konik_testuje
    23. lis 2021    Čtené 257x

    Získejte informace o svém zdraví a pořiďte si chytrou váhu!

    ''Stoupněte si na váhu!'' Tohle je pro mě jedna z nejhorších vět, které můžu u lékaře v ordinaci slyšet. Věřím, že v tomto nejsem jediná. Bohužel, se svými tělesnými proporcemi jsem se nikdy neřadila k štíhlým lidem, a proto jakákoliv veřejná prezentace mojí tělesné hmotnosti, mi byla krajně nepříjemná, byť to bylo u lékaře. Avšak, ať chci, nebo ne, tělesná hmotnost je jedním z ukazatelů fyzického zdraví a je tedy důležité tohle číslo znát.

    Nicméně, dnes už víme, že to není, díky bohu, jediný ukazatel, a že je velmi důležité porovnat tělesnou hmotnost s komplexní stavbou těla. Čili musíme znát nejen hmotnost, ale i podíl svalové hmoty, tuku, vody a kostní hmoty. Skvělé je, že pro tyto údaje už nemusíte navštívit svého lékaře či specializované pracoviště, ale můžete si tyto hodnoty zjistit pomocí chytré váhy v klidu a hlavně soukromí domova, za což jsem já osobně šťastná.

    Proto vám v tomto redakčním testování představíme chytrou váhu Tesla Smart Composition Scale Wi-Fi Style1, kterou jsme pro vás v redakci otestovali. Řekneme si základní informace o funkcích a vybavení, které váha má, a poté se dozvíte celkové hodnocení a všechna pozitivita i negativa, která jsme během testování shledali.

    Tak jo, to by bylo pár řádků na úvod a teď si pojďme chytrou váhu představit!

    Tahle váha mě velmi zaujala už designově. Elegantní, moderní a lehce průhledný design tvoří hlavně 6 mm silné kompozitní sklo, které ale není vybavené klasickými elektrodami (ano jsou to ty čtyři nehezké šedé puntíky 😀 ), ovšem je vybavené vrstvou ITO – tenká vrstva pro elektrotechniku, která dokonale reaguje na lidský dotyk.

    Pomocí wi-fi připojení se všechny údaje, které váha změří během vážení automaticky hned synchronizují s mobilní aplikací Tesla Smart, kterou si musíte stáhnout do mobilního telefonu. Aplikace je kompatibilní se systémem android i iOS. Musím říct, že synchronizace údajů z váhy s aplikací pomocí wi-fi je skvělá funkce. Při vážení nemusíte mít mobil hned vedle váhy, na rozdíl od chytré váhy, která údaje synchronizuje pomocí bluetooth. Kdybych si měla kupovat novou váhu, tak už bych volila váhu pouze s wi-fi. Důležité je ale vědět, že pro první synchronizaci váhy s aplikací budete potřebovat znát heslo ke své wi-fi!

    Váha funguje na tři AAA baterie, takže po vložení baterií a spárování s aplikací se konečně dozvíte tu (ne)příjemnou pravdu. Na váhu, pokud chcete změřit všechny hodnoty, musíte stoupat bez ponožek (což nejspíš každý z vás, kdo má, nebo měl, doma nějakou chytrou váhu, už ví). Po stoupnutí začne váha okamžitě vážit a krátce na to i měřit, takže všechny údaje máte do minuty ve své aplikaci, kde je akorát potvrdíte popřípadě aktualizujete. A teď, co se vlastně dozvíte?

    Chytrá váha Tesla SMART Composition Scale Style Wi-Fi vám dokáže změřit až 13 údajů:

    • hmotnost v kg/lb (5 kg/11,02 lb - 180 kg/396,8 lb)
    • BMI
    • tělesnou hmotnost po odtučnění
    • tělesný tuk v %
    • obsah vody
    • obsah svalové hmoty v kg
    • bazální metabolismus tzn. kolik kcal vaše tělo potřebuje pro udržení vitálních funkcí
    • bílkoviny
    • hladinu viscerálního tuku (tuk, který obaluje vnitřní orgány)
    • objem kostí
    • určí tělesný typ
    • určí fyzický věk (může se lišit od skutečného věku)

    Na základě těchto údajů vám chytrá váha vyhodnotí celkový stav těla - mně doporučila navštívit lékaře, protože můj zdravotní stav je špatný. 😀 No shodou okolností jsem, naštěstí, nedávno absolvovala pravidelnou lékařskou prohlídku, dle které jsem po zdravotní stránce v pořádku. Takže nemusíte hned panikařit, pokud vás váha také pošle k lékaři.

    U všech údajů v aplikaci máte také zobrazené rozmezí od nízkých, přes průměrné, až po vysoké hodnoty všech naměřených údajů. Aplikace vám samozřejmě zobrazí v jakém rozmezí se nachází konkrétně váš údaj, plus vám dá doporučení, zda si máte takovou hodnotu udržet, nebo naopak snížit či zvýšit.

    Vývoj hmotnosti, tělesného tuku a BMI se vám v aplikaci znázorňují také graficky. Dále se vám v aplikaci zobrazuje historie všech údajů, takže se k nim můžete kdykoliv vracet. V aplikaci si také můžete nastavit, zda chcete, aby se vám hmotnost a ostatní údaje nahrávaly do aplikace automaticky hned po zvážení, nebo budete nové údaje, které váha zjistí, potvrzovat manuálně. A také můžete všechny údaje sdílet s Google Fit a Fitbit.

    Do aplikace můžete, kromě sebe, přidat dalšího uživatele s nímž budete veškeré naměřené údaje sdílet.

    Hodnocení redakce

    Vážení a měření na váze je opravdu bleskové a vy během minuty znáte všechny údaje, které určují váš celkový zdravotní stav. Pokud se snažíte zhubnout, nebo třeba naopak přibrat, tak vám jistě Tesla SMART Composition Scale Style Wi-Fi bude velmi nápomocná pro dosažení vašich vysněných cílů.

    Já osobně u této váhy velmi oceňuji výpočet kcal bazálního metabolismu a hladiny viscerálního tuku. Každý, kdo se někdy pokoušel zhubnout, a věřím, že v případě nás žen asi většina, ví, že znát hodnotu bazálního metabolismu je pro úspěšné hubnutí velmi důležité. Pod tuhle hodnotu byste se nikdy neměli dostat, jelikož je to energie, kterou tělo potřebuje pro udržení vitálních funkcí. Pakliže se budete držte pod hodnotou BMR, tělo bude strádat a váš bazální metabolismus se zpomalí. Dalším velmi důležitým ukazatelem, který váha měří, je hladina viscerálního tuku. Tohle je důležitý údaj hlavně proto, že viscerální tuk je ten tuk, který obaluje vaše vnitřní orgány a čím větší číslo váha vypočítá, tím to pro vás může znamenat větší riziko pro onemocnění srdce, cukrovku či mrtvici.

    Aplikace se snadno ovládá a všechno máte přehledně u sebe. Myslím, že s ovládáním aplikace nebudou mít problém ani ti z vás, kteří nejsou v ovládání moderních technologií zcela zruční.

    👍 Výhody

    • moderní design
    • kompozitní sklo s ITO vrstvou
    • jednoduché použití a ovládání
    • synchronizace s aplikací Tesla Smart pomocí wi-fi
    • zobrazuje až 13 údajů
    • jednoduché ovládání aplikace

    👎 Nevýhody

    • znát heslo na wi-fi - aplikace ho bude požadovat
    • žádné další jsem neshledala

    Na závěr mohu říct, že jsem z chytré váhy Tesla SMART Composition Scale Style Wi-Fi opravdu nadšená a s klidným svědomím mohu váhu vřele doporučit všem, kterým nestačí znát jen hmotnost, ale chtějí zhodnotit své fyzické zdraví komplexněji.