icon

Cviky na posílení břicha po porodu. Jak začít?

11. led 2025

Čau holky, jsem 3 měsíce po porodu a chci konečně dostat břicho z kondice měkouše. Jsem hubená, ale ta břisní stěna je z těhotenství úplně oslabená. Mám nějaké cviky vhodné po porodu z porodnice, ale do teď jsem je cvičila minimálně kvůli různým komplikacím. Chci se tedy zeptat jakožto posilováním nepolíbená osoba - bude lepší cvičit ty lehké cviky z porodnice, třeba i víckrát denně, když to vyjde, nebo mám teď už klidně najet nějaké pořádnějši cviky na břicho třeba párkrát do týdne?
Díky za rady🙂

te_reza
•
11. led 2025

Bude lepší najít si dobrou fyzio 😉

slunea
•
11. led 2025

Doporučuji Ivu Fiškandlovou. Napsala i knihu o břiše po porodu.

cilkat
•
11. led 2025

Klasické posilovnové cviky typu třeba lehsedů fakt ne. ... nevím, co přesně ti doporučili v porodnici, ale dechová cvičení a takové to různé přitahování stydké spony k pupíku a podobně klidně desetkrát denně. ... Měkké břícho po porodu obvykle není o tom břichu, ale hlavně o pánevním dnu, no. ... takže pokud koukat na něco z "klasických" cviků, tak cviky na "core". ... Ale fakt vřele doporučuju toho fyzioterapeuta, klidně jen 2-3 konzultace, nemusí to být úplně dlouhodobá péče, ale vysvětlit ten začátek.

ninive211
•
11. led 2025

Hlavně ne klasické sedy-lehy, kór na přímé břišní svaly. Nech si od nějakého kvalitního fyzioterapeuta zkontrolovat rozestup břišních svalů, jestli nemáš-má ho většina žen krátce po porodu, zejména pokud bylo bříško hodně vystouplé. Pokud budeš mít rozestup v pohodě nebo jen malý, začni lehkými cviky na střed těla-core a následně později můžeš přidat šikmé břišní svaly. Fakt to ale konzultuj s nějakou fyzio, která se zaměřuje přímo na ženy po porodu. To tělo prostě fakt pracuje jinak a 3 měsíce po porodu může být ještě hodně brzy (ano, jsou šťastlivky, které mají po šestinedělí ploché a pevné bříško, jako by nikdy narodily, spíš jich ale bude menšina)

autor
•
11. led 2025

@cilkat
@ninive211 děkuju holky za odpovědi na mojí otázku<3

sarkavelka
•
11. led 2025

Taky bych začala pomalu, cviky které Vám dali v porodnici a třeba obden. Pokud vše bude o.k., navyšovala bych zátěž postupně. Držím palce, po porodu to není jednoduché 🙂

autor
•
11. led 2025

@sarkavelka moc děkuju🙂

cherie24
•
11. led 2025

Po internetu si nechat radit ohledně cvičení na břicho je Ruská ruleta. Nikdo nevíme, v jakém stavu je pánevní dno, jestli se zatáhla diastáza, jak je na tom střed těla. Musí na vás kouknout fyzioterapeut a podle vašeho stavu těla určí, co můžete a co ne. Klidně vám může zadat do začátku pouze dechová cvičení. Jsou i placené státem, ale z vlastní zkušenosti po porodu bych už na proplácené fyzio nešla. Ztráta času akorát a se soukromou fyzio se to nedá vůbec srovnávat.

martivit92
•
12. led 2025

Ahoj, cvičila jsem až po roce po prvním porodu 6let. Břicho jsem cvičila minimálně, přesto jsem ho zpevnila. Jsou komplexní cviky, jako dřepy, vypady, nadhazování kettlebellem z podřepu, rozpažky, mrtvé tahy, aj. kde zároveň posilujeme i bříško 😉 k tomu patří správné dýchání. Říkám si, že tělo se měnilo 9 měsíců a minimálně by se mu mělo nechat 9 měsíců na to, aby se dalo zpátky do pořádku. Teď začala jemnými cviky z porodnice teda jestli máš, ale opravdu žádné sedy lehy. Záměr se na střed těla jako je plank aj.

janule0123
•
12. led 2025

No k tomu, žádné sedy-lehy.. většina lidi by zrovna ty sedy lehy neměla cvičit ani kdyz jsou netěhotní a nerodili .. je to tak na odrovnáni zad.. na břicho existují i lepsi cviky.. a jinak .. zacala bych zjištěním jestli mas diastazu nebo ne.. a nejaky cviky na zpevnění středu těla ..

ninive211
•
13. led 2025

Ještě bych zdůraznila, co tu už jednou padlo, ale ať to nezapadne, přitom je to mega důležité. Nechat si zkontrolovat postoj a způsob chůze, těhotenství tě většinou nutí břicho vyvalit, změnit těžiště, břišní stěna se oslabí, váha těla je jinde, než by měla být, "dupe" se přes patu a pod.. K tomu je důležité upravit postoj a posílit ten střed těla +pánevní dno (když se posílí střed těla, tak se pak trochu sama upraví i ta chůze...a mj. opticky se i zatáhne to povolené bříško 🙂

urtica
•
13. led 2025

A taky dát tomu čas...u obou dětí trvalo cca rok než se tělo (po vnější stránce) dostalo do stavu před porodem..