kocarkopedie
28. črc 2022
860 

Miminko v létě: Jak ho ochránit před vedrem? Zapomeňte na plenku přes kočárek!

Pro kojence a malé děti jsou letní horka opravdu nebezpečná. Nemají totiž ještě vyvinutou termoregulaci, a tak se u nich přehřátí a úpal vyskytují mnohem častěji a rychleji než u dospělých. Jejich organismus se dokonce může začít přehřívat už po několika minutách na sluníčku.

Jak ochladit dítě během horka.

Horka jsou pro malé děti nebezpečná.

Prevence proti přehřátí miminka

1.Dodržujte pitný režim

V létě se doporučuje dodržovat zvýšený pitný režim. Kontrolujte proto, kolik vaše děťátko vypije tekutin, ideálně nepříliš studené vody. A nezapomeňte ho k pití vybízet.


2. Omezte čas na sluníčku

Během letních dní se snažte nechodit s dítětem ven mezi 11. a 15. hodinou. V tu dobu je totiž slunce nejsilnější. Jistě, ne vždy to jde dodržet, ale když už musíte ven, držte se ve stínu. Procházka po lesní pěšině, která je chráněná korunami stromů, je dobrý nápad, co říkáte?


3. Tohle nedělejte

Rozhodně kočárek nepřikrývejte látkovou plenou, je to doslova NEBEZPEČNÉ, protože brání proudění vzduchu, teplota v kočárku stoupá a děťátko se může přehřát. Každou chvilku tak nějaký kočárek vidím a přiznám se, že jsem to před pár lety v dobrém úmyslu udělala také. Teplota uvnitř kočárku pak byla opravdu o dost vyšší než venku.


4. Přizpůsobte kočárek

Na trhu najdete modely kočárků, které mají zádovou opěrku se síťkou. Díky tomu je zajištěna kvalitní cirkulace vzduchu, čímž je zabráněno přehřátí malého pasažéra.

Jak ochladit dítě během horka.

Síťovaná zádová opěrka.

Síťovanou opěrku mají například modely Zopa Quest, Joolz Geo3 alebo Muuvo Quick 3.0. Pokud vás zajímají další, zeptejte se v naší Kočárkové poradně.

Moskytiéry a clony
Moderní doba přináší také řadu vychytávek, včetně těch, které se dají dokoupit ke kočárku, aby dítko ochránily a napomohly lepší ventilaci vzduchu, nebo ho dokonce ochladily. Mezi základní výbavu patří moskytiéry a univerzální clony. Rozhodně se vyhněte staré radě, která říká, že je dobré přikrýt kočárek mokrou bavlněnou plenou. Já jsem si z ní ovšem něco málo vzala a vymyslela si vlastní fígl: vodou vlhčím moskytiéru nebo clonu.

Jak ochladit dítě během horka.

Přikrytí hluboké korby pro miminko clonou.

Jak ochladit dítě během horka.

Moskytiéra na kočárek.

Chladicí podložky
Existuje však také přímo chladicí příslušenství ke kočárkům. Jde o speciální podložky, které ochladí tak akorát, aby děťátku nebylo horko, ale ani chladno. Jednou z nich je například podložka BébéFolie.

Jak ochladit dítě během horka.

Chladicí podložka BébéFolie.

Chladicí podložku můžete umístit do kočárku, autosedačky i sedačky na kolo.

Jak ochladit dítě během horka.

Chladicí podložka se hodí i do autosedačky.

Podložka obsahuje speciální gel. Jakmile tělo dítěte začne vytvářet teplo, gel se ochladí a absorbuje ho. Prostředí postupně ochladí o 3 až 5 °C, záleží na aktuální teplotě. Efekt chlazení je přitom postupný, proto nedochází k teplotnímu šoku a prochladnutí.

Jak ochladit dítě během horka.

Jednotlivé vrstvy chladicí podložky.

Gel působí 3 až 4 hodiny a potom je potřeba ho dát na dvě hodiny na tmavé místo. Pokud potřebujete „regeneraci“ podložky urychlit, lze ji dát do ledničky. Pak je brzy znovu připravená na použití. Její údržba je snadná. Nevyžaduje dobíjení a stačí ji otřít vlhkým hadříkem.

Jak ochladit dítě během horka.

Chladicí podložka ve sportovním kočárku.

Zdroje:


Příjemné kočárkování vám přeje
Vaše Ľudka
Kočárková poradkyně Modrého koníka

#tipy_poradkyne

Začni psát komentář...

Odešli