Kolísání hormonů štítné žlázy při stimulaci na KET

lydiee
19. dub 2017

Ahoj děvčata. Ráda bych se vás zeptala, poradila... Podstupuji už několikátý ET/KET. Protože poslední 4 pokusy-KET, byly již s darovanými embryii, stimuluji pouze děložní sliznici, a ne vaječníky. Z těchto 4 pokusů vyšel pouze jeden, kdy se chytly obě embryjka, ale nakonec jsem o obě miminka pšišla-v 5. a v 10. týdnu těhotenství. Léčím se už dlouho se sníženou funkcí štítné žlázy, autoimunní hypotyreozou. Vždy před KET mám hodnoty fT4 i TSH v pořádku, ale při stimulaci sliznice, kdy beru hormony estrogeny a progesteron, se mi hodně zvýší hodnota TSH. Při tom jednom úspěšném KETu, kdy se obě embryjka uchytila, jsem při odběru 14.den po KET, kdy se zjišťovalo i HCG, jsem měla i hormony štítné žlázy a TSH v normě, v pořádku. A u těch třech, kdy se embryjka neuchytila, jsem měla v pořádku fT4, ale právě to TSH se hodně zvýšilo. Při poslední stimulaci z hodnoty 0,273(fyziologická hodnota) na hodnotu 4,778(mírně zvýšená hodnota). Endokrinolog mi tvrdí, že to vůbec nevadí, CAR to nechce řešit, že to má řešit endokrinolog a já si myslím, že takový "skok" nahoru v hormonálních hladinách za tak krátký čas(1 měsíc), může mít vliv na uhnízdění embryjka. Co si, holky, o tom myslíte vy? Promiňte za tak dlouhý dopis, chtěla jsem svou situaci pořádně objasnit. Moc mi na tom záleží, všech 6 pokusů jsem si hradila úplně ve všem ze svých peněz jako samoplátce, mám v tom už hodně přes 100 tisíc, už snad téměř 200!! Miminko si moc přeju, je to můj smysl života. Děkuju vám všem za vaše názory a postřehy. Přeju vám, ať se brzy zadaří a máte ty své lásečky u sebe v bříškách a za pár měsíců v náručí. Držím pěsti❤

fullera
19. dub 2017

@lydiee Já mám také sníženou funkci štítné žlázy a jsem po IVF. U mě naštěstí úspěšný pokus. Nicméně sama paní doktorka na endokrynologii říkala, že ty hormonální výkyvy (stimulace, začátek těhotenství, vývoj miminka...) to vše má na sebe navzájem vliv. Takže si myslím, že pokud nebudeš mít stabilizované ty hormony štítné žlázy, může to mít vliv na Tvůj nezdar.
Určitě bych pro klid duše kontaktovala i jiného endokrynologa a minimálně zažádala o konzultaci nebo utvrzení / vyvrácení názoru Tvého lékaře. Není to nic proti ničemu, ale rozhodně na to právo máš a víš, co se říká: "Líná huba..."
Moc držím palce, ať se Ti konečně zadaří a brzy budeš mít svého malého drobečka!! Medicína dnes umí hodně velké zázraky (s naším početím jsem se o tom rozhodně přesvědčila), jen to nechce zanedbat a vše řešit společně - tzn. aby i ten endokrynolog navazoval na práci CAR a obráceně...
Když dám příklad, tak já mám vrozené potíže z hlediska hematologie... kdyby toto neřešili dopředu, tak jsem mohla být jedna z mnoha maminek, která by samovolně potrácela a to i v pokročilejším stádiu těhotenství. Naštěstí to odlovila paní doktorka v CAR a předem nasadila léčbu (píchám si denně injekce Clexane resp. manžel píchá 🙂 ). Navíc se mi objevila i těhotenská cukrovka. Takže pravidelně docházím na endokrynologii, diabetologii a hematologii. To vše je právě nerovnováha hormonů, ale když se to ví, vše se dá podchytit! A můžu říct, že za tu trošičku diskonfortu ten malý rozhodně stojí!!! Mimčo se má prý báječně a to mám dnes 28 dní do porodu.
Takže hlavu vzhůru, moc držím palce a rozhodně se na vše raději zeptej více lékařů pro ujištění. Budeš i ty klidnější 😉. 🍀

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera Moc gratuluji k miminku a přeji ti, ať se narodí zdravé

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera Jejda, mně se to jaksi nedopatřením odeslalo...a ať vám miminko dělá jen radost❤!! Jsem ráda, že jsi mě utvrdila v mém názoru. Já nejsem hádavý člověk, ale s tím doktorem jsem se chytla, přijde mi logické, že když jsou nevyrovnané hladiny hormonů v těle, že to může mít za následek nepřijetí embryjka, vždyť celý hormonální systém spolu souvisí! Zkusím tu konzultaci s jiným endokrinologem, jen nevím, zda některý bude chtít rozebírat problémy pacientky jiného lékaře...!! Já právě mám těch problémů hodně, jednak věk-po 40, proto už mám darovaná embryjka,pak ta štítná žláza, kterou si léčím už přes 20let, taky mám hematologický problém-trombofilní mutaci a píchám si Fraxiparine a taky protilátky proti zona pellucida(tento problém se řeší právě IVF). Děkuji ti moc za odpověď a za podporu, moc si toho vážím a snad i já se ještě dočkám a budu také maminka, přeju si to nejvíc ve svém životě❤!!!!

fullera
19. dub 2017

@lydiee Děkuji! Věřím (a doufám, že to bude brzy!!!) se určitě dočkáš!!! ❤

linee
19. dub 2017

@lydiee lecim se na stejnou diagnozu,mne to rozhodilo prave tehotenstvi.Beres neco na tu stitnou?Jak vysokou mas pak tsh hodnotu?Rozhodne zajdi i k jinemu endokrynologovi,ja ze sve zkusenosti si myslim,ze to zvyseni to zpusobuje prave ta stimulace.Je to napor na telo a podle toho bys mela byt sledovana a mela by ti byt upravena vyska mg euthyroxu nebo lethroxu. Ale obvykle trva tak 3 mesice,nez se hladina stabilizuje. jak casto chodis na kontrolu ke svemu endokryn.? Ta stitna muze byt jeden z duvodu,ale asi ne jediny,co za to muze.Ale chapu,ze clovek se snazi najit duvod a moznosti.Drzim palce!!!

fullera
19. dub 2017

@lydiee Stejný hematologický problém mám i já. Ze začátku jsem měla také Fraxiparine, ale měla jsem na něj intoleranci, tak jsme přešla na Clexane.
Neboj se, že by Tě jiný lékař odmítnul. Já jsem měnila diabetologa během těhotenství... Moje první paní doktorka mi neřekla, že se nespecializuje na těhotenskou cukrovku a vše se mi snažila "napasovat" na klasické hodnoty a tabulky diabetiků typu II. Takže výsledky nebyly žádné pozitivní a já se jen trápila a hubla, protože jsem držela nesmyslnou dietu, která mě během 3 týdnů připravila o pár kilo a prcek by už začal strádat. Naštěstí mě pak nakopli v rizikové poradně, že to není dobré řešení a dali mi kontakt na úžasnou paní doktorku, která vše podchytila, upravila a malý je teď ke konci těhotenství v normách, jako každé jiné zravé miminko 🙂. Navíc mě ubezpečila, že nic z těch mých (tedy i Tvých potíží) nemá na prcíka vliv a to se mi ulevilo i psychicky!!!
Určitě zkus někoho jiného vyhledat a minimálně se poradit, můžeš k němu pak i přejít. Vždyť volba lékaře je jen a jen na Tobě.
A jak vidíš, vše se dá řešit ke šťastnému konci!
Těším se, až sem dáš příspěvek o Tvém úspěšném těhotenství!!!

lydiee
autor
19. dub 2017

@linee Ahoj, také tobě děkuji za postřeh. Jak už jsem psala v prvním příspěvku, léčím se se štítnou žlázou, tzn. že beru tabletky, dříve Eltroxin, teď Euthyrox. Těch více jak 20 let, mám léčbu stále úspěšně korigovanou, tzn. že hormonální hladiny mám v mezích normy, i to TSH. Píšu, že mi vždy při stimulaci na KET vyskočí hladina TSH a KET je neúspěšný. Pouze jedenkrát byl KET úspěšný a to mi i hormony ŠŽ zůstaly v pořádku, bez velkých výkyvů. Však o tom právě píšu, že ta stimulaci mi udělá ten výkyv TSH a já si myslím, že to škodí úspěšnému KETu, ale doktor-endokrinolog myslí, že to je v pohodě. Moc dobře vím, po všech těch zkušenostech z IVF, že příčin mých neúspěchů může být více, ale jak sama píšeš, po neúspěchu člověk sám hledá a hledá příčiny, důvody, ptá se proč???...to zase nevyšlo. Já mám darovaná embrya nejvyšší kvality, moje sliznice je ideální s triple line-třívrstvá, hormony-estrogeny i gestageny v pořádku, píchám si injekce na ředění krve, aby sliznice byla dobře prokrvená a kvůli trombofilní mutaci, beru Femibion....a stále nic. Děkuji za přání🙂 moc si přeju, ať mi to vyjde, udělám a vydržím vše, jen ať to je!!!!

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera Děkuju!!! Pokud by to vyšlo, až bych měla zdravé děťátko v náručí, rozhlásila bych to celému světu, jak jsem šťastná!!!! A jak se ti, prosím, projevila ta intolerance na Fraxiparin? Já při prvních ET měla jen Anopyrin a až asi při třetím jsem začala píchat Fraxiparin. Když jsem byla těhotná, sama jsem si zajistila hematologickou kontrolu,Car to neřešil a chtěl Fraxiparin vysadit, a paní doktorka z hematologie mi změnila Fraxiparine na Clexane(nevím, proč, myslím, že říkala,že to je jedno,zda Fraxi nebo Clexane,že rozdíl je v doplatku). Toho endokrinologa zkusím najít, jen je jich, bohužel, nedostatek a mají na dlouhou dobu dopředu plné stavy obsazení. A mně tlačí čas, mám už dost přes 40...Uvidíme, udělám vše, co budu moct... Moc ti přeju pohodové těhotenství, už to máš za pár. Porod ať dobře zvládneš a at je bez komplikací a děťátko zdravé😘!! A moc díky!!!

fullera
19. dub 2017

@lydiee Po Fraxiparinu jsem měla horké zarudlé otoky po vpichu a modřiny opravdu všude. Je pravda, že složení je stejné, jen je tam nějaká jiná "doprovodná" složka. Prvotně se dává ten Fraxiparin, protože je za něj doplatek levnější.
Já jsem také nejprve nemohla najít endokrynologa. Všudem mě odmítali, že neberou (je jich skutečně jako šafránu). Pak si ale u nás na Kladně otevřela praxi výborná paní doktorka. Ze začátku neměla s mou pojišťovnou ani uzavřenou smlouvu. Řekla jsem jí, že si klidně budu vyšetření hradit (sama víš, kolik peněz to IVF stojí, takže jsem toto vůbec neřešila). Paní doktorka byla tak skvělá, že po mě ani nic nechtěla a vzala si mě hned do péče. Beru Euthyrox 50mg 1x denně. Vše sleduje a dokonce, když bylo potřeba navýšit dávku léků, tak mi sama volala, že jí dorazily krevní testy a že je třeba to upravit (nečekala na to, až k ní dojdu na plánovanou kontrolu)... Musím říct, že jsem opravdu vděčná, že se mě ujala!

linee
19. dub 2017

@lydiee @lydiee urcite zkus zajit za jinym lekarem. Podle mne by se rozhodne mela sledovat vyse hormonu pred a v prubehu stimulace. Osobne si myslim, ze to muze byt duvod. Odkud si? Ze by ti treba tady nekdo mohl doporucit nejakeho endokr. v okoli. Ja jsem si prave vysetreni na endokryn. vydupala. Gynekolozka prave na to kaslala, moje obvodacka rekla, ze nevidi duvod (sla sem za ni kvuli nezdarenemu tehu a rikala jsem, ze chci vysetreni na stitnou zlazu, zda ji mam v poradku - v detstvi jsem byla sledovana, ale nebylo to na leky). Nakonec mi byla oklikou vysetrena a ejhle - presne tvoje diagnoza. Ted jsem na euthyroxu 125 a naposled jsem mela tsh 25. Takze jsem zvedava. Rozhodne to vliv na poceti mit muze a pokud vis, ze vse jine je v poradku, tak bych sla za jinym lekarem na konzultaci. Mas na to narok i pravo a radeji se vykasli na vsechny v okoli, nez si pak vycitat, zes nezkusila opravdu vsechno.
Jinak uvodni prispevek jsem cetla, asi jsem se pak spatne vyjdarila.

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera To je super, že jsi měla takové štěstí, někdy mám pocit, že šikovných a lidských lékařů ubývá a ubývá...No, já jsem z druhého konce republiky, jinak bych "tvoji" paní doktorku také poprosila...Můj doktor je "mlaďoch", mám pocit, že byl o rok výš na gymplu než já...Předtím jsem měla staršího lékaře s plno titulama, v krajském městě, kde jsem dělala školu, chodila jsem k němu ještě skoro 20 let po skončení školy, ale z rodinných dvodů jsem k němu přestala dojíždět...navíc...on se mnou raději mluvil o dovolených, kde byl a kde jsem byla já...a tak...a moji ŠŽ až tak moc neřešil, ikdyž jak píšu, její funkce je stabilizovaná, ikdyž já místo funkční tkáně mám už skoro jen vazivo, beru Euthyrox 112 mikrogramů denně a je to dostačující... Jinak já asi ten Fraxi snáším tedy dobře, jen jsem si všimla, že asi 10 dnů po jeho vysazení, jsem si škrábala břicho v místech, kam jsem ho píchala a udělaly se mi tam zarudlé ohraničené fleky...Děkuju moc, potěšilo mě, že si můžu s někým o takových starostech popovídat...

fullera
19. dub 2017

@lydiee Kdybych Ti mohla jakkoliv pomoct, klidně napiš a poslala bych své kontakty. Věřím, že se vše v dobré obrátí!

lydiee
autor
19. dub 2017

@linee V pohodě🙂 já bych to pochopila, vždyť jsem napsala úplný sloh...!! Já bych hned brala paní doktorku od fullery, ale jsem z opačného konce republiky...z východu. Však já jsem právě s tím mým lékařem-endokrinologem měla ostřejší rozhovor, právě ohledně toho sledování hormonálních hladin ŠŽ během stimulace, což on nikdy neudělal...zdechlák a držgrešle (si představ, že si musíš na gel na krku po ultrazvuku nosit na utření svůj ručník a když náhodou zapomeneš, dá ti sestra kousek WC papíru, který škrábe jako šmirg papír! a nemluvě o tom, že když mi berou krev, tak napíchne žílu jehlou a několik minut nechýá krev odkapávat do zkumavky!!...zdravotnictví jak za války!!) Já jsem sledována už více jak 20 let, ale přijde mi, že mám furt vše dobré, tak super,pohoda...a když vzniknul problém, tak doktor nemá zájem jej řešit, nesnaží se nějak mi pomoct, moje připomínky jej obtěžují a rozčilují....smutné! Přitom na stole má fotku svého malého dítětě, si říkám, zda by nechal tak bez zájmu svoji ženu, když by měla stejné potíže jako já....Achjo. Děkuju moc za rady a podporu! Zkusím najít jiného dr, zkusím vše, kdych žila v pohádce, upíšu se i čertovi, jen at miminko mám...

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera Jsi zlatá❤ děkuju!! Ikdyž mě neznáš, pomohla bys, cením si toho moc!! Určitě byh kontaktů využila, ale Kladno je pro mě velká dálka...!! No, jak bych se ti já odvděčila? Tak pro odlehčení, škoda, že nebydlíš blíže, jsem porodní asistentka, odrodila bych tě😍!!!

fullera
19. dub 2017

@lydiee Klidně piš kdykoliv na daniela.moravcova@centrum.cz 🙂

lydiee
autor
19. dub 2017

@fullera Díky! Já ti pošlu SZ...něco o mně, psáno minulý rok, vlastně na den o tomto čase...všechno je to jako dnes...Možná se mi uleví, když si to někdo přečte...🙂 Ahoj a dobrou noc

sukendas
29. dub 2021

@lydiee zdravím Lydinko naprosto s Vámi souhlasím, já se víc jak přes 20 let léčím se štítnou žlázou mám hypothyreozu v prosinci 2020 kontrola na endokrinologii závěr chronická tyroitida nyní eufunkce kdy hodnoty TSH 1,513 FT4 11,70 vše v naprostém pořádku, kdy hodnota TSh odpovídala dokonale požadavků na graviditu.
V lednu 2021 jsem podstoupila léčbu IVF v řízených cyklech s estrofenem a do toho přidán progesteron kdy 2.3 byl ET s DO 5.3 jsem si pro kontrolu nechala nabrat kontrolní TSH a výsledek? TSH 4,252 mU/l !!! rapidní nárůst oproti výsledkům v prosinci - jinak ET samozřejmě neúspěšný, tedy zvýšeny dávky euthyroxu, další KET 7.4 opětovně nabrána kontrolní hladina TSH 4,287 mU/l !!!!! žádný pokles ba naopak stále jde nahoru dle mého endokrinologa je TSH vysoké pro graviditu a nedoporučuje další transfér pokut hodnoty TSH nebudou pod 2,5. Jinak KET taktéž s DO nevyšel. Při užívání estrofenu jsem měla pocity bušení srdce jako by mi tepalo v krku nervozita stres apod. po vysazení estrofenu se mi hrozně ulevilo a příznaky vymizely. Endokrinolog každopádně po úpravě medikace ( tj. zvýšení léků na štítnou žlázu) doporučuje: nutno počkat 6 týdnů, pak. lze další TSH hodnotit zatím na další nový transfér nechodit!!!!
Vždy jsem měla štítnou žlázu a TSH v pořádku celé ty roky a najednou co jsem podstoupila léčbu IVF takový rozvrat. Takže se Vám nedivim a utvrzuji Vás, že i já mám takový rozvrat.