icon

Ozempic vs. mikrobiom. Která metoda hubnutí je účinnější?

twiggytka
1. dub 2025

Už delší dobu se snažím zhubnout, ale zatím bez úspěchu. Zkoušela jsem různé metody, snad všechno možné kromě Ozempicu nebo transplantace střevního mikrobiomu – tedy transplantace stolice. Má tu někdo zkušenost s jednou z těchto metod?
Mám kamarádku, která nedávno podstoupila transplantaci kvůli střevnímu zánětu a prý ji mile překvapilo, že zhubla několik kilo, protože dárkyně, kterou si našla byla velmi štíhlá. Našla jsem celkem dost studií o tom, že se tahle metoda k hubnutí opravdu úspěšně využívá, ale na druhou stranu mi ten Ozempic přece jen přijde jako taková ozkoušenější metoda. Ale zase je to chemie s rizikem vedlejších účinků, tak nevím.
Pokud tu má někdo osobní zkušenost budu ráda za jakékoliv rady.

lv
1. dub 2025

Ta transplantace má výsledky u střevních zanetů, těžších forem, ty nějakou formu máš? IBD, Crohna, kolitidu.. Anebo cukrovku? To bych šla do Ozempicu, hlídaná lékařem.

dandaa
1. dub 2025

Ozempic v ČR píše jen diabetolog a je to hlídané. Po vysazení můžeš mít jojo efekt . Proto je potřeba změnit životní styl během užívání ,ale je tam pořád dost vedlejších účinků. Jak si se snažila hubnout dlouho ?S odborníkem kdy si byla měřene i na inbody? Jak dlouho atd ? Aby bylo vidět jak se tělo mění. Jedla si opravdu tak abys byla v deficitu?

1pomnenka
1. dub 2025

Kamarádka si píchala Saxendu. Je na přepis, musíš mít BMI nad 30. Potlačuje chuť k jídlu, vedlejší účinek průjem vždy těsně po aplikaci, ale každý může mít jiné příznaky. Zhubla během roku 25kg. Cena je šílená, za ty peníze si nakoupíš kvalitní jídlo a uvaříš si. Jen tak, že chceš zhubnout, ti léky nikdo nenapíše. Buď musíš pravidelně minimálně rok docházet k lékaři a léčit se s nadváhou nebo mít k tomu diabetes. Na transplantaci zapomeň, k tomu musí být vážný zdravotní důvod.

mona19
1. dub 2025

@twiggytka Samozřejmě ti napíší léky na hubnutí, když chceš "jen tak" zhubnout, uživatelku výše prosím neber vážně. Můžeš zkusit svého praktického lékaře, nebo obezitologa, někdy napíše i endokrinolog, gynekolog, záleží, jaké máš problémy spojené s obezitou. Změna životního stylu je nutná, ale tyto léky skvěle fungují na potlačení přejídání se. Samozřejmě musíš držet jenom mírný deficit, ne přestat jíst. Někomu víc vyhovuje Mounjaro, aplikuje se týdně, úbytek není tak rychlý, snáz si zvykneš na změnu životního stylu. Levné tyto léky nejsou, ale pokud trpíš nutkavými myšlenkami na jídlo, je to úplné vysvobození. S transplantací neporadím.

enoli
1. dub 2025

Sama jsem diabeticka a ptala jsem se doktorky přímo na Ozempic. Řekla mi, ze ani Ozempic ani Saxenda žádný zázrak nejsou a jestli opravdu chci podstoupit případné nežádoucí účinky, které jsou prý poměrně časté s nejistým výsledkem. Je mi 46 a sama jsem si zhodnotila, že má pravdu. Od loňska jsem zhubla cca 15 kg úpravou stravy a pitného režimu a letos přidala silové cvičení. Tak uvidíme.

eloise02
1. dub 2025

@enoli Neporadila bys více, je mi taky 46 a jsem diabetička a i když se snažím zapisovat do kalorických tabulek, mám pocit, že váha stojí na místě. Co jsi všechno změnila, kolik za den vypiješ? Já nemám moc pocit žízně, takže to pití je docela problém. Předem moc děkuji.

hasara33
1. dub 2025

@twiggytka ježiši já myslela, že si jen děláš srandu, když si tohle psala v jiné diskuzi 🙈🙈
Ozempic, cizí bobek ani mnoholičný lektvar ti fakt nepomůžou 🙈 nehledej zkratky, nemile se ti to vrátí. Vím, co říkám, to mi věř. Já hledala zkratky k zhubnutí celý život než jsem pochopila, že takhle to prostě nefunguje.
Co všechno si tedy zkoušela a proč to u tebe nefungovalo?

enoli
2. dub 2025

@eloise02 u mě byl první faktor to pití. Pila jsem fakt málo, takže jsem si začala hlídat kolik toho vypiju. Ona mi vlastně pomohla změna léku - nestačil už metformin a dostala jsem Synjardy a pokud dostatečně nepiješ, je ti zle. Pak už to šlo nějak ruku v ruce, noční pauzu na jídlo mám cca 12 hodin. Tím, že ráno vypiju sklenici vody, nemám hned hlad a jim třeba až za hodinu, no a kalorické tabulky. A teď silové cvičení, já si tedy platím trenéra, takže mi stačí kratší časový úsek. Tak snad ti to trochu pomohlo.
Jinak vypiju určitě 2l, v létě i víc.

drep
2. dub 2025

Už jednou jste ti to psaly, Ozempiv se v čr na obezitu psát nesmí, nemá indikaci. Ani pro samoplátce. To, co se píše, jsou jiný GLP1 analoga - Saxenda a Mounjaro. Indiakce je buď BMI nad 30 nebo nad 25 plus komplikace vyplývající z obezity. Cena je vysoká. U motivovaných lidí, kteří nasadí zároveň se změnou jídelníčku a zvýšením pohybové aktivity, má pěkný efekt. Potlačí přežírání a nastartuje váhový úbytek. Ale furt ta hlavní práce je na pacientovi. Transplantace stolice se v indikaci hubnutí je hlavně príma byznys.

lichozroutsudy
2. dub 2025

Lip nez cizi howna ti pomuze skutecna zmena zivotniho stylu. Konzultuj s obezitologem a hlavne psychologem.

suzanna123
2. dub 2025

@drep já myslím, že oproti hubnutí bez těchhle preparátů, na to člověk hlavně potřebuje vůli, což je asi to, proč se bez nedaří a s nimi to najednou jde. Druhá věc je, že když se přesatnou brát, tak to zase bez té vůle nepůjde. Finančně bych chápala, že to spoustě lidí za to stojí.

drep
2. dub 2025

@suzanna123 ono ale ani na saxendě nezhubneš, když budeš prasit a nebudeš se hýbat. Já jsem celoživotní bojovnice s nadváhou, u nás v rodině jsou buď obézní vepři nebo opravdu velmi se hlídající lidé, nic mezitím. Proto mám pochopení, že někdo potřebuje tuhle dopomoc. Hlavně v té motivaci. Pacient udělá první krok, nastavil jídelníček a díky saxende nebude hubnout o kilo týdně, ale o dvě. A nebude šílet hlady a chutěma. Za mě to smysl má.

suzanna123
2. dub 2025

@drep jasně, ale když ztratíš chuť na prasení, tak se neprasí o dost snadněji 🙂 Teď na tom zásadně zhubla kolegyně, která měla celoživotní nadváhu a měla jsem pocit, že se v podstatě permanentně snažila (bezvýsledně) shodit. Otázka je, jak dlouho jí to vyvdrží, až to vysadí...

fire85
2. dub 2025

A až ty léky vysadíš tak se stane co? Nejspíš jo jo efekt a kila budou zpátky. ...za mě jsou takoveto léky nesmysl. Funguje jedině kaloricky deficit, cvičení, pohyb, zdravě jídlo....navíc nežádoucí účinky těch léků?

volfikovi
3. dub 2025

Ozempic mám na diabetes. Nepočítám že po něm zázračně zhubnu , ale nadváhu mám šílenou , přeziram se a potřebuji nějakou motivaci. Pokud zabere a trochu kila půjdou dolů tak budu moc ráda . Já jsem zhubla po léku forxiga též na diabetes šla jsem za tři měsíce o 10 kg dole a díky tomu otěhotněla ,a po porodu mám vše zpět a ještě něco navíc. Tak začínám znovu. Těm co diabetes nemají bych asi ozempic nedoporučila a ani by jim ho lékař neměl předepsat.

marge_s
3. dub 2025

@volfikovi ale to fakt neni pravda. ☝️

marge_s
3. dub 2025