Když chceš silikonové kousátko, tak je určitě nejlepší si ho vyrobit, protože z toho máš velikou radost, tak snad se bude líbit 🙂. #silikonovekousatko #potravinarskysilikon #mojeprvni #handmade #forkids

    Další háčkovaná do naší rodiny 😍👱
    Mám z ní velikou radost 💚 doufám, že se bude líbit 🌻 ještě jí přibude do šatníku pár kousků oblečení, spací pytel a další nezbytné doplňky 😉
    #noxys #crochetdoll #hackovanapanenka #handmade #crochetforbaby #doll #vyrobenosrdcem #hackovani

    byclairecz
    Zpráva byla změněna    4. únor 2018    

    🌸 ~• jen růžová to může být •~ 🌸

    editabur
    Zpráva byla změněna    26. led 2018    

    Dlouho jsem přemýšlela, co budu nosit, až mé břicho doroste do rozměrů melounu🍉 a také, co budu nosit, když budu chtít mimčo v šátku. Dlouho jsem si doma schovávala starou softshellovou bundu, ale měla rozbitý zip. Takže to byla jasná volba. Zip se mi, ale opravovat nechtělo, tak jsem si vymyslela, že místo zipu použiji knoflíky. Jsem žena činu a tak jsem se do toho pustila. Našla jsem velké šedé, bílé a černé plastové knoflíky, vypárala zip a koupila černý fleece. Fleece jsem volila, protože jsem to chtěla nejprve zkusit a bála jsem se, že zničím dražší softshell. Fleece jsem udělala dvojitý a je velmi teplý. Zašila jsem na bundě pozůstatky po starém zipu, rovnou zašila i díru po utrženém poutku (ta tam byla nejméně 2roky) a přišila ručně knoflíky. Potom přišel na řadu fleece! Naměřila jsem ho, ustřihla, sešila a našila ručně patentky ke krku. Abych přišití patentek začistila, našila jsem přes ně ještě knoflíky. Poté jsem hodila fleece na bundu a prostřihala dírky na knoflíky. Nakonec vše zaobroubila na stroji a hotovo 💜 mám z toho velkou radost, využila jsme starou bundu a břicho je v teple 🍉💚

    #noxys #handmade #nosicibunda #tehotenskeobleceni

    byclairecz
    Zpráva byla změněna    22. led 2018    

    ...trocha 🌲🐺 do 🏠🏚 pro Štěpánka a Adámka 😊

    byclairecz
    Zpráva byla změněna    16. led 2018    

    ...první hokus-pokus mazlivého polštářku pro Adriánka k narozeninám 😘 #mamasije #ootd #outfit #handmade #madewithlove #obleceni #chlapecek #holcicka #pokojicek #nursery #decore

    byclairecz
    Zpráva byla změněna    16. led 2018    

    ....pro Alexova kamaráda k narozeninám ✂️❤️✂️

    ...pandy na zahřátí pro Tylišáka ✂️❤️✂️ #mamasije #ootd #outfit #handmade #madewithlove #obleceni #chlapecek #holcicka

    evapple
    28. lis 2017    Čtené 15615x

    Hit letošních Vánoc: perníkový adventní kalendář

    Chcete svým dětem zpříjemnit čekání na Vánoce? Pořiďte jim adventní kalendář. V obchodě najdete spoustu druhů nejrůznějších adventních kalendářů s rozličnou tématikou a náplní. Ta bývá, bohužel, většinou z nekvalitní čokolády, což není nic dobrého pro dospělé, natož pro malé nedočkavce. Co kdybyste jim letos kalendář vyrobily samy? Můžete je zapojit do jeho vytváření. Děti si ho pak budou vážit mnohem více než toho kupovaného. Navíc si užijete spoustu zábavy. Už jste slyšely o hitu letošních Vánoc: perníkovém adventním kalendáři?

    Základ tvoří, jak jinak, perníkové těsto. Máte - li svůj oblíbený recept na měkké, medové a voňavé perníčky, postup znáte. Vy ostatní můžete zkusit recept mojí babičky Majky:

    Ingredience

    • 2 polévkové lžíce medu   
    • 400 gramů hladkémouky
    • 2 vajíčka
    • 1 čajová lžička jedlé sody
    • 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koriandr, hřebíček, fenykl - poměry jsou na vás, můžete ho koupit už namíchané)
    • 140 gramů cukru moučka
    • 100 gramů Hery(nebo 30 gramů kokosového oleje a 70 gramů másla)

    Perníčky jsou spíše světlejší (což rozhodně neznemaná, že nejsou dobré, naopak) kdo chce tmavší, přidá do těsta asi 1 čajovou lžičku kakaa

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180°C.

    Utřeme cukr s vajíčky a tukem. Nejlepší bude, když tuto činnost svěříte výkonnému mixéru. Směs by měla být světlá, asi jako vanilkový pudink. Právě dokonalé vyšlehání je klíčem k těm nejnadýchanějším perníčkům.

    Teprve pak přidáme perníkové koření, med a spojíme s vaječnou směsí. Kdyby vás napadlo přidat více medu (podle hesla „čím víc, tím líp“) dejte si ho raději do čaje. Více medu by z perníčků udělalo kámen (leda byste jimi pak chtěla ozdobit adventní věnec).

    Nakonec přes sítko prosejte mouku se sodou a řádně zapracujte. Zdá se vám zbytečné špinit sítko? Chyba, hezky totiž načechrá mouku i samotné těsto.

    To nechte v lednici odpočinout asi 30 minut, ale klidně i přes noc. Všechny chutě koření se hezky spojí, lepek v mouce se rozleží a pak se bude s těstem daleko lépe pracovat.

    Druhý den z těsta odkrojte kousek, který vyválejte asi na 3 milimetrový plát a vykrajujte libovolné tvary. Tuhle část milují děti. Všude lítá mouka a odkrojky těsta, a báječně to tmelí rodinu. Ne to těsto, ale společné pečení.

    Perníčky klademe na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut (horkovzduch, pokud máte plyn, uberte jednu minutu). Perníčky budou na dotek měkké a příjemně pružit.

    Po zchladnoutí zdobte dle vlastní fantazie polevou.

    Tu si buď koupíme (mají ji v každém větším obchodě – dokonce se zdobítky) nebo si připravíme domácí. Chce to pevnou ruku a trpělivost, ale výsledek stojí to za to.

    Bílková poleva

    • 1 bílek
    •  150 až 200 gramů moučkového cukru
    • 1 kávová lžička citronové šťávy (může být koupená citronka)

    Pokud použijeme citrón (nejlépe ten BIO) a vymačkejte z něho šťávu.

    Moučkový cukr prosejte (ano, ano opět sítko v akci) – ale pozor: minimálně dvakrát!

    Začněte s těmi 150 gramy, přidat můžete vždycky, ale ubrat ne.  Záleží na množství šťávy a velikosti bílku.

    K cukru přidáme citrónovou šťávu, bílek a třeme asi 15 až 20 minut dotuha.

    Kdo chce perníčky oživit barvou, přidá kapku potravinářského barviva.  

    Nesnažte se práci ušetřit, žádný kuchyňský spotřebič neumíchá tak hladkou polevu jako vaše ruka.

    Poleva by měla mít konzistenci asi jako těsto na palačinky. Je-li řídká, přidejte moučkový cukr. Naopak, pokud je moc hustá, nařeďte ji troškou citronové šťávy.

    Ideální konzistenci poznáte tak, že párátkem kápnete trochu polevy na talířek. Když kapka drží tvar a nestéká, máte hotovo.

    Stále tápete, jak by měl takový perníkový adventní kalendář vypadat? Našla jsem pro vás ty nejkrásnější inpirace. V kurzu je i zdobení lentilkami, bonbony anebo cukrovým zdobením.

    Přeji příjmné tvoření a budu ráda, když mi pochlubíte svými výtvory. 

    Zdroje inspirace:

    Topcerepty.cz, Fler.cz,Munic.cz,de.123rf.com a Dailystyle.cz

    byclairecz
    Zpráva byla změněna    2. lis 2017    

    ...aneb, když maminka šije...😊😍 #chlapecek #ootd #outfit #obleceni #milacek #handmade

    hola_sova
    3. říj 2017    Čtené 1538x

    Malování na kameny

    Máte doma dítě, které miluje kameny? Zastaví se u každé hromádky, všechny si se zájmem prohlídne, strčí do kapsy (nebo do pusy), převáží je auty, bagry apod. Tak neváhejte, malování na kameny ho jistě zaujme!

    Potřebovat budete:

    • kameny různých tvarů a velikostí
    • akrylové barvy
    • červnou fixu 
    • štětce
    • hadřík na utírání štětců (případně papírové ubrousky)
    • nádobu na vodu

    V první řadě je nutné (pokud nemáte doma nějaké menší kamenictví) začít procházkou. A jejím cílem je nasbíraní zajímavých kamenů. Ty by měly být dostatečně veliké, aby se na ně dalo malovat. Případně by měly sloužit svému účelu - např. pokud chcete vybavit venkovní kuchyňku ovocem a zeleninou, měly by mít podobný tvar. Fantazii se meze nekladou. Menším dětem budete muset pomáhat a trochu se do sbírání zapojit, ty větší to už určitě zvládnou samy.

    Pokud nemáte doma paletu, na které můžete dětem míchat barvy, velmi dobře vám poslouží například karton od vajíček. Do každé prohlubně můžete dát jednu barvu a k ní jeden štětec. Vyhnete se tak neustálému omývání štětců a i pro děti je to mnohem přehlednější. 

    Následující postup záleží na tom, jak výtvarně zdatné máte dítě. Základem je dát kamenům spodní nátěr. Jedná se o primární vrstvu - tedy pokud budete například na kámen kreslit vodu, udělejte ho modrý, pokud z něj bude melou, udělejte ho červený a tak dále. Tuto základní vrstu dokáží namalovat i nejmenší děti.

    Než budete pokračovat, nechte barvu na kamenech dobře zaschnout.

    Následně se řiďte tím jak staré nebo zdatné dítě máte. Starší děti určitě dokáží kameny dotvořit, těm mladším s tím můžete pomoci. Na základní barvu podle potřeby přidávejte další vzory. Každou vrstvu nechte znovu pořádně zaschnout. 

    V úplném závěru dodělejte detaily - například pecky v melounu. Tyto drobnosti stačí dotvořit fixou. Krásnou inspiraci na malování na kameny najdete například pod hesly #painting_stones #draw_rock a podobně.

    Tip: Protože máme podzim, tak akrylové barvy se perfektně hodí také k obtiskávání listů na papír. Nasbírejte s drobotinou různé listy, jejich rubové strany obarvěte a obtiskávejte na papír. Báječná podzimní zábava zaručena!

    Fotografie z archivu autorky

    evapple
    23. zář 2017    Čtené 2354x

    DIY: zinková mast proti akné i na dětské opruzeniny

    Tak tedy: na prahu třicítky se mi zbláznily hormony a mě se začalo dělat akné. Mně, která na něj nikdy netrpěla. Vážně, dokonce ani v pubertě jsem neměla problémy s pupínky. Až před rokem. Moje kosmetička, ke které chodím jednou měsíčně na trhání obočí (mno jo, prostě to neumím) mi poradila: „Kupte si zinkovou mast. Je levná a báječně zabírá. Kam se hrabou drahé mastičky z drogerie. To je doslova navoněná bída“.

    A taky že jo! Za mast jsem zaplatila asi 50 Kč a bylo po starostech. Pupínek vysuší a nepodráždí pokožku. Nestačí pouze jednou aplikovat, chce to minimálně třikrát v průběhu dne, ale díky tomu, že skvěle absorbuje nikdo nepozná, že ji máte na obličeji.

    Kromě toho je báječná i pro miminka. Chrání jejich citlivou pokožku v místech, kde dochází k jejímu častějšímu pocení. Zklidňuje, chladí a pečuje o ni. Pokud tedy vzniknou potničky nadměrným pocením či třením plenkových kalhotek, klidně použijte zinkovou mast. Stačí vždy, když budete přebalovat nebo jak si vzpomenete.

    „Dcera měla problém s ekzémem, vyrážku po celém obličeji, pak pod bradičkou a v záhybech na ručičkách. Doktorkanám na to dala Jarishův roztok, zinkovou mastičkou a vitamínovou mast a můžu říct že to zabralo." xjanex z diskuzního fóra Vyrážka a ekzém u čtyř měsíčního miminka, co zabralo?

    Podle příbalového letáku jsem také zjistila, že tahle zinková mast slouží k ošetření drobných povrchových poškození kůže jsou oděrky a praskliny. 

    Preventivně se používá také jako zklidňující prostředek v případě inkontinence. Moč dokáže pokožku agresivně podráždit a zinková mast ji dokáže ochránit.  

    Máte podobné zkušenosti? Podělte se s nimi i ostatními maminkami v jednom z mnoha diskuzních fór:

    Zinková mast v těhotenství – není v těhotenství škodlivá?

    Co pomáhá na opruzeniny?

    Genitální opar: jak se ho co nejdříve zbavit?

    Rozškrábaný exém: podělte se o zkušenosti

    Co na akné?

    Jak si připravit zinkovou mast doma?

    Všechny ingredience seženete v drogerii a lékárně. Dbejte, prosím, na jejich PERFEKTNÍ kvalitu. Proto se raději přimlouvám za lékárnu, kde ji mají všechny výrobky garantovanou a prověřenou. Pokud ale pravidelně kupujete v drogerii například bambucké máslo či meruňkový olej (které do zinkové masti patří) a máte s nimi dobré zkušenosti, klidně je použijte. Pamatujte, že výslednou mast budete aplikovat na obličej a pokožku vašeho miminka.

    Na 50 ml masti budete potřebovat:

    • 5 lžiček bambuckého másla(dodává pokožce hydrataci a výživu, je účinné při ekzémech, lupénce a akné. Působí protizánětlivě a urychluje hojení)
    • 5 lžiček lanolínu(je ze všech přirozených tuků lidskému kožnímu tuku nejblíže, funkčně nahrazuje kožní tuk. Také zjemňuje a zvláčňuje kůži a pomáhá při drsné a popraskané kůži)
    • 1/4 lžičky včelího vosku (je bohatý na vitamín A, při použití v kosmetice je pokožka díky němu hebká a vláčná)
    • 4 lžičky meruňkového oleje(nebo jiný kvalitní oblíbený rostlinný olej)
    • 3,5 lžičku oxidu zinečnatého(je protizánětlivý a pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku)
    • hrneček na míchání, lžičku na odměřování, metličku nebo kapučínovač, jemné sítko, vysokoprocentní líh na dezinfekci pracovní plochy i nástrojů , kalíšek nebo skleničku
    • případně na cedulku s popisem: samolepicí etikety

    Postup

    Vydezinfikujte si pracovní plochu i všechny nástroje. Nádobí stačí dát do myčky nebo ho pečlivě umyjte a poté vysušte v troubě (v podstatě jako když při zavařování dezinfikujete sklenice na džem). Pracovní desku potom stačí  pouze nastříkat šetrným dezinfekčním přípravkem typu Sanytol (pozor, nejde o reklamu, ale dobrou zkušenost) a poté ji přejet papírovou utěrkou.

    1. Nejprve rozpusťte všechny tuhé složky, tedy bambucké máslo, lanolín a včelí vosk. Zahřívejte jen tak dlouho, aby se rozpustily. NESMÍ SE VAŘIT. Pokud se vám to stane, nic se neděje, a nechte je zchladnout na pokojovou teplotu.

    2. Poté přidejte olej a důkladně smíchejte.

    3. Nakonec vmíchejte oxid zinečnatý. Nejlépe jej nejprve přesejte přes jemné sítko. Míchejte důkladně, aby v krému nebyly hrudky.

    4. Přelijte do kalíšku a dejte ztuhnout do ledničky.

    Nenechávejte mast tuhnout při pokojové teplotě, mohly by se vytvořit tvrdé hrudky.

    A jak jste na tom vy? Používáte zinkovou mast? Troufnete si na její domácí výrobu? Budu ráda, když se pochlubíte se svými zkušenostmi. 

    Použité zdroje:

    Gather moments

    Zdroje fotografií:

     Acne.com a Pexels.com

    antmi
    22. zář 2017    Čtené 591x

    Suché ruce, opruzený zadeček? Vyrobte si s námi domácí měsíčkovou mast!

    Pomalu končí sezóna měsíčku lékařského, sklízíme poslední čerstvé květy, a to je dobrý čas pro jejich zpracování do masti. Pokud máte rádi přírodní mazání, je dnešní článek přesně pro vás.

    Měsíček lékařský je krásná a nenáročná bylinka. Jeho květy rozsvítí každý záhon, a ještě k tomu je léčivý. Dá se užívat vnitřně, jako čaj (1 lžička sušených květů na hrnek), na problémy jater, žlučníku, gynekologické obtíže. Nezapomeňte si proto nasušit jeho květy do zásoby. Nejúčinnější jsou prý ty oranžové - no mně bohužel letos vykvetly jen samé žluté.

    Dnes ale budeme vyrábět mast, která je vhodná na suchou pokožku, rozpraskané ruce i paty, popáleniny, omrzliny, vyrážky a opruzeniny. Prostě takové domácí zlato! Já vyrábím raději malá množství a pokud dojde, ze sušených květů mohu kdykoli udělat další.

    Na malý kelímek masti  (cca 80g) budeme potřebovat:

    Měsíček lékařský - hrst

    Kokosový olej - 2 opravdu velké lžíce

    Lanolin - čajová lžička

    Měsíček je dobré sbírat během dne, kdy má květy otevřené a oschlé od rosy. Já stříhám květy se stonky, jako kdybych si je chtěla dát do malé vázy - stačí tak 4-5. Nebo můžete použít sušený měsíček, který koupíte v lékárnách nebo obchodech s bylinkami a zdravou výživou.

    Dále potřebujeme nějaký základ masti. Tradiční je sádlo, ale pozor! U sádla je důležitá kvalita. Mělo by se používat nesolené tzv. vnitřní sádlo z dobře krmeného prasete. To je sádlo, které se nachází okolo vnitřních orgánu prasete. Takové sádlo je opravdu dobré, ale je velice těžké ho sehnat. Já proto používám kokosový olej v biokvalitě. Seženete ho ve zdravé výživě nebo i v supermarketech.

    U kokosového oleje musíme trošku vylepšit konzistenci, proto přidáme ještě lžičku jiného tuku. Ráda používám lanolin, což je tuk z vlny ovcí. Ten se mi hodně osvědčil na synovy opruzeniny a moje bolavé bradavky. Seženete ho v lékárnách (vážený do kelímku) nebo v e-shopech. Pokud chcete mast vláčnější, můžete přidat lžičku mandlového oleje. Ten je také skvělý, zvlhčuje a zvláčňuje pokožku.

    Suroviny máme, jdeme na to!

    Postup:

    1. Měsíček si nasekáme na drobno. Krájíme květy, listy i stonky - potřebujeme cca hrst. Je dobré, pokud bylinka nepřijde do styku s kovem. Já používám keramický nůž.

    2. V nádobě si rozpustíme kokosový tuk (nebo sádlo). Dávám 2 lžíce, opravdu hooodně vrchovaté.

    3. Přidáme lžičku lanolinu. Vše rozpustíme a vypneme plotýnku.

    4. Vsypeme hrst pokrájeného měsíčku. Od této chvíle již nepoužívám kovové lžíce.

    5. Zamícháme, lžící trochu podrtíme a necháme do druhého dne zatuhnout. Skladujeme přikryté na chladnějším místě, třeba ve spíži.

    6. Máme ztuhlou směs. Já ji do druhého dne pravidelně promíchávám pokaždé, když jdu okolo. (Jde to i bez toho, ale je to moc příjemná činnost =))

    7. Druhý den si mast opět rozehřejeme a rozmícháme. Připravíme si čistý, umytý kelímek (já používám skleničku od jogurtu), musí být suchý. Mast do něj přecedíme přes jemné sítko nebo gázu. Tím zvýšíme její trvanlivost. Kusy čerstvého měsíčku by v masti mohly plesnivět. Bylinku vymačkejte, jinak v ní zůstane dost tuku, o který se zbytečně připravíte.

                                   (Pokud u toho fotíte, potřebujete k tomu i manžela =))

    8. Nechte ztuhnout a mastička je připravená k použití! Osobně doporučuji spotřebovat do 2 měsíců od výroby. Skladujte při teplotě do 24°, jinak vám bude kokosový olej tát a mastička bude příliš řídká. Já, pokud ji déle nepotřebuji, ji mám v lednici.

    Na podrážděné zadečky ideál! Podělte se s námi o svoje zkušenosti s výrobou nebo používáním měsíčkové masti.

    Foto: autorka