icon

Provize za antikoncepci. Mají lékaři?

24. kvě 2021

Když tu čtu jak lékaři hned na všechno dávají antikoncepci, tak ne napadlo nevíte ze by za to dostal doktor nějaké % ze ji napsal?
Protože me kdysi lékařka nasadila poměrně drahou HA a když sem se ji ptala, zda není nějaká levnější tak mi rekla, ze není a asi 4 roky na to mi ji změnila a ta byla levnější skoro o 300 než původní.
Tak mne jen napadlo zda za to něco mají 🙈

escapelle
24. kvě 2021

Když jsem pracovala na gynde,dealeři jezdili propagovat své antikoncepce pořád.kdyz se psali jejich preparáty,vždycky něco dali.poukazy na welness,některé firmy platily lyzovacky,večeře,poukazy,fotoaparáty...defacto se i ptali,co by udělalo radost....ovšem je to cca 10 let. Jak je to teď netuším,ale většina lékařů to zadarmo nedělá.

jako_mala_holka
24. kvě 2021

Nic není zadarmo

anetka9
24. kvě 2021

Mne gyndar neustale cpe nejaky telisko, porad dokola a jeste vypada nastvanej, kdyz ho odmitnu, takze jsem si skoro jista, ze za to neco ma...

drep
24. kvě 2021

Já jsem teda mimo jiné praktik- zaměstnanec, ale z předpisu konkrétního léku nemám nic a myslím si, že řetězec nemá, protože nás nikdo netlačil, že bychom měli psát léky od jedné firmy.

emamaira
24. kvě 2021

Pokud ti napsala levnější po 4 letech, tak je to dlouhá doba, ceny i nabídka na trhu se mění rychle. Taky jsem začínala s drahou a pak měla levnější.

surikata131
24. kvě 2021

@escapelle řekla bych, že teď už je to někde jinde, firmy mají etické kodexy...

cilkat
24. kvě 2021

Manžel je lékař. Opravdu nemá nikde žádná procenta z prodeje žádného léku a podobně, ani poukazy na zájezdy, slevenky nebo tak. Ale co je pravda, že jezdí několikrát do roka na různé konference, kde je běžné, že třeba nějaká firma v rámci své propagace zajistí občerstvení, nebo nějakou materiální podporu a podobně. Jinými slovy lékař nesmí dostat nic pro svou osobu, může ale dostat materiál pro svou nemocnici/ordinaci/organizaci. To sice není "čím víc prodáte, tím víc dáme", ale samozřejmě funguje, že si lékař danou firmu zapamatuje a snáz ji doporučí.

drep
24. kvě 2021

@cilkat nevím, co muž dělá, ale farma firmy (narozdíl od těch, které vyrábí např. Nástroje, implantáty a tak) dodržují etický kodex a v praxi to znamená, že na kongres nás nevezmou, ale když si všechno sama zařídím a zaplatím (naposledy jen kongresový poplatek přes 20000,-), tak pak uzavřou smlouvu s nemocnicí a proplatí nám to, ale zdaněný, takže u větších zahraniních kongresů stejně dáme pár tisíc ze svého.

sigyn
24. kvě 2021

Když mi HA nevyhovovala, tak jsem si našla na netu reference na jiné a doktorovi pak jen řekla, jakou značku chci předepsat a nikdy nebyl problém. Ale je možné, že někteří někde bokem něco vezmou, ale to budou spíše výjimky.

autor
24. kvě 2021

@anetka9 Mě se prave ptala úplně hnusne proč sem vysadila prášky 🙈

hezz17
24. kvě 2021

@anetka9 ano!!! Me každou navstevu. Ted jsem rikala, ze uvazujeme jeste o jednom diteti, tak mi rekl, ze tech 6000 by se mi vyplatilo j na 2 roky, vic jak HA. Přitom tu jsem nela naposled pred 12 lety.

anetka9
Autor odpověď smazal
anetka9
24. kvě 2021

@hezz17 nechodíme k tomu stejnýmu?:D Taky mi říkal, že finančně je to jak prášky a že je výhoda, že nebudu mít ms...no ta moje dvoudenní mě tak trápí...:D:D

anetka9
24. kvě 2021

Já právě budu přecházet, tohle mě štve, když mi něco pořád cpou, neporadí, vypadá, že ho obtežuju....můj původní byl skvělej, nic nebyl problém, vše vysvětlil, ale šel na dražší kliniku a tu roční kartu už nemůžu platit a fakt mě to štve

hezz17
24. kvě 2021

@anetka9 skoro to tak zni 😀 me zas porad rika, ze je potreba řešit muj nepravidelný cykus. 40-45 dni, ktery me osobne teda neobtezuje 😀

anetka9
24. kvě 2021

@hezz17 to chápu:D no já ho budu měnit, chodim na "kliniku" a v záloze tam je ještě hodně doktorů..tak je prostě vystřídám všechny než mi bude někdo vyhovovat...:D

jelenice_zavodnice
24. kvě 2021

Mam asi divnou gyndarku ale nic necpe. Za ty leta snad jen zelezo v tehotenstvi, kdyz jsem zminila, ze to hrazene z pojisteni mi nedela dobre.
Taky si myslim, ze dnes to uz davno neni o zadnych provizich ani o zadnem bokem danem uplatkunebo dovolene. Kazdy pojistenec ma moznost videt detailne vsechny uhrady a ceny zakroku, ukonu a leku. Ja pracuji v jinem byznysu ale nesmim dat potencionalnimu zakaznikovi ani blbou plastovou reklamni propisku, protoze je za to vyhazov. Mame mraky etickych kodexu a nejenom na papire.

hezz17
24. kvě 2021

@jelenice_zavodnice tak treba ne prpvize od prodejce. Ale u meho gyn je cena za telisko plus zavedeni 6tis, v lekarne bych ho koupila za 3,5-4tis 🤷🏻‍♀️

surikata131
25. kvě 2021

@hezz17 tak je jasné, že ti zavedení neudělá zadarmo a v lékárně ti ho asi nezavedou 🙄 (ok, 2000 je už dost, ale třeba právníci mají taky vysoké sazby, bohužel)

hojda
25. kvě 2021

Já si pamatuji, že firmy dávali zkušební platíčka antikoncepce gyndařům pro pacienty na vyzkoušení, jestli bude antikoncepce sedět. Vždycky, když měla dr. dovolenou a já si náhodou přišla pro recept, tak tam byla sestra a místo receptu mi nabízela levněji ta vzorková platíčka. Peníze šly předpokládám jí do kapsy.

hezz17
25. kvě 2021

@surikata131 jasne ze nezavede zadarmo, ale on ma na vsem silene marze, uz me to moc nebavi, hledam doktorku zenu, to je bohuzel asi marné a k dalsimu chlapovi se mi nechce.

levandule_k
25. kvě 2021

Na té drahé antikoncepci mohl být ochranný patent, který pak vypršel, proto ti mohla nabídnout, její levnější variantu od jiného výrobce (generikum).

Proč lékaři rádi předepisují antikoncepci, nevím.

Ženský cyklus je složitý, někdo má menstruaci úplně v pohodě a někdo bolestivou, i když je jinak v pořádku a gynekolog nic nenašel, antikoncepce přináší relativně jednoduché řešení.