Jak zhubnout po návštěvě lékaře? Rady a tipy
Ahoj holky, dnes jsem byla u dr. s tím velikým přibíráním, tak mne vyšetřil něco jako preventivka zvážil změřil prohmatal atd.. Nakonec z neho vyšlo, že jsem měla začít hubnout už dávno, že jsem obézní a přibírám pořad, že mám začít jist normální věci atd… HOLKY PROSÍM JE TADY NĚKDO KDO BY MI MOHL DAT RADY TYPY ATD.. takže mám začít jist normálně a cvičit a březnu na preventivku a snad budu mít pod 100kg a prej nemam dvacet let abych zhubla na váhu jaká by byla ideální. Prosím vás moc
@aneta3222 tak to furt nezkoušej a prostě to udelej. Já když jsem ze začátku měla chuť na sladky ( během dne, večer fakt radši ne) tak jsem si kupovala protinussa z lidlu. Má sladidla (ne aspartam, přírodní), kalorií spousta (tuk a bilkoviny) ale nizkej glykemickej index, takže to tělo zpracovává jinak. Není to ideální ale určitě lepší než fidorka. Mě to pomohlo zbavit se závislosti na cukru
Podle toho co si napsala se ale fakt nedivis ze pribíras vid. Same cukry, tuky, žádná vláknina a zelenina.
Ja když mám chuť na sladké,tak si dám třeba kostičku Lindt čokolády hořké, nebo bílý jogurt nebo skyr s cekankovym sirupem ( je i čokoládový) nebo dvě tři kolečka ovesných sušenek bez cukru Emco.. Komerční sladkosti už jsou na mě příliš sladké a ani mi to už moc nechutná. Občas něco někde zobnu, ale pak k tomu třeba ovoce, jogurt, aby to bylo součástí komplexnějšího jídla a ne samotné jídlo.
@aneta3222 ahoj, hele já ti naprosto rozumím a vím, jak strašně je to těžké 🙄 moje rada:
- stáhni si kalorické tabulky a zapisuj si poctivě vše, co sníš a vypiješ za den, možná se budeš divit
- začni místo cukru sladit čekankovým sirupem - chutná to výborně (dle mě trochu jako med) a není to kalorické, navíc je to tekutá vláknina
- neřiď se tolik váhou jako spíš mírami těla
- pokuď máš IG, doporučuji sledovat např. hubnuti_z_velke_vahy - máma od dvou dětí, co zhubla skoro 40 kg, za mě parádní motivace díky ní nebo jiné mamky, co zhubly z velké váhy, najdeš jich tam hodně
- můžeš pro začátek zkusit low carb stravování (držet na max 130 gr sacharidů denně v čemž ti pomůžou ty kalorické tabulky)
- přemýšlej o jídle a nejez zmatkovitě
- važ se jednou za 14 dní například, !ne denně!
Chce to opravdu velkou a pevnou vůli, ale věřím, že to zvládneš, pokud opravdu chceš. 😊 Držím palce 🍀
@aneta3222 souhlasím, že máš v jídelníčku moc cukru a tuků a žádné bílkoviny a vlákninu... Neboj, na sladké se dá odvyknout, i když začátek je boj 😉 já díky těhotenske cukrovce v obou těhotenstvích, které byly rychle po sobě, hodně radikálně změnila jídelníček a dneska mi už sladké ani nechutná 😂 vlastně mi i všechno koupene jídlo přijde presolene atd.. a můj muž už je na tom stejně 😁 prostě jsme celá rodina změnili stravování, a přestože nikdy nebudu hubeňour, tak po dvou dětech vážím o dost méně, než před nimi 😉
Tak hlavu vzhůru 😉 jo a kalorické tabulky mohu jen doporučit 😉
Pozor u toho čekankového sirupu ! Je skvělý, ale větší množství může některým lidem vadit (nadýmání, střevní potíže..). Prý lepší je Čekankové slazení, to je hlavně pro děti, a nemělo by to tolik vadit. Já čekankový sirup používám taky (klasický, s příchutí medu, čokoládový toping), ale tak co 3-4dny, jednu lžíci max.
A ještě jedna rada, kterou jsem tu nečetla.. nechtěj od sebe zázraky ze dne na den a ani taková změna životního stylu nejde ze dne na den, dej tělu čas si na změny zvyknout.. evidentně máš problém s vyváženou stravou a celkově s návyky a to změnit ze dne na den nejde, začni pomalu postupně.. první dny bych si zadala, že budu snídat výváženě a postupně měnit i to ostatní, svačiny, obědy, svačiny, večeře podle toho jak ti to půjde a chutě? pokud máš vyvážený jídelníček, chutě na sladké nebudou tak urputné.. fidorky a perníčky vyměň za okurky a papriky a ono to půjde 🙂 jinak všechny mé kamarádky, které se pustily do změny ze dne na den, selhaly.. měly velké nároky a čekaly zázraky na počkání.. tady platí trpělivost růže přináší! Hodně zdaru!
Děkuji vám všem strašně moc za rady moc si toho vážím a budu rada když se klidne ještě někdo ozve 💞💞
@andelka A vis, proc vadi? Obsahuje inulin, coz je prebiotikum. Mikrobiom ho basti a reaguje na nej nadymanim. Ale je to prechodna zalezitost. I kdyz otravna 🙂
Jeste dodam, co pomohlo mne - vedome jezeni. Je to vice popsano v knizce Pomala dieta. Princip je v tom, ze kdyz jis, mas vazne jen jist a uzivat si jidlo. Pokud jis ve stresu, vyplavujes spoustu kortizolu, necitis se dosycena a ukladas tuk. Takze jsem zacala jist vedome a najednou mi k uspokojeni stacilo daleko mensi mnozstvi jidla. A taky mi pomohlo prepnout v hlave "nesmim to a tamto" na "vyzivuju sve telo kvalitnim jidlem". Drzim pesti.
@martiniquest
@aneta3222 jen jíst, tzn. u stolu, bez televize a tak...
@martiniquest no, právě, tak já jen aby se někdo nedivil. I to, že to je nepříjemné, stačí.
@aneta3222 Fidorka a jiné mlsky nejsou večeře, ale aspoň jsi to přiznala na férovku, kde máš mezery. Za mě omez sladké pití, jsou to skryté kalorie. Já třeba nepiju sladké nápoje už vůbec, výjimečně teda čaj s medem, když jsem nachlazená. Ze začátku mi neslazená káva nechutnala, byla hořká, ale časem když jsem ochutnala slazenou kávu, tak jsem ji málem šla vyplivnout. Vůbec se to nedalo pít, nechutnalo to jako káva. Pokud je neslazená káva hnusná, zkus změnit značku kávy.
Když čokoládu, tak hořkou. Zkus si to nastavit jako změna životního stylu, ne hladovka a omezení. Když už budeš chtít mlsat, tak se zkus inspirovat třeba na raw dezertech nebo cheesecake z tvarohu, ale nesmíš tam dát tunu cukru. Když budeš chtít mlsat zkus to sníst dopoledne než večer před spaním.
Pak je dobré si uvědomit, jestli nezajídáš stresy, smutek.
Spousta věci už byla napsána, v prvém radě gratulace že si svůj den popsala na ferovku- není nic horšího než tohle zatloukat (sama před sebou).
Když se definitivně rozhodneš zhubnout, tak doporučuji někam uklidit váhu. Ze začátku můžeš na váze naopak pribírat co by te jen demotivovalo. A taky nečekej výsledky po prvém týdnu 🙂
Jestli mužu poradit, mě hodně pomohla keto dieta (ale není to pro každého, chce to fakt dodržovat na 100%)- poprvé jsem začala na pytlikach ale když pak pochopíš co jist můžeš, tak to jde dodržovat i s normálním jídlem. Po ukončení kojení se chystám na ni najet znovu, jestli nezhubnu u kojení. 🙂
Na začátek určitě vypustit to sladke pití, doporučuji čistou vodu nebo čaje. Kafe nesladit cukrem, buď nějaká z náhražek co byli řečeny nebo případně klidně uměle sladidlo.
Určitě vypustit ty večerní čokolády. jestli te honí mlsná (buď večer nebo i jako svacina v práci místo perničku) tak si dej třeba tvaroh, můžeš snist klidně celou krabičku, zasytí a doplní bílkoviny. Na chuť ho můžeš polit třeba cekankovym syrupem nebo pridat ovoce.
Taky si zkus koupit a přidávat do jídla/pití chia semínka. Jestli míváš navaly hladu, tak ti ze začátku pomůžou překonat krizi, a doplní chybějící vlákninu.
A nakonec si je třeba uvědomit v čem všem jsou sacharidy (rychlé i pomalé) a omezit je. Chleba ke zdraví nepotrebuješ, na snídani zvládneš jen šunku, syr, vařené vajíčka, k tomu třeba rajče/okurku. Ty vajíčka umeji krásně zasytit.
K večeři místo chleba dej k masu zeleninu, napr salát, fazolove lusky na česneku. Místo brambor jako přílohu si dej testování zeleninu na másle. Možnosti je hodně, klidně mi napiš správu 🙂
A držím palce 👍
@aneta3222 já jist takhle jako ty, tak mám taky morbidní vahu. Pryč jsou doby kdy se doporucovalo jist 5-6x denně. Člověku to akorat kolikrát rozkolísá cukr a pak ho právě honí ty chutě. Zkus pro začátek jist 3x denně vyvážené jidlo a pokud si zvyklá svacit, měj mezi hlavními chody připravenou misku s oříšky a zeleninou. Okurka, mrkev, ředkviçky, bílá redkev na klínky, cherry rajčátka.
Jinak - vzhledem k tomu jaké mas složení jídelníčku mi spis připadá, ze se jedna o emoční přejidani. Proč mas ke kávě ty pochutiny? Dej si proste jen kávu a těš se na obed, veceri, proste na ten hlavní chod co te čeká. Já tady to pojídání pochutin mám taky, když jsem doma a nudim se🤭… člověk musí bejt na sebe proste tvrdej. Mě nejvíc pomohla tahle tabulka. Není to dieta, ale životní styl. Proste vyřadit prasarny. V tvym případě úplně vyřadit cukr a ty pečiva jako příloha. A pomohlo mi to se odbodnit a zbavit tuku navíc.
@aneta3222 Holka, já začala s kalorickými tabulkami před půl rokem a váhou 97 kg. Teď mám o 15 kg méně, zařadila jsem delší procházky (za půl roku skoro 500 km) a vyhodila z jídelníčku sladkosti apod. Občas si dám kostičku vysokoprocentní čokolády, dnes jsem například poprvé zhřešila a s prominutím sežrala celou Milu, ale zase mám na dlouho vybráno. Piju hlavně vodu a čaje. Jo, taky si cucnu koly a sním pár chipsů, ale už ne tak často a tolik, jako dříve. Jde to, jen to chce vůli. A mimo jiné mě nakopla stejná zkušenost jako tebe. Zubařka se omlouvala, že by mě radši ošetřila bez injekce vzhledem k mému těhotenství. Ale já těhotná nebyla!!! Když jsem se pak viděla na jednom videu z akce naší MŠ, málem jsem se sesypala. Opravdu jsem vypadala jak týden před termínem 🤮 Zkus ty KT a klidně mi napiš, kdybys chtěla poradit. Je i skupina na fb.

@konidana přesně. Ja když jim junk, tak večer lezu a nevím co bych sezrala. Když se najim dobře, kvalitně, stačí mi večer malej zeleninovej snack. Teď nemám čas vařit kvalitně a hned je to znát, váha zase hned leze nahoru.