Nespolehlivost kondomu: Jaké jsou rizika selhání?
Ahoj holky, přijdu si jak naprostá puberťačka a blbec zároveň, ale asi to potřebuji s někým probrat a nemám poblíž žádnou vhodnou osobu a omlouvám se za dotaz jak z Bravíčka😀. Kdykoliv si tady rozkliknu diskuzi, že někdo neplánovaně otěhotněl, vyleze z něj, že používali kondom a dostane tady totální sodu, že je to nespolehlivé a dotyčná to měla čekat 😀 Beru, že se může špatně nasadit a sklouznout, ale v čem jiném je to teda tak nespolehlivé? Nám teda tato ochrana nikdy neselhala, ale vzhledem k tomu, že další dítě nedám a potrat taky ne, tak ač nejsem příznivec antikoncepce a nechce se mi do ní, tak po těch odstrašujících případech tady skoro uvažuji, že si jí nechám předepsat a pojistím to nadvakrát 😀. Díky za případné odpovědi.
Podle mě s tím lidi neumí zacházet, pak jim praskne. My používáme kondom od narození děti, takže 12 let a nikdy žádná nehoda. (doufám, že teď se nestane, když jsem to napsala 😀) A teda nevšimla jsem si, že by někdo dostával sodu, že používá kondom.
Třikrát jsme použili kondom a třikrát prasknul.😅
Ano stalo se mi... Bylo zamlklé, díky Bohu 🙏 Taky bych nechtela ani potrat ani 4 kousky. Vubec netusom co se prihodilo, ale myslim si ze byl muz ve me moc dlouho po vyvrcholeni a jak mu uz ochabl, tak nejala mrška vyplavala... Od te doby hned po jeho vrcholu radeji vytahuje.
@ukki no já ten pocit u sebe mam 🙄 Ze kolem me projde chlap a uz jsem v tom... Je to strasne nefér vuci vsem, ktere se snazi roky a nic 😪 Ja uz bych tu plodnost ráda nekomu věnovala.
@cherie24 jsem chtela ke kondomu spermicid jako pojistku, ale jsem exematik, alergik a dva ze dvou vyzkousenych mi nedelaly dobre 😭 Ale ja mam alergii i na kokosovej olej 😅
@alianan nesmite tak hopsat 😂 Musite na to jit něžně 😀
@martinka_33 Nam se to nikdy nestalo, ale pokud jsem planovala tehotenstvi, tak stacilo taky jednou a vzdycky bylo zadelano. Antikoncepci jsem mela 2 roky a bez gelu tam teda nesel poradne ani narvat😃, takze jsme vzdycky meli jen kondom. Alergik a astmatik jsem taky, tak ten spermicidni gel by mozna taky neklapnul… No budu zkouset.. Hlavne aby uz z toho nebyl dalsi buben😃
@k2792017 Naštěstí z toho nemáme děti, kupodivu.
Dvě děti máme z přerušované soulože s tím, že by nám dítě nevadilo.
Jedno dítě je ze špatného užívání hormonální antikoncepce, ale také nám případné miminko nevadilo, tak jsem neřešili.
A čtvrté dítě je přes hormonální antikoncepci a přes plné kojení a na prahu mé čtyřicítky.
Všechny děti se nám povedli hned na první dobrou.
Manžel vyhrožuje vasektomií.😅
Také asi patřím do množiny žen, které těhotní na povel a kdybych se nechránila, tak poslední dítě rodím v padesáti.
Tady je určitá sorta dokonalých žen matek, od kterých dostaneš sodu za všechno. 😀
Za mě je kondom úplně v pohode, spíš jsem skeptická k těm gelům.....
Každopádně dá se otěhotnět přes jakoukoliv antikoncepci, nic není 100000.
Někdo prostě otěhotní i že vzduchu, někdo nikdy.
Efektivita kondomů může být okolo 98% při správném použití, ale v praxi často klesá kvůli chybám při aplikaci nebo nesprávné manipulaci.
@mabs a kde jsi to četla, že prosakují? Zrovna Pepino jsme používali a nepraskl nikdy.
@k2792017 To by musel být dávka 😂
@betelgeuzz Netuším. Ale proto je tam těch 98%. Prostě to není 100% nepropustné. Ale kde jsem to četla, netuším.
A co se týče toho Pepina, tak kamarádce prasknul 4x. Ostatní značky nikdy. Já ho po jejích zkušenostech radši nezkoušela.
@mabs škoda, bych si ráda přečetla, protože podle mě jsou to spíš takový fámy. 98% je proto, že to někteří neumí používat, nedodržují postup. Prostě jsou míň blbuvzdorný, než HA. Ale ani ta není na 100%, když ji spousta holek neumí používat, neví, který léky ovlivňují spolehlivost a pak se diví.
@betelgeuzz nebo tam možná ta 2% mají pro sichr. Kdyby náhodou něco.
@mabs tak 2% není číslo, které si dá výrobce pro jistotu na krabičku, ale číslo, které vychází z výzkumů. Třeba tady je to dobře popsané, zajímavé je ten rozdíl mezi správným a typickým používáním. https://cs.wikipedia.org/wiki/Spolehlivost_anti...
@martinka_33 je pravda, že když jsem ho brala častěji, taky mě to pak pálilo. 😬 Nakonec jsem to řešila spermicidem jen v době ovulace. Tu si naštěstí poznám. A s tím únikem mršek po ochabnutí máš pravdu. Nám taky sjel až po akci, ale doktorka říkala, že stačí i jen ta samotná přítomnost kondomu s pulečkama a oni už si cestu najdou. 😆 U nás je ani prášek po nezmátl, stejně trefili kam potřebovali. Šikulky to jsou. 🐸😁
@kytka2015 tak s tou manipulací podle mě je třeba rozhlednit i to, že kolikrát se člověk někde na akci, na plese, v mládí na párty napije do nálady, pak ta chuť na sex tam je velká, ale motorika bídná a je to hned. Právě že ta 98% účinnost je od výrobců udávaná při SPRÁVNÉM použití. Při nesprávném použití to statisticky vychází jen 82%. Což je fakt málo. 🙂 Tam už jsou pak započítány i ty chyby s nesprávným nasazením, manipulací, spadnutím po akci apd. I při zcela správném použití otěhotní průměrně 2 ženy ze 100.
Tak třeba lubrikační gely na bázi oleje ten kondom “leptají” a on se pak stává propustným, nebo jednoduše praskne. To moc lidí neví.
Taky by kondom neměl přijít do styku s potravinami (šlehačka, čokoláda, prostě cokoliv co lidi napadne na sebe při sexu matlat 😀).
Nejčastěji ho ale lidi špatně nasazují - buď vyloženě špatně, nebo ve špatný čas. Nestačí mít kondom těsně před vyvrcholením, má být přítomný celou dobu, protože spermie přítomné celou dobu občas jsou… 😂 A pak taková ta klasika… trhání obalu zuby, natržení nehty a tak dále… Je to zkrátka citlivá věcička 😀
Také špatná velikost. Velký klouže, malý má větší šanci prasknout 😉... My jsme používali jenom kondom do prvního dítěte, tedy 6 let. Za tu dobu nám jednou prasknul. Obě děti jsou plánovaně na první dobrou. S malým miminem (u obou) jsme používali dvojitou ochranu (kondom + přerušení, nebo kondom + pesar), mimo to pak samotný kondom, nebo pesar+spermicid (ne pharmatex, to bych se bála reakce 😬). Mimochodem, pokud bys chtěla zkusit pesar, tak s kondomem je potřeba přidat lubrikant, aby se naopak větším třením neprotrhl kondom 😉.

@k2792017 někomu praskne já teda nejsem moc na tuto volbu ochrany vždy jsem měla prášky a během děti nehormonalni tělísko které bylo super teď teda už neřeším jsem po hysterektomii pred operací bylo tělísko vyndáno a pár měsíců jsme měli kondom a přesně nevěřila jsem tomu na 100% tak že přes vše vždy jsem pro svůj klid udělala test před Ms 😁 ...