Sdílená rodinná lékárnička. Co by vám ještě pomohlo?
Ahoj všichni,
obracím se na vás tady na koníku s příběhem, který možná znáte sami. Narazil jsem doma na problém, který mě už pořádně štval: horečka u dětí přichází tradičně v noci, v lékárničce zběsile lovím sirup a se zděšením zjišťuju, že expirace byla v únoru. Nebo naopak v panice běžím do lékárny pro Nurofen, abych doma při úklidu našel další dvě neotevřené krabičky, o kterých jsem nevěděl.
Hledal jsem pro to nějaké řešení, protože jsme s manželkou potřebovali mít o lékárničce dokonalý přehled oba dva v reálném čase – a to včetně toho, abychom měli oba přehled o dávkování léků dětem, ať už je jeden v práci a druhý doma. Žádná pořádná aplikace, kde by fungovala sdílená rodinná databáze, do které nahlíží oba rodiče, ale na českém trhu nebyla.
A tak jsem ji prostě vytvořil. Nakonec mě k tomu hodně přesvědčila i manželka, a tak jsem ji teď pustil ven mezi všechny rodiče a je zcela zdarma. Věřím tomu, že ji společně můžeme ještě mnohem víc zlepšit a že z toho můžeme udělat takový užitečný společný projekt pro všechny, kterým to pomůže ušetřit peníze, nervy a v krizi i ochránit to nejcennější.
Aplikace se jmenuje Lékárnička KPZ a je aktuálně dostupná v betaverzi zcela zdarma. Už teď umí kromě hlídání expirací a přehledu zásob taky to, že si můžete založit rodinu a u každého léku nebo záznamu hned vidět, pro koho je určený.
Protože ji chci dál posouvat dál, chci se zeptat vás, zkušených uživatelů z praxe:
Co by vám v takové sdílené rodinné lékárničce ještě pomohlo?
Co je naopak zbytečné nebo matoucí?
Pokud by se chtěl někdo do testování zapojit a mrknout na to, je venku a volně ke stažení na Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=c...
Co aplikace zatím umí:
1. Rodinné sdílení lékárničky v reálném čase v rámci rodiny.
2. Vytvoření samostatných profilů pro jednotlivé členy rodiny
3. Sledování, které konkrétní léky daný člen rodiny právě užívá, nebo užil.
4. Chytré skenování léků pomocí EAN kódů
5. Sledování přesného počtu léků s automatickým odčítáním při užití
6. Automatické hlídání konce expirace léků
7. Upozornění na pravidelné užívání léků
8. Rychlé filtrování léků podle jednotlivých uživatelů
9. Rychlé filtrování léků podle symptomů a potíží
10. Jasné označení léků vhodných pro děti
11. Online přístup k příbalovým letákům
12. Export seznamu léků pro lékaře
13. Zaznamenávání a sledování tělesné teploty přímo při užití léku
14. Pravidelné upozornění o celkovém stavu lékárničky
15. Přiřazování symptomů a účelů k lékům
16. Nahrávání vlastních fotografií krabiček
17. Detailní evidence historie užívání
18. Možnost bezpečné zálohy dat
19. Systém odznaků a ocenění za aktivitu v rámci rodiny
20. Anonymní globální statistiky a srovnání s ostatními
21. Komunitní učící se databáze čárových kódů
22. Biometrické zabezpečení (otisk prstu / obličej)
23. Volitelný plně offline režim
24. Automatická trojjazyčná lokalizace (CZ, SK, EN)
25. Integrovaná nápověda s vysvětlivkami
26. Stoprocentně anonymní přihlášení (bez e-mailu a jména)
27. Funkce pro okamžité a trvalé smazání dat z cloudu
28. Šifrovaný přenos dat a ochrana Google Play Integrity
29. Vyhledávání léků podle zadaného filtru
30....
Všechny léky máme v jedné skříňce, na každé krabičce černým fixem napsaný datum expirace např. 12/2026. Rychlé a přehledné. Na tohle bych neměla čas.
Všechny léky máme v jedné skříňce, na každé krabičce černým fixem napsaný datum expirace např. 12/2026. Rychlé a přehledné. Na tohle bych neměla čas.
@anonym_24de8c máme to stejně, oba jsme zdravotníci, takže nám léky bez fixou napsané expirace přijdou takový neúplný🤣 plus jednou za rok zkontroluju a vyhážu (akce na 15 minut) a to, co dojde, tak pokud je to něco obvyklého, tak rovnou dokupuju. Nepotřebuju aplikaci na všechno.
Jediná docela dobrá funkce může být časování užití, umím si představit, že matka, co nespala tři noci a v různé časy dává různé dávky paracetamolu a ibuprofenu dvouletému a čtyřletému může mít problém pamatovat si jak časy, tak dávky.
Jediná docela dobrá funkce může být časování užití, umím si představit, že matka, co nespala tři noci a v různé časy dává různé dávky paracetamolu a ibuprofenu dvouletému a čtyřletému může mít problém pamatovat si jak časy, tak dávky.
@drep já nezvládám dávkovat ani antibiotika, musím mít budík a modlit se že zazvoní když nebudu zaneprázdněna. Nezvládám ani brát léky které beru osm let, když jsem doma tak na to mám rituál, takže nezapomínám, ale kdekoliv jinde je to boj (já kdybych se měla chránit HA v tabletách, tak mám fakt velkou rodinu 😅). Nicméně na mě nepůsobí ani appky...
@anonym_24de8c máme to stejně, oba jsme zdravotníci, takže nám léky bez fixou napsané expirace přijdou takový neúplný🤣 plus jednou za rok zkontroluju a vyhážu (akce na 15 minut) a to, co dojde, tak pokud je to něco obvyklého, tak rovnou dokupuju. Nepotřebuju aplikaci na všechno.
@anonym_24de8c
@drep a ještě pokud je víc balení od stejného léku, tak to načaté označené fixou X 😀
Uhhh
Měla bych se zamyslet nad naší lékárničkou doma😃 bordel a chaos 😁 a to jsem zdravotník. Ale my ( ťuk ťuk na dřevo) ani děti v podstatě nestonáme 🙏🙏
Hlavně přestože jsem bordelář, mám léky na jednom (no dobře na dvou) místech, tam se kouknu jestli mám nurofen , na co mi je mít to v aplikaci, když ho nebudu moct najít a najdu ho až při generálním úklidu. To budu leda naštvaná, že podle aplikace tam má být a není
No, jelikož to stejně vyžaduje, aby tam člověk po nakupu ty udaje nakrmil, tak pro me je to k ničemu.
@j.a.n.i Jo, samo to všechno nenapíše. Databáze se nicméně učí podle již naskenovaných krabiček jinými uživateli. Budete jen volit množství a expiraci. Běžné léky už tam automaticky jsou. U léků na předpis při načtení kódu se načte i expirace. Pokud člověk vypisuje vše ručně, tak to je cca 20s na jednu krabičku.
@anonym_24de8c A jak často tam koukáte? a jak máte vyřešeno to, aby jste věděli množství uvnitř? Každou otevíráte? Tady je po zadání léků nastaveno aby automaticky každý měsíc došel sumář pokud něco expirovalo, nebo se expiraci blíží. Zkuste, třeba pomůže.
@drep Plus dá se při užití zaznamenat teplota a rodič má přehled zda a jak klesá. Setřenice si toto přímo do aplikace vyžádala, protože běhala mezi dvěma nemocnými dětmi a měla problém sledovat jak se teplota vyvýjela u každého zvlášť
Hlavně přestože jsem bordelář, mám léky na jednom (no dobře na dvou) místech, tam se kouknu jestli mám nurofen , na co mi je mít to v aplikaci, když ho nebudu moct najít a najdu ho až při generálním úklidu. To budu leda naštvaná, že podle aplikace tam má být a není
@lis6 Pokud někam založíte lék, který do aplikace vložíte, s tím aplikace neumí poradit. Možná bych se mohl zamyslet nad poznámkami. Na druhou stranu jde lék vyfotit a pokud z toho bude poznat umístění, třeba to pomůže. U nás máme problémy buď s množstvím nurofenů, nebo s jejich expirací 🙂
Uhhh
Měla bych se zamyslet nad naší lékárničkou doma😃 bordel a chaos 😁 a to jsem zdravotník. Ale my ( ťuk ťuk na dřevo) ani děti v podstatě nestonáme 🙏🙏
@neomenia Tak to jste šťastná rodina. Malá dcerka nám teď doma skončila na horečkách jen dva dny po školce :(
@j.a.n.i Jo, samo to všechno nenapíše. Databáze se nicméně učí podle již naskenovaných krabiček jinými uživateli. Budete jen volit množství a expiraci. Běžné léky už tam automaticky jsou. U léků na předpis při načtení kódu se načte i expirace. Pokud člověk vypisuje vše ručně, tak to je cca 20s na jednu krabičku.
@michal_tata To nic nemeni na tom, ze ji tam nenapíšu a tedy je to pro me cele k ničemu.
@anonym_24de8c A jak často tam koukáte? a jak máte vyřešeno to, aby jste věděli množství uvnitř? Každou otevíráte? Tady je po zadání léků nastaveno aby automaticky každý měsíc došel sumář pokud něco expirovalo, nebo se expiraci blíží. Zkuste, třeba pomůže.
@michal_tata Jo a jak to množství uvnitř vi ta aplikace? Má křišťálovou kouli?
@michal_tata To nic nemeni na tom, ze ji tam nenapíšu a tedy je to pro me cele k ničemu.
@j.a.n.i Když tam nic psát nebudete, tak to opravdu bude pro Vás k ničemu. O čem je to příspěvek? Stejné to je řidičském průkazu. Pokud si jej nepořídíte, jezdíte hromadnou dopravou. Do cílu se dostanete, po svém. Aplikace byla vytvořena pro ty, kteří ji chtějí využívat
@michal_tata Jo a jak to množství uvnitř vi ta aplikace? Má křišťálovou kouli?
@j.a.n.i Věšteckou aplikaci jsem fakt vytvářel. Při přidání léku, můžete zadat i množství, které se s užitím léku automaticky sníží. Jedinné co tam zatím nemám je objem kapalin. Primárně to hlídá zda doma lék máte, usnadňuje hledání podle symptomů a hlídá expiraci. Já vám zde netvrdím, že Váš systém nefunguje, nebo je špatný. Aplikace je pro ty, kteří žádný systém nemají.
@j.a.n.i Věšteckou aplikaci jsem fakt vytvářel. Při přidání léku, můžete zadat i množství, které se s užitím léku automaticky sníží. Jedinné co tam zatím nemám je objem kapalin. Primárně to hlídá zda doma lék máte, usnadňuje hledání podle symptomů a hlídá expiraci. Já vám zde netvrdím, že Váš systém nefunguje, nebo je špatný. Aplikace je pro ty, kteří žádný systém nemají.
@michal_tata No a to užití léku aplikace zjisti jak?
@j.a.n.i Když tam nic psát nebudete, tak to opravdu bude pro Vás k ničemu. O čem je to příspěvek? Stejné to je řidičském průkazu. Pokud si jej nepořídíte, jezdíte hromadnou dopravou. Do cílu se dostanete, po svém. Aplikace byla vytvořena pro ty, kteří ji chtějí využívat
@michal_tata Fajn, tak at si ji pouzivaji, ovšem neprezentuj to tady tak, ze ti co ji používat nebudou, tak netuší, co v lekarnicce maji a ze bez ni nejde podat dvema detem lwky na horecku.
A tedy porovnani s ridicakem silně kulhá, protože když udelam autoskolu, tak řidičák klidne můžu hodit do supliku nebo i ztratit a stale muzu bez problémů ridit auto, v ČR ho vlastně k nicemu nepotrebuju...
Konec konců stejne jako tu aplikaci, akorát ztráta času tam klofat hejno informací.
@drep No, nejsem si jistá, že matka co 3 dny nespala bude mit silu do aplikace zadavat kdy a kolik ceho dala.
@drep No, nejsem si jistá, že matka co 3 dny nespala bude mit silu do aplikace zadavat kdy a kolik ceho dala.
@j.a.n.i Díky za zpětnou vazbu, i když poněkud svéráznou. Zjevně jsme se úplně nepochopili. Aplikace samozřejmě žádnou křišťálovou kouli nemá – to by bylo sci-fi. Napsat lék do lékárničky trvá asi 20 vteřin. Chápu, že maminka po probdělé noci asi nebude mít náladu nic vypisovat, ale otevřít aplikaci a najít konkrétní lék pomocí filtru zabere podle velikosti zásoby jen pár sekund a samotné kliknutí na tlačítko ‚užití‘ pak přesně jednu sekundu a je na ní, zda to udělá, nikdo ji nenutí.
Pokud ale hledáte něco, co bude pracovat za vás, najde lék bez vás a zaznamená užití bez vás, tak nic takového neexistuje. Vždy to budete dělat vy. Rozdíl je v tom, že o zásobě léků pak můžete mít přehled z telefonu odkudkoliv, i když nejste doma. Znovu opakuju, že pokud někomu jeho stávající systém stačí, ať v něm klidně pokračuje. Ať vám ten váš dál dobře slouží!“
@j.a.n.i Díky za zpětnou vazbu, i když poněkud svéráznou. Zjevně jsme se úplně nepochopili. Aplikace samozřejmě žádnou křišťálovou kouli nemá – to by bylo sci-fi. Napsat lék do lékárničky trvá asi 20 vteřin. Chápu, že maminka po probdělé noci asi nebude mít náladu nic vypisovat, ale otevřít aplikaci a najít konkrétní lék pomocí filtru zabere podle velikosti zásoby jen pár sekund a samotné kliknutí na tlačítko ‚užití‘ pak přesně jednu sekundu a je na ní, zda to udělá, nikdo ji nenutí.
Pokud ale hledáte něco, co bude pracovat za vás, najde lék bez vás a zaznamená užití bez vás, tak nic takového neexistuje. Vždy to budete dělat vy. Rozdíl je v tom, že o zásobě léků pak můžete mít přehled z telefonu odkudkoliv, i když nejste doma. Znovu opakuju, že pokud někomu jeho stávající systém stačí, ať v něm klidně pokračuje. Ať vám ten váš dál dobře slouží!“
@michal_tata Ano, pokud si neco mam poridit, tak chci aby mi to práci setrilo a nikoliv pridelavalo.

No, jelikož to stejně vyžaduje, aby tam člověk po nakupu ty udaje nakrmil, tak pro me je to k ničemu.