Hormonální antikoncepce - mám strach z trombózy
Ahoj holky, vím, že je tu spoustu podobných diskuzí, ale nevěděla jsem kam napsat tak zakládám novou.
Před pěti dny jsem začala užívat HA Cleosensu. HA jsem užívala asi před deseti lety, konkrétně Yadine a užívala jsem ji asi rok a půl, neměla jsem s ní žádné problémy a po vysazení jsem také neregistrovala žádné obtíže, ale jak píši, je to deset let, byla jsem mladší.
Nyní je mi třicet a po nějakých událostech, které se staly jsem se rozhodla začít užívat HA, doktor mi napsal Cleosensu s tím, že je dobrá. Nevím jak je to dnes, ale tenkrát mi doktor dělal jaterní testy, nyní ne, ani ho vlastně nic moc nezajímalo..Když jsem si přečetla leták, začala jsem litovat toho, že jsem ji vůbec začala brát, přečetla jsem si nějako tu diskuzi, kolik holek v souvislosti s užíváním mělo trombózu a po vysazení velké problémy atd.. a jsem z toho ještě špatnější, pořád se teď pozoruji a mám pocit, že mě bolí levé lýtko, ale nevím jestli jsem si to nevsugerovala, protože na to teď prostě musím pořád myslet. Osobně znám mnoho holek a žen, které HA berou i dlouhé roky a nic jim není, švagrová ji endávno vysadilo, protože chtějí mimčo a žádné horory se neděly. Každopádně mě to teď nedá spát. Chcí se tedy zeptat, myslíte, že je možné aby se žilní trombóza vyvinula po pěti dnech užívání HA, měli jste ji některé a bylo jasné, že je to v souvislosti s užíváním HA? Někde píší, že trombóza z užívání HA je celkem vzácná, někde zase, že riziko je celkem vysoké, tak nevím. Nejraději bych ji hned přestala brát, ale bojím se co to udělá, ještě mám MS takže nevím..Ještě bych chtěla napsat, že je mi třicet, nikdy jsem nekouřila a nekouřím, při mé výšce 163cm vážím 69-70kg, takže nějakých pár kilo navíc mám. Pohybu mám řekla bych dost, denně vypiji zhruba dva litry čisté vody, nepřejídám se, jím hodně ovoce a zeleniny, před měsícem jsem začala jíst zdravěji a zhubla jsem od té doby tři kila, v rodině trombózu nikdo neměl. Ještě bych napsala, že mám jedno dítě, těhotenství bez komplikací, porod CŘ z důvodu nepostupujícího porodu, poporodní komplikace nebyly...Mám v plánu se jet poradit s mým praktickým lékařem, ale myslím si, že mne odkáže na gynekologa. Možná zbytečně plaším, nevím, ale narada bych si kvůli takové "hlouposti" něco přivodila. Antikoncepci mám v plánu užívat 2-3 roky, zhruba za tuto dobu bychom chtěli s manželem ještě jedno dítě. Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a tolik otázek a děkuji za názory.
Mně se hluboká žilní trombóza udělala z užívání antikoncepce po dvaceti letech. Tedy nejvyšší čas ji vysadit. Jinak jsem zdravá, nekouřím, sportuju, žádný rizikový faktor a přece 🙄

Holky, kdo by potřeboval, mám Ayreen 2mg krom 9 tablet kompletní krabičku teď novou, napište zprávu, kdo má zájem