Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Tak se musím pochlubit. O víkendu přijeli přítelův bratr s přítelkyní a byli jsme na inlinech, plavat a nakonec grilování, prostě super den. V neděli ráno zase brusle. No a jelikož máme doma eliptický trenažér a přítel se dal také na zdravou stravu a už zhubl 15 kg, motivoval tak švagra, aby si eliptical koupil taky. No a mě to nedalo a říkala jsem si, že když švagr už bude taky pořádně cvičit, přece nemůžu zůstat jediná já tlustá kysna. Takže jsem v neděli vyskočila na eliptical a v pondělí taky a dneska už mám také odcvičeno a ještě půjdeme na brusle. 🙂
Počáteční váha byla 90 kg a dnes ráno před cvičením 87,4 kg, jsem nadšená.
Jídelníček včera
Snídaně: Ovesná kaše (vločky + jogurt + mléko + chia semínka + goji + hrozny + borůvky + skořice)
Svačina: plátek celožitného chleba + lehce tuňáková pomazánka (žervé + tuňák + cibule) + okurka a paprika
Oběd: Tak 300 ml bílé polévky s čočkou + fazolemi) + 150-200 g zapečených brambor s cuketou a rajčetem z kuchařky Břicháče Toma
Svačina: plátek celožitného chleba + lučina, 1 velké rajče
Večeře: 1 celozrnná bageta + tvarohová pomazánka se sýrem a česnekem + 96 % šunka + camembert + paprika.
A pokračuji dále 😅
@crawler toho brichace doporucuji!!!skvele,chutne,rychle recepty
@martina468 tak do něj půjdu,ale prvně budu muset vyprovodit do světa jiné knihy,jinak se doma nehnu 😀
@crawler kdyz neni cas na psani do klorickych tabulek tak je to dobry, ale jinak za sebe musim rict, ze to ej spis dobry marketingovy tah - nebo potrebuje nekdo recept na chleba s tvarohem? Koupila jsem si jednicku a dvojku uz ne, tu mi nejaka dobra duse dala na net a ja si to pak stahla 😅 uz bych si to nekupovala. Recepty - normalni typu netucne maso s prilohou a trosku zeleniny - kureci, hovezi, ovesna kase (taky, kdo na toto potrebuje recept...), ale je fakt, pisu to i sem, ze neco si z toho obcas udelam. Kdyz si to napises do tabulek, abys mela vsechny ty ziviny na kzdy jidlo vyrovnany vicemene, tak mas vlastne to same. Ale cloveku se nechce premyslet a ztracet cas s tabulkama, to uplne chapu. Ten druhy dil jsem dnes castecne prohlizela a prijde mi, ze musel udelat radost lidem, kteri by se radi cpali sladkostma s tim vedomim, ze to je zdrave.... tak takovych receptu tam je hodne (livance, mugcake, knedlicky, zase kase, trhanec...proste pro lidi, kteri se takovyma vecma s prominutim prezirji a nedokazou byt bez sladkosti, pak s ni tunu livancu a mysli si, ze to je zdrave 😀 Ale jo, je to dobry pomocnik, to ano 🙂 Ja si tady ty sladkosti nedelam. Krome kase (nesladim), ale to je evergreen obecne. Delala jsem si obcas ty placicky, ty taky nesladim, tam je ovoce a jogurt k tomu, trosku medu do jogurtu snd, le nutny to neni.
Ahojky holky. Tak já jsem teď v pr.... Stalo se mi něco se šlachou v zápěstí a nemohu s ním hýbat jen prsty a trochu směrem nahoru. Jelikož na bolest šlach trpím, tak to budu muset řešit s obvoďákem. Včera jsem musela na chíru protože jsem až bolestí brečela když jsem se o něco zachytila. Tak mi to obvázali, musím to mazat mastí a cpát se léky na bolest abych to zmírnila. Ale prý to není žádná sranda.
No s mojí psychikou to dělá divy. Nemám chuť počítat jídlo atd. Nemohu cvičit. Prostě mě to dostalo.
Koukám že vy se snažíte a jde vám to. Jste šikulky 🙂
@mcellinka Pokaždé, co restartuji (dávám si průběžně udržovací prázdniny), se mi na začátku přihodí něco, s čím se člověk hůř vyrovnává. A mnohem více má u toho člověk chuť si ten stres kompenzovat jídlem / pitím, chtít víc odpočívat...
Časem jsem si uvědomila, že vždycky kolem budou nějaké spouštěcí faktory a je jen na mně, jak se k tomu postavím a jestli pokaždé polevím a zase budu hledat výmluvy.
Třeba se na ty tabulky vykašli, ale zkus si rozvzpomenout, co jsi v tom "tabulkovém" období jedla a drž se toho - pokud tedy chceš...
Třeba si opravdu potřebuješ odpočinout, tak holt necvič, nebo jen něco přiměřeného tvému zdravotnímu stavu (ono už stačí třeba jen stát a 3-5 x týdně zatínat půlky na zadku ,-) ), a mnohem víc odpočívej...
Pokud tedy vůbec chceš... 🙂) Sama vím, jak mne rozhodilo to trhání osmičky, respektive pak spíše hojení. To se fakt nedá lautr nic. Tak jsem si pak říkala - když vydržím bez prášku, můžu tohle. Když se budu zvedat a nebude to táhnout, můžu tohle... A po kapkách to šlo ,-) Moc mi to psychicky pomohlo...
@brunetka11 děkuji 🙂 Doufám že mi to půjde no. Moc bych si přála Elliptikal :D to bych mohla cvičit i když mám tohle s tou rukou. Přeju si ho hrozně dlouho. Ale finance mi nedovolují si ho koupit :D . Tak uvidím na co přijdu. Nebo prostě budu jen jíst tak jak mám. Jen ted je to čerství tak je to pro mě těžký 🙂
@dokument máš recht, že když ví člověk,jak má vypadat zdravé jídlo, tak by vlastně takovou "kuchařku"nepotřeboval...spíš jde jen o inspiraci než recepty jako takové...ale když jsme u toho,poradíš,jak se dělá ten mugcake? ráda bych ke snídani změnu, děkuji moc za tip!🙂
@mcellinka holka, drž se a pamatuj, že jídlo dělá 70%, takže to, že nemůžeš cvičit nevadí - regeneruj se a zkus si jen hlídat jídlo, abys nesklouzla do starých kolejí - mě se to v minulosti stalo mockrát, že jsem vyjela a těžko se najíždělo zpět...:-/ a bylo by to škoda. šlacha se dá určo do pořádku, ale fakt se na cvičení vyprdni a dělej třeba protahování a posilování středu těla...neboj, psychika se zase vyladí😉 ad eliptical- vidíš a já se ho zbavila ca 2 roky zpět- vůbec mě nebavil ☹ koupila jsem ho na aukru za pár korun a zdarma ho věnovala dál, protože z něj byl věšák .
@brunetka11 mohu se zeptat, jak často si dáváš udržování? určitě je to pro tělo fajn! děláš to dle svých pocitů nebo na základě doporučení poradce atpod.?
a můj včerejší:
sn: podmáslí+vločky celozrnné,1nektarinka,chia, lněné sem.
sv: selský jog. černý rybíz + 20g dobrá vláknina
o: dušené kuřecí (na vodě), kedlubnové zelí (nezahuštěné),brambory ve slupce, zelenina
sv: protein
**běh 4,3km**
ve: dýňový chléb (ca 50g), 15g šunka 94%, 1pl eidamu 30%,1vejce - zapečené na funkci crisp + okurka
@crawler Ono to tak nějak vychází samo od sebe - třeba Vánoce a akce s tím spojené, trhání zubu, teď bude dovolená... vychází to cca kvartálně nebo co 2 měsíce 🙂
Prostě si to tak plánuji podle těch akcí... někdy 3-5 dní, posledně cca 2 týdny, postupně se to prodlužuje.
@brunetka11 a jde o to,že navýšíš množství jídla nebo máš spíš volnější jídelníček- čili sladší a tučnější?
@crawler To se těžko popisuje - teď mám 3-4 dny v týdnu na snídani mléčné výrobky (většinou jogurt), tak si přidám ovoce nebo si vezmu třeba pečivo. Dám si jiný druh přílohy, občas pizzu (kterou jinak teď nejím), místo svačiny třeba zákusek nebo i čokoládu (tomu se teď vyhýbám). Takže asi prostě víc kaloričtější.
A váha se drží, uhnula max o 1,5 kg, které jsem pak dala zase do týdne pryč. A když cvičím (protože u toho zubu jsem třeba nemohla, o dovolené to bude také malinko komplikovanější, ale hýbat se v plánu mám), míry se buď drží nebo jdou dokonce o trošku dolů.
Holky, ja byla ted zase par dni mimo domov bez internetu. Takze jsem na to kaslala, navic jsem mela menses a rekla byc, ze tri dny jsem o neco vic zrava, o trosku. V takove dny. Tak jsem jen kontrolovala vahu, zda nejde nahoru a jedla odhadem jak jsem zvykla. Dnesek jsem prave ted zabila chlebem s maslem a medem a naonec zase tim mugcakem, protoze jsem mela hlad a uz nevedela co by. Ale do vecera myslim nebyl muj jidelnicek az tak hrozny 😅
snidanie -ovesna kase s jabkem, nesladim
svacina - chleba s rybi pomazankou a porkem, meloun
obed - hovezi gulas, chleb, krajicek
svacina - jablko s tvarohem (trosku medu do tvarohu)
vecere - zeleninovy salat s cockou, slunecnicovy olej do toho, kavova lzicka
no a pak za hodne dlouho ten chleba a vlocky s vajcem.
@crawler ten mugcake si delam uplne obycejny, bez tvarohu nebo co se tam jeste dava.
pul bananu rozmackat (nebo si davam na jemnou nastrouhane jablko), dve polevkove lzice vlocek, vajicko, 4 lzice vody. Vse smicham v hrnku a dam asi na 3 minuty do mikrovlnky (ne uplne ten nejvyssi vykon, ta stredne, jako pri ohrivani jidel). Pak se to vyklopi na talirek a ja uz si k t omu nic vic nedavam a nesladim to.
Ahoj holky, mám otázku na zkušenější a nechce se mi projíždět celou diskuzi. Čím mám nahonit dostatečné množství bílkovin, když nejím maso? Když se snažím dát si něco zdravého a mrknu na složení, jsou to stále jen samé sacharidy. Občas si dám si sóju nebo tofu, ale to mi stačí tak jednou za týden. V podstatě jím jen přílohy a pečivo - já vím, strašný jídelníček. Navíc jsem teď v 6. měsíci, takže chci upravit, abych nepřibrala zase dvacku (teď mám 86 kg)
Zdravim zeny, rada bych se mezi Vas pridala.
Vezmete me? Mam doma tri mesicni holcicku. Nekojim. Zhubla jsem asi 4 kg tim, ze jsem se prestala prezirat jako v tehotenstvi(tabulka cokolady kazdy vecer a podobne), ale zbytek se me nedari. Driv jsem tak 2xdo tydne behala, treba jenom 30min. Ted sport venku nepripada v uvahu, nemam kocar na behani a pritel chodi domu az za tmy a to v nasi ctvrti neni radno vybihat do parku. Premyslela jsem behaci pas, ale aktualne je nedostatek financi.Jinak me docela stve ta absence sladkyho, chci to nejak vymyslet, abych zase mohla. Pred tehu jsem obcas tabulku cokosky dala a v pohode. Dalsi nastraha je, ze pritel ma hypofci stitne zlazy, takze potrebuje jist enormne a hodne bilkovin, jinak se me ztraci pred ocima, takze vyvaruju pro nej a nejenom pokuseni, ale i nedostatek casu na svy jidlo. Navic veceri mame kolem 21:00. Takze a co ted s tim🙂 Mam 60kg/164cm, pred tehu 54kg. Je to jen par kg na vic, ale nevejdu se do kalhot. Vsechny svaly mam pryc, takze to je vsechno tuk. Jinak muj jidelnicek vypada asi takto: SN bio musli smes z dmka s jogurtem, nebo ryzovym mlikem, caj. O: tri chleby s maslem a zeleninou, V: nejake hlavni jidlo:maso a priloha. Tu veceri si chci ponechat, cely den se na tu spolecnou chvili tesim, ale snazim se jeste pridavat zeleninovy salat a dlabat hlavne to. Vim, ze bych mela pridat svaciny, pred tehu jsem byla vegetarian a hodne odstavnovala, takze zkousim zase. Zacala jsem cvicit 30min.denne jogu. Napada Vas jeste neco? Cas na delsi prochazky bohuzel nema, pac 2-3hodky denne pracuju. Diky za jakykoliv postreh🙂
Holky! Zitra bude v Dobrem ranu na CT2 Brichac Tom 🙂 viz zprava z fb:
Pratele, zitra bude sranda. Balim si pul kuchyne a zitra od 6 do 9 budu v Dobrem ranu na CT2. Zkusim pripravit 5 jidel. Maji tam trosku polni podminky, tak to tam asi budu dost placat😄 A cele 3 hodiny tam mam stat na jednom miste, takze kdyby se vam zdalo, ze neco delam jen abych neco delal... je to tak
a jak valcite? 🙂 Mne prestala fungovat vaha (na potraviny 😅 kdyby mi prestala fungovat ta na me, tak to asi nepreziju 😀 )...asi znameni 😀
Kaja2016 snídaně je málo, přidala bych ovoce. Určitě pak svačinu plát kovy chléb, Lučina nebo Cottage a zelenina. Oběd je jedna velká katastrofa☹. Proč si třeba nedáš to samy co mas večer s přílohou. Pak svačinu a večeři? Jako sport co jillian michaels? Má 30 day shred. Je to na 30 minut a procházka s kočárem nebo běh s kočárem. Dá se běhat i s obyč. Jen to jde trochu hůř😉
@broskvicka6791 Diky za typy. Mrknu na to cviceni! S tim jidlem nevim, kdyz to navysim bez sportu, budu pribirat, musim teda poresit ten sport. Prochazku 30 min. denne urcite mam.
@kaja2016 jeste bych asi, jak ctu tvuj jidelnicek, otocila veceri a obed. Na obed bych si dala to poradne jidlo jak pises, na veceri klidne chleba s maslem a zeleninu, ale ne tri chleby. Dala bych si treba misto tech zbyvajicich dvou chlebu jedno vajicko na tvrdo. Napriklad. Nebo neco stejneho jako varis priteli 🙂 A ty zeleninove nebo ovocne nebo kombinovane stavy by mohly byt take vyborne, nebo k tomu jeste neco pridat, kousek tvrdeho syra nebo neco, co ma v sobe neco vyzivneho, sklenicku kefiru treba (neslazeneho) nebo z toho udelat koktejl 🙂 Pises, ze mas 3 mesicni miminko, tak stejne budes potrebovat vic energie z jidla, i kdyz nekojis. Ja kojila, tak nemuzu uplne posoudit ten rozdil, ale myslim si, ze unava je i tak, kdyz se staras o tak malinke dite 🙂
@dokument Diky moc za tipy!!!! 😉 Ohledne te vecere, ja bych to rada prehodila, nebo idealne jedla naposled v sest, ale je to takovy nas ritual a nechci priteli servirovat a divat se na nej, nebo si davat salat. Jinak ohledne energie, ja teda hlad vubec nemam, ani necitim nejaky kaloricky deficit, asi fakt jedu z tech zasob, co jsme si prez tehotenstvi nastradala. Potrebovala bych se vyspat, to jo 😉
Ahojky mamky,tak se hlasim zas 😁Dneska na me cekalo prekvapko😊jen tak jsem se rano zmerila,a ejhle -3cm pres boky,-3cm pres bricho,-1,5cm pres stehno 😱😀😊
Ale na vaze ani gram dole,trosku jsem pridala cviceni,tak mozna je to tim
@martina468 to jsou suprové úspěchy, na váhu kašli - cm jsou důležitější 🙂
@kaja2016 mě to přijde hrozně málo☹na 90% jsi pod bazálem, prvně přidej zdravé jídlo a pak řeš pohyb,jídlo dělá skoro 3/4 práce při hubnutí - a věřím, že s miminkem se docela naskáčeš, takže spíš než tvrdé kardio v podobě běhu nebo jillian bych doporučila pilates,jogu atpod. toť můj názor...jinak ty šťávy myslím budou skvělá svačina 😉

teda těch sacharidů bych mohla mít víc, ale neměla jsem chuť... 😒 tak snad to zas až tak nevadí?