icon

Má dát matka dceři antikoncepci v 15 letech?

19. kvě 2025

Dceři je 15. Je rozumná, ve škole bez problémů, nefetuje, nefláká se. Ale přece – je to ještě dítě. A když za mnou přišla s tím, že „raději by to řešila předem než pozdě“, najednou mi došlo, že ona už to asi řeší. A já jsem možná jediná, komu se to zdá příliš brzy. Má kamaráda, společně chodí na sport.

Mám s ní jít na gyndu? Nebo jí vysvětlit, že je ještě čas?

sinorina
19. kvě 2025

Mám teda dva kluky, 13 a 11 let.
Ale já bych s ní šla a byla ráda, že je takto zodpovědná. Třeba ji to lékař vysvětlí a doporučí něco jiného. Máme u nás ve městě těhotnou 14.letou holčinu a to je asi problém.

dashyyy
19. kvě 2025

Určitě bych šla.. lepší se chránit a být připravená než pak plakat nad vejdělkem .. a pak taky podpoříš tu důvěru, že za tebou došla a řekla si 😉

lencaa11
19. kvě 2025

Šla bych na gyndu sní ať lékař se na ní podíva a probere formu antikoncepce je lepší to řešit teď než pozdě když by se něco stalo // a to už nelze vrátit ..

tereza0111
19. kvě 2025

Dite to prave uz ted zas tak uplne neni (ne, ze bych nechapala tvuj pohled, mam taky holky a vubec si to neumim predstavit). Muzes si s ni promluvit, muzes vyjadrit svuj nazor, ze ji to prijde opravu brzy a ze nic neztrati, kdyz jeste pocka. Ale mozna i cekat jeste chce, jen premysli "pro jistotu" , ale jestlize chce na gyndu, tak bych tam s ni rozhodne zasla. Radsi tak nez resit tehotne dite..

zmrzlinka
19. kvě 2025

Vzala bych ji na gyndu a promluvila si s lékařem.

levandule_k
19. kvě 2025

Na gynekologii by určitě měla chodit na prevenci nejpozději od zahájení sexuálního života, tedy ji na gynekologii vem. Zeptej se jí, jak moc chce tvůj doprovod. Vysvětli jí, co jí čeká.

Řekla bych jí, ať si koupí i kondomy, ty chrání i před pohlavně přenosnými nemocemi.

Myslím, že je fajn, že se ti dcera svěřila. Důvěra je křehká věc, tak jí svůj názor komunikuj velmi diplomaticky, aby se v případě dalších potíží na tebe obrátila a neřešila to na vlastní pěst.

jancazao
19. kvě 2025

Je super, že za tebou přišla a chce být zodpovědná.
Dceři je taky 15, ale já jsem hodně proti antikoncepci v tabletách a pokud bude po mě, stejně je nebude moct brát.
Ve vašem případě bych zašla k lékaři a vše probrala. Určitě doporučit raději kondomy.

kopmina
19. kvě 2025

Je skvělé, že za vámi přišla otevřeně, znamená to, že vám důvěřuje a chce se rozhodovat zodpovědně. Patnáct je sice brzy z našeho pohledu, ale v praxi to bývá věk, kdy mnozí mladí začínají o sexualitě vážně uvažovat a kdy nejvíc pomůže bezpečné zázemí a fakta, ne zákaz.

petrasipkova1
19. kvě 2025

Je skvělé, že přišla, hodně bych si toho vážila a rozhodně bych se vyvarovala řečem že je brzo atd. Spíš bych se ptala jak to vnímá ona, protože v máminých očích to bude její malá holčička, to je jasné. Já v 15 letech šla rovnou sama na gynekologii, věděla jsem že otěhotnět by byl průšvih a protože dvě holky z okolí asi v necelých 17 chodily s břichem, tak tak jsem dopadnout nechtěla. Jsem od 15 let s mým manželem, nyní už skoro 25 let 😀 Do 22 let jsem brala antikoncepci, potom už jsem cítila, že už by to nebyl takový průšvih, tak od té doby neberu, máme dvě plánované děti, první v mých 28. Dceru bych podpořila maximálně, protože nic jiného stejně nezbývá, protože pokud ona se cítí dospěle, tak rodiče se můžou stavět třeba na hlavu, ale zamknout ji nemůžou.

escapelle
19. kvě 2025

Urcite bych ji podporila. Já bych tedy chtela,aby si moje dcera nechala zavést telisko,ale jelikož je hystericka tak to moc nevidim🤣Ale bavíme se otevrene,svuj názor ji reknu,ale je to její telo tak at se rozhodne jak bude chtít,až to bude aktuální. Je ji 16 a tak od 14 ji na to pripravuju 🤣🤣

petulkadodo
19. kvě 2025

Mně i ségru vzala mamka v 15 ke svému gynekologovi a protože jsme obě v té době už začínaly randit, nechaly jsme si napsat antikoncepci. Shodou okolností náš soused v 18 otěhotněl svou 16letou přítelkyni, v 17 rodila a nechala se zploletnit kvůli svatbě. To jsem opravdu nechtěla. Pro mého prvního kluka to bylo taky poprvé a jen kondomu bych u nezkušeného kluka nevěřila. Je dobře, že je dcera zodpovědná a řeší to.

autor
19. kvě 2025

jo, já se přikláním k názoru , že asi antikoncepci ano. dík za názory....jsem ráda, že je vlastně zodpovědná.

natalie1709
19. kvě 2025

Určitě jí vemte na gyndu ať se poradíte s doktorem. Měla jsem to s mamkou podobně- já teda první antikoncepci měla v 16. Každé tělo na to reaguje jinak, já problém neměla. Brala jsem jí od 16 až do 24 let v kuse- jenom jsem jednou změnila značku. A hned po vysazení (chtěli jsme mimi) jsem otěhotněla do pár měsíců. Ale mám známé ve svým okolí co na důsledek antikoncepce nemůžou otěhotnět. Ale jak říkám každé tělo je jiné. Možná zkusit popřemýšlet o jiném druhu antikoncepce než přímo o prášcích😊

autor
19. kvě 2025

moc mi vaše psaní pomohlo. Děkuju všem

ladyjigsaw
19. kvě 2025

Je super, ze k tobe ma takovou důvěru 👍Určitě zajdete k lékaři, at se informujete na možnosti. Ja mam teda dcery mladsi, ale doufam, ze neskonci s HA. Rada bych, aby se chranily, ale nejak setrneji. Sama jsem HA brala a mela pak problemy.

lokesa
20. kvě 2025

Je super, jaký máte otevřený vztah! 🥰 Já bych respektovala její přání, ale nejprve bych si s ní promluvila o tom, jaké má možnosti. Asi jsem natvrdlá, promiň otázku, ale co znamená, že má kamaráda, se kterým chodí na sport? Je to eufemismus pro partnera, nebo je tvoje domněnka, že by mohl byt víc, ale ty to nevíš? (Můj otec "kamarád" používal až do svatby.) Já nejsem fanda HA a mít dceru, tak se snažím její užívání odložit do poslední možné chvíle, aby měl organismus co nejvíce času dospět. (Tedy nehnat se do HA, pokud je na obzoru platonická láska. I první sex se dá zvládnout s kondomem.) Pokud už bych jí HA nechala napsat, snažila bych se jí vštípit myšlenku, ať i tak nezapomene na kondom. Já jsem pubertou prošla jen na kondomech, ale většina mých kamarádek používala od nácti HA a na kondomy kašlala i v případě, že partnery střídala.

autor
20. kvě 2025
@lokesa

Je super, jaký máte otevřený vztah! 🥰 Já bych respektovala její přání, ale nejprve bych si s ní promluvila o tom, jaké má možnosti. Asi jsem natvrdlá, promiň otázku, ale co znamená, že má kamaráda, se kterým chodí na sport? Je to eufemismus pro partnera, nebo je tvoje domněnka, že by mohl byt víc, ale ty to nevíš? (Můj otec "kamarád" používal až do svatby.) Já nejsem fanda HA a mít dceru, tak se snažím její užívání odložit do poslední možné chvíle, aby měl organismus co nejvíce času dospět. (Tedy nehnat se do HA, pokud je na obzoru platonická láska. I první sex se dá zvládnout s kondomem.) Pokud už bych jí HA nechala napsat, snažila bych se jí vštípit myšlenku, ať i tak nezapomene na kondom. Já jsem pubertou prošla jen na kondomech, ale většina mých kamarádek používala od nácti HA a na kondomy kašlala i v případě, že partnery střídala.

@lokesa já právě nevím, jak na tom jsou - spolu, s kamarádem... prostě asi víc než kámoši, začínají spolu chodit? Trochu... fakt zatím nevím. Ona mi to poví, časem. Ale chci, aby byla připravená a nesla zodpovědnost.

kubesovaadelka
20. kvě 2025

Mě se třeba nikdo neptal. Od 14ti jsem byla v péči táty a žila s ním, babičkou a starší sestrou. Táta prostě řekl predemnou svojí mámě ,, Mami Adě bude tento týden 15, vem ji na gyndu a napsat antikoncepci"; souhlasila jsem bez váhání

lokesa
20. kvě 2025

Chápu 🙂. Jsi super máma. U mých rodičů bylo nemyslitelné, že bych přišla za mámou, že budu chtít financovat HA. Nicméně beru jako Silver lining, že nás to donutilo zvyknout si na kondomy. 🙂 Mít ještě dceru, tak to s ní zkusím probrat tak, jak jsem predestřela. Určitě první sex zvládne s kondomem, pokud by mu nepředcházelo kdoví jak dlouhé plánování. Pokud by trvala na HA ihned, dovolila bych.

autor
20. kvě 2025
@lokesa

Chápu 🙂. Jsi super máma. U mých rodičů bylo nemyslitelné, že bych přišla za mámou, že budu chtít financovat HA. Nicméně beru jako Silver lining, že nás to donutilo zvyknout si na kondomy. 🙂 Mít ještě dceru, tak to s ní zkusím probrat tak, jak jsem predestřela. Určitě první sex zvládne s kondomem, pokud by mu nepředcházelo kdoví jak dlouhé plánování. Pokud by trvala na HA ihned, dovolila bych.

@lokesa děkuju moc

rebe
20. kvě 2025

Moc se mi líbí, jak je zodpovědná a jakou k tobě má důvěru, doufám, že to moje dcery jednou budou mít taky tak. Já bych ještě dodala - žádná antikoncepce není 100%, ani ta hormonální ne. Tudíž při každém sexu je jisté riziko otěhotnění. A tudíž svým dcerám budu klást na srdce, aby před každým sexem zvážily, jak moc by jim případné těhotenství s daným partnerem zničilo nebo nezničilo život.

autor
20. kvě 2025
@rebe

Moc se mi líbí, jak je zodpovědná a jakou k tobě má důvěru, doufám, že to moje dcery jednou budou mít taky tak. Já bych ještě dodala - žádná antikoncepce není 100%, ani ta hormonální ne. Tudíž při každém sexu je jisté riziko otěhotnění. A tudíž svým dcerám budu klást na srdce, aby před každým sexem zvážily, jak moc by jim případné těhotenství s daným partnerem zničilo nebo nezničilo život.

@rebe držím palce, aby to tak bylo🙂

januska95
21. kvě 2025

Podla mna ano

sayast
21. kvě 2025

Dceri je sice uz 16, ale byli jsme od necelych 15ti domluvene,ze jakmile bude chtit,tak staci rict a antikoncepci zaridime. Zatim zadneho pritele nemela,tak nebyl duvod, ale vim, ze az bude chtit,tak prijde.
Jen ode me v 15 ti dostala 2 kondomy,pro strycka nahodu, tak aby u sebe kdyztak mela. Oduvodnila jsem ji to tak,ze stesti preje pripravenym a je lepsi spolehat sama na sebe nez jen ja kluka