Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
@kaja2016 jo a ještě k té večeři- já tomu naprosto rozumím a bylo by fakt škoda přicházet o ten rodinný rituál,jediné co, tak bych si hlídala abych šla spát aspoň 2hodiny po tom jídle -někdo doporučuje i déle (prý je ideální 3-4hod.po jídle,ale nevím - to už bych šla já osobně spát strašně vyhládlá 😝) .
@crawler mne to nevadi to vazeni, mam vahu hned pri ruce, povesenou hned vedle sporaku kde si tak jako tak chystam vsechno jidlo. Takovou sikovnou digitalni vahu...
Ubytky kupodivu jsou i kdyz jsem minuly tyden nic nesledovala, jen se snazila po pameti. A je to porad stejne, chvilku to stoji a pak klesne a zase chvilku stoji a klesne. Musim uz zacit poradne cvicit. Porad neco delam, rikam si, az dodelam to a to a porad je neco 😅 Nastesti hodne chodim, tak snad to taky ma nejaky ucinek.
muj jidelnicek dnes:
snidane - ovesna kase (100 ml 3,5% mleka), nesladim, cerveny rybiz hrst
svacina - dva krajice spaldovo ziteneho chleba s chia (uz je v chlebu) s tvarohem (posolim trochu a posypu mirne chilli korenim, nechce se mi delat s pomazankou 😅 ), porek, kefirove mleko 100 ml
obed - cocka na kyselo 300 g, vejce na tvrdo 1 ks, jako sladkou tecku 1 domaci nanuk tvarohovomerunkove zmrzliny (na 1 vanicku odtucneneho tvarohu davam 2 male lzicky medu, kousek bananu asi tretina a merunky nevim kolik, par),, tak asi 40 g tvarohu a nejaka ta merunka rozmixovana
svacina - rybizovy koktejl - 250 ml mleka 3,5% (bohuzel jiny jsme nemeli, ja to kupuju jen kvuli malymu a co nedopije to si dam treba do kase nebo jsem mu delala dnes ten koktejl, tak pak piju to stejny mliko co on, kdyz to delam dohromady) a hrst rybizu, trosku cukru :-/
trocha arasidu
vecere - banan a 100 ml kefiroveho mleka
@dokument ta večeře je nějaká odbytá ne? 🙂 já si to ted moc nepíšu, protože je tu moje máma a tak vařím i pro ní, a ona nic normálního nejí :D
@mrkvicka88 je no 😅 prave premyslim, ze si dam kousek tvaruzku a kurku chleba 😀 😀 Dneska jsem to nestihala psat, ale celkem to mam nakonec vyrovnany. Ted to narusim... 😀
Ahoj, můžu se pridat? Čtu vas asi třetí den a nechci být za "šmiráka". 😀 😀 😀 Jsem teprve na str 13. Ale dočtu v mezičase. 😉
Jsem tři měsíce po porodu. Zůstalo mi 6kg navic. Měřím169cm a vazim teď 72kg. Před těhotenstvím jsem vazila 66kg,pribrala jsem 13kg. Tolik +- v každém tehu, at jsem jedlá zdravě či nezdravé. Teď chci ještě nejaký ten měsíc kojit, takze nesmim moc " blbnout". Zkusila je trošku cvičit a hned ubylo mlička. Předtím jsem cvičila Jillian a když jsem dodržovala jidelniček,tak šly obvody krásné dolu. Tak snad se to podari zas,i když už mám víc roků.Všemvám tady ve vvaší snaze moc fandim. 😉
@palosek Vítej. Já taky kojím, cvičila jsem Jill a zhubla jsem 16kg. Podle mě se tyto dvě věci nevylučují, ALE nesmí se to přehánět. Ale je fakt, že já už měla laktaci dávno ustálenou, koukám, že vy máte ještě malinkatý miminko. To bych se zaměřila hlavně na zdravou stravu a začala cvičit jen tak zlehka.
@mrkvicka88 tak já hlavně cvicila sv. panevniho dna a břicho,par cviků. A procházky,rychlá chůze. Ale nevychazi to denně,zvlášť ted o prazdninach..... Jídelníček... Tak jak většina tady... Rano jogurt s vločkama a ovoce, svačina pš..žitný domácí chleba ted delany v pekárně - dva krajičky,když peču v troubě,tak jeden) s plátkem šunky, sýra nebo s dóm.lučinou.., oběd dnes: kuřecí plátek,bulgur,zelenina. Večeře... Asi to stejné bez bulguru,vice zeleniny. Pijí dost cistou vodu,bylinkove čaje. Ale třeba ted ma malý růstový spurtik Je prsu porad a já vyloženě zeru mezi jídly...takové to uzobavani je nejhorší. :( Já to vim a stejně...
A jak "staré" dítko kojiš?
@palosek Tak to určitě půjde dolů, když třeba přidáš na pohybu. Ale chápu, že s takhle malým to moc nejde. Malé je 22měsíců. Ale já začala pravidelně cvičit v lednu.
Nemáte,neznáte nejake light cvičeni,co bych mohla už teď,aniž bych ohrozila kojení tromesičniho miminka? Diky
@palosek pilates 🙂) na yutoobe najdeš i různá poporodní...
@brunetka11 díky...kouknu... 😉 Myslela jsemttřebakonkretnebnejake,co mate vvyzkoušeno.
@palosek na me zabira klasicky aerobic. Ale nevim jak pri kojeni. Ja byla neustale unavena a vsechno me bolelo, kdyz jsem kojila. Tak jsem chodila na dlouhe prochazky a myslim si, ze mi to v hubnuti vubec nepomahalo, ze jsem mela spis odpocivat - protze v kombinaci s mou stravou (tehdy jinou) to bylo az moc vypeti, si myslim dneska.
Ahoj holky, ráda bych si k vám došla pro radu. Jsem necelé 4 měsíce po porodu. V těhotenství jsem nabrala 15 kilo, rodit jsem šla s 90kg. Nějakých 14 dní po porodu jsem z toho měla 11 kilo dole a od té doby váha stojí, pohybuji se pořád 78-79 kg. Cvičit jsem začala trochu intenzivněji cca 2,5 měsíce po porodu (do té doby joga, pilates) 30 denní poporodní výzvu Lindsay Brin. Teď cvičím 5x týdně hodinu (půl hodiny cardio+ půl hodiny posilování podle Tracy Anderson 90 denní transformace). Některé cviky musím upravovat, protože kojím a při velkém poskakování mě bolí prsa. K pohybu musím taky připočítat práci na zahradě, uklid našeho dost velého domu+ si třeba několikrát denně vyběhnu do druhého patra, když malá špatně usíná.
Jídelníček jsem se snažila taky upravit, ale nechci nějak extrémně ubírat, protože malá je kojená. První jídlo mám už při prvním ranním kojení, protože mi jinak bývá špatně z hladu, tzn kolem 5. Poslední jídlo kolem 8, někdy si musím dát i druhou večeři třeba kolem půl desáté, jinak mě v noci budí hlad. Jídelníček vypadá asi takhle:
Sn: Jáhlová/Pohanková kaše s semínky/ořechy/ovocem
Svačina: bílý jogurt+ hrst vloček a sušeného ovoce
Oběd: Kuskus s tunákem/kuře rýže/ brambory ryba/těstoviny špenát atd. Po obědě si dávám něco sladkého, např. jeden pardubický perník nebo kousek čokolády.
Svačina: Krajíc chleba+máslo šunka+zelenina
Večerě: Hovězí steak+ brambor+zeleninový salát/ ryba+brambor salát/vejce+ rýže¨
Případně druhá večeře kousek chleba se sýrem...
Denně vypiju 4-5 litrů vody, u kojení mám velkou žízeň+ 3-4 hrnky cara+ čaj pro kojící matky..
tak co myslíte? Napadá mě jedině začít si porce vážit?
Myslím, ze tu paseku dělá to sladké a máslo. Co ovoce a Lučina? A pak taky hrozně moc dělá únava...
Já myslím, že chůze s kočárkem je super, ale musí se dělat ve vyšší intenzitě a dodržovat jídelníček.
@kristynahn takhle na pohled vypadá jídelníček celkem v pohodě, samozřejmě čokoládá, nebo sladký nejsou vhodný, když se člověk snaží zhubnout. Máslo bych střídala např. s lučinou, gervais, nebo i margarínem. Ale nejsou tu napsaný množství, takže těžko říct, jak to vychází kaloricky. A jak si děláš caro? S mlíkem nebo jen tak černý?
@mrkvicka88 jj, to sladké vím, že by mělo jít úplně pryč, ale zase si nechci nastavovat jídelníček, o které vím, že ho stejně dlouhodobě neudržím..občas místo másla dám lučinu, ale je pravda, že bych mohla častěji. Caro si dělám kvůli kojení s plnotučným mlíkem, tam si myslím, že by se taky dalo dát něco míň kalorického, ale zase kvůli tomu kojení..no je to dilema. Měla jsem právě za to, že když budu hodně cvičit tak zvýším výdej a kila půjdou dolů i bez velkého omezování jídelníčku..asi to tak úplně nebude..Co se únavy týče takmalá se krmí za noc dvakrát+ v podstatě stává v půl pátou, i když potom ještě v 7 na hodinku vythne..takže spánek přes den bych si klidně dala🙂
@kristynahn Já jsem při kojení nezhubla ani deko a mohla jsem cvičit i dodržovat jídelníček, jak jsem chtěla. Pak jsem přestala kojit a kila jsou dolů.
@kristynahn Nevim, jestli poradim, nebot nejsem na kalorie a hubnuti odbornice, ale musim rict, ze Vas obdivuju, co vsechno stihate! 😉 Ja mam doma tri mesicni holcicku, ale nekojim, tak ten muj prijem-vydej vypada trosku jinak. Ale musim rict, ze tolik, kolik jite ted jsem ja jedla v dobe, kdy jsem opravdu aktivne sportovala kazdy den nekolik hodin. Prijde mi to spis udrzovaci dieta, nez hubnouci, ale to je asi taky hodne individualni. Jinak ja mam po porodu porad jeste 6kg nahore, a pozoruju to, ze to jde ted tak kilo dolu za 3 tydny, kdyz se stravuju, jak pred tehotenstvim, sportuju tedy mene. A bez sladkeho take dlouhodobe nedokazu, chapu..Jeste s tim cvicenim, ono jde take o to, kdy spalujete a kdy uz spise jen posilujete. Muj problem je ted, ze nemuzu chodit behat mimo dum a na rozehrati me byt nestaci...
@kristynahn taky kojim a snazim se zhubnout uz 4mesice,a zhubla.jsem jen ten prvni mesic 5kg.a ted jenom 3cm pres bricho,zadek.A to za ty dalsi 3m.a to cvicim denne!!a jidelnicek mam dobrej
ja moc nechapu to ohledne kojeni: ja jsem po druhem porodu mela prvni zlucnikovou koliku (diaagnoza kameny)- musela jsem dodrzovat zlucnikovou dietu - tzn. vsechno nizkotucne (mleko vubec), bez oleje, skoro zadna zelenina, ovoce, zadne sladke (vazany tuk na cukry)-jen susenky a suche sladke - kojila jsem celou dobu, kojim doted (dcera ma pres dva roky).........takze proc se musi pri kojeni pouzivat plnotucne ci polotucne??
Muj dnesni jidelnicek: sn: musli s jogurtem, sv: bebe susenky, o: 2 chleby s lucinou a redvickama, v: rozpecene syrecky s topinkama na sucho a cesnekem, tekutiny: 2l (urologicky caj a brusinkovy syrup). Diky za tuhle diskuzi, pomaha mi si uvedomit, co vlastne jim a ted jsem uz pri nakupu myslela na Vase rady, takze uvudime, jak se to bude vylepsovat.jinak pozoruju, ze jim hodne pecivo a obiloviny obecne.
@kristynahn piti mléka nema na tvorbu mateřské mleka vubec žádný vliv. ono tri cara s plnotucnym mlekem je kaloricka bomba. Ono ani moc strava nema vliv na kojeni. Ženský v africe nemaji co jist a koji klidne do 4 let. (Samozrejme je to vycerpava, ale mleko se tvoří)
@kristynahn a ja si sladke taky davam a zhubnula sem. Ale pocitala sem si to na kalorickych tabulkach.
Zase holky při kojení se moc omezovat taky myslím není úplně dobrý. Spíš než z hlediska dítěte tak z hlediska matky určitě. Co stav zubů a kostí-tady bych naopak mléko a mléčné výrobky viděla jako naprostou nutnost...
No a můj jídelníček včera:
Sn: Špalková kaše, 1/2 banánu, goji hrst, chia
Sv: bílý jogurt, dom. Marmeláda
Sv2: banán
Oběd. Cuketové karbanátky, brambor. Kaše bez másla. To mi ujídali děti, rak ještě trošku špaget s kuřecím a domácím kečupem
Sv: jablko
Sv2: knackerbrot, dom. Pomazánka, rajčata
Večeře: zeleninová polévka
Večeře2: mozzarella light, goji
No a asi 3 litry vody
Holky ja pul roku nemohla mlecne vyrobky kvuli malemu,protoze mi to nesnesl,kdyz jsem si neco dala.A kojeni pohoda,akorat me zacli zuby zlobit,drolily se mi...ale ted uz je to ok,kdyz uz muzu mlecne vyrobky.Jinak taky si to hlidam na kalorickych tabulkach
@kristynahn Caro počítej jako 1 porci plnohodnotného jídla.
Mně také pomáhalo při kojení, ale je to prostě nálož .
Řešila jsem to tak, že jsem si dala 1 ke snídani, nebo hrnek plnotučneho mléka nebo smíchala napůl hrnek mléko / jogurt. A buď to byla snídaně nebo svačina.
@kristynahn mne se ten jidelnicek moc libi 😵
myslim, ze caro s mlekem je zadano v kalorickych tabulkach taky, psala jsem si ho nedavno. Mlecne vyrobky by se mely spis ty kysane, i pri kojeni. Ja pila litry a litry mleka, mela jsem na to velkou chut a myslim si, ze to nebylo dobre. Ze v tom bylo hodne cukru a tuku, ale ten tuk by ani nevadil, ja jedla vsechno s velkym mnozstvim cukru tehdy - kila ryze, kila testovin, sladkosti, to mleko, zakusky....no dost hrozny jidelnicek ☹ ale nemohla jsem si pomoct, mela jsem velky hlad, porad, moznaa na pul hodiny jsem to vydrzela, ale pak opet hlad a hlad, at jsem snedla co jsem snedla, i treba zdravy vyzivny obed (taky jsem si nekdy dala hovezi maso, kureci, treba dusene na zelenine) a porad jsem byla nejaka nedojezena a k tomu hodne pohybu a hodne kojeni, do roku veku syna jsem ho kojila pres den kazde 2 hodiny. On to tak vyzadoval. Pak to vyhodil ven... a nanovo. To bylo hrozne stresujici. Myslim, ze tolik jist nepotreboval, protoze to vsechno vyblinkal a vzal si jen trosku. Byl vzdy velmi stihlounky, podle doktorky mel idealni vahovou krivku, doted neni velky jedlik, ale tehdy porad pil a pil a pritom to nespotreboval. Tak i proto jsem myslim takova jak ted..."velka"... 😅 Bylo to opravdu hodne vycerpavajici. V noci nastesti pil normalne, tak dvakrat za noc.
Jinak holky, mam radost, mela jsem puvodni metu 68 kg a kdyz jsem ji dosahla (ze 73 kg, takze to neni moc, ale pro me je to super vysledek), tak jsem si vyticila dalsi cil 66. A uz tyden se na teto vaze drzim 🙂 Ted jeste pres leto spolu s cvicenim dorazit 3 kila a pak si dam klidne rok na stahnuti poslednich 3 kil 🙂

@bianca_86 já bych doporučila vejce, odtučněný tvaroh,cottage,mozarella light, syrečky, hermelín figura,fazole,čočka,brokolice...Já mám s bílkovinami také problém - resp.na to, že chodím běhat a potřebuji podpořit růst svalové hmoty,jsem měla bílkoviny v deficitu a to velkém- tak jsem si koupila proteiny a dodávám v podobě nápoje a hned mám lepší průměr 🙂