají tlačítko SOS, díky kterému mám jistotu, že se mi Adámek vždy dovolá, i kdyby třeba někde zazmatkoval a nedostal se rychle do kontaktů uložených v hodinkách. Další super vychytávka je funkce bezpečnostních zón. Díky této funkci vím, že dorazil v pořádku například na házenou nebo domů. 

S mužem jsme velmi ocenili historii pohybu a GPS aktuální polohu. V aplikaci v mobilu mohu sledovat na mapě přesný pohyb dítěte a to i zpětně. Když srovnám například loňský rok, kdy bylo z časových důvodů třeba, aby odcházel z kroužku sám a tyto hodinky neměl, tak nyní konkrétně já jsem mnohem klidnější, když mám jistotu, že vidím, kde zrovna je.

Vzhledem k tomu, že jsem asi ještě ze "starší" školy a svět sociálních sítí mne úplně nepohltil, tak jsem si jen chtěla ověřit, jak je to vlastně s daty, které se hodinkami přenáší. Přeci jen je super vědět, kde zrovna moje dítě je, můžeme si posílat zprávy, kde se sejdeme, ale současně jsou to citlivé informace...na tuto otázku sám výrobce odpovídá takto: "Jako jediný výrobce v Evropě dbáme na bezpečí Vašich dětí na maximální možné úrovni nad rámec zákona o ochraně osobních údajů (GDPR). Všechny naše servery, na nichž je závislý provoz aplikace, provozujeme přímo v naší data centrále, v samém srdci Evropy. Díky tomu nemusíte mít obavu o ztrátu nebo zneužití dat o pohybu vašich dětí. Bezpečnost navíc podporujeme mezinárodními certifikáty ISO 9001, ISO 14001 a ISO 27001 od TÜV SÜD, které naše data centrála získala."

Na hodinky WatchY2 se dovolají pouze námi nastavená telefonní čísla. Celkem lze nastavit až 20 kontaktů, na které lze rovněž volat přímo z hodinek. Jako něco naprosto nezbytného, co kluci ověřili i během testování v praxi je to, že jsou vodotěsné a při běžném používání vydrží na jedno plné nabití cca 4 dny. 

V neposlední řadě bych chtěla zmínit, že jsou vybaveny krokoměrem, což našeho malého nadšence do statistiky úplně nadchlo. Letos co chvíli řešil, kolik už najel kilometrů na kole, jakou má minimální a maximální rychlost atd., tak teď bude mít přehled i o tom, kolik kilometrů nachodí nebo naběhá. 🙂

Co napsat závěrem?

Z pohledu dospělého jsme zatím já ani můj muž nenašli k hodinkám jedinou výtku, co se funkčnosti týká. Hodinky LAMAX WatchY2 jsou prostě ten produkt, který plní to, co od něho očekáváte a za dobu testování jsme se na ně mohli zatím spolehnout. Nicméně jak jsem zmínila během recenze, určitě bych uvítala více barevných variant. Klidně celé černé jen rozlišené například zelenými pásky místo modrých, aby si je děti vždy bezpečně na první pohled poznaly.

Adámek mi říkal, že hodinky jsou super, ale nedá se na nich hrát žádná hra 😀 No, to těžko soudit, jestli je výhoda nebo nevýhoda hodinek. Mně to třeba vůbec nevadí 🙂

Přiznám se, že jsem byla trochu na rozpacích, jaké tyto hodinky budou, zda na ně bude spolehnutí, zda stejně není rozumnější spíše pořídit mobil, ale jsem naprosto spokojená. Hodinky mne přesvědčily natolik, že dokonce zvažuji, že až doroste i Kubík do věku, kdy bude třeba i jemu něco takového pořídit, zvolím opět tuto značku.

#recenze

#test_lamax

Chtěla bych se zeptat na to GPS. To musí mít asi pořád puštěný data? Moc se v tom nevyznám, tak prosím o radu, chtěla bych pořídit k Vánocům, ale zase aby se pak provoz neprodražil. Děkuji.

25. lis 2019

planuju koupit

25. lis 2019

zpetam se na tu funkci bezpecnostnich zon. posle mi to nejake upozorneni, ze dite opustilo konkretni budovu? kdyby odeslo bez dovoleni samo z domu na ulici?

25. lis 2019

Máme připravené pro syna hodinky pod stromeček značku clevestore... Nemůžu se dočkat až je zprovoznime.

25. lis 2019

Taky by me zajimalo, jak hodinky vyuzivaji data a kolik stoji mesicne provoz simkarty, dekuji.

25. lis 2019

Doporučuji si hodinky nejdříve vyzkoušet v obchodě a jít po vyzkoušené značce. My koupili kolem 1000 Kč a trochu lituji, že jsme je nevrátili v zákonné lhůtě. Upozorňuji, že se nejedná o zde zmíněné. 😏 Jako asi nejlepší tlačítko sos , kdy se dítě spolehlivě dovolá. Samotná volba čísel je celkem obtížná, protože samotný displej je malý a přejít na další číslo je k vzteku. Jinak měření polohy venku ok, ale jakmile dítě zmizelo v budově, tak ho to klidně ukazovala na zcela jiném místě. Nevím jestli to není chyba karty vodafon. Ale bydlím v Praze a pokryti by mělo být ok . Záleží jak často chcete používat a dobře vybrat kartu od operátora. My máme Vodafon a až během používání jsem zjistila , že nabitá data mají časový limit pro vyčerpání. Což při použití jednou týdně je nepraktické. Ale to vlastně není chyba hodinek. Jen se dělím o zkušenosti.🙂 máme wonlex GPS kids watch.

25. lis 2019

V O2 jsem se ptala jak vyřešit simku do hodinek. Paní radila ať koupím předplacenou kartu že hodinky berou málo dat...koupila jsem předplacenou kartu za 150kc a uvidíme kolik to bude stát měsíčně.

25. lis 2019

@lojal No právě dat to bere málo 😀, ale třeba Vodafon ma časový limit, kdy se musí data vyčerpat.

25. lis 2019

Mají oboustranné volání a fotoaparát, prosím?

25. lis 2019
Autor komentář smazal

Umí, prosím, nějak přehrávat hudbu?

26. lis 2019
Autor komentář smazal

@evaamy
Ano, chodí upozornění do aplikace v mobilu.

26. lis 2019

@evinkahr
@antoinet
My máme zatím v hodinkách vloženou tu SIM kartu od T-Mobile, která byla součástí balení. Nicméně zkusíme poptat u našeho operátora nějakou nabídku. Našla jsem totiž přímo od LAMAX toto vyjádření, které se týká dotazů k nákladům na měsíční provoz hodinek:
"Někteří operátoři nabízejí, k již stávajícímu hlasovému tarifu, další, takzvanou přidruženou SIM kartu. Za její provoz se u některých operátorů neplatí nic, u jiných zlomek ceny standardních tarifů. Rozpětí měsíčních nákladů je tedy velice různé, záleží jen na Vámi zvolené variantě, každopádně s vhodným operátorem lze hodinky provozovat od nulových nákladů za měsíc.
Průměrná spotřeba dat u LAMAX WatchY2 je 50MB měsíčně (při použití 1 minutové frekvence pro lokalizaci a 10 zpráv denně)."

Jinak hodinky se umí připojit i na wifi, takže když je dítě doma nebo na místě, kde wifi je, tak data netřeba řešit. Pokud data na SIM kartě nebudou aktivní, tak je ale vždy možné se na hodinky dovolat a zkontrolovat situaci. Stejně tak je možné a schválně jsme to otestovali, že aniž by to kluci věděli, nastavila jsem si odposlech a rovněž jsem měla jistotu, že jsou v pořádku.

26. lis 2019

@lojal
My v nich zatím máme kartu od T-Mobile, která byla součástí balení. Nicméně chci zajít k našemu operátorovi a zeptat se na nabídku. Tady u těch hodinek výrobce doporučuje cca 50 MB měsíčně.

26. lis 2019

@tapato
Fotoaparát v nich, myslím, není (alespoň jsme na něj nenarazili a to kluci zkoušeli snad všechno). Jinak ano, dovolá se dítě z hodinek, i se člověk dovolá na hodinky, pokud volá z telefonního čísla uloženého v povolených kontaktech hodinek, takže žádné nevyžádané hovory od "třetích" osob by neměly hrozit.

26. lis 2019

@hlasil
Myslím, že tuhle funkci nemají, stejně jako nemají fotoaparát.

26. lis 2019

@zebra2009 Děkuji. Mysleli jsme si to.

26. lis 2019
10. čer 2020

Začni psát komentář...

Odešli