Staré dětské vajíčko - bezpečné?
Ahoj maminky,
mimčo nám má přinést čáp na začátku září, tak jsem začala hromadit výbavičku. Zasekla jsem se ale u dětského vajíčka. Brácha mi dal jeho schované, 6 let staré. Na pohled pouhým okem mu nic není, žádné oděrky, promáčkliny, opěrka funguje jak má, ale říkám si, zda u této věci šetřit a využít starou nebo zda je to po těch letech risk a je lepší koupit novou s možnými i nemožnými uvedenými testy... Když jsem se ptala kamarádek a příbuzných, odpovědi vyšly půl na půl a manžel v tomto případě rozhodovat nechce... Jak byste to udělaly vy, popřípadě jste již učinily? Nechci vypadat jako hlupák, v zásadě se přikláním k variantě koupit novou, ale zase mi přijde líto nevyužít sedačku po jednom dítěti...
Předem moc děkuji
Cca po 7letech zacina degradovat plast, z ktereho sedacky jsou. Takze bych koupila nove ;)
Já měla vajíčko od bráchy po jejich dcerce. V té době bylo 4 roky staré. Teď je 6 let staré a vozím v něm druhé dítko. Co jsem koukala, tak se prodává pořád stejné, jen má jiný polstr. A jestli mi z toho malej vyběhne tak rychle jako dcerka, tak v 9 měsících půjde do normální autosedačky a tu už máme
U vajíčka bych se tolik nebála. Není napevno v autě, takže do něj v létě nepraží slunce, v zimě nepřemrzá. Obvykle se využívá rok a ne nějak intenzivně, jinak je doma, mimo extrémní teploty. Já bych se s ním spokojila. Jiná situace by byla u dalších sedaček, které jezdí třeba dva roky a v tom autě fakt prochází extrémy.
Pokud vite, ze se k tomu bracha dobre choval a nikdy s nim v aute neboural, tak bych to brala... Z vajicka dite rychle vyroste. Investovala bych pak radsi do velke sedacky.
Já měla vajíčko ještě po nejstarší dcerce - rozdíl 7 let 🙂 odjezdily v tom všechny, ještě pošlu zadarmo dál. Nebála bych se, pokud není bourané...
Choval se k němu pěkně, obecně je na své věci opatrný a určo neboural. Řeším to i z toho důvodu, že naše cesty jsou nejčastěji z Prahy do Třebíče, tedy po D1. Jezdím opatrně, ale náhoda je blbec, zvlášť na tomto úseku... Otázka pak samozřejmě je, jestli by v případě nehody novější vajíčko fungovalo lépe nebo by ve výsledku mělo stejnou funkci a já bych jen zbytečně vyhodila peníze...
@majda113 vajíčko má životnost 4 roky. Já bych rozhodně koupila nové.
@majda113
urcite nove,tohle uz ma svou zivotnost za sebou kvuli unave materialu plastu
Časově bychom se do šesti let vešli, ale zase využívat hraniční dobu... Asi koupím nové 🙂 Díky moc za rady!
@majda113
na FB je skupina deti proti smeru,pridejte se tam,poradi vam s vyberem
U našeho vajíčka píšou životnost max 7let a pak už novou kvůli životnosti plastu
Max 2 rok stare po nekom, v top stavu. Tohle bych neriskovala kvuli cca 3.000
Ja bych resila hlavne konstrukci - ta stara vajicka byvala nahore hodne otevrena, podle mne mela slabou ochranu hlavy proti bocnimu narazu. Meli jsme takove pujcene na prvniho syna, tehdy jsem to nijak neresila, jezdili jsme velmi malo, ale kdyz jsem videla, ze modernejsi typy vypadaji uplne jinak, koupili jsme urychlene novou sedacku (stejne z vajicka rychle vyrostl na delku, tak jsme hned brali kategorii 0-18).
@majda113 Já osobně bych ho neváhala použít, u prvního dítěte jsem měla ještě starší (také z rodiny, nebylo bourané, po 1 dítěti a vím, jak s ním zacházeli) a pak investovala do protisměrné iSize modulární, která je hodně drahá. Mně žádné z vajíček na našem trhu nepřijde tak bezpečné jako tato iSize a to cestuji s dětmi hodně a velice dlouhé trasy. Je pravda, že tam šli děti až od 5m ale do té doby jsem toho moc nenacestovala autem. Samozřejmě, pokud víš, že s novorozencem budeš hodně cestovat, tak to je na zvážení jestli vajíčko a jaké.
@barchen
vajicka jsou pro mimina nejbezpecnejsi,vic nez protismerna sedacka
samozrejme to musi byt kvalitni vajicko,treba cybex 🙂
My jsme syna vozili ve vajicku do cca roku, mame stare caretero. Stala se nam ne primo nehoda,ale jedna situace,kdy manzel musel rychle zareagovat, ja skoro vylitla z pasu,spala jsem. Rychle jsem koukla dozadu a vajicko se ani nehlo, syna to ani neprobudilo. Jen by me zajimalo,jak starne plast, vlivem tepla,tlaku? V aute? Mame jeste dve starsi sedacky, take caretero pro deti do 15kg a pak nanii, ta je dost otevrena,ale dite se v ni ani nehne diky 3bodovym pasum,nebo co 😀💪 my to mame teda jen na jezdeni obcas,ja radsi s detmi vlakem.
@astyna88
caretero ani nania nejsou kvalitni sedacky
Ja bych spis zvazila,jak casto budes cestovat a koupila nejake primo na podvozek kocarku. Z vlastni zkusenosti, vyndavat spici dite z vajicka do korby,je dost tezke a mnohdy jsem nad tim premyslela. Nemusis pak vlastne ani bravat korbicku kocarku.
Ja jsem se ptala spis na trvanlivost plastu. Pro me jsou to funkcni autosedacky, neresim znacky.
@zelenaesmolda
jenze to bys prave resit mela,kazda sedacka je funkcni,i ta za 500 z Tesca-do prvni nehody a neresit jestli je to kvalitni znacka u vyrobku,ktery muze diteti zachranit zivot?dost zvlastni pristup
@astyna88
vetsina kocarku ma adaptery na autosedacky,neni treba kupovat primo na podvozek,ty z 3 kombinaci jsou stejne vetsinou mene kvalitni
V testeh jsou jen cybexy a romary. To je pak tezky...kdyz mam mene znamou znacku,neunamena to,ze je spatna. To je jako kdyz jsme hledali postylku,mam za litr a uz funguje pro treti dite a jak nova,kdybych se ridila dtesty,tak mam min 3x drazsi a buh vi,jak by nyni vypadala 😀
Na podvozek nepasuji vsechny. Na moje lupo jen primo bd lupo vajicko nebo leo vajicko. Tak bacha i na to.
@majda113 Takhle, všude píšou, že plasty mohou nějak "křehnout", takže starší autosedačka už nemusí být 100 % funkční. Ale podle mě 6 let to asi neudělá 🙂 Spíš druhá věc, že to nemá nějaké ty "testy", jak ty píšeš. Asi bych chtěla, aby mělo dítě co nejvíc bezpečné vajíčko, tj. se všemi certifikáty.
@zelenaesmolda Vajíčka bez isofixu resp. bez modulové základy co jsem viděla (i ten Cybex bez isofixu) nebudou bezpečnější než iSize modulární, adekvátně věku.
@barchen
jsou bezpecnejsi,jinak isofix neni bezpecnejsi sam o sobe,je bezpecnejsi protoze eliminuje riziko spatneho upevneni,je blbuvzdorny
@bayt na D test bych se moc nedivala,oni tam posuzujou i parametry jako je vzhled,Dtest neni zarukou kvality,to spis ADAC nebo plus test
@astyna88
to neni pravda,ze v testech jsou jenom cybex a romer sedacky,zkus se podivat na jine nez ceske stranky.a sorry srovnavat sedacku s postylkou je uplne zcestne.postylku muzes mit klidne starou,staci kvalitni matrace.postylka nerozhoduje o zivote a smrti ditete

Já měla vajíčko půjčené od kamaráda, co ho měl rok na své dítě a měl ho od známého po 1 dítěti. tzn. cca 2-3 roky staré. Odvozilo moje dvě děti a pak ho opět kamarád poslal dál. Další sedačku, kterou dítě využije déle než 1 rok jsme kupovali novou.