Hormonální antikoncepce - mám strach z trombózy

sarkal
11. led 2017

Ahoj holky, vím, že je tu spoustu podobných diskuzí, ale nevěděla jsem kam napsat tak zakládám novou.
Před pěti dny jsem začala užívat HA Cleosensu. HA jsem užívala asi před deseti lety, konkrétně Yadine a užívala jsem ji asi rok a půl, neměla jsem s ní žádné problémy a po vysazení jsem také neregistrovala žádné obtíže, ale jak píši, je to deset let, byla jsem mladší.
Nyní je mi třicet a po nějakých událostech, které se staly jsem se rozhodla začít užívat HA, doktor mi napsal Cleosensu s tím, že je dobrá. Nevím jak je to dnes, ale tenkrát mi doktor dělal jaterní testy, nyní ne, ani ho vlastně nic moc nezajímalo..Když jsem si přečetla leták, začala jsem litovat toho, že jsem ji vůbec začala brát, přečetla jsem si nějako tu diskuzi, kolik holek v souvislosti s užíváním mělo trombózu a po vysazení velké problémy atd.. a jsem z toho ještě špatnější, pořád se teď pozoruji a mám pocit, že mě bolí levé lýtko, ale nevím jestli jsem si to nevsugerovala, protože na to teď prostě musím pořád myslet. Osobně znám mnoho holek a žen, které HA berou i dlouhé roky a nic jim není, švagrová ji endávno vysadilo, protože chtějí mimčo a žádné horory se neděly. Každopádně mě to teď nedá spát. Chcí se tedy zeptat, myslíte, že je možné aby se žilní trombóza vyvinula po pěti dnech užívání HA, měli jste ji některé a bylo jasné, že je to v souvislosti s užíváním HA? Někde píší, že trombóza z užívání HA je celkem vzácná, někde zase, že riziko je celkem vysoké, tak nevím. Nejraději bych ji hned přestala brát, ale bojím se co to udělá, ještě mám MS takže nevím..Ještě bych chtěla napsat, že je mi třicet, nikdy jsem nekouřila a nekouřím, při mé výšce 163cm vážím 69-70kg, takže nějakých pár kilo navíc mám. Pohybu mám řekla bych dost, denně vypiji zhruba dva litry čisté vody, nepřejídám se, jím hodně ovoce a zeleniny, před měsícem jsem začala jíst zdravěji a zhubla jsem od té doby tři kila, v rodině trombózu nikdo neměl. Ještě bych napsala, že mám jedno dítě, těhotenství bez komplikací, porod CŘ z důvodu nepostupujícího porodu, poporodní komplikace nebyly...Mám v plánu se jet poradit s mým praktickým lékařem, ale myslím si, že mne odkáže na gynekologa. Možná zbytečně plaším, nevím, ale narada bych si kvůli takové "hlouposti" něco přivodila. Antikoncepci mám v plánu užívat 2-3 roky, zhruba za tuto dobu bychom chtěli s manželem ještě jedno dítě. Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a tolik otázek a děkuji za názory.

pet359
11. led 2017

ahoj, a to jsi do teď nevěděla, že když bereš HA, tak je riziko trombózy? To je věc všeobecně známá....v mém okolí trombózu měla pouze jedna žena a to ještě už po dlouhodobějším braní HA a nakonec....kdybys měla trombózu, tak to prý bezpečně poznáš, že je to taková bolest, že jde k doktorovi i člověk, který k němu normálně nechodí....to mi říkala ta známa...

frantiska85
11. led 2017

@pet359 Trombóza nijak moc bolet nemusí. Já ji cítila jen jako divné šimrání a potvrdil ji až ultrazvuk.

astyna
11. led 2017

já jsem teda před braním antiny musela vyplnit tolik formulářů...kde byla i dědičná dispozice trombozy.

Pokud máš strach, tak šup na gyndu a informuj se o tom. Kamarádka ji neměla, ale vyvinula se u ní po 25.roce - i bez antiny.

pet359
11. led 2017

@frantiska85 říkám že nevím 🙂 já jí neměla.... říkala, že to bolí jako blázen....

keksikova1
11. led 2017

Za prvé, jaterní testy obvykle riziko trombozy neodhalí, tam jde o něco jinýho. Za druhé, na weby o trombozách budou psát jen holky, co měly trombozu, zbytek nemá důvod, proč by na ty weby lezlo, proto se zdá, že tolik žen trombozu prodělalo. Po pár dnech užívání trombozu mít můžeš, ale pravděpodobnost je spíš nižší.. stejně bych ale kvůli lýtku zašla za doktorem, minimálně tě uklidní a vysvětlí ti to. Za třetí: v příbalovém letáku musí psát i to, že v Americe před 50 lety si po HA někdo uprdl, protože se prostě kryjí. Riziko tromboembolie při užívání HA je vyšší, ale je tam i bez jejího užívání. To, že nekouříš a snažíš se žít zdravě je i z tohohle pohledu dobře. Přesná čísla nevím, ale riziko prostě je, jestli tě to tolik stresuje, vysaď to, jestli jsi schopná se s mírně zvýšeným rizikem smířit, užívej dál. Můžeš si taky zažádat o vyšetření trombofilních mutací, který na rozdíl od jaterních testů můžou ukázat zvýšenou dispozici k tvorbě krevních sraženin. Někteří doktoři to nabírají rovnou, jinde to musíš platit..

japona
11. led 2017

@sarkal Před pár lety jsem byla odeslána ke specialistovi právě kvůli bolestivemu lytku. Podle něj se trombóza nedá přehlédnout, protože je to prý pekelna bolest. Takže budte v klidu🙂. Příbalový leták je lepší necist.
Pokud jste prezila těhotenství, nejspíš budete v pořádku. Při nem je riziko trombozy radove větší..

sarkal
autor
11. led 2017

Holky děkuju. Vím, že jaterní testy neprokáží riziko vzniku trombózy, že se ani nedělají kvůli tomu, ale překvapilo mne, že mi je doktor neudělal. Taky vím, že u HA je riziko vzniku, ale beru ji teď jak jsem psala po nějakých deseti letech a člověk když se ho to netýká tak to nějak neřeší..Samozřejmě, že jsem věděla, že to riziko je, ale právě po přečtení různých diskuzí jsem dostala strach. To lýtko mě skoro nebolí, v noci vůbec a přes den mírně, ale nevím jestli to s tím souvisí. Zítra zajdu raději k dr.

keksikova1
11. led 2017

@sarkal já osobně si taky myslím, že tromboza se přehlídnout dá blbě, ale dá, uzávěr nemusí být úplný a pak se nemusí úplně projevit.. a je fakt, že těhotenství je stran tohoto daleko horší.. Gynekolog asi předpokládal, že když jsi zdravá, mladá a testy byly minule v pohodě, je zbytečný je dělat.. jo, to je jeho svědomí, nabrat by to měl, ale jestli musí, to nevim.. Diskuze nečti, vždycky tě vyděsí 😉

kulistice
11. led 2017

Řekla bych, že dneska doktoři předepisují antikoncepci jak na běžícím pásu a nikdo ani nezjišťuje, zda máš dispozice k tromboze, či nikoliv. Samotné vyšetření trombofilních mutací si musíš zaplatit, pokud ti jej nepředepíše lékař a to většinou dělá jen v případě, že někdo v rodině trombozu prodělal nebo zemřel hodně mladý. Takhle to třeba zjistili mojí mamině a kamarádce také. Pokud si přečteš příbalový leták antikoncepce, tak zjistíš, že to není pro tělo nic dobrého, ale kolik lidí to čte a řeší. Jestli máš strach z trombozi, tak si zajdi k doktoru, ať máš jistotu, ale myslím, že se akorát stresuješ a příznaky si vsugerováváš. Může to být třeba jen namožené lýtko 🙂

sarkal
autor
11. led 2017

Holky děkuji, vím, že číst různý diskuze není moc dobrý, dětská lékařka mi řekla, že když si nejsem s něčím jistá, že mám přijít, že spoustu maminek internetuje, právě čte různý diskuze a pak jsou mnohdy zbytečně vyplašené.
Ještě mám tedy dotaz, začala jsem ji brát 7.1. s příchodem MS jak je to obvyklé (začínám ji brát po dlouhé době), co se může stát když ji teď po čtvrtém prášku přestanu brát? Nebo mám dobrat plato?

keksikova1
11. led 2017

@sarkal co se stane moc nevim, trochu si rozhodíš cyklus (který už sis HA stejně rozhodila).. kdybych z toho měla takový stresy, vysadila bych to rovnou.. jenom mě tak napadá, nemá se brát od konce ms?
Ale podle mě by bylo nejlepší se poradit s lékařem, abyste si domluvili jinou možnost ochrany (ono pak potrat by byl daleko horší)..

kulistice
11. led 2017

Pokud vysadíš po 4. prášku, tak si myslím, že dostaneš opět MS nebo budeš špinit, ale nevím. Spíše budeš nechráněná, ale oni stejně všude píšou, že prvních 14 dní, kdy se začíná brát antikoncepce není stejně spolehlivá, takže by ses stejně měla raději chránit. Tvému tělu si myslím nic nestane. Rozhodí to maximálně cyklus, jinak nic víc. Jiných způsobů ochrany si myslím je dostatek, takže pokud máš s antikoncepce opravdu strach, tak ji neber a budeš psychicky v pohodě. Pokud se teda pak nebudeš nervovat případným těhotenstvím 🙂

savlupa
11. led 2017

Ja myslim, ze HA se bere od zacatku MS a zvysuje riziko trombozy pri nejakem trombofilnim stavu treba pri koncetine v sadre, protoze tam krev neproudi tak dobre, pri operacich, v tehotenstvi a tak. Ze by se jen tak ucpala ceva, kdyz nekdo zacne uzivat HA je asi velmi vzacne. U nas nikdo nikdy trombozu nemel, ani nikoho neznam a kdyz jsem ji mela po operaci ja, tak jsem to poznala. Par dni mi to trvalo i kdyz podezreni jsem pojala celkem brzy. V leze to bylo ok, ale kdyz jsem vstala, jak se nahrnula krev dolu, tak to dost bolelo, nez jsem to trochu rozchodila, takze bych se u tebe nebala, spis to jde z hlavy, jak mas strach.🙂

keksikova1
11. led 2017

@savlupa teď jsem zjistila, že máš pravdu, první balení fakt od začátku, každý další po skončení, jsem trubka, už jsem to zapomněla 🙂 HA způsobuje mírný trombofilní stav sama o sobě, pokud se k tomu přidává další faktor (sádra, kouření atd) pak je další zhoršování jasný. Může mít vrozenou mutaci krve (která by se pravděpodobně prokázala v těhu, takže ji zřejmě nemá) a ve chvíli, kdyby brala HA se tromboza může projevit. Autorka dle mého názoru trombozu ani mutaci nemá, je jen vyděšená k smrti z blbých diskuzí na netu..

sarkal
autor
11. led 2017

Holky moc děkuju! Asi prostě zbytečně vyšiluju, mně jde jen o to, že těhotenství by pro nás v tuto chvíli byl problém, a než pak řešit nechtěné těhotenství, rozhodla jsem se, že na nějaké 2-3 roky budu užívat HA, prostě do doby, než budou nějaké věci pořešené a těhotenství bude chtěné, proto jsem se takhle rozhodla. Je jasný, že riziko je vždycky, jenže to by člověk nesměl brát nic, já když četla příbalový leták prášků, které bere tchyně na tlak, tak jsem šla do mdlob a to bere ještě snad další sedmery zase na jiné nemoce. Asi se zajdu poradit s mým praktickým dr., možná bych si vyžádala ten test, uvidím co mi řekne a pak se rozhodnu zda po dobrání plata pokračovat nebo ne. Já znám spoustu holek co jsou kuřačky, jedna má vysokou nadváhu a k tomu ještě vysoký krevní tlak a HA bere a prostě nic jim není, ale říkám si, že to neznaméná, že ani mě nic nebude...Je to prostě těžký.

keksikova1
11. led 2017

@sarkal přesně takhle to vidím já ;) Nehrotit, nehrotit, nehrotit ;)

mysicka_lb
11. led 2017

Ahojky, tak to jsi na tom podobně jako já. Taky jsem se před několika dny odhodlala k braní HA, přečetla jsem si příbalový leták a jsem mrtvá strachy🙂. Dítě ale v žádném případě nechci a říkám si, že by případné těhotenství, porod, následná spánková deprivace atd. byly pro tělo mnohem více zatěžující než HA. Takže mi z toho pořád vychází lépe brát HA. Samozřejmě, dá se riskovat, spoléhat na kondom, přerušovanou soulož nebo neplodné dny.... (tělíska a injekce beru za ještě větší svinstvo než HA). Také jsem to tak dlouho dělala, ale už jsem to prostě psychicky nedávala, pořád mě strašila představa nechtěného těhotenství více než představa embolie, trombózy a všeho dalšího. Věřím, že to bude ok. U Tebe i u mě.

keksikova1
11. led 2017

Příbalový letáky fakt radši nečíst, teda aspoň tuhle část 😀
Oni tam fakt musí uvést všechno, i kdyby nám zrůžověly vlasy a zakoply jsme po užití léku o židli, musí to tam napsat, aby se kryli..

kulistice
11. led 2017

Já brala antikoncepci 10 let, za celou dobu mi nic nebylo a to mi zjistili mutaci mthfr (což má prý každý druhý člověk a ani o tom neví). Tato mutace trošku zvyšuje riziku trombozi, ale po detailnějších testech mi doktor řekl, že ty hodnoty jsou dobré, takže antikoncepci můžu brát v klidu dál. Takže bych se toho nebála 🙂 jediný co bylo u mě, že se mi po vysazení rozházela strašně MS a vůbec jsem se musela asi rok srovnávat, abych mohla otěhotnět. Ale to v tvém případě bych řekla problém nebude 🙂 kdyby se člověk měl bát všeho, co píšou, že je rizikové, tak nedělá nic jiného. A to bych řekla, že právě stres a strach je spouštěč těchto nemocí, kterými všude straší.

sarkal
autor
11. led 2017

Trochu jste mě uklidnili, snad ty dva maximálně tři roky co ji plánuji brát ve zdraví přežiju 🙂
Ještě bych se chtěla zeptat, kdo trombózu měl, jaké jste měli příznaky a jak dlouho to trvalo? Může se stát, že to pobolívá několik dní, nebo se bolest stupňuje? Bolí to pořád, nebo třeba v noci ne? Oteče noha? Někde jsem četla, že snad i zmodrá a je na stisk citlivá.

diva_ziva
11. led 2017

@sarkal Ja som HAK brala a uz by som do toho znova nesla. Zbytocne zanasanie tela hormonmi, ochrana sa da riesit i inak. Samozrejme, ak by ta STM alebo pesar mal priserne stresovat, tak je lepsia uz tak HAK.

vineta
11. led 2017

Trombozu jsem měla. Bolest byla podobná jako u křeče v lýtku, ale přetrvávala cca 3 dny, což už mi přišlo trochu zvláštní, bolest po křeči mě většinou přecházela hned druhý den. Kdybych neměla otce doktora, nikdy by mě nenapadlo s tím někam jít, bylo to nepříjemné, ale nebolelo to nijak intenzivně. Bylo mi 23, neměla jsem nadváhu, nekouřila s žila víceméně zdravě, neměla jsem genetické předpoklady (to samozřejmě zjistili až poté). V nemocnici se nedivili, prý jen další trombóza z hormonální antikoncepce. Moje kamarádka ji měla ve 20, kombinace HA a leidenské mutace. Nevěděla, že něco jako trombóza existuje, šla do nemocnice s bolestmi zad a měla již život přímo ohrožující trombózu.
Těch příběhů o trombóze jsem už v blízkém okolí slyšela dost.
Přetrvávající bolest bych řešila, ale zas neplaš. Otok a pronodrání se přidává až ve fázi neprůchodnosti, počímající fáze má mírnější příznaky nebo si ani nevšimneš. Je dobrý nedělat si internetovou diagnózu, akorát se vystresuješ. Mně třeba taťka tvrdil, že mám netypický přiznaky, ale radši mě s tím poslal na vyšetření. Samotného ho překvapilo, že to vážně byla trombóza.
Jinak dopotučuju nechat si udělat genetiku a pokud máš leidena, rozhodně nebrat.

vineta
11. led 2017

Omlouvám se za fůru překlepů a nekontinuitu textu 😉. Pokud to nebude přecházet a bude se to stupňovat, jdi k lékaři, na příznaky ostatních tolik nedej, může se to projevovat různě- to měl být zhruba význam toho mého výplodu 😉

filetra
11. led 2017

HAK jsem brala 10 let. Nikdy v průběhu těch let mi žádný doktor nedělal jakékoliv testy. Taky jsem nikdy žádnými potížemi netrpěla. Před třemi lety však moje maminka prodělala trombózu a zjistilo se, že má vrozený tromboembolický stav (trombofilní mutaci - faktor II protrombin heterozygotní). No a ta se dědí. Takže jsem si hned vyžádala testy a ejhle, mám mutaci taky. Byla jsem upozorněna, že další braní HAK je v mém konkrétním případě spojeno s 8x - 13x větším rizikem trombózy než u žen, které mutaci nemají a HAK neberou (další faktory, jako kouření, věk přes 35 let, vyšší BMI apod. to riziko pak ještě zvětšují). Hned jsem byla rozhodnutá, že s práškama končím. Letěla jsem na gynekologii kde mi doktorka potvrdila, že HAK už nikdy.

Takže ačkoliv se i přes dlouhodobé užívání HAK v mém případě nic nestalo, určitě bych byla dnes opatrnější a trvala na hematologickém vyšetření trombofilních mutací, obzvláště pokud někdo v rodině utrpěl trombozu, embolii, infarkt, cévní mozkovou příhodu apod. Trombofilní mutaci má spousta lidí (je to snad až téměř 10%), a většina z nich se o tom ani nedozví, dokud se neprojeví u něj nebo u někoho z blízkých.

blecha94
11. led 2017

Rozhodně bych HA nezobala bez vyšetření. Prostě bych se nechala pořádně prošustrovat, abych věděla, že jsem "neriziková", a že ze zdravotního hlediska nemám žádné dispozice, které by v kombinaci s užíváním HA mohly nadělat paseku. Jistě, ani tak člověk nemůže mít jistotu, že se nic nestane, ale to je holt riziko týhle formy antikoncepce.

Ale za mě - nebrat. Raději kondom/pesar + přerušovaná soulož a spermicidy. Tam je riziko pouze otěhotnění. U HA jsou navíc rizika zdravotní, a to zrovna ne banální. A pokud vím, že už nikdy žádné dítě nechci, tak radši přerušení vejcovodů, ale samozřejmě to musí člověk pořádně zvážit, protože je to "antikoncepce" definitivní a nevratná.

savlupa
11. led 2017

Taky jsem brala HA pres 10 let a vse v poradku i pres operaci. Pri poslednim zakroku ve spolupraci vice faktoru jako HA, stres a dehydratace to proste nevyslo a byla tromboza prakticky hned druhy den. Bolest se stupnovala, takze za dalsi dva dny uz jsem jela na vysetreni. Nakonec mam i lehkou mutaci, ktera ale sama o sobe by takovy prusvih nezaridila. HA uz brat nesmim a pri tom, co se delo, bych do toho uz ani nesla.
Prerusovana souloz ani spermicidy neprichazeji v uvahu - rodila jsem loni i predloni. Naposledy neplanovane, nelituji, ale letos uz rodit vazne nechci. Pokud to chci delat pro radost, tak ani kondom. Mam ted nehormonalni telisko a uvidime, jestli bude vyhovovat. Jinak holt budeme muset zvolit nejaky mene pohodlny zpusob.

lotosek
11. led 2017

Známá dostala embolii po dvou letech braní nízkohormonální HA - ve 24 letech, taky nekouří, hýbe se, nemá nadváhu. Genetické testy nic neodhalily, v jejich rodině to nikdo neměl. Rok byla na warfarinu - taky nic moc, musela si hlídat jídelníček. Měla jet s přítelem na Zéland - bohužel doktor nedoporučil tak dlouhou cestu letadlem, takže další omezení. HA samozřejmě nesmí a každé delší cestování musí dopředu konzultovat s doktorem, aby s předstihem začala brát prášky na ředení krve.
Jinak já jsem to zobala tři roky vkuse a nic špatného se mi nestalo. Akorát jsem chodila půl roku po vysazení na vyvolávačky.

astracreek
12. led 2017

@sarkal Nech si udělat krevní testy na Leidenskou mutaci. Ta převážně trombózu způsobuje. Ale asi to nehradí to pojišťovna. Moje doktorka je dělá, má na to letáček, hlavně pro holky, které chtějí antikoncepci poprvé. Můj předešlý doktor je nedělal.
Já jsem případ s trombózou. Údajně z antikoncepce. Měla jsem z toho plicní infarkt, kdy mi krevní sraženina uspala přívod krve do plic. Tenkrát jsem málem umřela. Byl to asi nejhorší zážitek. A zpětně zjistili, že mám právě Leidenskou mutaci a navíc ještě jednu, takže ta antikoncepce stačila jako spouštěč. Leiden jako takový nebezpečný není, ale může se stát, že s antikoncepcí to může něco způsobit. Samozřejmě to není nutnost 🙂 Spousta lidí tu mutaci má a nikdy se jim nic nestalo (moje mamka je toho důkazem 🙂 ). Běžně se na to netestuje.
Hlavně nevyšiluj., Z vlastní zkušenosti můžu říct, že trombózu vážně poznáš 🙂

sarkal
autor
12. led 2017

Holky děkuju. Po večerní debatě s manželem, jsem se rozhodla HA po čtyřech dnech přestat brát. Hledala jsem tedy nehormonální antikoncepci, jenže tam je samozřejmě pořád to riziko otěhotnění 🙂 což já prostě v nejbližších třech letech nechci a nemůžu si to dovolit, takže ta HA pro mě byla taková jistota a vidina užívání si bez "starostí". Dítě mám jedno a ještě minimálně jedno chci, přeci jen je mi třicet takže přerušení vejcovodů ne. Budeme zkrátka nadále používat méně pohodlnou antikoncepci.
Lýtko mě trochu pobolívá, ale žádný otok nic, možná to mám namožené, bolí mě trochu koleno. K obvodnímu se dostanu až v pátek, ale okolí mi říká, že kdybych měla trombózu tak že je to velká bolest, že to zaručeně poznám. Tak snad z toho nic nebude.

diva_ziva
12. led 2017

@sarkal Mne pesar pripadal hodne bezpracny, ale je pravda, ze jeho ucinnost je asi len 95% ako u kondomov. Velmi spolahliva je metoda STM, kedy si merias teplotu a sledujes hlien, jej uspesnost je porovnatelna s HA, ale zalezi na tom, ako sa chranis v plodne dni. Bonus je, ze poznas svoje telo a zmeny nalad a chuti v zavislosti na obdobi cyklu. 🙂 Dalsia moznost je nehormonalne teliesko, s tym nemam skusenost. Ono ta HA je sice uzivanie bez starosti, ale nie u kazdej, kamoska na HA nemala vobec chut na sex, takze o nejakom uzivani rec nemohla byt. Ine zeny maju migreny, zhorsenu naladu, priberanie. Nic nie je len ruzove. 🙂 Drzim palce, aby si si nasla tu spravnu cestu pre seba.