Těhotenství a nadváha/obezita

19. črc 2021

Ahoj holky, jdu si pro radu. S manželem bychom se chtěli pomalu začít snažit o druhé miminko, ale já jsem pořád trošku na pochybách kvůli svojí váze, která je dost vysoká. Snažím se zhubnout, ale prostě to nejde tak, jak bych si sama přála. Trápení s váhou mám celý život, pokusů o zhubnutí nepočítaně, chodila jsem svého času i do výživové poradny... A teď tedy nevím, jestli ještě čekat, než se mi podaří zhubnout anebo jestli se začít snažit o druhé, přestože ta váha není zrovna ideální?

jjasmina
19. črc 2021

Snažit se o druhé a pak shodit , co potřebujete 🙂

alilali
19. črc 2021

Já si dala motivaci - zhubnout po prvním porodu (přibrala jsem 34kg) a za "odměnu" se začít snažit o druhé. Představa, že na svoji výšku (156cm) otehotnim se 70kg byla hrozná, nehledě na to, že všechny si umíme před kolik času a energie nás budou stát děti a, že se na hubnutí kór se 2. dětmi už asi tak lehce nedostaneme. Zhubla jsem při opravdu velké snaze cca 12 kg za 3 měsíce a 7 kg mi zůstalo ještě nehore, ale to už mě netrapilo tolik. Za mě nejdříve zhubnout, třeba aspoň 10kg a pak začít se snažit o dítě. Nevím kolik vážíš, jak hrozné to je, ale myslím, že obézní matkou asi být nechceš, už jen kvůli dětem a zdravotním problémům.

gilraen999
19. črc 2021

Js si teda myslím ze obezita pokud vylozene nemáte jen par kil navíc pro těhotenství vhodná není. Nese spoustu rizik a hlavně pro vas. Dite už mate tak víte jaký je to pro tělo zahul. Šla bych do sebe a zacala na sobě makat zdravý jídelníček. Pece o sebe. A zdravý pohyb.

daisy95
19. črc 2021

Urcite prvne si dat vahu do poradku a citit se fit.. ja tehotenstvi zacinala na 62kg pri 170cm a nedovedu si predstavit jaky zahul to pro telo musi byt s nadvahou.. a rikam si to pri kazde vetsi namaze

jjasmina
20. črc 2021

@alilali já jsem to tak zrovna měla, otehotnela jsem se 74kg, dostala se na 98 a zhubla na 65

pexi
20. črc 2021

Já jsem otěhotněla s nadváhou. Jsem v 9. měsíci a přibrala jsem celkem 4 kg... takže problém to být nemusí, ale samozřejmě taky může. Dopředu to nikdo neřekne. Já bych neodkládala, ale na co bych se soustředila je jíst zdravě a hýbat se. Pokud zároveň půjde i váha dolů, tak tím líp.

merope
20. črc 2021

Raději děti blízko věkově k sobě než čekat 10 let. Jen si hlídat váhu v druhém těhotenství - klidně i jídelníčkem z poradny.

zelenaesmolda
20. črc 2021

Tezko radit kdyz nepises kolik vazis a meris.

zmrzlinka
20. črc 2021

S otěhotněním bych nečekala.Ja jsem byla a jsem obézní.Žadny problémy s otěhotněním ani v těhotenství nebyli.A nemám ani teď.

palja
20. črc 2021

Já jsem podruhé otěhotněla s obezitou prvního stupně. Už od 10tt se mi rozjela těhotenská cukrovka, teď od 20tt jsem na inzulínu. Jinak mě furt bolí záda, vyskakuje mi kloub v kyčli (kdo to zná, tak ví že je to strašná bolest), mám zácpu, krvácející hemoroidy, no celkově se cítím dost špatně.
V prvním těhotenství jsem nic takového neměla, ani cukrovku, nic. Měla jsem normální váhu.
Ale znám hodně obézních žen, které těhotenství zvládly naprosto bez komplikací a i porod měly bez problémů.
Pro těhotenství obezita opravdu ideální není.

zelenaesmolda
20. črc 2021

@palja
obezita neni idealni nikdy 🙂

mia255
20. črc 2021

já bych prostě začala zdravě a racionálně jíst, hýbat se.... a současně se snažila o druhé 🙂 přeci v normální životosprávě, která ti pomůže i zhubnout není problém pokračovat ani v těhotenství (samozřejmě ne nějaké šílené diety a veliké omezení příjmu, ne nadměrné cvičení atp). Z mojí zkušenosti - s první jsem otěhotněla při 171/68 kg - normální váha. S druhou dcerou jsem otěhotněla v jejich 15 měsících s váhou 78 kg, rodit jsem šla skoro s metrákem 👎 Až teď když jsou mladší 3 roky jsem zpět na své původní váze 68 kg. Takže rozhodně není pravidlo, že pokud otěhotníš s více kily, přibereš v těhotenství jen málo...

85hanina
20. črc 2021

Ahoj 😊 Nepises sice, jak velkou nadvahu mas, ale reknu, jak jsem to mela ja... Take cely zivot bojuju s nadvahou az obezitou a pred prvnim synem jsem si rekla, ze se zacneme snazit az zhubnu, v tu dobu jsem mela na 170 cm 90 kg. Jenze touha po miminku byla obrovska, tak jsme se na to vrhli bez cekani a na prvni pokus jsem otehotnela 💙 sla jsem rodit se 101 kg a 8 nechala v porodnici (jen malý mel necele 4 kg😁).
Behem prvniho roku po porodu jsem nabrala par kil nahoru a protoze jsme chteli deti brzy po sobe, tak jsem v synovych 15 mesicich otehotnela podruhe, mela jsem 105 kg! Otehotnela jsem opet napoprve, doktor vahu vubec neresil a naopak mi rikal, ze bych mohla vic pribirat. Nabrala jsem celkem 7 kilo a z porodnice odchazela se 102 kg (maly mel oper lehce pod 4 kg). Jsem rada, ze jsme do toho sli hned 😉
Takze, pokud nemas zdravotni komplikace a citos se fajn, jdi do miminka 💙🍀

levandule_k
20. črc 2021

Obézní lidi mají obecně větší šanci mít civilizační nemoci. Nicméně neplatí rovnítko obézní = těhotenská cukrovka, hubená = nemá těhotenskou cukrovku, i štíhlé ženy ji mají, nicméně pravděpodobnost je u tebe vyšší.

Já nevím, kolik je ti let, kolik máš cm a kolik máš kg a jaký máš pohyb a jak se stravuješ. Při opravdu morbidní obezitě bych počkala jeden rok s tím, že zařadím do svého života udržitelný pohyb a začnu měnit jídelníček tak, aby byl zdravější a vyváženější. Přestala bych postupně jíst nejvíce nezdravé potraviny a zařadila ty zdravé. Žádná dieta, ta je dle mého názoru dlouhodobě neudržitelná, jenom zdravé stravován. Při správně nastaveném jídelníčku nemáš hlad. Teda pokud jsi byla zvyklá jíst obří porce a přejdeš na normální, tak asi budeš ze začátku mít pocit, že jíš málo.

lachtanice86
20. črc 2021

Co takhle napsat to zásadní, kolik meris a vážís?

cilkat
20. črc 2021

Měřím 171. Dlouho jsem vážila 65 a víceméně na té váze otěhotněla. Těhotenská cukrovka kompenzována dietou, přibrala jsem 18kg... Dva roky kojila, váha zůstala asi na 75. Při snažení o druhé jsem ještě přibrala, takže další těhotenství začalo zhruba na 79 kg... Kluci jsou 3,5 roku od sebe. Těhotenská cukrovka tentokrát s léky, opět + 18 kg. Po porodu jsem se dostala zhruba na 78 kg, ale pak přišel Covid a teď jsem na 90 kg... Pomalu odstavuju druhého. Před týdnem jsem byla na kontrole u lékaře a prý metabolický syndrom (zvýšená kyselina močová, cukr a cholesterol v krvi). Nebýt druhého těhotenství, jsem na tom určitě líp, na druhou stranu syn by asi zůstal jedináček (je mi 36) a to by podle mě byla škoda. ... Obě děti bez zdravotních obtíží.
Vypisuju to proto, že neporadím, jak to máš udělat ty, ale pokud máš situaci podobnou, třeba srovnání pomůže.

autor
20. črc 2021

Děkuji všem za názory. Mám o čem přemýšlet 🙂

Co se týče mojí aktuální váhy, tak jsem na tom stejně jako prvně, když jsem otěhotněla. Nebylo to plánované těhotenství a trošku si myslím, že kdyby se tenkrát nestalo, tak jsem ještě pořád bezdětná, protože jsem řešila úplně ten stejný problém co teď…

Jak jsem psala v úvodu, ten můj problém s váhou je opravdu celoživotní. V pubertě jsem se potýkala s anorexií, pak se to otočilo a posledních x let mám opačný problém. Řešila jsem to i se svým doktorem, nejím žádné nesmysly, krevní testy a vše mám ukázkové jako zdravý člověk. Jen prostě ta váha, ta není vůbec zdravá a trápí mě 😢

levandule_k
20. črc 2021

Jsou 2 možnosti, buď fakt nejíš zdravě a jenom si to myslíš, popřípadě potřebuješ jiný styl stravy, nebo bych hledala příčinu někde v psychosomatice, psychologii, někde na mentální úrovní můžeš blokovat svoje hubnutí, tukem si vytvářet val proti okolí, vnějšímu světu atp. Možná by stačilo začít se mít ráda taková jaká jsi teď.

lachtanice86
20. črc 2021

Zkus sem napsat jídelníček jednoho dne, nelži sama sobě a napiš úplně vše.

autor
20. črc 2021

@levandule_k V tomhle vím, že problém mám. Samu sebe ráda nemám. Neumím to.

journals
20. črc 2021

Snaha o hubnuti a o otehotneni se zaroven nejak vylucuje?

levandule_k
20. črc 2021

Víš, kde máš problém, to je dobré. Jde se to naučit mít se ráda.

autor
20. črc 2021

@lachtanice86
Snídaně: někdy vynechávám, ale nejčastěji mám 1-2 krajíčky žitného/pšenično-žitného chleba (cca 60g), k tomu šunku a tvrdý sýr, čas od času vajíčko a vždycky zeleninu

Oběd: vařím teplé jídlo, často rybu v troubě nebo kuřecí, k tomu brambory nebo rýži, zeleninu,… Občas míváme špagety s rajčatovou omáčkou.

Svačina: bílý jogurt nebo kefírové mléko a ovoce, někdy přidám ořechy nebo trošku müsli, občas si kupuju proteinovou tyčinku

Večeře: zeleninový salát a k tomu buď cottage, ryba, hermelín,… Někdy navíc k salátu ještě semínkové krekry nebo kousek pečiva, když mám ten den větší hlad.

Mimo jídlo si dávám 2x-3x týdně kávu s plnotučným mlékem (jinak se snažím vybírat méně tučné varianty mléčných výrobků) a výjimečně kousek čokolády nebo buchty (opravdu jednou za čas a dávám si to s jogurtem nebo kefírem odpo ke svačině).

levandule_k
20. črc 2021

Ještě jsem si vzpomněla na Břicháče Toma, ten říkal, že některé ženy jedí malinko a proto nehubnou, ale já nedokážu posoudit, jestli je to málo, nebo akorát. Štítnou žlázu máš v pořádku?

autor
20. črc 2021

@journals Nemyslím si, že by se to vylučovalo 🙂 Spíš řeším, jestli čekat na ideální váhu a snažit se až později nebo se prostě začít snažit, přestože ta váha je taková, jaká je… Ale dál se samozřejmě snažit dostat na normální hmotnost.

lachtanice86
20. črc 2021

Zkoušela sis vypočítat bazal? Třeba u Totha? A jidlo zapisovat do kalorickych tabulek? Treba by si byla překvapená

autor
20. črc 2021

@levandule_k Taky to neumím posoudit. Když jsem chodila do poradny, tak mi do jídelníčku psali obrovské porce jídla. Bylo mi z toho zle. Nezvykla jsem si ani po čtvrt roce. A štítnou žlázu mám v pořádku 🙂

autor
20. črc 2021

@lachtanice86 Myslíš, že mám moc jídla?

journals
20. črc 2021

Prave, nevylucuje se to 😉 coz znamena neptat se a konat. Zacit hubnout idealne hned

lachtanice86
20. črc 2021

Ja si nejsem jistá jestli ho nemáš spíš málo.