Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@ange_de_la_morte Já jsem byla na úplně první kontrole 6+0, dr odhadovala stáří na 5+0 a viděla jen gestační váček a žloutkový váček, dokonce bez šmouhy. Za 10 dní jsem měla kontrolu znovu, od ms 7+3 mimi 6+3 byla vidět hezky fazolka i s blikajícím srdíčkem 🙂 Takže neházej flintu do žita, máš to hodně podobně jak já a tady to zatím vypadá v pořádku, jen prostě o týden mladší. Dr byla natolik spokojená, že mi ten týden dala už i průkazku. To bude určitě dobré 🙂
Holky chce se zeptat, dostala jste některá seznam potravin, které by jste neměli jíst v těhu?nepočítám alkohol, kávu, syrové maso, vejce, apod. Někde jsem četla, že bych neměla ani sýry jako Nivu, Fetu a hermelín....nebo taky paštiky, uzenou makrelu, nějaké jogurty apod. Jsou to potraviny, co mám ráda a když je vysadím s ostatními viz výše, tak opravdu nevím, co mám jíst....jím jiné věci furt dokola a už mi to ani nechutná....ale jíst musím že jo...
@tynka75 ahoj, taky na to občas narazím, co rozhodně nejíst a mám vždy dilema 🙈 v paštikách by mohla být listerie a to je opravdu průser. V syrovém vejci salmonela, ve špatně upraveném mase campylobacter... Já myslím, že není třeba to až tak hrotit. Samozřejmě těmto produktům bych se asi vyhla a nebo si pohlídala jejich dostatečnou tepelnou úpravu. Jinak co jsem četla, všude se doporučuje bio a z volného chovu, no to bych se asi nedoplatila, ještě když jsem na neschopence!!! 😂😂😂 uzené by se taky nemělo, teď o víkendu jsem měla špekáčky. Když toho nebudeš jíst tuny týdně, tak si myslím, že se nic nestane.
Řešíte nějak extra jídlo, ostatní holky? A ještě mi vrtají v hlavě foláty. Moje dr. se o ničem nezmínila, ale všude to na mě vyskakuje, jak je to hlavně v 1. trimestru důležité. Berete nějaké tyto doplňky stravy?
@malecek My kdyz oznamovali tchyni těhotenství u dcery, tak to trvalo pritelovi opravdu temer tri.mesice, než se vymackmul. 😃 Stejne uz to davno tusila,ale čekala na oficiální zprávu. Nakonec ji to rekl, kdyz ji vezl na sraz spolužáků, kdyz vystupovala z auta 😃 Ted u fruheho uz ji to chtel rict hned pri pozitivním testu, ale ja jsem celkem v tehle vecech opatrna.
@tynka75 Já jsem teda seznam potravin nedostala. To ti dali přímo na gyndě? 🙂 Vyhýbám se hlavně syrovému masu, nechávám si propékat i steaky v restauraci...radši. Baštím jen pořádně uvařená vajíčka a místo plísňového sýru šáhnu po klasickém. Ale teda už jsem si jeden grilovaný hermoš taky dala. O jogurtech jsem teda taky neslyšela, ale teď po nich okamžitě blindim, takže je vynechávám dobrovolně :D
@lazuli35 Tak jsem si ty foláty vygooglila :D Měla by to být normálka listovka a co vím, tak je v prvním trimestru důležitá, snižkuje riziko vývojových vad. Já jí zobu každý den pravidelně a jelikož jsme plánovali, tak jsem zobala už 3 měsíce před otěhotněním na doporučení. Mám úplně klasickou, čistou listovku v tabletkách, nic drahého asi za 60kaček na 3 měsíce, mudra mi ji odsouhlasila. S první dcerkou jsem brala tu samou, až pak od druhého trimestu jsem si asi 2x koupila balení pokročilých vitamínů pro těhule, pro mě bez jodu kvůli štítnici (takový dobrý gumový bonbony)
K tomu jídlu...mě doktorka ted v uterý na kontrole řekla, at nejím moc ovoce, jen 100 g denně a jen dopoledne :DDD to nevím, co bych jedla, zaháním tím chutě na sladký (ty mám prý ovládnout)...mmch nejsem obézní, spíše naopak :D
@malecek My budem oznamovat příští pátek tchýni, tak se těším, protože moje mamka je v tomhle na zabití. Při oznámení těhotenství u dcery mi akorát řekla "tak to nikde moc nešiř, pořád o to můžeš ještě přijít" . Teď u druhého mi toto moudro laskavě připomněla. Tchýně je takový víc rodinný typ, ta bude mít hned radost. Úplně nás to svádí oznámit jí to nějak originálně..🙂
@radullah
@lazuli35 žádný seznam jsem nedostala, vše jsem nastudovala na netu. Steaky si taky propíkám, vajíčka vařím déle a nic syrového nejím. Já si taky myslím, že když si dám jednou týdně hermelín, nebo tu fetu, tak se nic nestane...vždyt baby jedli dřív všechno, neřešilo se to a taky měli zdravé děti. Je to ale boj vymyslet co jíst, když jím i 10x denně :D až půjdu na kontrolu tak to pořeším ještě s mým lékařem 🙂 jinak děkuji za názory 🙂
žádné doplňky stravy kromě listovky neberu. Chtěla jsem si i něco koupit, co mi doporučil gynekolog, ale mám problém s polykáním větších tablet, takže to u mě nehrozí to užívat....
co se tyce jidla: mlecne vyrobky vseobecne ano, akorat pozor na to aby byly z pasterizovaneho mleka, vcetne syru. Plisnove syry omezit nebo vypustit a syry s cervenou kulturou uplne vynechat.
Vajicka jsou jasna, ano ale dobre tepelne zpracovana, to stejne maso atd.... ja treba nemam protilatky na toxoplasmozu (divny mam cely zivot kocky) a proto je potreba hodne dukladne prohrivat, zejmena kureci maso, veskerou zeleninu a vse co prijde do kontaktu se zemi dukladne umyvat, bakterie jako toxoplasmoza se nici zachrivanim, min 50 stupnu alespon 10 minut, samozrejme se doba zahrivani snizuje se zvysujici se teplotou. Pastiky ano, ale domaci u kterych vite, ze jsou dobre tepelne zpracovane. Podle meho nazoru je proste potreba dodrzovat hygienu a zdravy zivotni a stravovaci styl. Pak je vse v poradku... Ja trpim na nevolnosti a to nepretrzite... pokud jim, je to lepsi, po 10ti minutach bez jidla se to zhorsuje takze opet jim nebo piju... je to na palici... jeste ze jsem spis podvyzivena a kila navic mi jen prospejou 😀
@cerlada mam to hodne podobne..pri minulem tehu jsem rodila s 50kg..je mi zle ze vseho na co se podivam a co kolem me probehne😂😂😂dokonce i z vody a caje jen vidim nejake piti je mi zle a o jidle ani nemluvim..nemuzu spat protoze je mi zle i z toho jak voni perina.. je to sileny aktualni vaha 46 kg pri 167 cm no jsem na sebe zvedava teda://drzim palce at nevolnosti brzo odezni

@semmi nám to v té zimě taky vycházelo, že by děti měly narozeniny zaráz 🙂