Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Kávoviny jsou docela zdravé. Našla jsem o nich článek: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje...
Zajimave clanky ohledne cara a melty. Ja si ted caro take delam obcas, ale moc mi nechutna. Jinak se chci pochlubit, ze jsem svoje tri chleb obedy nahradila varenym jidlem🙂 zatim dva dny - mix kuskus, zelenina, jednou jsem dala k tomu dve vajicka smazene bez oleje, jednou mozzarelu. Jinak jsem dnes klesla pod magickou hranici 60kg (59.8kg):-) Takze uz jsem v klidu a ted uz je jist zdrave a vyvazene. Vsechno co tu pisete hltam, hlavne me inspiruji vase jidelnicky🙂
pridam muj vcerejsek (takovy "rybi" den trochu)
snidane - ovesna kase s malinama
svacina - bily jogurt s jabkem
obed - file dusene jen na vode, dusena korenova zelenina v tom, brambory varene bez slupky
svacina - chleb, 2 krajicky, trosku masla, sardinky ve vlastni stave, okurka 1 ks
vecere - ovesny mugcake zase... (ten s vodou) tj. vejce, vlocky asi 20 g, 1 banan, hrnek podmasli
2. vecere - 20 g arasidu (mela jsem malo tuku zas)
@kaja2016 gratuluju, tak se to hnulo! To je dobře🙂
Právě jsme se vrátili s nejmladší z orl -má náběh na zánět středního ucha. Tak nám ta dovolená skvěle začíná🙂
@margarithka ja psala, ze je to kaloricka bomba pokud je to zalité plnotucnym mlekem a pije se vickrat denně. Ne ze ten prasek samotný je kaloricka bomba. Asi sme se špatně pochopili.
Holky tak jsem si to nacházela do kalorickych tabulek a asi je něco někde špatně.včera 27% ddd kalorií,dneska 68%..me přijde ze jim špic moc než malo,tak nevím jestli jsem tam něco nezačala špatně,ale všechno jsem si poctivě vážila.. A navíc na kojení mi to ukazuje výdej 780 kcal,je to možné?
@mrkvicka88 Já poznamenala, že pokud myslíte zalité mlékem, je to o něčem jiném, než při zalití vodou 🙂
@kaja2016 skvělé! 😵
@kristynahn to je divné...můžeš zkopírovat celý ten jídelníček včetně množství?
@margarithka jj já si to přečetla až když sem reagovala 🙂
@kristynahn 780kcal je skutečně hodně, to si myslím, že není výdej ani při plném kojení. V kalorických tabulkách se zadává kojení podle času. Kolik minut cca denně kojíte?
Ahoj, mohl byste mi někdo dát prosím doporučení na nutričního poradce z Prahy, který mi sestaví jídelníček na míru? Někoho, koho máte opravdu vyzkoušeného... na netu je toho tolik a já nemám v okolí nikoho, kdo by měl přímou zkušenost. Na ceně mi zas až tak nezáleží. Díky
@anazuzzuzana sice jsem u výž.poradce nikdy nebyla, ale pokud bych šla, tak ač to mám půl republiky daleko, tak bych vybrala Petra Havlíčka nebo Kat. Cajthamlovou - cenově jsou oba tak nějak nastejno a čekací doba bude asi taky podobná...
@crawler Takhle vypadal čtvrtek, není to zrovna ukázkový jídelníček, ale byli jsme na nákupech.. Napdá mě, jestli tam opravdu zadávat všechny ty aktivity, jakořízení auta, nákupy, ale taky to nějakou energii asi spotřebuje ne?
Snídaně:
Caro s mlékem 2x 250ml
122 kcal
rajčatová pomazánka Toppo 10x 1g
46 kcal
Leerdammer Lightlife sýr plátkový 17 % tuku 1x plátek (25 g)
68 kcal
chléb toustový světlý Penam 3x kus (20 g)
161 kcal
žervé klasik Pilos 10x 1g
19 kcal
domácí borůvková marmeláda 1x 20g
31 kcal
Dopolední svačina-0
Oběd
959 kcal
krůtí Cordon bleu Baroni 1x kus (150 g)
357 kcal
bramborová kaše 1x porce (200 g)
227 kcal
lososový wrap Ikea 90x 1g
145 kcal
rajčatový salát rajče cibule ocet cukr sůl pepř 100x 1g
38 kcal
mandlový dort s polevou mléčné čokolády Ikea 1x porce (50 g)
191 kcal
Odpolední svačina
375 kcal
kaiserka cereální 1x 60 g
143 kcal
rajčatová pomazánka Toppo 15x 1g
69 kcal
šunka vepřová dušená nejvyšší jakosti 2x porce (20 g)
40 kcal
Caro s mlékem 2x 250ml
122 kcal
Večeře
658 kcal
brambory pečené ve slupce 1x 150g
128 kcal
grilovaná zelenina (lilek, cuketa, papriky, lžička oleje a bylinky) 1x 200g
131 kcal
feta sýr Eridanous 1x 50g
128 kcal
víno bílé polosuché 1x 2 dl (200 ml)
156 kcal
chléb pšenično žitný 1x krajíc (50 g)
115 kcal
Druhá večeře 0
Potraviny celkem: 2 438 kcal
Přehled aktivit
kojení 3 hod -743 kcal
home cardio 20 min -205 kcal
Domácí posilování (s vlastní vahou) 30 min -165 kcal
Nákup 3 hod -482 kcal
řízení auta 1.5 hod -139 kcal
Trávení potravin 10 % přijaté energie -244 kcal
Aktivity celkem -1 977 kcal
27% Snědeno 460 kcal z 1 701 kcal
Zbývá 1 241 kcal
Vypito 1,2 z 4 litrů
Bílkoviny
50% 96 g z 194 g
Sacharidy
68% 319 g z 470 g
Tuky
84% 89 g z 106 g
Vláknina
85% 24 g z 28 g
@mrkvicka88 Kojím v průměru 180 min denně a opravdu mi to ukazuje 743 kcal..
@crawler A tohle je včerejšek:
Snídaně
575 kcal
pohanka loupaná lámanka Bio Country Life 50x 1g
171 kcal
mléko plnotučné 3,5% 1x 100 ml
64 kcal
med včelí 1x 1 lžička (7 g)
23 kcal
banán 75x 1g
71 kcal
angrešt 1x 20g
9 kcal
Holandské kakao 1x porce (5 g)
16 kcal
skořice mletá 1x čajová lžička (3 g)
11 kcal
chléb pšenično žitný 1x menší krajíc (20 g)
46 kcal
žervé klasik Pilos 10x 1g
19 kcal
šunka vepřová dušená nejvyšší jakosti 1x porce (20 g)
20 kcal
bylinný bio čaj pro kojící ženy 2x 250ml
4 kcal
Caro s mlékem 2x 250ml
122 kcal
Dopolední svačina
181 kcal
bílý jogurt z Valašska 3% tuku 140x 1g
94 kcal
müsli sypané s ovocem a ořechy 20x 1g
76 kcal
maliny mražené 20x 1g
11 kcal
Oběd
609 kcal
brambory vařené bez slupky 1x porce (150 g)
100 kcal
MILSY Bánovecký oštiepok uzený 90x 1g
260 kcal
sýr smažený 40x 1g
174 kcal
tatarská omáčka 10x 1g
48 kcal
víno bílé suché 0.5x 1 dl (100 ml)
26 kcal
Odpolední svačina
910 kcal
Caro s mlékem 2x 250ml
122 kcal
Jahodový dortík 1x 60g
280 kcal
Bagetka cereální Albert 50x 1g
125 kcal
chléb pšenično žitný 1x menší krajíc (20 g)
46 kcal
šunka vepřová dušená nejvyšší jakosti 2x porce (20 g)
40 kcal
rajčatová pomazánka Toppo 20x 1g
92 kcal
máslo 1x na rohlík (7 g)
52 kcal
domácí borůvková marmeláda 1x 20g
31 kcal
Caro s mlékem 2x 250ml
122 kcal
Večeře
518 kcal
jasmínová rýže vařená 1x 200 g
226 kcal
vejce sázené volské oko, buličí oko 3x kus (50 g)
292 kcal
Druhá večeře
76 kcal
rajče cherry keříčkové balené 1x 100g
21 kcal
cottage sýr Pilos 1x 50 g
54 kcal
Potraviny celkem: 2 868 kcal
Přehled aktivit
X posilování nohou, hyždí, břicha 20 min -129 kcal
X kojení 3 hod -743 kcal
X domácí práce (všeobecně) 20 min -41 kcal
X Posilování zad, rukou a břišních svalů 10 min -74 kcal
30 mins Aerobic Dance workout Bispasha Basu 30 min -368 kcal
Trávení potravin 10 % přijaté energie -287 kcal
Aktivity celkem -1 642 kcal
86% Snědeno 1 226 kcal z 1 424 kcal
Zbývá 198 kcal
Vypito 2,15 z 4 litrů
Bílkoviny
82% 132 g z 161 g
Sacharidy
85% 333 g z 392 g
Tuky
133% 117 g z 88 g
Vláknina
89% 25 g z 28 g
Ahoj holky. Dlouho jsem tu nebyla a asi nestihnu vše dočíst. Jen koukám, že se bavíte o Caru. Jaký má přínos nevím, ale já se ho naučila pít v těhotenství. I teď si dávám 1 denně, zalévám vodou a přidávám trochu polotučného mléka, nesladím. Ráno piji špaldové kafe. Normální kafe si dám cca 1x za 14 dní někde na návštěvě. Už několik let nic nesladím, tak s tím problém nemám.
Jinak já se stále držím svého jídelníčku, tento týden jsem byla na převážení u výživové poradkyně. Byla jsem tam přesně 5 měsíců od první návštěvy a mám dole 18 kg tuků, svalová hmota přibývá. A konečně se mi srovnal metabolický věk s normálním, takže jsem moc spokojená.
O víkendu jsem měla první krizi. Přičítám to tomu, že jsem měla před menses, ale stalo se mi to poprvé. Tláskala jsem všechno, děs. Ale od pondělí už je to zase v normálu. Jen mám teď trochu problém s ovocem. Máme spoustu malin, borůvek, třešní .... a to se mi těžko odolává. Ale zobnu si, jen si musím hlídat množství.
Byli jsem před 14 dny na dovolené, tak tam jsem trochu povolila. Ale k jídlu jsem si vybírala ryby a mořské potvory, takže váha se držela v pohodě.
Co se týče pohybu, tak stále to samé. Dlouhé a rychlé procházky s kočárkem a obden 5 - 10 min. posilování dle videí.
Pro inspiraci můj dnešní jídelníček:
SN: ovesná kaše s vlašskými ořechy, goji a javorovým sirupem
SV: 150 g hruška, 50 g polotučný tvaroh, 10 g mandlí
O: cuketový nákyp s bramborem
SV: 30 g žitný chléb, 20 g cizrnová pomazánka, 20 g eidam, 30 g salát
VE: salát z červené čočky s hlívou ústřičnou a rajčaty v oleji
@kristynahn ten druhý jídelák se mi líbí, u prvního máš přepísklé tuky,ostatní makronutrienty máš vyvážené...jinak osobně - zadávala bych kojení,ale ostatní bych nechala být. Já když si tam zadávám (nedělám to pravidelně), tak vyplňuji pouze sport. Možná více poradí @dokumet -má kal.tabulky zmáklé, já vyplňuji opravdu jen výjimečně.
@pav_la To jsou úžasné výsledky, jsi borec s velkým B! Jinak co se týče ovoce - já mít úrodu, tak jsem z ní snad živa- moc se nedokážu ovládat,co se tohoto týče. Ale mám pouze ředkvičky,cibuli, špenát, brambory. Z ovoce máme blumy /budou v srpnu), jablka (září/říjen) a hrušky totéž. Takže jsem zachráněna,ale mám na jahody,maliny, třešně, borůvky atd strašnou chuť ☹
@kristynahn tak asi to tak bude
@kristynahn ja bych zadala jen kojeni a cviceni. Nic vic. Nejakou energii to sice spotrebuje, ale nezadavala bych rizeni auta a nakup.
@crawler díky... já bych právě uvítala někoho, s kým mám někdo odtud konkrétní zkušenost... nemyslím si, že mediální ksicht musí být záruka dobrého přístupu, navíc mi teda zejména te Havlíček je, ani nevím proč, strašně nesympatický 🙂 ... můžete mi prosím někdo doporučit konkrétního výživového poradce pro sestavení jídelníčku z Prahy? Děkuji
porad hledam v tabulkach jeden dotaz, ohledne toho psani aktivit. Psal tam nejaky chlap, ze si zapisuje prave rizeni auta, nakup, proste vsechno. A ze mu doporuceny prijem stoupl na nejake vysoce cislo kalorii nebo ceho. Odpovedeli mu, ze nakupy a rizeni psat nema, ale teprve to hledam. Pri tom jsem nasla jaky je obecne doporucovany prijem v jednotlivych jidlech, tak pro zajimavost:
http://odpovedi.kaloricketabulky.cz/dotaz/prosi...
A pak jak jsme se tady jednou bavily o bazalnim metabolismu (nebo to bylo v nejake skupine? 😲 ) http://odpovedi.kaloricketabulky.cz/dotaz/dobry...
a az najdu to zadavni aktivit, tak dam odkaz 🙂
@margarithka já Caro zalevam taky vodou, doleju jen trošku 1.5% mléka. Dnes teda bez cukru. 😉
@anazuzzuzana jidelničky na miru sestavuji i nutriční terapeute v nemocnicich. Aspoň u nás to je a nestoji to takové prachy jako od známých osobnosti. A kvalita bude stejná... Se to učí na stejných školách.. A přihlíží zdravotnímu stavu. Ale vesměs to bude podobné tomu, co se píše tady. 😉
tak jsem to nenasla, nemam uz silu to hledat 😅 kdyby chtel nekdo hledat misto me, je to v sekci Zeptejte se odborniku 🙂
@dokument pro mě teda novinka v tom, že je doporučeno sníst ca o 2tis.kj méně než bazál- to mi přijde hodně :-O to bych měla hlad jako prase 😲
@anazuzzuzana jde jen o to, že já bych jen tak někomu jinýmu holt nevěřila. Poradcem může být kdokoliv - není na to škola - jen si uděláš kurz a bohužel dobré reference seženeš i na netu - že ten a ten už zhubnul tolik a tolik...což ale není všechno. Viděla jsem už hodně jídelníčků, které byly jak pro anorektiky,nevyvážené atd. Nevěřím ani kdovíjak obezitologům,protože drtivá většina řekne, že stačí nežrat atd. Takže jedině najít někoho, kdo hubnul před lety s odborníkem a budeš o něm vědět, že neprodělal žádný jojo efekt, ani že mu poradce netlačil žádné zázračné doplňky a koktejlíky. Třeba i STOB kurzy - kamarádka s nimi zhubla a nabrala zpět, protože též chroupala hlavně zeleninu atd. Nevím no,tohle je těžké, ale třeba u těch dvou výše zmiňovaných člověk viděl výsledky a to, že to má všechno hlavu a patu. Určitě budou i jiní opravdoví odborníci,už je jen najít no ☹ Já taky chtěla někoho sehnat - už mockrát - ale tady u nás nikde nic...co jsem našla reference na netu, tak byly typu, že zhubnul 6kg za měsíc apod. a to už si udělám obrázek o tom, jaký ten jídelák asi bude 😝
@crawler kdybys necvicila, tak ne. Ja to tak mam. Rekla bych, ze jim tak akorat, normane se najim. Krome teda menses. To jsem si vsimla, ze tak ten tyden pred nebo ty prvn tri dny, bych se najedla vic, ale staci jen o neco.
Jo, a jak jsem to tam procitala (co me zaujalo), tak kdyz to bude mensi rozdil, hubne se taky, ale pomaleji. A cim pomaleji, tim vetsi nadeje na trvalejsi vysledek...

@crawler pry zadny 😀 cekanka (koren cekanky to je, ne?) je zdrava, melta by mela byt zdrava, ale pry vyzivove, po uprazeni, prinos zadny. Dobra otazka 🙂
taky si udelam jednou za cas. Ja byla zvykla na meltu, klasicky prevarit chvili. Ta mi chutna, ale to je takove vydatne a jeste pracne 😅 Pixlu Cara tady mam uz docela dlouho, tak kdyz si chci doprat, udelam si. Asi jako caj. Obcas. Caj casteji.