Hodnoty štítné žlázy. Jsou v pořádku?

24. bře 2022

Ahoj, chci poradit s hodnotami štítné žlázy. Hodnoty mi dnes vyšly TSH 3,876 mU/I, FT4 11,0 pmoI/I a FT3 4,0 pmoI/I.. Jsou tyto hodnoty v pořádku? Nevím, jaké jsou nyní normy.. Děkuji

autor
24. bře 2022

@jitkacv Děkuji, pohledávka jsem. Jenže všude se to různí a já jsem z toho jelen. V rodině jsme nikdy tohle neměli. V poslední době se mi prodloužil cyklus, trpím na zácpu, bolesti hlavy, věčně mě svědí celé tělo, libido vymyzelo a o vlasech a nehtech ani nemluvím. Na ten popud jsem si jako samoplátce zašla na testy na šž a železo. Vyšlo mi tohle. Proto jsem vsadila na diskuzi tady, že snad někdo poradí, zda to nějak řešit nebo nechat být.

jitkacv
24. bře 2022

Nejlepší je poradit se s lékařem, který tě případně doporučí ke specialistovi nebo navrhne další vyšetření.

werumka
24. bře 2022

Ja bych asi zpozornela, protože to TSH se ti blíží horní hranici a ft4 té spodní. Měla jsem to tak v počátcích potíží se stitnou zlazou. Podle referencnich intervalu to vypadalo v normě, ale další testy a ultrazvuk už ukázaly problém, který trval delší dobu (a odpovídal priznakum). Tedy bych asi konzultovala s lékařem, co dál. .

autor
24. bře 2022

@werumka Také jsem se nad tím pozastavila. Na papíře mám napsané, že je vše v normálu, ale na internetu a všude jinde mi to vyjíždí jiné tabulky i normy, kde se to už tříska s hranicí.
U příznaků mám i nutkavé polykání, jako bych v krku něco měla, až mě to i kopne tak, že občas zvracím.. Každopádně mockrát děkuji za odpověď.

jana_zofie
24. bře 2022

Zrovna stitna zlaza ma odlisne referencni rozmezi dle ruznych vyrobcu diagnostickych systemu. Takze je treba se podivat na referencni rozmezi udavane laboratoři, ktera to delala.

hasara33
24. bře 2022

Tady jsou mě hodnoty (hned ty první), s kterými se začala léčit. Lékař ti k těm výsledkům nic víc neřekl? Pokud máš pochybnosti, zavolej si na endokrinologii a objednej se na vyšetření. 😉 Mě se ty hodnoty zdají v pořádku, ale třeba tchýně měla výsledky z krve na štítnou žlázu v pořádku a nakonec jí byla porucha odhalena na sonografickém vyšetření na endokrinologii. 😉 Takže jak říkám, pokud máš pochybnosti, objednej se na endokrinologii. 😊

autor
24. bře 2022

@hasara33 U lékaře jsem nebyla.. Test jsem si dělala sama jako samoplátce. Chtěla jsem se prvně poradit tady, zda má cenu lékaře tímhle "otravovat".

hasara33
24. bře 2022

Jo takhle 🤔 tak v tom případě se o tom prvně poraď s praktikem, řekni mu své příznaky, a když bys stejně měla pochybnosti, vyžaduj si žádanku na endokrinologii a nech se vyšetřit přímo tam 😉

autor
25. bře 2022

@hasara33 Po dnešní konzultaci s praktikem jsem byla odeslána na sono štítné žlázy, kam jsem objednaná už začátkem dubna. Jeho verdikt byl, že jde určitě o štítnou žlázu, u které jsou sice hodnoty v normě, ale struma bude zvětšená. Moc děkuji za všechny vaše reakce a rady. K praktikovi bych se jinak asi neodhodlala jít a nic nekonzultovala.