Přibrala jsem a kila se nehnou. Půjdou kila někdy dolů?

michaelasv14
5. čer 2020

Zdravím, mám takový problém a jsem z toho docela nešťastná. V těhotenství jsem přibrala cca 8 kg vše jsem nechala v porodnici. S kojením byl problem, ale vydržela jsem do půl roku kila jsem měla v podstatě stejná. Teď je synovi skoro 9 měsíců, hrozne rychle jsem nabrala dalo by se rict ze vážím stejně jako na konci těhotenství. Mám pohyb, nekojim, jim normálně, spím dobře a těhotná nejsem. Půjdou kila někdy dolů? Nebo se mám smířit s tím ze mi zůstanou? Já bych to ani neřešila, ale jako malá jsem měla úraz s nohou s trvalými následky a proste jakmile mám nad 73kg tak trpím a špatně se mi chodí.

journals
5. čer 2020

Pohyb, režim a kvalitní jídlo. Nic jiného se poradit nedá. Určitě ti tu holky budou radit endokrinologii apod. Ale to většinou hraje zcela minimální roli. Kolik toho za den nachodíš? Kolik máš pohybu? Stres?

tulikiss
5. čer 2020

@michaelasv14 tak ja ti naopak tu endokrinologii poradim, protoze si rozhodne nemyslim ze to hraje minimalni roli. pokud neni stitna zlaza vporadku tak to v tele muze udelat bordel a clovek pribira i kdyz ji vporadku.

michaelasv14
autor
5. čer 2020

@journals Stres žádný, denně podle krokoměru orientačně 15 tisíc kroků, furt někde lítám jsem tak zvyklá z práce takže pohybu mám dost bych řekla 🤷‍♀️

michaelasv14
autor
5. čer 2020

@tulikiss štítnou žlázu mi dělali v těhotenství skrz cukrovku kterou jsem ale neměla jen jsem při oGTT kolabovala tak ne poslali rovnou na dia. Mohlo by se to po porodu změnit?

journals
5. čer 2020

@michaelasv14 Tak to ale úplně extra pohyb není. Nějak normálka, řekla bych. Možná to stačí na to, abys nepřibírala, ale ne na to, aby jsi zhubla. Pes může být zakopaný v jídle. Třeba jíš "správně" ale naopak málo. Nebo může jít o zavodnění... s tou ŠŽ těžko říct. Já si po xx letech co se léčím myslím, že tohle by lehce rozhozená žláza nedělala. Často se na ní svádí ledasco, ale v 99% jde o špatnou životosprávu. Samozřejmě můžeš zajít na konzultaci k praktické a uvidíš.

tulikiss
5. čer 2020

@michaelasv14 a tou stitnou zlazou je neporadim, protoze ja to mela podivne, poprve vysla vporadku. kdyz se problemy prohlubovali udelali ji znova a od te doby jsem na praskach.

farka
5. čer 2020

Jenže on je pohyb a pohyb. Tvoje tělo může mít nějak nastavený metabolismus a třebas nedosahuješ hranice pro spalování. Někomu může 15tis. kroků stačit, ale někdo potřebuje větší fyzickou námahu.

rezusesmichy
5. čer 2020

@journals hadala bych, že ty se štítnou zlazou problém asi nemáš. Netvrdím že ta může za vše, ale rozhodně dokáže váhu pořádně potrapit😉

peleta
5. čer 2020

Behani kolem deti, prace a domacnosti je normalni, rozhodne to nemuzes brat jako sport 🙂 Reseni ke vzdycky nejednodussi, i kdyz nejotravnejsi. Nejez normalne, jez mene, vynech vsechno pecivo, omez cukry a alespon 2x v tydnu si opravdu zasportuj. Kdyz budes dusledna, brzo si na to zvyknes a bude to pro tebe samozrejmost.

levandule_k
5. čer 2020

Pro každou z nás je jíst "normálně" něco jiného 🙂 Je dobré si pořídit malý deníček a zapisovat si co všechno během dne sníš. Někdy dělá člověk takový blbosti, že dojídá jídlo po dětech, aby se nevyhodilo. Po týdnu zapisování je dobré si to pročíst a uvidíš, jestli tam nemáš spoustu skrytých kalorií. Hodně kalorií se dá ubrat tím, že vyřadíš, džusy, koly, slazené minerálky.

michaelasv14
autor
5. čer 2020

@levandule_k Já si ani psát nemusím vím co sním. Vesměs normální jídlo, hodně zeleninu, normální porce, jídlo za syna nedojídám a piju jen vodu, pouze když grilujeme tak si dám ovocné pivo. 🤷‍♀️

karla2015
5. čer 2020

@michaelasv14 tak bud jite malo nebo blbe a pridat pohyb...kazda denne behame kolem deti, domacnost, ale bohuzel u nekoho to nestaci. a doporucuju si taky jidlo zapisovat, treba pak budete prekvapena, pr. kaloricke tabulky

journals
5. čer 2020

@rezusesmichy haha, mám a ne zrovna malý. Léčím se s ní roky. Já netvrdím, že váhu nedokáže potrápit, ale za to, že se na ní svaluje ledasco zbytečně, tak za to dám klidně ruku do ohně. Za váhu může většinou špatná životospráva. Jen to líp zní, že za to může špatné fungování, ale většinou to tak není. Jen to dámy nechtějí slyšet.

rezusesmichy
5. čer 2020

@journals tak jasně, že většina problémů s váhou je vina majitele těch kil😉ale taky nemusi a proto je v mnoha případech dobre si nechat tu štítnou žlázu zkontrolovat😉já se sní léčím nebo lépe řečeno s tim co mi po ní zbylo už 25 let tak o tom vím sve🙂

journals
5. čer 2020

@rezusesmichy Však ano, ať si klidně za praktikem dojde a uvidí, jestli jí žádanku dá, nebo ne. Ale v 99% za problém s váhou ŠŽ nemůže. Jen by to některé dámy strašně chtěly slyšet 😀

levandule_k
6. čer 2020

Nemáš třeba metabolismus zničený z diet?

drep
6. čer 2020

@journals hrozně mě baví, jak za nadváhu u každé může štítnice😂za svou lékařskou kariéru jsem viděla jedinou pacientku, u které bych tomu věřila. Ta ale měla tak těžkou hypofunkci, že jsem ji příjímala v bezvědomí.
@michaelasv14 Pokud to myslíš s hubnutím vážně, tak ten deníček může hodně pomoct. Normální jídlo, normální porce, to jsou tak neurčité pojmy, že se pod tím může schovávat ledascos. Stejně jako 15000 kroků může být málo. Já udělám za pracovní dobu obvykle taky 10000 kroků, ale 90% z toho je v prostoru 200m čtverečních od lůžka k lůžku. Sice občas dělám o něco fyzicky náročnějšího -resuscitace, výběh do patého patra s 18kg batohem, ale furt to beru jako nějaký bazální pohyb, kondici i figuru si udržuju běháním.

rezusesmichy
6. čer 2020

@drep taky mám známou praktickou lékařů, která se tomu smála, ale jen do té doby dokud s ní sama začala mit problém. Pak ji výsměch přešel. Z krásně štíhlé ženské se postupně začala stávat pěkná kredenc😉

dandaa
6. čer 2020

Většina žen co má pár kilo nahoře jí málo, je potřeba opravdu jíst dostatek bílkovin, tuků i sacharidů. I nedostatek spánku může udělat neplechu, tělo potřebuje regenerovat.

drep
6. čer 2020

@rezusesmichy stejně jako 100% žen (jak říká doc. š., existují dvě skupiny žen, jedny o své Už tyreopatii vědÍ, druhé ještě ne) mám thyreopatii. A přesto jsem kvalitní stravou a běháním zhubla dvacet kilo. Při mega stresující práci, kde jsem trávila přes 300h měsíčně, při cca 8-10 probdělých nocích měsíčně a při značné nadvážné rodinné zátěži.
Jo, taky bych mohla říct, že jsem měla kila navíc kvůli štítnici. Ale jsem sama k sobě férova, bylo to prostě kombinací nedostatku smysluplného pohybu a špatné životosprávě.

drep
6. čer 2020

@rezusesmichy já nechci, aby to vyznělo tak příkře, jak to možná vyznělo. Já mám sama celoživotní problémy s váhou a štíhlost mám opravdu vydřenou, takže chápu a vím, jaký boj to je. Nicméně mi přijde, že ty dotazy tady nejsou úplně o hubnutí, ale spíš že potřebují poplácat, že holt kila jsou daní za zdravé miminko a podobně A důležité je cítit se dobře a podobné body possitive moudra. Protože pokud chci zhubnout, notabene pokud mi kila navíc dělají problém s chůzí, tak analýza jídelníčku a pravidelný aktivní pohyb (ne, motání se okolo dětí obvykle nestačí) jsou naprostý základ. Smést to ze stolu, že pohybu mám okolo dětí dost a jím normálně, tak pak nevím, co chce zadavatelka slyšet. Že štíhlé holky mají zázračný rituál nahého tance v pampeliškách o úplňku? Nebo zázračnou piluli?

rezusesmichy
6. čer 2020

Ok, já taky netvrdím že za vše může štítná žláza a vím, že pro některé je to skvělá výmluva. Ale sama se s ní léčím nebo spíš s tím zbytkem co mi z ní zbylo už nějakých 25 let a čas od času si s mou vahou"polaskuje"ne sice moc ale i tak. A to jsou mé stravovací i pohybové aktivity pořád stejně a řekla bych že celkem v poradku

llenka1
6. čer 2020

@michaelasv14 Pokial nepouzivas... skus kaloricke tabulky. Ja som tiez bola presvedcena ze jem dobre, pocitat a vazit som ani za nic nechcela, nakoniec ma nastvalo ze 2 mesiace snahy a nic :/ po par dnoch som zistila ze jem pod bazal a zlozenie uplne nanic... bielkovin malo, vela sacharidov a tukov. Zajtra budu 3 tyzdne co jem podla tabuliek a dole 3,5kg, by som si naflakala ze som zabila 2 mesiace. Skus... uvidis.

journals
6. čer 2020

@drep Viď? Speciálně tady mi přijde že každé kilo, dvě se už svádí na špatnou funkci. Holky se na to vždycky upnou protože to vlastně slyšet chtějí. Takových lidí znám... Já myslím, že pokud někdo opravdu zhubnout chce a myslí to vážně, ne jen tak naoko, tak zhubnout dokáže. Ale někdy ta motivace není taková a pak zní problém se štítnou žlázou tak nějak "líp" :-/

janinasm
6. čer 2020

@michaelasv14 Tak kila by ti určitě šly dolu, kdybys byla v kalorickem deficitu. Větší výdej než příjem. Je to hrozně jednoduchá rovnice, kterou hodně lidí nějak nedokáže pochopit. Asi prostě víc jíš než vydáš, proto váha nejde dolu, ne-li stoupá.

janinasm
6. čer 2020

@journals Přesně tak. Já mám sníženou funkci ŠŽ už přes 10 let a za poslední 4 měsíce jsem zhubla 11kg. Prostě jsem si řekla, že zhubnu a zhubla. A jedu dál. A upřímně, kolem mě je hafo tlustejch a jejich výmluvy typu: nefunguje mi štítná žláza, nemám čas hubnout, protože mám děti, nebo dodržuju přísnou dietu ale váha dolu nejde..... mě vždycky rozesmějou.🙂

rezusesmichy
6. čer 2020

No a právě proto rada nechat si zkontrolovat štítnou žlázu není až tak hloupá. Jak tak pozoruji tak tím trpí spousty žen,takze pro začátek tohle no a pak už jen makat na svém jídelníčku a pohybu.

michaelasv14
autor
7. čer 2020

@levandule_k Pokud to bylo na mě tak jsem nikdy žádné nedržela jen jsem v pubertě měla anorexii ale to asi nějaký extra vliv nemá. 🤷‍♀️

michaelasv14
autor
7. čer 2020

@llenka1 Nějaké kaloricke tabulky jsem našla. Vypadá to dobře za zkousku nic nedám. Nějaká aplikace neexistuje bylo by to asi lepší.

kacenka115
7. čer 2020

@michaelasv14 já jsem taky touhle dobou po porodu taky trochu přibrala a pak to šlo dolů úplně samo. Přišlo mi, že zakolísaly hormony a celkově dítě byla pro mě dost změna fyzicky i návykama. Pak jak jsem se trochu fyzicky a režimem srovnala, tak zase dobrý. Kroků nachodím míň než ty, stravování mám celkem hovadský, necvičím. Stačilo mi běhat kolem syna. Tak záleží jestli máš chuť a sílu nějak aktivně hubnout, to bych zkusila spíš cvičit než dietu nebo počkáš jestli se tělo nesrovná.