icon

Vysazení antikoncepce - jak to říct doktorce?

denca15
16. črc 2019

Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat. Je tady nějaká maminka, která nebere žádnou antikoncepci a nemá ani tělísko?
Je to měsíc co neberu prášky, srovnala se mi menstruace a cítím se lépe.. Popřípadě jak to říct doktorce?

Strana
z3
veruuu_kubesovic
17. črc 2019

Já 😉 když jsem podruhé vysadila HA, tak jsem měla velký problém s otěhotněním, což mě napadlo, že na vině bude nejspíš právě antikoncepce, máme 2 děti, neberu nic a o tělísku nechci ani slyšet, manžel si dává pozor a už více než rok nám to takhle vyhovuje, navíc vždycky jsem měla bolestivou menses, teď bez hormonů ani nevím, že ji mám...
A jak to říct doktorce? Asi stejně jako já doktorovi, který mi vnucoval HA ke kojení, kterou jsem odmitla, což se divil, natož si nechat předepsat něco dalšího po ukončení kojení, ale já do sebe nechci ladovat žádnou chemii, což ale neznamená, že budu mít spoustu dětí...

zelenaesmolda
17. črc 2019

@denca15
Zkus to cesky,to by mohlo fungovat.

sobist
17. črc 2019

HA jsem brala cca 10let, vysadila, do dvou měsíců otěhotněla. Po porodu jsem si nechala dát HA, u které se mohlo kojit, ale nějak jsem došla k názoru, že mi to rozhazuje hormony/nálady víc, než chci, a prostě jsem jí brát přestala. Od té doby jsem nebrala nic a vzhledem k tomu, že jsme chtěli druhé, jsme se nijak jinak nechránili a vyzkoušeli přerušovanou soulož a bylo to naprosto v pohodě (to není návod ani rada, jen moje zkušenost!!!). Když jsme se rozhodli, že "už je čas", podařilo se mi otěhotnět na první pokus. xD Děti od sebe budou dva roky.
Mojí doktorce bylo úplně jedno, jestli něco beru nebo ne. :D

priefi
17. črc 2019

@zelenaesmolda 👍😂😂😂

pipi_puncocha
17. črc 2019

Myslím, že gynekologovi po tom celkem nic není... Samozřejmě je běžné, že se zeptá, jestli bys měla zájem o HA nebo o tělísko, tak já jsem řekla, že děkuji, ale že se chráníme jinak. Za mě ideální symptotermální metoda a v plodné dny pesar/kondom/abstinence, s tím ale, že v případě nehody by bylo děťátko vítáno.

betelgeuzz
17. črc 2019

Taky nepoužívám HA a děti už neplánujem, mladší má 7, mně je 40. Někdy po porodu druhé se zeptal, jestli chci HA, řekla jsem, že ne, zeptal se, jestli ještě plánujem další dítě, tak jsem řekla že taky ne a tím to skončilo. jednou jsem se ptala na tělíska, vysvětlil mi, ukázal tělísko, ale nevnucoval, nakonec jsem ho nechtěla.
Doktorovi ti přece nemůže nakázat brát HA, je čistě na tobě, jestli se chráníš jinak, nebo chceš další dítě. Pokud by měl dr kecy, šla bych jinam.

barumat
17. črc 2019

@denca15 Nějak nechápu dotaz, jak to říct doktorce. Co je jí jako po tom? Je to tvoje tělo. Co třeba "A žádnou antikoncepci brát nechci."?? Jsme snad dospělé a svéprávné, ne?? Jinak já neberu nic celé roky, nejsem extra chytlavá (první dítě trvalo devět měsíců, druhé půl roku), a manžel si prostě dává pozor, věřím mu stoprocentně. Ale to už je na tvojí zodpovědnosti a volbě. Každopádně řešit jak to říct doktorce mi přijde fakt vtipný.

lachtanice86
17. črc 2019

Fakt vám závidím že nic brát nemusíte. Taky nechci ha, ale nejak nemám na výběr, paradoxně ze zdravotních důvodů

babanci
17. črc 2019

Počkej, nerozumím tomu, jak to říct doktorce? Copak my se musíme někomu zpovídat, že nechceme antikoncepci? Prostě nechceš a dobře děláš. Nikdy jsem antikoncepci nebrala, tělísko jsem taky nikdy neměla. U nás jeden špičkový gynekolog říká, že je to červ do zdravého jablka. Používali jsem prezervativ a celý život jsme to v pohodě zvládali. A moje dospělé dcery taky neberou a jsem za to ráda. Osobně si myslím, že ta dnešní neplodnost a hromada potíží kolem má svého viníka.

saminomimino
17. črc 2019

A to je snad tvá povinnost brát antikoncepci,??😄to udává zákon nebo co??že se bojíš doktorky je úplně iracionální !já nic neberu už léta,kdysi jako blbá 17ctka jsem asi 2roky brala a už nikdy,chráníme se bariérové,nebo hlídám plodné dny,své tělo znám ,jednou jsem otěhotněla neplánovaně po porodu,ještě ani nebyla MŠ,z toho máme dcerku jinak máme další 4 plánované potomky

saminomimino
17. črc 2019

@miba10 když nesmíš otěhotnět,nech si podvazat vaječníky

puhelin
17. črc 2019

@lachtanice86 Opravdu neni jina moznost, nez to brat :(

denca15
autor
17. črc 2019

@zelenaesmolda Jsi opravdu vtipná.. Až na to že k zasmání to moc není a vtipné taky ne.
@barumat Tobě to příjde možná vtipné. Ale jsem ráda že odepisují holky, které už tu antikoncepci neberou a mají zkušenosti s ochranou jinou. Doktorka na mě koukala divně, jestli náhodou nejsem divná že jí nechci a ani tělísko...
Doktork se nebojím, už Jsem jí po porodu Dcery změnila..
Nepotrebuji tady vytváret debatu o tom jestli je to vtipné nebo trapné. Jsem ráda že i holky napsali jak se chrání...

denca15
autor
17. črc 2019

@puhelin Občas opravdu jiná možnost není, před synem jsem jí taky musela užívat kvůli zdra. problémům. A podvázat vaječníky bych si nenechala.. To by bylo asi jako poslední co bych zvolila..

barumat
17. črc 2019

@denca15 Proto jsem ti odepsala taky, že neberu a jak se chráním. Jen mě fakt zarazilo, že někdo dospělý řeší, jak říct doktorce, že nechce brát něco, co jeho zdravotní stav nevyžaduje a je vyloženě navíc.

werik153
17. črc 2019

Proč bys to měla říkat doktorce? Ona tě snad nutí násilně aby jsi do sebe cpala prášky? 🤔
Já neberu nic už 6 let a jsem spokojená. Z toho máme zatím jedno plánované dítě, které se povedlo hned napoprvé. Počítám plodné a neplodné dny.

herminka
17. črc 2019

@denca15 Nějak nechápu, proč řešíš, jak to říct doktorce. Antioncepce není nic, co by se muselo brát povinně. Sama jí to ani říkat nemusíš, a pokud by se při prohlídce ptala, zda chceš napsat recept, stačí říct, že nechceš, a hotovo.
HA stejně žádný problém neřeší, jen ho překrývá. Já jsem teď se svým lékařem řešila, že mám poslední dobou některé cykly hodně krátké (15-19 dní), udělal mi ultrazvuk, tam problém nezjistil, a řekl, že jediné, co mi může nabídnout, je HA. Já jsem odmítla (nijak jsem nevysvětlovala, prostě jsem řekla, že ji brát nechci - mimochodem je mi 37 let a mám 3 děti, další už v plánu nejsou, HA jsem brala rok a půl před 12 lety kvůli MS bolestem), on to respektoval, napsal si to do karty a nic víc neřešil.

priefi
17. črc 2019

@lachtanice86 proc ji musis brat?
@denca15 dr.obcas se zatvari jako kysele okurky a slabsim povaham to neni prijemne, takze rozumim, ze tohle resis. Ja brala od svych 17ti let 9 let HA a uz nikdy vic. Po porodu starsiho muj dr.se me ptal na antinu a ja, ze ne, ze v dobe kojeni urcite zadne hormony do sebe cpat nebudu a pry ze potom, to jsem mu rekla, ze pak taky ne, ze mi nebylo dobre a ze jak mi bylo blbe jsem pochopila az po vysazeni. No panu podnikateli se to samo nelibilo, ze je toho vic a muzu vyzkouset, co mi sedne. Dal pokoj az kdyz jsem rekla, ze chceme druhe. U mladsiho se me dr.zeptala, zda chci HA na to jsem rekla, ze uz nikdy HA nechci a ona se jen rozesmala a rekla, ok, ale rici Vam to musim, po 6ti nedeli si dejde poradne pozor, muzete byt casovana hormonalni bomba, tak pokud nechceme mimi, tak at se chranime, ze kojeni neni spolehliva antina. Na to jsem rekla ze vim a skoncila debata

luckylee
17. črc 2019

My po prvnim tehu pouzivali kondom na to nejlepsi 😄
Druhe dite planovane a budem v tom pokracovat i po porodu druheho.
Pokud dalsi dite stopro ne a jste si jisti s muzem tak at si necha udelat vasektomii.Je to mensi zasah a v nekterych pripsdech i vratny...narozdil od podvazani vajecniku u zeny.
A nevidim duvod proc by se antikoncepci mely ve vztahu trapit jen zeny viz HA a telisko atd..☺

lachtanice86
17. črc 2019

@puhelin
@priefi mám endometriozu 4.stupně. A vzhledem k tomu že při každé ms se sliznice neodplavi jako většině žen ale zůstane uvnitř a tvoří se cysty, srusty. Způsobuje neprůchodnost vejcovodu. A třeba v roce 2017 když jsem ha nebrala a snažila se otěhotnět jsem podstoupila 3operace kvůli cystam. A lékaři ani ve světě nevědí proč ji někdo má a někdo ne. A léčby jsou jen operace a hormony. A hormony buď ha nebo větší driak a to je vissane. Ten jsem brala půl roku a byla v umělém přechodu. Takze volím ha. Ta na mne nemá vedlejší účinky a snáším ji dobře

tensorflow
17. črc 2019

Já nepoužívám žádnou antikoncepci už hodně let. Před otěhotněním se chráníme jenom přerušováním a kupodivu to funguje nadmíru dobře (ale asi záleží na vůli a odhadu muže). Na prohlídce v šestinedělí mi doktor nabízel HA a normálně jsem odmítla.

miba10
17. črc 2019

@saminomimino jenže za to se platí ne?

mrkev2000
17. črc 2019

Antikoncepci jsem brala cca 10 let, ale někdy pre 9 lety jsem ji vysadila kvůli zdravotním potížím, které mohly ale nemusely užíváním antikoncepce souviset - doktoři nebyli schopniporadit, tak jsem si řekla, ze jediná možnost, jak to mužů zjistit, je to vyzkouset. To co se dělo po vysazeni byl pro mě extrém - neskutecne se mi osypal oblicej beďary - tak strašnou pleť jsem neměla nikdy. Trvalo mnoho měsíců, než jsem se z toho vzpamatovala a tehdy jsem si uvědomila, ze už žádné takové svinstvo brát nechci a nebudu. Takže řešením byl kondom a s dlouhodobým partnerem pak přerušovana souloz + počítání plodnych a neplodných dnů. Myslím, ze prerusovana souloz nám šla dobře, nicmene mi to počítání plodnych a neplodných dnů už tolik ne (pocitala jsem pocitově 🙂 nebot jednou jsem se domnivala, ze mam neplodné dny a tak jsme si dovolili nepřerušovanou a hle už jsem byla v tom 🤣 Asi to byla velka náhoda, nicmene můj postoj to stejně nezmění, hormony už do sebe cpát nikdy nechci a nevím, proč by s tím můj lékař měl mít problem. Naopak, nikdy mě do bráni nebo nebrání antikoncepce nikdo nenutil, vždy to bylo jen moje rozhodnuti a když jsem antikoncepci přestala před mnoha lety brát, pouze jsem na kontrole uvedla, ze antikoncepci už neberu, ze chci sama na sobě vyzkouset jaký vliv to na mě má a jestli mi to pomůže od mých jiných potíží. Upřímně jsem moc nepobrala, proč by někdo měl mít problem to sdělit lekari když bráni antikoncepce je zcela dobrovolná věc ?!?

mrkev2000
17. črc 2019

@miba10 pokud k tomu mas zdravotní indikaci, tak je to hrazeno ze zdravotního pojištění, myslím ze musí být vek nad 35 let a minimálně 3 deti pokud je žena zdrava, pokud má nějaký zdráv. problem tak podmínky s dětmi/věkem plnit nemusí. Nevím, jestli to každá pojišťovna muže mít nastaveno jinak.

miba10
17. črc 2019

@mrkev2000 zkusím se na to pozeptat. 35 mi je, děti mám 2 😁 Já měla 2x prirostlou placentu a ztráty krve (u prvního skoro 2 litry a u druhého litr). Bylo mi řečeno, že 3 neexistuje, že ve veliká pravděpodobnost vzrostlé placenty o masivním krvácení s tím spojeným nemluvě. Tak nevím zda by to byl dobrý důvod 🤔

denca15
autor
17. črc 2019

@priefi No právě, ono to není příjemné když na Tebe takhle koukají a ty "povídky" o tom že je několik druhů. Ale já zjistila že mi je dobře bez HA dobře. Srovnal se mi i cyklus (menstruační) cítím se lépe.. A jsem opravdu ráda že tady holky napsali i jak se chrání. Třetí mimčo mít nemůžu, zdravotně bych to nezvládla.. Už teď druhé těhotenství bylo hodně problémové...
@mrkev2000 Tak já zatím mám pleť dobrou, nemůžu si stěžovat. Nehledě na to že jsem začala i hubnout... Ale doktoři mají jiný názor..

eviicka
17. črc 2019

Ani já neberu HA více jak 15 let, vždy stačila přerušovaná soulož (ale s vědomím, že případné těhotenství by nebyl problém). Všechna těhotenství byla plánovaná.

eviicka
17. črc 2019

Jo a doktorka to nikdy neřešila.

myjusiatko
17. črc 2019

Proc bys mela neco rikat doktorce? Proste ji neber. 🙂 Neberu zadnou antikoncepci a nemam ani telisko. Nemas zadne povinnosti vuci dr a ani povinnost brat antikoncepci.

priefi
17. črc 2019

@denca15 ja to psala taky, jak se chranime a jak se budeme chranit... ale hodne holek pise, ze nechape, proc takovy dotaz, tak jsem napsala znovu. Mi samotne ten rozhovor byl neprijemny a reci dr.byly taky zajimave... pripadala jsem si vadna, ze chci druhe dite 😅 ale kdyz jsem zjistila, ze jsem tehu (planovane), uvazovala jsem.o zmene dr., avsak ono se to udelalo samo, pan dr.sel do duchodu a byla tam nova mudra.

Strana
z3