Nadváha. Jak začít běhat?
Dobrý den chtěla bych se zeptat na vaše rady či typy jak začít běhat sem začátečník mám nad 100 kg ale chtěla bych začít pomalu běhat ( střídat to s rychlou chůzí )
Chtěla bych začít běhat se švagrem kterému je 13 let má nadváhu a motivovat ho sportem
Jako je běh jízda na kole či bruslích a cvičení děkuju ☺️☺️
Nejlepší je rychlá chůze. Kór při takové váze. Běh je zbytečná zátěž na klouby. Já chodím již přes 3 měsíce, snažím se denně, rychlou chůzí cca 7-8 km. Dodržuji i stravu a mám dole 16 kg.
Při takové váze rozhodně chůze. Běh bys neudychala, tepovka by byla vysoká, což není dobré pro pálení tuků, nebavilo by tě to, protože by si byla vyřízená a dorovnala by sis kolena.
Chuze a chůze. Klidně si pořiďte hůlky na nordic walking, pak se zapojují i ruce. Jděte svizne, ale tak, aby jste při tom zvládli mluvit. A minimálně 30min v kuse, ideálně hodina. Ale počítá se cokoliv. Držím palce. běh může přijít později: až naberes fyzičku a shodis nějaký kila.
Za me pri takove nadváze běh taky ne, raději počkej, až trochu shodíš. At si neublížíš, já si třeba vyběhala patní ostruhy a kluby taky trpěly a bolely, a to jsem nemela nadváhu. Za me je ideál nordic walking, kdy posiluješ i ruce. Jinak my se motivujeme s 14L dcerou k pohybu tak, ze se bereme do fitka (jednou týdně cvičíme pod dohledem trenérky a pak chodíme i samy) a pořídila jsem nám domu běžecký pas.
Nemůžeš běhat, zničila by sis klouby. Musíš začít s chůzí a až zhubneš, potom běh.
jak pisou vsichni nade mnou, zacni chodit. Hole na nordic walking pridej - rozhybes se pak vic. I pri chuzi men tempo, chvilku jdete normalne, potom si stanov ze zacatku kratsi useky (fakt treba jen 2 minuty), kdy pujdes velmi svizne a pak zase zpomal a stridej to. Casem protahuj usek opravdu rychle chuze s beznou. Nejaka vaha pujde dolu uz jen tim chozenim, kondicka naopak nahoru.
Postup je potom stejny akorat odlozis ty hole 🙂 - uz budes navykla na rychlou chuzi, takze vyrazis chuzi, po 5 minutach das na minutku beh a zase 5 minut rychle chuze. A interval behu postupne prodluzovat
Hledej v okoli kopce, jak chuze tak beh do kopce prinesou dvojnasobny benefit 🙂 (dolu vzdycky chodit, to je ta slabsi cast kopcu)
Svizna chuze idealne trochu do kopecka a na youtubu si najdi liss cardio ( pomale cardio), vyhybej se hiit.
A muzes zapojit i posilovani, taky kvuli tomu nemusis do fitka, zase postaci youtube. Posilovanim se taky hubne, a je to lepsi pro telo nez jen cardio. Posilovat se da i bez cinek.
Koupit si hůlky na nordic walking a chodit. Svižněji, do kopečků, do lesa, ... postupně přidávat vzdálenost, náročnost. Z toho se dá potom i rozběhat.
Jako dá se i běhat - indiánský běh, kratší úseky. Boty se dají koupit i pro těžší lidi - chce to dostatečné tlumení a dá se. Pěkně to mají tady https://top4running.cz/pg/jak-zacit-behat-s-nad...
Já většinou jedu s hůlkami. Na běh nemám zatím morál. Mám dole asi 15 kg, ale nějak to nehrotím 🙂 Jen mě těší, že je to lepší a lepší a cítím se líp.
určitě neběhej, já šla na procházku, chtělo se mi běžet a zničila jsem si meniskus, teď chodím jak chromá a řeším kdy a kam jít na operaci. To nechceš. Nejdřív zhubnout, chodit na procházky a až poté běhat.
Pri takove vaze se neda behat, nejdriv rychlou chůzi, zhubnout a pak běhat, jinak si odděláš klouby.
Začít běhat s nadváhou je úplně v pohodě, jen je důležité jít na to rozumně a nespěchat. Střídej běh a chůzi, přesně jak píšeš. Například minuta chůze, minuta lehkého běhu. Postupně můžeš prodlužovat běžecké úseky. Klidně ze začátku víc chodit, tělo si prosteě musí zvyknout. 🙂
Nejdříve bych si zvykla na pravidelný pohyb jako takový. Ideálně by to chtělo i změnit jídelníček aby šla váha postupně dolů a tolik se nezatěžovaly klouby. Nedám dopustit na eliptický trenažér, plavání a jízdu na kole. To nsou všechno sporty pri kterých nezatěžujete klouby ani při nadváze. Běhání by bylo vhodné až při snížení váhy. Moc držím palečky a časem si ten sport začnete užívat uvidíte 🙂. Hlavně to chce i dělat něco, co vás přirozeně baví.
Hlavně začni pomalu. Ja jsem ze začátku jenom chodila, poté jsem chvíli běžela a zase střídala s chůzí. Určitě na to nespěchej. No a k tomu bych změnila i stravu.
Pokud nejsi zvyklá,nezačala bych běhat hned,spíš chodit.A běh přidávala postupně dat si vysoké cíle člověka spíš demotivuje
Běhat jsem se snažila asi 3x v životě. No, nechytlo mě to. Asi spatna technika nebo dýchání nebo nevím.... Našla jsem si ale jiné sporty: mám ráda od dětství kolo, procházky přírodou (drive jsem usla v pohodě 15km, ted mam tech 5km v 8.mesici a pomalu), před tehu jsem cvičila podle Danči Hájkové a zas budu po šestinedělí, koupila jsem si na dobu po těhotenství stepper, mám ráda brusle jak letní tak zimní, plavání je taky fajn.
Trošku si hlídám stravu (mimo tehu) ve smyslu, abych měla dost bílkovin a ovozelu. Teď jim hodně sladkého, před tehu to bylo výrazně min... jinak jim vse, ale s rozumem. Je fakt, ze jsem nikdy nepropadla chipsum a slazenym limčám - to mam výjimečně v ramci oslavy. Mám ráda čistou vodu, neslazene čaje, domaci sirupy, hodne vařím z bylinek misto dochucovadel. Klasické sladkosti jdou nahradit prima produkty v dnešní době. Na FB je skupina Fitness recepty a tam se teda ispiruju na různé kaše a placky i teď v těhotenství 😋
Začni chodit, jak psaly holky prede mnou... je i spousta motivačních aplikaci, kde se Ti budou ukládat úspěchy: Horobranní, EPP pomáhej pohybem, Relive, atd. Prima je, stáhnout nejaky krokoměr, ktery muzes mit v mobilu anebo hodinkách, jestli mas... různé spolky (TJ, KČT) pořádají pochody s různými delkami tras - stačí zadat města poblíž a heslo pochod a určitě Ti to něco najde - je to fajn, ze můžeš poznat podobne naladěné lidi.
Držím palce 🍀
Zásadní pro hubnutí je vytvořit si svalovou hmotu, která pak pálí tuky, + kombinace s kalorický deficitem. Takže silový tréning je super. A není absolutně nutné chodit do posilovny. Kalorický deficit bemusí být velký. A znamená to pravidelně jíst bez hladovění. Ve chvíli hladovění to má předně opačný efekt - tělo naopak ukládá , protože má pocit, že budou horší časy, tak si dělá zásoby. A samozřejmě jíst stravu s převahou bílkovin a zeleninu. Při 100 kilech bych začla s během velmi opatrně, spíš rychlá chůze , aby sis neodrovnala klouby.
Pro hubnutí tě pohyb musí hlavně bavit a mělo by to být něco, u čeho vydržíš. Běhání vhodné není, u tvé váhy a bez trenéra a dobré techniky. Spíš můžete spolu na to kolo, to bude vhodnější a méně náročné na klouby
Spíš plavat, aerobic...

Zacnete jizdou na kole (idealne nejake zajimave cile nebo trasy a merit si cas a rychlost a snazit se zlepsovat) a nebo rychlou chuzi. Az si na to zvyknete tak teprv pomalu zacnete pridavat i beh.