kocarkopedie
    7. pro 2022    Čtené 1609x

    Kočárky pro vysoké rodiče: Do terénu i do města

    Jestli vám lidé kladou podobné otázky jako: „Jaký je tam nahoře vzduch?“, jste pravděpodobně dost vysocí. To je praktické pro dosáhnutí na police, ale také komplikace při kočárkování. Neergonomické řešení rukojeti a hrbení se totiž může vést k bolestem zad. Naštěstí na trhu už jsou kočárky, s nimiž můžete problémům předejít. V tomto článku vám proto přiblížíme, jaké kočárky jsou ideální pro vysoké rodiče.

    Vlastnosti, které musí mít kočárek pro vysokého rodiče:

    • vysoké umístění hluboké korbičky a sportovní části – z pohledu co nejergonomičtějšího ohýbání se k dítěti
    • flexibilní nastavení rukojeti pro pohodlné přizpůsobení výšce rodiče

    Kočárky ideální pro vysoké rodiče

    1. Mountain Buggy Terrain V3
    2. Uppababy Vista V2
    3. Stokke Xplory V6
    4. Phil&Teds Voyager
    5. Jané Rider


    1. Mountain Buggy Terrain V3

    null

    Vlastnosti

    • Věkové rozmezí: od narození (s další přenosnou korbičkou) do pěti let (do 25 kg)
    • Maximální výška rukojeti: 117,5 cm
    • Rozměry ve složeném stavu: 93 x 63 x 39 cm
    • Hmotnost: 12,9 kg
    • Klíčové vlastnosti: výsuvná opěrka nohou, nastavitelná rukojeť, možnost vzpřímeného sedadla, ručně ovládaná brzda, odpružení absorbující nárazy

    Mountain Buggy je fantastická značka pro vysokého rodiče, protože většina jejích kočárků má nastavitelné rukojeti, dlouhé maximální prodloužení a skvělou kapacitu sedáku pro větší děti. Terrain, který byl původně navržen tak, aby vyhovoval rodičům hlavně při pohybu v přírodě, je obzvláště působivý. Má nastavitelnou výšku rukojeti až 123,5 cm, ale zachovává si relativně zvládnutelnou délku. Terrain je určený k použití doslova v každém terénu.

    Má však také dobrý skládací mechanismus s rozměry po složení: 93 x 63 x 39 cm. Pokud nejste úplně sehraní s myšlenkou pořízení terénního běžeckého kočárku, poohlédněte se po jeho sourozenci, všestranném Urban Jungle, který se hodí hlavně do města a nabízí také nadprůměrně nastavitelnou rukojeť o maximální výšce 117,5 cm.

    null

    2. Uppababy Vista V2

    null

    Vlastnosti

    • Věkové rozmezí: od narození (včetně přenosné tašky) do 15 kg (přibližně 3 roky)
    • Rozměry ve složeném stavu: 65,3 x 44 x 83,8 cm
    • Maximální výška rukojeti: 108 cm
    • Hmotnost: 12 kg (rám a sedátko)
    • Klíčové vlastnosti: nastavitelná výška rukojeti, nastavitelná stříška s vyklopitelnou sluneční ochranou, vysoký sedák, sklopný stojan se sedátkem

    UPPAbaby Vista se často zmiňuje jako skvělá volba pro vysoké rodiče. Tato populární americká značka totiž nabízí robustní a dobře navržené kočárky, které mají velice promyšlené funkce.

    Model Vista lze používat od narození s přenosnou korbičkou. Kočárek je velmi univerzální, protože sedátko sportovní části může být otočeno i k rodičům + je variabilní a můžete si z něj udělat i sourozenecký tandemový kočárek. Má výškově nastavitelnou teleskopickou rodičovskou rukojeť, kterou lze nastavit na výšku mezi 100–108 centimetry. Není to sice nejvyšší rukojeť, ale má další výhodu v podobě vysoké osy zadního kola, takže je mnohem jednodušší tlačit ho i s dlouhýma nohama. Sedadlo sportovní části má navíc nastavitelnou stříšku, která se přizpůsobí rostoucímu dítěti.

    Za zmínku stojí, že dítě je ve sportovní části umístěno vysoko nad zemí (asi 59 cm), což je skvělé pro kontakt rodiče s dítětem – velmi usnadňuje připoutání a ohýbání se. Praktický je také mohutný nákupní koš, který je skvělým pomocníkem, když jste venku.


    3. Stokke Xplory V6

    null

    Vlastnosti

    • Věkové rozmezí: od narození (s přenosnou korbou) do 20 kg (přibližně 4 roky)
    • Maximální výška rukojeti: 123 cm
    • Rozměry ve složeném stavu: 105 × 47,5 × 51 cm
    • Hmotnost: 12,8 kg (podvozek a sedátko)
    • Klíčové vlastnosti: Výškově nastavitelné sedátko, přizpůsobitelná rukojeť (včetně výšky a úhlu), odnímatelný úložný vak, plynulá manipulace

    Značka Stokke je především zaměřená na nastavitelnost. Výšku sportovního sedadla můžete změnit do více poloh, aby dítě bylo mnohem blíže k vám. To je velký rozdíl, protože se nemusíte neustále ohýbat a také to znamená, že Xplory V6 může být použit i jako vysoká židle, když jste venku.

    Rodičovská rukojeť je také nastavitelná, protože můžete změnit výšku (na působivých 123 cm) i úhel madla – to je skvělé pro nalezení perfektní polohy při kočárkování. Tento model ale řeší také další výzvu vysokého rodiče: s delším krokem vysocí lidé často při chůzi kopnou do zadní části podvozku. Xplory V6 má však zdviženou nápravu zadního kola, takže nikdy nepřekáží a nezakopnete.


    4. Phil&Teds Voyager

    null

    Vlastnosti

    • Věkové rozmezí: od narození do 20 kg (přibližně 4 roky)
    • Rozměry ve složeném stavu: 33 x 60 x 89 cm
    • Maximální výška rukojeti: 120 cm
    • Hmotnost: 12,9 kg
    • Klíčové vlastnosti: Ruční brzda, přizpůsobitelné možnosti sezení včetně dvojího seřízení, pneumatiky odolné proti proražení, konvertibilní sedátko

    Phil&Teds Voyager je sportovní značka kočárků, která se zaměřuje hlavně na aktivní rodiče. Nabízí proto řadu mimořádně flexibilních kočárků a její model Voyager skvělé teleskopické rodičovské madlo s maximální délkou 120 cm.

    S Voyager-em získáte i relativně kompaktní přenosný kočárek o rozměrech 33 x 60 x 89 cm a s velkou přizpůsobivostí. Sedadlo sportovní části lze předělat z přenosné korbičky na sedátko pro sedící dítě. Další skvělou funkcí je variabilita tandemového módu pro dvojčata či věkově rozdílné sourozence. Za zmínku stojí i umístění ruční brzdy na rodičovském madle, která je skvělá pro vysoké rodiče a při jízdě terénem.


    5. Jané Rider

    • včetně přenosné tašky a autosedačky
    null

    Vlastnosti

    • Věkové rozmezí: od narození do 15 kg (přibližně 3 roky)
    • Maximální výška rukojeti: 110 cm
    • Rozměry ve složeném stavu: 62 x 60 x 38 cm
    • Hmotnost: 10,3 kg (pouze podvozek)
    • Klíčové vlastnosti: Vynikající odpružení, vyšší sedadlo, kompaktní skládání, ruční brzda, stříška s ochranou proti UV záření

    Jané je skvělá značka, která navrhuje kočárky již od 30. let minulého století a jejíž moderní sortiment nabízí zajímavé možnosti pro vyšší rodiče. Značka dokonce pro některé ze svých modelů vyvinula inovativní design podvozku, který je vybaven obrácenou zadní stavbou ve tvaru písmene „C“. Tento detail poskytuje dostatek místa pro nohy, takže vyšší lidé s dlouhými kroky by se měli s Rider-em cítit pohodlně.

    Maximální výška rodičovského madla je 110 cm a brzda je pro lepší přístup umístěna i na madle. Jané Rider je také super adaptabilní a má vysoko umístěné sedadlo sportovní části, které dětem umožňuje jíst u stolu, když jsou venku. Po složení je také fantasticky kompaktní a to o rozměrech 62 x 60 x 38 cm.


    Přeji vám příjemné kočárkování a těším se na vás v kočárkové poradně 😉
    Vaše Ľudka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka


    #tipy_poradkyne

    kocarkopedie
    28. črc 2022    Čtené 871x
    Jak ochladit dítě během horka.

    Miminko v létě: Jak ho ochránit před vedrem? Zapomeňte na plenku přes kočárek!

    Pro kojence a malé děti jsou letní horka opravdu nebezpečná. Nemají totiž ještě vyvinutou termoregulaci, a tak se u nich přehřátí a úpal vyskytují mnohem častěji a rychleji než u dospělých. Jejich organismus se dokonce může začít přehřívat už po několika minutách na sluníčku.

    Horka jsou pro malé děti nebezpečná.

    Prevence proti přehřátí miminka

    1.Dodržujte pitný režim

    V létě se doporučuje dodržovat zvýšený pitný režim. Kontrolujte proto, kolik vaše děťátko vypije tekutin, ideálně nepříliš studené vody. A nezapomeňte ho k pití vybízet.


    2. Omezte čas na sluníčku

    Během letních dní se snažte nechodit s dítětem ven mezi 11. a 15. hodinou. V tu dobu je totiž slunce nejsilnější. Jistě, ne vždy to jde dodržet, ale když už musíte ven, držte se ve stínu. Procházka po lesní pěšině, která je chráněná korunami stromů, je dobrý nápad, co říkáte?


    3. Tohle nedělejte

    Rozhodně kočárek nepřikrývejte látkovou plenou, je to doslova NEBEZPEČNÉ, protože brání proudění vzduchu, teplota v kočárku stoupá a děťátko se může přehřát. Každou chvilku tak nějaký kočárek vidím a přiznám se, že jsem to před pár lety v dobrém úmyslu udělala také. Teplota uvnitř kočárku pak byla opravdu o dost vyšší než venku.


    4. Přizpůsobte kočárek

    Na trhu najdete modely kočárků, které mají zádovou opěrku se síťkou. Díky tomu je zajištěna kvalitní cirkulace vzduchu, čímž je zabráněno přehřátí malého pasažéra.

    Síťovanou opěrku mají například modely Zopa Quest, Joolz Geo3 alebo Muuvo Quick 3.0. Pokud vás zajímají další, zeptejte se v naší Kočárkové poradně.

    nullnullnull

    Moskytiéry a clony
    Moderní doba přináší také řadu vychytávek, včetně těch, které se dají dokoupit ke kočárku, aby dítko ochránily a napomohly lepší ventilaci vzduchu, nebo ho dokonce ochladily. Mezi základní výbavu patří moskytiéry a univerzální clony. Rozhodně se vyhněte staré radě, která říká, že je dobré přikrýt kočárek mokrou bavlněnou plenou. Já jsem si z ní ovšem něco málo vzala a vymyslela si vlastní fígl: vodou vlhčím moskytiéru nebo clonu.

    Chladicí podložky
    Existuje však také přímo chladicí příslušenství ke kočárkům. Jde o speciální podložky, které ochladí tak akorát, aby děťátku nebylo horko, ale ani chladno. Jednou z nich je například podložka BébéFolie.

    Chladicí podložku můžete umístit do kočárku, autosedačky i sedačky na kolo.

    Podložka obsahuje speciální gel. Jakmile tělo dítěte začne vytvářet teplo, gel se ochladí a absorbuje ho. Prostředí postupně ochladí o 3 až 5 °C, záleží na aktuální teplotě. Efekt chlazení je přitom postupný, proto nedochází k teplotnímu šoku a prochladnutí.

    Gel působí 3 až 4 hodiny a potom je potřeba ho dát na dvě hodiny na tmavé místo. Pokud potřebujete „regeneraci“ podložky urychlit, lze ji dát do ledničky. Pak je brzy znovu připravená na použití. Její údržba je snadná. Nevyžaduje dobíjení a stačí ji otřít vlhkým hadříkem.

    Zdroje:


    Příjemné kočárkování vám přeje
    Vaše Ľudka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #tipy_poradkyne

    kocarkopedie
    7. led 2022    Čtené 1562x

    Sportovní kočárek: Jak a podle čeho vybírat? Na co si dát pozor?

    Ahoj,

    dnes se spolu podíváme na výběr sportovního kočárku. Zvolit ten pravý totiž není snadný úkol. Jeden má velká kola, další je lehký, jiný se zase dobře skládá... někdy je to zkrátka oříšek, aby kočárek splňoval vše, co si přejeme!🙂

    Na co si dát pozor právě při koupi, když už toho svého favorita máš, nebo naopak stále tápeš, se dozvíš v dnešním článku, jehož součástí je i video, které vzniklo ve spolupráci s internetovým obchodem iMrňous.cz.

    Foto-zdroj


    Na co myslet před výběrem kočárku?

    Hned na úvod je třeba si uvědomit a říct, na co a k čemu budu kočárek vlastně využívat? Mám konkrétní požadavky? Chci jezdit převážně v terénu nebo ve městě? Je pro mě důležitá váha kočárku? Potřebuji obousměrný sporťák?

    Na všechny tyto otázky – i na mnohé další (a že jich není málo! 🙂) – je potřeba si odpovědět ještě před samotnou koupí kočárku, teprve poté ho vybírat. Věř, že si tím ušetříš spoustu času a starostí.


    Pojďme si v krátkosti představit různé typy sportovních kočárků...

    1. Sportovní kočárek do terénu

    Plánuješ jezdit převážně terénem? U výběru se zaměř hlavně na kola: jejich velikost, materiál, možnost aretace a celkové odpružení (nejen kol, ale i konstrukce). Měj na paměti, že takové kočárky jsou však robustnější a těžší.

    2. Sportovní kočárek na běh

    Chceš s kočárkem sportovat? Rozhodně bych se zaměřila na tříkolové kočárky (tříkolky) s velkými, nejlépe nafukovacími, koly a ruční brzdou. Přední kolo by mělo být ideálně na pevno nebo mít možnost ho zaaretovat.

    3. Sportovní kočárek do města

    Budeš jezdit spíše po městských chodnících a „kočičích hlavách“? Hledala bych rozumný kompromis mezi dobrými jízdními vlastnostmi, skladností a přijatelnou hmotností.

    4. Sportovní kočárek typu golfky

    Tvé dítě už vyrostlo, chce chodit a poznávat svět i mimo kočárek, ale stále se občas rádo povozí? Jeden z hlavních parametrů, který by tě měl zajímat, je váha – respektivě aby byl co nejlehčí a dobře se s ním manipulovalo i jednou rukou. Dále je podstatná skladnost a dostatečné rozměry.

    Takový kočárek často bývá druhou volbou rodičů k hlavnímu kočárku, kdy chtějí ještě jeden kompaktnější. Dnes se už za golfky považuje i kočárek se spojenou rukojetí, protože od rozdvojených rukojetí se pomalu upouští. Může se využít i jako cestovní kočárek. Některé modely se dají složit do kompaktních rozměrů příručního zavazadla.

    Nezapomeň, že dokonalý kočárek neexistuje. Někdy je zkrátka potřeba udělat ústupek, což je úplně normální, pokud tedy nechceš mít kočárků hned několik! 🙂


    A teď něco k jednotlivým částem kočárku

    Rukojeť

    Rukojeť může být na pevno nebo nastavitelná. Z nastavitelných můžeš vybírat mezi kloubovou a teleskopickou.

    Kloubová rukojeť kočárku se výškově nastaví pomocí stisknutí tlačítek. Je ideální jak pro vyšší rodiče, tak i rodiče, kteří mají mezi sebou výškový rozdíl.

    Teleskopickou rukojeť kočárku výškově nastavíš jednoduše: zmáčknutím tlačítka a táhnutím rukojeti směrem k sobě. Nastavuje se tedy nejen výška rukojeti, ale i její vzdálenost od kočárku. Tento typ rukojeti je vhodný zejména pro vyšší rodiče, aby jim při chůzi nepřekážela zadní osa kol.

    Rozdíly mezi kloubovou a teleskopickou rukojetí jsou minimální, proto bych to jako hlavní parametr pro výběr kočárku nezařazovala. Daleko důležitější je, zda rukojeť nastavitelná je, či nikoliv. Pokud má tvůj favorit pevnou rukojeť, je důležité, aby ti výškově seděl a pohodlně se tobě (i tatínkovi! 🙂) řídil.


    Stříška kočárku

    Většina kočárků má stříšku rozepínatelnou, tedy jinými slovy – prodlužovací. Ovšem rozdíl je v délce. Jistě mi dáš za pravdu, že čím delší, tím lepší! 🙂 A to nejen kvůli tomu, že miminko je lépe chráněno před slunečními paprsky, které mu můžou svítit do očí, ale chrání více i proti povětrnostním vlivům, jakými jsou například vítr či mrholení.

    Další důležitou věcí, kterou by měla stříška mít, je náhledové okénko. To má nejen funkci odvětrávání, ale je důležité i při kontrole dítěte. Nejčastěji je takové okénko otevíráno pomocí magnetů nebo suchých zipů.

    Větší okénka bývají součástí prodlužovací části stříšky a rozepínají se tedy pomocí klasického zipu, který je oproti magnetům trochu hlučnější.


    Otáčení sedačky kočárku

    U výběru kočárku hraje velkou roli i obousměrná sedačka, která bývá mezi hlavními požadavky. Je nutné zmínit, že ne všechny kočárky takovou sedačku mají. Zpravidla to bývají lehčí sportovní kočárky určené spíše pro větší dítě.

    Kočárky s obousměrnou sedačkou bývají bohužel těžší, avšak pro malé dítě je lepší, když ho vozíš směrem k sobě. Jednak to některé děti vyžadují, navíc i nám, maminkám, je to určitě příjemnější, když na své dítě vidíme! 🙂 Větší děti zase chtějí koukat kolem sebe a pozorovat okolí, takže kočárek s nastavitelnou sedačkou je dobrou volbou na celé kočárkovací období.


    Polohování sedačky kočárku

    U spousty kočárků jde polohovat nejen zádová opěrka, ale i opěrka nohou. Díky tomu má dítě větší prostor a více pohodlí pro spánek. Zádová opěrka se sklápí nejčastěji páčkou na zadní straně sedáku; dále i pomocí tlačítek, které jsou na obou stranách sportovního sedáku, nebo pásku.

    Setkat se můžeš i s korýtkovým typem sezení, který v poslední době získává stále větší oblibu. Najdeš ho například u kočárků Bugaboo Fox 3 a Joolz Day+. Jeho nevýhoda spočívá v tom, že sedačka nejde nastavit do zcela rovného lehu, dítě se tak nemůže například přetočit na bříško a v této poloze usnout. Kočárky s korýtkovým sezením většinou mají tři polohy, kdy se sklápí celá sportovní sedačka – na úplný sed, polosed/pololeh a leh.

    nullnull


    Kolečka a nákupní koš kočárku

    Pokud už máš jasno, kam s kočárkem budeš jezdit, tak rozhodující bude právě i velikost a materiál koleček. Zde platí, že čím větší kola, tím lepší projetí v terénu.

    Jako první představím nafukovací kola, která jsou ideální pro jízdu v terénu, po nezpevněných cestách, nebo pokud chceš s kočárkem sportovat. Musíš u nich však počítat s možností, že je můžeš píchnout, a tak je dobré mít náhradní duši.

    Další jsou kola bezúdržbová, označená jako gumová, která můžou být plněná pěnou nebo gelem. Kola plněná gelem jsou těžší, ale jinak jsou si vlastnostmi velmi podobná.

    Další kola můžou být pěnová. Jsou vyrobena z EVA pěny a vhodná do města, nebo na méně náročné povrchy. Jsou měkká, proto do nich pronikají kamínky a písek, což může způsobit nepříjemný zvuk při jízdě. Kočárky s těmito koly jsou lehké a výrazně levnější. Pozor, nepleť si je s gumovými koly plněnými pěnou, jsou to rozdílná kola a nemají spolu nic společného.

    Nákupní koš může být u kočárků zcela otevřený nebo uzavíratelný. Je třeba si uvědomit, že není primárně určen na převážení těžkého nákupu. Každý košík má určitou nosnost, která nesmí být překročena – na to je potřeba dbát kvůli případné reklamaci.


    Rám (podvozek) kočárku

    Výběr rámu kočárku je dalším důležitým parametrem. Protože právě od něj se odráží to, jak se nám s kočárkem bude jezdit, jak těžký kočárek celkově je, i jak dobře se skládá. Některé kočárky mají podvozky odlehčené, nejčastěji to bývají hliníkové – tedy ALU.


    Hmotnost a nosnost kočárku

    Hmotnost kočárku určuje, jak snadno se s ním dá manipulovat – a to nejen v obtížnějším terénu. Pokud hledáš kočárek právě do terénu, musíš počítat s tím, že takový kočárek je robustnější a výrazně těžší, než určený primárně do města.

    Nosnost kočárku, neboli nosnost sedačky, je nejčastěji 15 kg, bývají ale i kočárky do 22 kg zatížení, které jsou určené pro větší děti. Občas můžeš narazit i na celkovou nosnost kočárku, do které se počítá nejen zatížení sedačky dítětem, ale i nosnost nákupního košíku a případných kapes či organizérů.


    Systém skládání

    Většina kočárků se skládá dohromady i se sportovním sedákem. Ulehčí to nejen čas, ale také místo, protože takový kočárek má po složení kompaktnější rozměry. Další výhodou je i praktičtější skládání venku – nemusíš tak pokládat sedák na zem a nehrozí jeho ušpinění. Některé kočárky lze složit i jednoduše jednou rukou, jiné zase po složení stojí.

    Určitě doporučuji si u kočárku skládání vyzkoušet, aby ti vyhovovalo a nebylo pro tebe obtížné.


    Kočárek z bazaru

    Je možné (a i dost pravděpodobné 🙂), že ti jeden kočárek zkrátka stačit nebude. Jak jsem již psala, dokonalý kočárek neexistuje a často chceme od kočárků rozdílné požadavky – aby byl lehký, do terénu, se super odpružením a velkými koly, zároveň skladný, s hezkým designem, prostorný... no a mohla bych pokračovat! 🙂 Není proto vůbec špatný nápad pořídit si další kočárek bazarový. Je však nutné si před nákupem ověřit stav, kočárek si pořádně vyzkoušet – projet se a složit ho. U výrobce kočárku pak zjistit, zda jsou k dispozici náhradní díly.


    Otázky na závěr

    Kdy miminko může do sportovního kočárku?
    Miminko může do sportovního kočárku ideálně, až se samo posadí a chvíli v sedě vydrží.

    Co dělat, když miminko v hluboké korbě už nevydrží, ale ještě samo nesedí?
    Pokud v hluboké korbě nevydrží (některé děti jsou holt zvědavé 🙂), tak je dobré mít sporťák, který lze sklopit do úplného lehu. Kočárek však bývá dost otevřený pro takto malé děti, proto je vhodné pořídit novorozeneckou vložku. Miminku prostor zútulní a ještě více vyrovná leh. Za sebe můžu doporučit univerzální ergonomickou vložku od značky Babymoov.

    null


    Ve videu jsou k vidění kočárky, značek Cavoe a X-Lander.

    Konkrétně tyto kočárky:

    nullnullnullnull

    Foto-zdroje fotografií: iMrňous.cz


    A co upřednostňuješ u výběru kočárku ty? Našla jsi svého vyvoleného hned, nebo jsi musela pár kočárku prostřídat k ujasnění, jaký kočárek ti doopravdy vyhovuje?

    Těším se na tebe v kočárkopedii a v naší kočárkové poradně, kde s radostí a péčí zodpovídám všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich.

    Přeji krásný den a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #tipy_poradkyne

    kocarkopedie
    2. pro 2021    Čtené 2336x

    Thule Urban Glide 2, sportovní kočárek, tříkolka: otázky a odpovědi

    Ahoj,

    dnes si trochu více rozebereme oblíbený sportovní kočárek Thule Urban Glide 2, na který je momentálně v kočárkové poradně nejvíce otázek.

    foto zdroj

    null


    Nejčastěji řešíte, že jste si pořídily sportovní kočárek na bruslení a běh - a ouha! V uživatelské příručce není jeho použití na běh doporučeno. Jak to tedy je?

    Je Thule Urban Glide 2 určený na běh a brusle?

    foto zdroj

    Na oficiálních stránkách je kočárek prezentován jako kočárek pro kondiční běh! A tak to opravdu je.

    Důvod, proč je to v příručce vyvráceno, je následující:
    Kočárek má otáčecí přední kolo, a to i když se zaaretuje, tak výrobce nemůže ručit za skutečnost, že se kolečko nějakým způsobem nezasekne. A právě tímto se výrobce chrání, ať už v případě úrazu nebo i reklamace. Ano, je smutné, že si výrobce nestojí za tím, s jakým úmyslem kočárek prodává a prezentuje na trhu, ale bohužel s tím nic neuděláme. Není první, ani poslední, kdo se takto chrání.

    Takže abych odpověděla, ano, běhat s ním můžeš bez obav! 🙂 Co se týče bruslení, mám k němu menší výhrady. Právě kvůli přednímu otočnému kolečku (ač se dá zaaretovat), nemůžu kočárek doporučit k bezpečnému bruslení. Samozřejmě, je to jen můj názor, protože znám spoustu maminek, které s ním bruslí a nemůžou si ho vynachválit. To je pak na osobní zodpovědnosti každé z nás. 🙂 Já na bruslení doporučuji spíše sportovnější model Thule Glide 2, který má právě přední kolo na pevno a je stabilnější. Nebo další variantou může být i sportovní vozík Thule Chariot.

    null


    Je odpružení dostatečné v terénu?

    Co se týče odpružení, tak za mě je super. Kočárek se prodává sice jako městský kočárek, ale daleko líp ho vystihuje označení sportovní kočárek do terénu! Má velká nafukovací odpružená kola, která jsou do terénu ideální.


    Můžu vyjet do terénu i s miminkem v hluboké korbě?

    Pokud už dítě zvládá "pást koníčky", tedy má kvalitní oporu o lokty, symetrické napřímení šíje a v této poloze chvilku vydrží, tak je už dostatečně zpevněno a projížďce v terénu vám nic nebrání. Pokud tomu ještě tak není, s "drncavými" povrchy bych ještě chvilku počkala.

    foto zdroj


    Je Thule Urban Glide 2 dostatečně stabilní v terénu, když je to tříkolka?

    Zdání klame! 🙂 Tříkolky (nebo i označení trojkolky) jsou do terénu mnohem více doporučovány, než klasické čtyřkolové kočárky. Kočárek má nafukovací terénní kola a zároveň velký rozchod zadních kol.


    Proč hluboká korba není na pevno, ale má vůli?

    Korba není na pevno schválně, je to kvůli nárazům v terénu. Mírnou vůli má i rukojeť a hlavní kloub, přesně z toho stejného důvodu. Kdyby kočárek neměl žádnou vůli, byl by příliš tvrdý a veškeré otřesy by odnesly Tvé ruce a "naklepané" dítě! 🙂


    Proč Thule Urban Glide 2 nemá rovný sed?

    Zádová opěrka nejde nastavit do úplného sedu schválně. Kočárek je vyrobený ve prospěch zdraví dítěte a pokud dítě aktivně sedí, nepotřebuje tak žádnou oporu. Následný odpočinek je pak ve správné a zdravé poloze pro záda. Pokud bys úplný sed přece jen chtěla, dá se přikoupit univerzální pásek. Určitě bych doporučila přikoupení polohování nohou, aby dítě nesklouzávalo, dále pak i pořízení madla - dítě se za něj krásně přitáhne a sedí. Osobně mám zkušenost, že dětem polosed vůbec nevadí. I já vozím syna nejčastěji takto a v úplném sedu minimálně. Sundám mu ramenní pásy a nechávám ho posilovat a přitahovat se! 🙂

    foto zdroj


    Co dělat, když se mi dítě již nevejde do hluboké korby? Může do sporťáku, i když samo ještě nesedí?

    Doporučuji s korbou vydržet co nejdéle to půjde, ať už kvůli dostatečné ochraně a pohodlí, nebo i očnímu kontaktu. Například - ne každé dítě spí natažené, proto není nutné hned přecházet na sporťák, jakmile se Ti bude zdát, že nemá na délku už žádné místo. Miminko by mělo jít správně do sporťáku ve chvíli, kdy už samo sedí. Nicméně chápu, že to kolikrát nejde vydržet. Naštěstí má Thule Urban Glide 2 sporťák, který jde sklopit téměř do roviny. Pokud bojuješ jen s rozměry korby, variantou může být vložná taška. Většina z nich má zpevněné dno a ve sporťáku tak vznikne skoro rovina. Jen je třeba si dát při výběru pozor na rozměry, aby byly větší než má samotná korba. Já doporučuji vložnou tašku od Emitexu, která má na délku 80 cm a lze ji předělat i na fusak.

    null

    Pro větší, nesedící dítě, které se nevejde ani do vložné tašky, bych doporučila do sporťáku umístit polstrovanou vložku, například tuto univerzální ergonomickou podložku značky Babymoov. Dítěti poskytne maximální bezpečí a pohodlí. Má univerzální použití, takže ji využiješ i mimo kočárek.

    null


    Jaký je rozdíl mezi modely z r. 2020 a 2021?

    Zásadní rozdíl je v uložení předního kolečka a přibylo kuličkové ložisko. Změny barev se pak týkají funkčních prvků - z modré na šedou, a to i v příslušenství.


    V čem všem se liší Thule Urban Glide 2 od Thule Glide 2?

    Thule Urban Glide 2 je variabilní kočárek, dobře projede jak terénem, tak i městem. Nákupní košík se dá uzavřít pomocí zipu. A to hlavní pro nás ženy 🙂 - má více barevných variant! Vybírat můžeš z černé nebo stříbrné konstrukce a z pěti barev potahů, jako je modrá, zelená, černá, šedá melírovaná a tmavě šedá.

    foto zdroj

    Thule Glide 2 je spíše jen pro sportovní využití. Má větší kola a to přední je (jak jsem již zmiňovala) na pevno. Přesto je však manipulace velmi snadná a celkový pocit z jízdy je díky němu příjemnější. Co se týče barevného provedení, zde se musíš spokojit pouze s černým potahem a stříbrnou konstrukcí.

    foto zdroj

    Oba kočárky mají odlehčenou konstrukci, integrovanou ruční brzdu a dostatečně dlouhou prodlužovací stříšku. Pohodlný spánek není žádný problém, zádové opěrky u obou modelů se dají snadno sklopit do téměř vodorovné polohy. Bohužel, u kočárku chybí polohování nohou a madlo, to se však dá vyřešit dokoupením příslušenství.


    Napadají Tě ještě nějaké otázky, na které jsi nenašla odpověď?

    Napiš mi do naší kočárkové poradny, kde s radostí a péčí zodpovídám všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich!

    Těším se na Tebe v kočárkopedii, kde najdeš spoustu dalších článků, zajímavostí a recenzí kočárků od maminek.

    Přeji krásný den a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #tipy_poradkyne

    kocarkopedie
    22. lis 2021    Čtené 498x

    Kožešina, rukávník, rukavice na kočárek. Jaké doplňky ke kočárku koupit?

    Ahoj,

    pomalu se blíží zimní čas a většina z nás už má pro své nejmenší výbavu do chladných procházek, ať už to jsou například deky či teplé fusaky. A pokud ne, přečti si můj minulý článek, kde jsem představila pár tipů na fusaky do 2 000 Kč, třeba v něm najdeš inspiraci! 🙂

    Dnes se spolu podíváme na kožešinové doplňky do kočárků. Pokud tedy hledáš stylový doplněk, který by kočárek dozdobil, čti dále, mám pro Tebe pár tipů.

    Foto zdroj


    1) Kožešina do kočárku

    Proč je vlastně kožešina tak oblíbená a jaké jsou její vlastnosti? Mimo toho, že dobře vypadá a sezení v kočárku je díky ní pohodlnější, má kožešina vynikající termoregulační schopnosti. V zimě dokáže udržet dítě v teple a naopak v létě odvádí pot z jeho pokožky a zabraňuje tak přehřívání.

    Vlákna vlny dokáží absorbovat vodu v množství až do 33% své hmotnosti bez toho, aby byla vlhká na dotek. Stříhané ovčí rouno nedráždí dětskou pokožku i díky od přírody daných antibakteriálních vlastností. U dítěte dokáže navodit pocit bezpečí a s ní související klidný spánek.

    Foto zdroj

    Kožešina z ovčí vlny je jak praktickým, tak i velmi stylovým pomocníkem, který udrží dítě v teple jak v kočárku během chladných vycházek, tak i v dětské autosedačce. Kožešina je přizpůsobena na standardní 3 a 5-bodové uchopení v kočárcích a autosedačkách, takže její použití je univerzální.

    Údržba ovčí kožešiny

    Je též velmi jednoduchá, protože ovčí vlna má samočistící schopnosti. Stačí, když mírně znečištěnou podložku necháš vyvětrat na čerstvém vzduchu či ji pročešeš hřebenem. Více znečištěnou podložku můžeš vyprat v rukou do 30°C, ideálně při použití speciálního přípravku s obsahem lanolinu.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 790,-


    2) Kožešinový lem na stříšku

    Kožešinový lem - neboli kožešinka, je velmi oblíbeným doplňkem kočárku pro zimní období. Můžeš ho použít na stříšku jak sporťáku, tak i hluboké korby. Najdeš ho v různých barevných provedeních, nejoblíbenější skupinu však momentálně tvoří barvy laděné do přírodních tónů. Koupit ho můžeš samostatně nebo i v setu s rukávníkem, či rukavicemi.

    Údržba kožešinového lemu

    Žádné obavy! Údržba kožešinového lemu je velmi jednoduchá, můžeš ho prát v pračce při nízkých otáčkách a při teplotě do 30°C, ideálně s použitím pracích prostředků na jemnou syntetiku. Poté ho jemně uhlaď a rozložený usuš. Pozor, nesmí se sušit v sušičce!


    Beztroska kožešinový lem

    Tato kožešinka je k dostání ve dvou krásných přírodních barvách, a to v šedé nebo béžové. Krásně sladí kočárek s fusaky a doplňky z nové kolekce Beztroska.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 659,-


    Babyrenka kožešinový lem

    O poznání levnější než přechozí, je kožešinový lem značky Babyrenka. Dostupný je ve 4 barevných provedeních - tmavě zlatá, černá, béžová a pudrově růžová.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 215,-


    Emitex kožešinový lem

    Tato kožešinka je k dostání ve třech barevných provedeních, a to v šedé, hnědé a černé. Patří také k těm levnějším.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 229,-


    3) Kožešinový rukávník a rukavice na kočárek

    Nesmíme zapomenout ani na nás, rodiče! Jsou to právě naše ruce, které jsou pohonem i brzdou, jenž kočárek popohání vpřed objevovat krásnou zimní krajinu při chladných procházkách! 🙂

    Rukávník, případně rukavice na kočárek, je moderní, praktický doplněk ke kočárku, který je kdykoliv připravený ochránit ruce před chladem, větrem a mrholením. Zateplené kožešinové rukavice / rukávník stačí připnout cvočky nebo pomocí suchých zipů na rukojeť kočárku. Ruce budou vždy v teple a zároveň v momentě volné a připravené jemně pohladit dítě či ovládat mobilní telefon bez opětovného a i zdlouhavého sundávání/nasazování zimních rukavic.

    Rukavice na kočárek Cottonmoose Moose Yukon

    Tyto rukavice jsou v jednoduchém, skandinávském stylu a můžeš je sladit i s oblíbeným fusakem stejné značky! Na výběr je nespočet barevných kombinací.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 789,-


    Rukávník na kočárek Cottonmoose Moose Yukon

    U tohoto rukávníku můžeš, po zavázání tkalounů, rozdělit vnitřní prostor na dvě části. Opět si vybereš z velkého množství barevných kombinací a sladíš si ho s fusakem.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 799,-


    Rukávník na kočárek Mamo-Tato

    Tyto rukávníky mají nádherné a neokoukané vzory! Vybírat můžeš z nepřeberného množství, takže si vybere opravdu každý. I u nich platí, že je můžeš sladit s fusakem ve stejném designu.

    Foto zdroj

    null

    Cena v době publikace článku: od 484,-


    A co Tvá zkušenost s vybranými kožešinovými doplňky na kočárek?

    Pokud jsi již pyšnou majitelkou některého z těchto doplňků, budeme rádi, pokud se s námi podělíš o své zkušenosti v Centru recenzí Modrého Koníka a pomůžeš tak ostatním maminkám s výběrem. Za každou recenzi od nás dostaneš srdíčko s poděkováním, kterým můžeš udělat radost někomu dalšímu. 💙

    Těším se na Tebe v kočárkopedii a v mé kočárkové poradně, kde s radostí a péčí zodpovídám všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich.

    Přeji krásný den a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #prislusenstvi
    #tipy_poradkyne

    kocarkopedie
    14. říj 2021    Čtené 941x

    Máte 2 000 Kč a chcete fusak do kočárku? Pouvažujte nad Cottonmoose, Zopa, Pinkie anebo Petite&Mars.

    Milé koníkovky,

    zima se již pomalu hlásí o slovo, proto se spolu pojďme podívat na fusaky, které jsou nejen stylové a teplé, ale hlavně nestojí půlku rodičáku. 🙂

    Výběr toho správného zimního fusaku není vůbec snadný, díky širokému výběru, který dnešní trh nabízí, proto jsem vybrala pár tipů, s jejichž koupí určitě nešlápnete vedle.

    Foto zdroj

    Moje hlavní kritéria pro výběr fusaku:

    • cena do 2000,-
    • maximální pohodlí i pro větší dítě
    • kompatibilnost pro všechny druhy kočárků
    • kvalitní materiály a podšívka z hřejivého fleecu, které budou miminku zajišťovat dostatečný tepelný komfort i při nízkých teplotách a zároveň ochrání před deštěm, vlhkostí a větrem
    • design - fusak musí zkrátka dobře vypadat a ladit s kočárkem
    • jednoduchá údržba, možné praní v pračce podmínkou 🙂

    Nalákala jsem vás? Ač se to možná nezdá, nabídka je velmi zajímavá a všechna kritéria byla splněna do posledního puntíku!

    Představuji vám svoji TOP 5


    1. Fusak Cottonmoose Combi Yukon 3v1

    Foto zdroj

    Fusak Combi Yukon 3v1, značky Cottonmoose využijete na maximum, protože poroste společně s vaším dítětem! Díky spodní odnímatelné části se vejde do každé hluboké korby. V případě potřeby ho jednoduše zipem připnete zpátky a máte extra dlouhý fusak i pro větší děti. Ale než se tak stane, máte z něj parádní tašku… to je super, že? Tady se myslelo na vše. 😊
    Na výběr je 7 barevných variant- bílá, šedá, růžová, zelená, modrá, hnědá a černá. Kromě toho se k fusaku dají dokoupit rukavice nebo rukávník ve stejném designu.

    Foto zdroj

    Rozměry má úctyhodné, a to v délce 115cm, ve zkrácené verzi pak 87cm. Šířka je 43cm, což je sice o poznání míň než má konkurence, ale i tak je dostačující.

    Výhody

    • design
    • kožešinový lem
    • velký výběr barev
    • rostoucí
    • extra dlouhý
    • možnost dokoupení rukavic nebo rukávníku ve stejném designu

    Nevýhody

    • užší než konkurenční fusaky

    null

    Cena v době publikace článku: od 1999,-


    2. Fusak Cottonmoose Moose Shine Yukon

    Foto zdroj

    Fusak Moose Shine Yukon, též od značky Cottonmoose zkrátka nepřehlednete! Svým designem upoutá na první pohled a na kočárku se stává dominantním zdobícím prvkem.
    Vybírat můžete ze stříbrného a zlatého provedení.

    Rozměry má 100cm na délku a 50cm na šířku.

    Výhody

    • luxusní, elegantní design
    • kožešinový lem
    • možnost dokoupení rukavic nebo rukávníku ve stejném designu

    Nevýhody

    • doprodej - omezený počet kusů ke koupi

    null

    Cena v době publikace článku: od 1790,-


    3. Fusak Zopa Fluffy

    Foto zdroj

    Fusak Floffy, značky Zopa se pyšní jednoduchým, přesto velmi stylovým designem.
    Je k dostání ve 4 barevných variantách- růžová, modrá, šedá a černá. Nechybí u něj snímatelný kožešinový lem a mašle.

    Rozměry má 100cm na délku a 47cm na šířku.

    Výhody

    • design
    • kožešinový lem a mašle
    • možnost dokoupení rukavic ve stejném designu

    Nevýhody

    • malý výběr barev
    • menší rozměry než konkurenční fusaky

    null

    Cena v době publikace článku: od 1888,-


    4. Fusak Pinkie

    Foto zdroj

    Velmi oblíbený zimní fusak od značky Pinkie nabízí více než 10 barevných variant a provedení, takže si vybere opravdu každý! Fusaky jsou jsou známé tím, že se vyrábí ve dvou velikostech.

    • 0-12 měsíců je ideální k použití do autosedačky a hluboké korby. Na délku má 54cm a na šířku 44cm.
    • 6-36 měsíců má dostatečné rozměry i pro větší děti a to 112cm na délku, na šířku 53cm. V porovnání s ostatními fusaky jsou velikostně naprůměrně.

    Značka Pinkie mimo jiné nabízí i rukávníky, nánožníky, organizéry, přebalovací tašky a batohy, které se dají sladit designově k fusaku a kočárku.

    Výhody

    • známá značka
    • velký výběr provedení
    • možnost dokoupení rukavic nebo rukávníku ve stejném designu

    Nevýhody

    • o žádných nevím🙂

    null

    Cena v době publikace článku: od 1780,-


    5. Fusak Petite & Mars Jibot 3v1

    Foto zdroj

    Fusak Jibot 3v1, značky Petite & Mars je též rostoucí fusak, jak již název napovídá. Využijete ho v autosedačce, korbě i ve sporťáku. Oproti zmíněným fusakům má lehce sportovní vzhled, ale ani ten mu neubírá na kráse!
    Na výběr jsou 4 barevné varianty- světle šedá, tmavě šedá, černá a růžová.

    Rozměry má 110cm na délku a 48cm na šířku.

    Výhody

    • rostoucí
    • sportovní vzhled
    • možnost dokoupení rukavic nebo rukávníku ve stejném designu

    Nevýhody

    • malý výběr barev

    null

    Cena v době publikace článku: od 979,-


    A co vaše zkušenosti s vybranými fusaky?

    Pokud jste již pyšnou majitelkou některého z těchto fusaků, budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaši zkušenosti v Centru recenzí Modrého Koníka a pomůžete tak ostatním maminkám s výběrem. Za každou recenzi od nás dostanete srdíčko s poděkováním! 💙

    Těším se na vás v kočárkopedii a v mé kočárkové poradně, kde vám s radostí a péčí zodpovím všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich.

    Přeji krásný den a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #prislusenstvi
    #tipy_poradkyne