Autosedačky Be Safe a jiné proti směru jízdy i nad 9kg
ahojte, uz jsme se davala dotaz, ale nikdo se neozval. tak zkusim znova. Je tady nekdo, kdo vaze dite PROTI smeru i pkd ma dite nad 9kg? Mam klasicke vajicko, ale nechci kupovat sedacku po smeru, na zaklade vyzkumu to neni bezpecne a napr. ve skandinavii se musi jezdit proti smeru az do 2 let. Vyber sedacek tohoto typu je dost maly v CR. A jsou strasne drahe. http://babycar.cz/autosedacky-0-18kg-bez-isofix... ma nekdo zkusenosti? prip. ocenim jakekoliv typy na sedacky proti smeru jizdy u ditete nad 9kg, idealne moznost vazani obema smery. dikec zeny!
@pabka hele ta sedacka Maxi Cosi Opal vypada dobre! podle me pujde upevnit i na predni sedadlo. Jako skoda, ze jsem ji nemela od narozeni. Ale zase, kdyz byla dcera prcek, ocenila jsem moznost naklapnout na podvozek kocarku. Hele cena je privetivejsi nez u Be Safe a @ada22 ma pravdu Be Safe jsou kolosy, jinak Romer ma vice sedacek ale vsechny jsou dost kolosy jako Be Safe, drahe a taktez se pripinaji bohuzel... tema pasama k prednim sedadlum, @ada22 - u isofixu je to asi jine, i kdyz uz me to mate, videla jsem xx videi 🙂. Urcite Vam obema ale MOC dekuji za cenne rady
@annaluciapetrzel my jsme s ní spokojeni. Máme ji v autě vzadu, takže o upevnění vepředu na sedadle nevím... ale když nad tím přemýšlím, asi by to jít mělo... a proč ji vlastně chceš dát dopředu?
V druhém autě máme Romer, kupovali jsme později, ted nedávno, takže už jen po směru. Ta je taky dobrá, ale proti směru upevnit nejde...
@pabka jezdim v 99 procentech s dcerou sama, vzadu dela strasny virval, to bych nas zabila
@pabka jinak diky tvemu tipu jsem se dostala na strany https://www.malvik.cz/Autosedacky/Autosedacky-0... tam je techto typu sedacek viiiice, ale nektere ty levne se mi zdaji podezrela levne 🙂
@annaluciapetrzel jen zběžně jsem koukla, osobně bych třeba ten Patron či co a tyhle levné nekupovala, ale nevím, třeba jsou ok... dlouho už jsem to nestudovala 🙂
@pabka jj, presne. Moc se mi nepozdavaj, kouknu na nejake testy. Urcite Vam ale moc dekuji za cennou radu a tip!
@annaluciapetrzel není vůbec zač 🙂 já v tom tenkrát ležela hodiny, když jsem vybírala 🙂
@annaluciapetrzel mame besafe izikid z 2013 s isofixem. Dceri budou tri, ma 15 kg a ted pujde do posmerne. Ceka ji v lete dlouha cesta (16 hodin) a tohle uz nebude tak pohodlne. My jsme spokojeni hodne. Dcera v ni ochotne vzdy jezdila, nikdy ji nevadilo, ze jede pozadu.
Osobne bych nebrala zadnou, co jde obema smery. Bud kvalitnibposmernou, nebo protismernou.
@pabka Nj, jenže třeba to podávání takhle šikmo jde jenom u jednoho dítěte, ne? Když jsou 2 malé děti v protisměrných autosedačkách (můj starší byl v obyčejném vajíčku až skoro do roka a 3/4, protože byl drobnější, kdyby byl protisměrné, byl by tam jistě až doteď a mladší už má taky větší velikost autosedačky - tzn. taky by měl protisměr). Pak přece nejde obě děti nacpat tak, abych na ně pohodlně dosáhla... nebo jo?
@janinek dekuji za nazor. A duvod proc ne tu ktera se da otacet?
@annaluciapetrzel ja jsem vseobecne proti vecem 2v1, ze neverim, ze jsou dost kvalitni vsechny 'slozky'. Ta nase besafe tehdy vychazela nejlip. Ze byla nejbezpecnejsi pri narazu z boku. Coz je casto problem tech protismernych. A manZel tehdy procital vsemozne recenze a ty 2v1 vychazely hur. Pokud chces protismerne jezdeni kvuli bezpecnosti, brala bych proste to nejlepsi. My byli fakt spokojeni. Dcera tam jezdila rada. Vubec ji protismer nevadil. A i kdyz jinde jela po smeru, tak zpatky v nasi bez problemu.
@janinek dekuji za nazor. ja v tom dost tapu. jen vim, ze URCITE do 2 let chci vozit proti smeru. Pk uvidim. A vtom je zakopany pes a proto jsem puvodne chtela obousmernou. Predni sedadlo je ustupek, ale proste kdo nejezdi sam a nema zlobivejsi dite, nepochopi. Jsem vzdy nestastna z rad maminek, jak musim vozit na zadnim, pricemz je vozi manzel 🙂. Budu se casem snazit dite presunovat na zadni sedacku
@annaluciapetrzel nemuzes to s nekym zkusit natrenovat? Ze by s ni vzadu nekdo jeZdil, aby si zvykla. Ale nektere deti v aute pry jeci. Ale jestli teda musis vozit vepredu, sla bych fakt do kvalitni pouze protismerne a to jsoubty besafe. S tim, ze pak koupis dalsi. Hele, nase dcera je hodne dlouha. Za chvili ji jsou tri a porad se tam vesla ok. Jezdime skoro denne, kaZda cesta 10-20 minut. O vikendu tak hodinu dve jedna cesta a to se dalo jeste ted. V lete ji ale ceka zase 16 h a to chceme pohodlnejsi.
Jeste me napad? Ty jo budes pokazde nosit domu nebo bude sedacka v aute? Nase je silene tezka, ale je s isofixem.
Jinak co mi vadilo, ze je horsi pristup a manipulace s vetsin ditetem v tom protismeru. Nejhorsi to bylo s tehu brichem. Vzdy jsem ji tam davala. Protoze kdyz si tam vlezla sama, musela jsem ji stejne nadVednouy a stelovat.
Já bych se té možnosti ji dát po směru nevzdávala. Většina jich je stejně tak dělaných. Že třeba proti jsou v bezpečnosti lepší, ale po jsou jen průměr.
@annaluciapetrzel Nezkoušela jsi zadní zrcátko. My ho měli a malá na nás přes něj i viděla. Měli jsme celkem velké. Případně dohledám. Ono hodně těch sedaček ti ani do předu nepůjde chytit, protože je u nich často jako další kotvící bod sedačka řidiče nebo spolujezdce. Tu be safe bych určitě na sedadlo řidiče nedávala. Přes ní fakt neuvidíš do strany. To mi pak přijde bezpečnější posměrná na zadních sedačkách. Určitě zajed do nějakého obchodu vyzkoušet. Případně ti mohu do IP poslat velikost té besafe s dcerou . Pro představu jak je veliká. Nejde my tam zamazat obličej a nechci dávat úplně veřejně. 🙂
@janinek ne, bohuzel s nikym trenovat nemuzu. dnes jak jsem ji vezla chuve jsem si predstavovala jak jeci vzadu a uplne se mi udelalo mdlo. zdrcatko nic neresi, si myslim, ona chce bych se ji obcas dotkla etc. @ada22 urcite to pujdu vyzkouset, ty Be Safe. Pkd to nepujde, pujdu do Maxi Cosi Opal jak radila @pabka
@annaluciapetrzel Ale třeba až jí dáš do té větší sedačky, přestane plakat i vzadu... tak to bylo u nás, ve vajíčku řvala jako tur, já opocená (jezdím téměř denně a sama), zastavovala jsem, vyndavala jí, pak jí vracela a ona řvala o to víc 🙂 A jak jsem ji dala do té větší, i když v proti směru, přestala plakat úplně. Zkusila bych to být tebou, dopředu bych jí dala až v krajním nejkrajnějším nejnejkrajnějším případě 🙂
A jen z mé zkušenosti - já jsem s ní vzadu nejezdila, když šla do té větší sedačky, naopak mi pak přijde, kdyby si na to zvykla, že bude brečet, až najednou budeš zas vepředu... takže pokud jezdíš většinou sama, nezvykala bych jí na sezení vzadu spolu ani v tréninku 🙂 ale třeba se pletu, jen mi to přišlo, že pak to "přeučování" by bylo těžší... ale my fakt jak jí dali do téhle větší z vajíčka, tak brečet přestala. Hned od začátku.
@pabka tak uvidime. ale musim pocitat s variantou BROD jak rika cimrman, tj predni
@annaluciapetrzel
@pabka holky, mě ve vajíčku řvaly obě děti. dokud se jezdilo ve vajíčku, tak bylo cestování fakt utrpení. ale mě se teda vzadu dělá špatně, takže já tam s nimi nejezdila. řidičák jsem neměla a vozil nás tatínek, ale seděli jsme oba vepředu. u nás to fakt spravila vyšší větší sedačka s lepším výhledem. i když u nás teda posměrná
@annaluciapetrzel Jj, urcite vyzkousej, jak se ti to tam vleze.
@ada22 ma pravdu, Be safe vepredu byt nemuze, brani ve vyhledu 🙂
@pabka koukam ze ta sedacka neni zrovna rozsirea, ta maxi cosi opal. Prosim te, mate ji jeste doma? Nemuzu ji najit v Brne. Nezkusila bys ji dat na predni sedadlo, zdali brani vyhledu? dekuji moc!
Ráda bych sem přidala svůj nazor na autosedačky proti směru jízdy u dětí do tří let, protože jsem tuhle situaci taky řešila a byla jsem ráda za jakýkoliv názor. Dcera skoro 1 rok není velká cestovatelka, řve jen vidí autosedačku, váží skoro 8 kg v roce a i když vajíčko ještě vyhovovalo, doufala jsem v změnu její reakci při změně autosedačky. Hlavně kvůli bezpečnosti jsme vybrali BeSafe iZi Kid X1 i-Size 2015, cena teda 12tis., pořádná pálka, ale na druhou stranu splňuje nepřísnější testy -včetně plus testu a je pro děti až do 4 let, případně 105cm, takže se cena za ty roky rozloží. Přijde mně velmi pohodlná a prostorná, má i novorozeneckou vložku, má pohodlně nastavitelnou opěrku hlavy, dá se polohovat do 3 pozic /v obchodě byla teda dost do lehu, což je doporučeno, ale díky isofixu, který je v hloubce sedačky není uplně v rovině a tím je pozice v lehu menší/, má dostečný prostor pro nožky, je velmi stabilní v autě, tím že je vyvýšená vidí dcera okolo sebe, má 5-bodový bezpečnostní pás a magnetky, které drží pasy po stranách, když malou do ní usazuji, takže nezavazí. Už jsme absolvovali několik hodinových cest po okolí a zatím pokaždé usnula nebo aspon neřvala, takže zatím zaklepávám a nevím jestli je to autosedačnou nebo věkem, že už trochu povyrostla. Máme ji zatím asi měsíc a zatím jsme spokojeni. Kupovali jsme v kamenným obchodě a paní prodavačka byla velmi ochotná, takže jsme ji před tím i vyzkoušeli nainstalovat do auta. Tak vám přeji všem dobrou volbu při koupi a hlavně ať je využíváme jen preventivně.
Koukám, že diskuse je plná akorát příspěvku lidí, kteří takovou sedačku nemají a nikdy neviděli... Tak přidám zkušenost rodiče, který v ní vozí dítě. Máme be safe izi kid, která jde později umístit i po směru, máme ji rok, dcera je v ní tedy cca od roku a zatím rozhodně otáčet nebudeme. Sedadlo sedačky je dost vysoko nad sedadlem a opěradlo se sklání směrem dozadu, tedy směrem od sedačky, z toho plyne, že mezi sedákem sedačky a opěradlem auta je opravdu hodně prostoru, kam se nohy vejdou. V pěti letech už dítě asi nohy zvedat musí, nicméně do 3-4 let to rozhodně potřeba nebude, dítě tam má prostoru na nohy až až. Dcera zatím na opěradlo auta nedosáhne, přesto jsme již koupili chránič, stál asi 39 korun, takže žádné drama. Ve srovnání s mírou bezpečnosti, která tato sedačka nabízí oproti umístění po směru mi výše uvedené argumenty připadají nicotné - ale to je na posouzení každého rodiče. Rozhodně všem, kdo se o to zajímají, doporučuji zajet do obchodu, kde je prodávají, a sedačku si vyzkoušet. Je opravdu drahá, ale setkala jsem se s velkou ochotou při předvádění a byla rychle přesvědčena. Sedačka nám navíc výrazně zklidnila cestování, žijeme v zahraničí a při cestě za babičkami musíme urazit 600 kilometrů, dřív ve vajíčku nám to zabralo 12 hodin přískokama po benzinách s dlouhými přestávkami, nyní dcera spokojeně kouká z okénka a stačí nám 2-3 zastávky. Jak ji dáme do auta, už si do sedačky sama leze a zapíná pásy 🙂
@rebe ahoj, ja bych ji brala hned. ale BOHUZEL na predni sedadlo dat nejde :( a ani posledni mesice se u nas nic nezmenilo a ptze 99,9 procent casu cestuji s dcerou sama, musi byt na predni, jinak place a place. takze mam tedka Maxi Cosi Opal, a uvidime 🙂
@annaluciapetrzel Já většinou bohužel taky jezdím sama, jenže takřka výhradně po dálnicích, takže bych si ji na přední sedadlo fakt nedala. Vzadu je to náročnější, ale fakt mnohem lepší od té doby, co máme tuhle sedačku, na klíně hračky, kouká z okna, a tak. Navíc díky tomu, že je vlastně hned za sedadlem, tak na ni dosáhnu, takže jí můžu pohladit nebo podat něco k jídlu, aniž bych se musela otáčet.
@rebe uz mame opal, tak uvidim 🙂
já nějak nerozumím tomu, jak může někdo dát přednost čistým potahům před bezpečností ;) navíc ty děti budou vždy kopat do sedaček, ať zadních nebo předních.... a taky nechápu, že někomu vadí na dítě nedosáhnout, protože mu nemůže podat pití, sváču apod.... u nás se v autě prostě nejí a nepije. pít se může, ale nikdy né za jízdy ;) takže tohle by pro mě taky fakt nebyl problém... a pro mě je bezpečnost na prvním místě. Bohužel jsem se o protisměrných dozvěděla pozdě, dvě děti už vozíme po směru, ale za měsíc mám termín a určitě budeme pořizovat protisměrnou. zatím u nás vyhrává besafe izi plus. do 25kg. a když se dítě dívá z okýnka a sedí proti směru jízdy, obraz venku mu neutíká tak rychle, jako kdyby sedělo po směru. takže toho ve finále vidí více než děti v posměrných sedačkách ;)
@bumik1 Tak jídlo a pití je třeba docela ošemetná záleží. Jeli jsme nedávno se syny cca tříhodinovou trasu a propili pomalu půlku cesty, protože to byla ta strašná horka a bez častého pití by to prostě nedali... Představa, že co 5 minut někde zastavujeme (ve městech by to ani třeba tak dobře nešlo), vyndáváme je ven, dáme napít, zase nacpeme zpátky do autosedaček - no a za chvilku zase... To bychom snad ani za celý den takovým tempem nedojeli domů. Z mého pohledu prostě nepředstavitelné, že bych jim řekla ne, nechala je řvát a pak sledovala, jak se jen apaticky roztápí v tom horku... Pochybuju totiž dokonce, že by to nemělo i nějaké zdravotní následky.
Mně osobně se protisměrné moc líbí, ale manžel je z finančních důvodů neschválil, takže je to fuk. Jen jsem chtěla upozornit na fakt, že když tolik bojujete za bezpečnost svých dětí, možná byste neměla zapomínat na to, že stejně tak někteří rodiče myslí na zdraví svých dětí a raději jim to jídlo a pití v autě dovolí (např. v případě, jako jsem uvedla).

@annaluciapetrzel ja myslim, ze v tom jede moc velka lobby na to, aby to uzakonili 😉