evapple
23. zář 2017
2354 

DIY: zinková mast proti akné i na dětské opruzeniny

Tak tedy: na prahu třicítky se mi zbláznily hormony a mě se začalo dělat akné. Mně, která na něj nikdy netrpěla. Vážně, dokonce ani v pubertě jsem neměla problémy s pupínky. Až před rokem. Moje kosmetička, ke které chodím jednou měsíčně na trhání obočí (mno jo, prostě to neumím) mi poradila: „Kupte si zinkovou mast. Je levná a báječně zabírá. Kam se hrabou drahé mastičky z drogerie. To je doslova navoněná bída“.

A taky že jo! Za mast jsem zaplatila asi 50 Kč a bylo po starostech. Pupínek vysuší a nepodráždí pokožku. Nestačí pouze jednou aplikovat, chce to minimálně třikrát v průběhu dne, ale díky tomu, že skvěle absorbuje nikdo nepozná, že ji máte na obličeji.

Kromě toho je báječná i pro miminka. Chrání jejich citlivou pokožku v místech, kde dochází k jejímu častějšímu pocení. Zklidňuje, chladí a pečuje o ni. Pokud tedy vzniknou potničky nadměrným pocením či třením plenkových kalhotek, klidně použijte zinkovou mast. Stačí vždy, když budete přebalovat nebo jak si vzpomenete.

„Dcera měla problém s ekzémem, vyrážku po celém obličeji, pak pod bradičkou a v záhybech na ručičkách. Doktorkanám na to dala Jarishův roztok, zinkovou mastičkou a vitamínovou mast a můžu říct že to zabralo." xjanex z diskuzního fóra Vyrážka a ekzém u čtyř měsíčního miminka, co zabralo?

Podle příbalového letáku jsem také zjistila, že tahle zinková mast slouží k ošetření drobných povrchových poškození kůže jsou oděrky a praskliny. 

Preventivně se používá také jako zklidňující prostředek v případě inkontinence. Moč dokáže pokožku agresivně podráždit a zinková mast ji dokáže ochránit.  

Máte podobné zkušenosti? Podělte se s nimi i ostatními maminkami v jednom z mnoha diskuzních fór:

Zinková mast v těhotenství – není v těhotenství škodlivá?

Co pomáhá na opruzeniny?

Genitální opar: jak se ho co nejdříve zbavit?

Rozškrábaný exém: podělte se o zkušenosti

Co na akné?

Jak si připravit zinkovou mast doma?

Všechny ingredience seženete v drogerii a lékárně. Dbejte, prosím, na jejich PERFEKTNÍ kvalitu. Proto se raději přimlouvám za lékárnu, kde ji mají všechny výrobky garantovanou a prověřenou. Pokud ale pravidelně kupujete v drogerii například bambucké máslo či meruňkový olej (které do zinkové masti patří) a máte s nimi dobré zkušenosti, klidně je použijte. Pamatujte, že výslednou mast budete aplikovat na obličej a pokožku vašeho miminka.

Na 50 ml masti budete potřebovat:

  • 5 lžiček bambuckého másla(dodává pokožce hydrataci a výživu, je účinné při ekzémech, lupénce a akné. Působí protizánětlivě a urychluje hojení)
  • 5 lžiček lanolínu(je ze všech přirozených tuků lidskému kožnímu tuku nejblíže, funkčně nahrazuje kožní tuk. Také zjemňuje a zvláčňuje kůži a pomáhá při drsné a popraskané kůži)
  • 1/4 lžičky včelího vosku (je bohatý na vitamín A, při použití v kosmetice je pokožka díky němu hebká a vláčná)
  • 4 lžičky meruňkového oleje(nebo jiný kvalitní oblíbený rostlinný olej)
  • 3,5 lžičku oxidu zinečnatého(je protizánětlivý a pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku)
  • hrneček na míchání, lžičku na odměřování, metličku nebo kapučínovač, jemné sítko, vysokoprocentní líh na dezinfekci pracovní plochy i nástrojů , kalíšek nebo skleničku
  • případně na cedulku s popisem: samolepicí etikety

Postup

Vydezinfikujte si pracovní plochu i všechny nástroje. Nádobí stačí dát do myčky nebo ho pečlivě umyjte a poté vysušte v troubě (v podstatě jako když při zavařování dezinfikujete sklenice na džem). Pracovní desku potom stačí  pouze nastříkat šetrným dezinfekčním přípravkem typu Sanytol (pozor, nejde o reklamu, ale dobrou zkušenost) a poté ji přejet papírovou utěrkou.

1. Nejprve rozpusťte všechny tuhé složky, tedy bambucké máslo, lanolín a včelí vosk. Zahřívejte jen tak dlouho, aby se rozpustily. NESMÍ SE VAŘIT. Pokud se vám to stane, nic se neděje, a nechte je zchladnout na pokojovou teplotu.

2. Poté přidejte olej a důkladně smíchejte.

3. Nakonec vmíchejte oxid zinečnatý. Nejlépe jej nejprve přesejte přes jemné sítko. Míchejte důkladně, aby v krému nebyly hrudky.

4. Přelijte do kalíšku a dejte ztuhnout do ledničky.

Nenechávejte mast tuhnout při pokojové teplotě, mohly by se vytvořit tvrdé hrudky.

A jak jste na tom vy? Používáte zinkovou mast? Troufnete si na její domácí výrobu? Budu ráda, když se pochlubíte se svými zkušenostmi. 

Použité zdroje:

Gather moments

Zdroje fotografií:

 Acne.com a Pexels.com

#diy #handmade #volny_cas #moda_krasa 

Díky za tip, vyzkousim. Po druhém porodu mám pupinky horší než v pubertě, az takové bolaky. Nemáš ještě tip na něco aby se vůbec neobjevili? Jako prevenci?

23. zář 2017

Správný postup přípravy ale je jiný,tímto postupem, tedy, když je látka, která je v mastovem základu suspendovana , přidána až nakonec k mastovemu základu, dojde ke vzniku shluků a k nerovnoměrnému rozdělení látky v základu, nedostatečné homogenizaci. A mast muže být draždiva

23. zář 2017
evapple
autor

@alushka ahoj, jak píšu, sama jsem si ji ještě nemíchala, ale za bolgerku, od které mám tenhle recept, bych dala ruku do ohně....

23. zář 2017
evapple
autor

@maybay všeobecně biokosmetika, pestrá strava a hlavně pít hodně vody. Zní to banálně, ale ta udělá hodně. Mimochodem, pupínky hodně ovlivńují hormony.

23. zář 2017

@evapple aha, Hm, tak pokud publikujete něco pod hlavičkou modrého koníka a ještě veřejně, pohlidala bych si, aby informace v článku byli validní, protože se může stát, že někdo z odborné veřejnosti si tyto informace vygoogluje a omlatí vám to o hlavu

23. zář 2017

Začni psát komentář...

Odešli