grejsina
    8. únor 2018    Čtené 868x

    Masopustní koblihy

    Koblihy jsem dělala už několikrát, ale tyhle jsou zatím ty úplně nejlepší. Těsto je vláčné, nadýchané, a i bez náplně, jen pocukrované jsou výborné. Protože jsou to koblihy masopustní a dnes je tlustý čtvrtek, který je nerozlučně spjat s koblihami, tak tady na ně máte recept.

    RECEPT a co na něj budete potřebovat

    Na kvásek

    125 ml vlažného mléka

    21 g droždí

    10 g cukru

    Těsto

    2 malé žloutky

    20 g másla

    15 g cukru

    300 g hladké mouky (já dávám 1/2 polohrubé a 1/2 hladké)

    1,5 lžíce rumu

    cca 100 ml vlažného mléka

    špetku soli

    Náplň

    50 g povidel

    1 lžíce rumu

    olej na smažení

    cukr moučka na pocukrování

    POSTUP

    1. Z vlažného mléka, droždí, cukru a malé lžičky hladké mouky zadělejte kvásek, který nechte přikrytý na teplém místě asi 20 minut odpočívat.

    2. V kuchyňském robotu (pokud robot nemáte, tak ručně) utřete máslo se žloutky a cukrem, poté přidejte prosátou mouku se solí a rum – vše promíchejte. Do těsta přilijte kvásek a hnětacím hákem promíchejte.

    3. Těsto hněťte a po troškách přilévejte vlažné mléko, dokud nebude těsto lehké, hladké a polotuhé (musí se „táhnout“ z háku nebo vařečky hezky dolů – nesmí odpadávat po kusech).

    4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat asi 60-90 minut (dokud nezdvojnásobí svůj objem).

    5. Těsto po vykynutí přendejte na pomoučněný vál a lehce promněte, aby tolik nelepilo. Poté ho vyválejte do „hada“ a krájejte podobně velké kusy. Těsto rozplácněte dlaní, naplňte povidlím a poté stočte do kuličky a nechte odpočívat pod utěrkou ještě 15 minut.

    6. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci, rozehřejte dostatek oleje (koblihy se nesmí dotýkat dna) a postupně je smažte dozlatova na mírném plameni.

    7.Poté pocukrujte a dobrou chuť 🙂

    B.

    grejsina
    4. únor 2018    Čtené 1024x

    Čokoládový fondant

    Blíží se Valentýn, svátek všech zamilovaných. Ne každý může vyrazit na romantickou večeři do restaurace a v tom případě nezbývá nic jiného, než si romantiku přichystat doma. Já jsem si pro Vás nachystala sladkou Valentýnskou tečku v podobě čokoládového fondantu.


    RECEPT a co na něj budete potřebovat

    113g 70% čokolády
    155 g másla
    120 g moučkového cukru
    2 vejce
    2 žloutky
    54 g hladké mouky

    POSTUP

    1. Troubu si rozehřejte na 220°C a formičky si vymažte máslem a vysypte cukrem.
    2. Máslo s čokoládou dejte do mísy a pomalu zahřívejte ve vodní lázni, dokud se čokoláda i máslo nerozpustí. Poté dejte stranou z vodní lázně a nechte chvilku odpočívat.
    3. Přimíchejte k čokoláda moučkový cukr, poté vajíčka a nakonec hladkou mouku. Vše pořádně promíchejte.
    4. Lžící plňte formičky zhruba do poloviny a dejte péct na 12-13 minut.
    5. Po upečení fondant objeďte dokola nožem, aby se dal lépe vyklopit a ihned podávejte.
    B.

    TIP: Fondant můžete podávat se zmrzlinou, šlehačkou nebo našlehaným sladkým tvarohem. Dozdobte ovocem.

    #mamapecedoma #mk_blog_academy #mkblog #blogerka