icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

dokument
9. srp 2016

holky, date mi nejaky tip na pokrmy z pohanky? Mam tady nejakou lamanku ci co to je a vubec nevim co s ni, zatim se mi nepodarilo z toho udelat neco, co by mi chutnalo. Ale je to i tim,z ej sem moc nezkousela.

palosek
9. srp 2016

@crawler Evi,nehodíš sem recept na zdravý cuketový koláč? Taky už nevím,co dělat. Placičky se nedají jist pořád. Zkoušeli jsme cuketu grilovat, to je taky dobré. Ale třeba zapecenou nebo v "leču" dušenou mi nikdo jist nechce. A už nemam kapacitu vařit pro každého jiné jídlo 😝
My ted měli oslavy, chystala jsem takové švédské stoly, různá masa,sýry a zeleninu ( saláty,zelí), kdo chtěl, mel k výběru domaci ( zdravé) pecivo. Kupodivu váha mi kolísá 70-71, at jim jakkoliv 🙂 Ale když jim víc zeleniny,cítím se o mnohem lip,ne ze psychicky,ale fyzicky 😉

broskvicka6791
9. srp 2016

Ahoj holky, dneska se mi taaak nechtělo cvičit. Už jsem začala 6-week pack, ale odcvicila jsem to a ještě jsem se i dost zlepšila. Jsem na sebe tolik moc pyšná, ano nevíte jak🙂))

orchidis
10. srp 2016

Ahoj, ráda bych se přidala 🙂. Já teda ještě nemám odrozeno (doufám), ale chci se před dalším těhotenstvím dostat do kondice 🙂.

Mám zatím 69 kg na 173 cm, takže nic moc, chtěla bych tak 4 kila dolů 🙂. Možná pět, šest. Už jsem se jednou dostala na 64 kg - to je váha, která mi sedí a vypadám dobře, ale pak to plíživě šlo nahoru. Před dětmi jsem měla tak 59 🙂.

A hned bych se zeptala @crawler - dáte tip na nějaký proteinový nápoj či tyčinku?

Já už částečně pracuju, tak mám sem tam problém s obědem.

U mě jde hlavně o anamnézu (mám sklony k pco a cukrovce), takže cokoli sladkého končí za chvíli nekontrolovatelným přežráním, tak potřebuju něco bílkovinného, co bude po ruce a nebude tam cukr, ani sladidla ☹. Na chuti až tak nesejde, ale aby to složení bylo ok.

Poradí někdo?

kompleta
10. srp 2016

@palosek cuketový nákyp co jsem dnes dělala já: nastrouhaná cuketa, ovesné vločky, vajíčka, špaldová mouka, pepř, majoránka, může se dát i nějaké maso, vrstva cca 4-6cm vysoká se peče na plechu v troubě než zezlátne

broskvicka6791
10. srp 2016

Ja jsem dneska dělala cuketové karbanátky s červenou čočkou. Podle receptu ze svatojánské kuchařky. Mooooc dobré

martina468
10. srp 2016

Ahoj mamky,vim,ze to sem samozrejme nepatri,ale chci se zeptat,vy co jste kojily,jak se vam zastavilo mleko?nekojim uz skoro 14dni a mleko furt mam :-/ dnes jsem dostala uz podruhe dostinex,tak snad uz zabere

blondynka400
10. srp 2016

@martina468 já bych do sebe léky necpala. Je normální, že se laktace ze dne na den nezastaví..... Já vždy kojila méně a méně a stejně to pak trvalo vždy cca 3 měsíce, než mléko zmizelo úplně.

dokument
10. srp 2016

@martina468 ja to nezkoumala. Nemackala jsem na prso, nevim. Proste jsem odstavila a dal nic. Nic mi ani neteklo samo, kojila jsem necelych 19 mesicu. Takze v te dobe uz nic. Do te doby kluk porad spokojene pil - ja ani nevim, jestli mu neco teklo, proste vecer se asi napil a usnul. Mne prislo, ze mu nic netece 😅 ale opravdu netusim. A od te doby jsem radsi na prso ani nesahla, pac jsem kvuli tomu tloustla, tak jsem si jen prala, aby se to co nejdriv nejak zastavilo. Asi je to kravina, ale ja se bala, aby kdyz zkusim zmacknout, jestli neco tece, aby to nebyl nejak podnet pro telo, ze ma jeste vyrabet mliko 😅 No rikam asi je to blbost, proste jsem uz nechtela kojit ani za nic. Ale mam porad obri prsa, i kdyz uz mam ted jen o 5 kg vic jako pred tehotenstvim. Takze nevim, jestli porad ta moznost kojeni je, kdyz mi nechteji "splasknout". Uz nekojim vic jak rok.

dokument
10. srp 2016

@martina468 odstavovala jsem celkem pul roku. Vzdy o jedno kojeni mene a treba jsem si dala cas tri tydny, nekdy i mesic na dalsi zmenu.

dokument
10. srp 2016

@blondynka400 a jak jsi to poznala?

blondynka400
10. srp 2016

@dokument myslíš, že ještě mléko je? Když jsem se o ně nějak víc opřela, tak nějaká kapička vždycky vytekla. Plus jsem to občas zkusila 😀
U obou to bylo cca tak stejně a jakmile už fakt nic nebylo, vrátilo se alespoň maličko tuku zpět. V podstatě ze dne na den

martina468
10. srp 2016

Me prave mleko obcas tece 😀a jako i me nekdy prsa boli

mrkvicka88
10. srp 2016

@martina468 známá ještě dva roky po odstavu, kdyz zmackla prso měla mléko. A léky na zastavení laktace jsou pěknej driak. A nedá se čekat, ze se to hned zastaví, záleží jak časté kojeni bylo. Správně by se to mělo dělat pomalu a postupně.. Ja třeba kojenim nehubla a byla sem tlustá, ale na samotné kojeni bych to nesvadela.Proste sem špatně jedla a malo se hybala. A dokazala sem zmenou jidelnicku a pohybem zhubnout i pri kojeni.

dokument
10. srp 2016

@blondynka400 prave nevim, doufam, ze uz nemam... Trosku se mi obvod pres prsa zmensil, ale fakt jen trosku, v ramci toho hubnuti. Co mam obleceni pred tehotenstvim, tak treba obleknu uz sukne, dokonce i pres paze musim mit min, protoze nektera trika na sobe nemam uz tak narvana, pres lytka to same. Ale pres prsa to porad nedopnu treba sako co jsem nosila, halenky, podprsenky co jsem driv nosila to vubec nehrozi, to je jak pro trpaslika a nosim porad jednu, kterou mam z doby me nejvyssi vahy, tak pred rokem, protoze ty ostatni jsou mi hrozne male (to ani nemuzu zkouset, to je zbytecny). Svatebni podprdu obleknu, ale to uz jsem byla tehotna tehdy a mela jsem v podstate stejnou velikost kosicku jako pak uz kojici. Tak ja nevim kdy se mi to hodla zmenit. Asi nikdy :-/ A to pry jsou po kojeni prsa jeste mensi nez driv. Trosku povadlejsi jsou, a strije na nich ☹ Mne prave neteklo nikdy nic ty posledni mesice kojeni a ted taky ne. Samo nebo pri zmacknuti (ale radsi jsem moc nemackala 😀 ).

anieb
11. srp 2016

@dokument Ja mam prsa po kojeni vetsi a povadlejsi,pochybuji,ze se nekdy dostanu do kosicku D co jsem mela kdysi,ted mam F az H,obvod mam sice mensi,ale i tak me to stve. Je to silene jak materstvi cloveka zmeni. Nicmene uz zacinam setrit na plastiku prsou,protoze si nemuzu obliknout ani plavky jak ty prsa jsou dole ☹ Druhe kojeni,byd jen pul roku s nemi hodne zamavalo.

pav_la
11. srp 2016

@martina468 Já jsem třetího kojila 11 měsíců. Odstavil se vlastně sám, začal najednou prso odmítat. Že by mi teklo mléko, to vůbec. Je pravda, že jsem prsa nemačkala a nijak to nezkoušela. Ihned po ukončení kojení mi prsa splaskla a to hodně. Jsem z toho docela nešťastná, prsa jsem měla vždy hezká a teď mám sotva B a dost povislá ☹.
No, každá to máme jinak. Jídelníček jsem změnila ještě při kojení, do té doby jsem tloustla. Po změmně stravy jsem začala hubnout, i když jsem ještě kojila.

dokument
11. srp 2016

Tak mne staci nejaka nova podrsenka, zatim.

martina468
11. srp 2016

Jo holky kdyz jsem.kojila prvni holku, sundala jsem kojenim
20kg a ted po druhe nic,jen zmenou stravy a kazdodennim.cvicenim.jsem zhubla 5kg ale od te doby ani tuk,furt se me ty kila drzi,potrebovala bych dat dolu 15kg

palosek
11. srp 2016

@kompleta díky. Našla jsem na netu nějaký recept, ale místo hladké mouky obyč. jsem namíchala špaldu a celozrnnou...Dala se to jíst 🙂 😀 😀 Kecám...všem to moc chutnalo. 😉
@martina468 když se mi nejmladší dcerka odstavila (14m), tak ještě cca ty dva roky se ukázalo mléko (při zmáčknutí prsa), ale samo se nespouštělo. A kupodivu, když se děti odstavily samy, tak se sama snížila i laktace, a obešlo se to i bez zánětů a zatvrdlin. Což se na začátku každého kojení říct nedalo 😅 Tak snad to budeš mít i ty bez problémů 😉

blondynka400
11. srp 2016

@dokument
@anieb já to mám přesně naopak. Před dětmi D, po první C a teď B... Při stejné váze. Vzhledově to nakonec docela jde, ale po každé co jsem dokojila, tak totální mizérie. Čím déle jsem kojila, tím méně jsem v nich měla tuku... Pak se to tedy naštěstí maličko vrátilo.
Ale mne se třeba nikdy nezvětšily ani v těhu.
@martina468 mně po první šly kila dolů snad sama, ještě jsem se dostala dost do mínusu, až mně to štvalo, ale po druhé to už šlo o hodně hůř. Za mne to není kojením, ale spíš opotřebením organismu a věkem. Co dítě, to je tohle horší.....

dokument
11. srp 2016

tak ja mam jenom jedno to dite, jedno kojeni za sebou... to asi muzu byt jeste rada 😅

mrkvicka88
11. srp 2016

@blondynka400 souhlas, taky si myslím, že je to věkem, opotřebením těla atd. Po druhém dítěti to nejde tak lehce jako po prvním (samozřejmě jsou výjimky)

palosek
12. srp 2016

@blondynka400 tak u me šla váha po prvních dvou dětech taky níž než byla váha před tehotenstvim úplně hravě. Po třetí jsem to dala taky dolu. Ted se váha sice nehýbe, ale obvod ubývá. Podle oblečení. Ale v každém těhotenství jsem probrala 12-13kg. 😉
Zas je třeba dobré, ze to tělo ( svaly) si pamatuji,ze kdysi cvičily. Rychleji se zase tvaruji i při mirnem cvičení. Ten věk a opotřebení hraje taky velkou roli.

martina468
12. srp 2016

Holky ja jsem.jeste dost mlada,tak nevim jestli je to vekem 😀Ja jsem extrem,poprve jsem nabrala v tehu 30kg,a ted ppdruhe 20kg,ale ted jsem se vyzrala sama,mela jsem.chut snad jen na sladke

linetka
12. srp 2016

Ahojky tak já mám cíl zhubnout tak 20kg, zatím jsem nezhubla ani deko ale snad se to nějak pohne. Snažím se upravit životosprávu a mít nějaký pohyb. Cvičím výzvu 21 dní a mám z toho dobrý pocit. vždy jsem byla štíhlá a po práškách jssem přibrala kolem těch 20 kg. Jinak po dětech jsem vždy zhubla na svou váhu 80kg. Kojila jsem je a když jsem přestala tak šli kila rychle dolů co si pamatuju. Já už mám děti větší 13kluk a 8holka. Sem chodím pro rady k úpravě jídelníčku jste tady dobrá parta🙂 tak to asi o mě vše.

crawler
autor
12. srp 2016

Ahoj holky 😵 Moc vítám všechny nově příchozí , teď jsem nějak nestíhala, tak Vás dočtu postupně 🙂

@orchidis moc Tě vítám a držím palce do zdárného sundávání kil-máš jich pár, tak věřím, že to půjde 😉
Tyčinky popravdě nejím žádné (nějak jsem nenašla žádnou,která by nebyla předražená a zároveň by měla dobré hodnoty), ale protein poradím ráda - mám tento: http://www.fitness-24.cz/proteiny-na-hubnuti/wh... Dávám si ho po běhu pro doplnění bílkovin,občas do kaše, abych do ní dostala bílkoviny atd. Já mám celkově s bílkovinami problém, takže 5* týdně si dám koktejl a rozmixuju do toho ještě vločky nebo dobrou vlákninu 😉
Jinak nevím, zda to nebude bráno jako reklama :-O ale prostě ten shop,jak píši výše-je tam ke každému produktu dlouhá diskuze- pročti a nebo jim rovnou napiš, jak na tom jsi a třeba poradí jiný produkt..nevím...Každopádně-já mám čokoládový,je dobrý - často si ho dělám do mléka s vločkama a to je parádní svačina (na porci-ve vodě - má 20g bílkovin)

crawler
autor
12. srp 2016

@martina468 Marti, já myslím, že nejrozumnější je přestávat kojit postupně - jak psaly holky, ubírat kojení a ona se sama snižuje laktace...pokud to jen trochu jde, tak bych ty léky nebrala a zkusila to zvládnout přirozeně, 3* tfuj ať nemáš nějaký zánět!

prsa- no coment 😀 mám B a cvičením jsem začala hubnout právě tam 😀 - vždycky hubnu prvně tam,kde ani nechci a zadek a stehna jdou nakonec 😀
Plus já mám sklon mít tlusté paže - fuj - tak tam to jde úplně nejhůř 😝

crawler
autor
12. srp 2016

@linetka neboj,to určitě brzy dáš dolů a tak co papkáš dnes?

3blumicky
12. srp 2016

Ahoj! Jsem rok po porodu, kdy jsem v těhotenství přibrala 30 kilo. Minulý týden jsem přestala kojit a chystám se do akce.
Prvotní strategie byla že naberu informace a pak uváženě a podle nejlepšího vědomí a svědomí budu plnit plán. Ovšem, čím víc čtu, tím je to horší :D
Nejezte sacharidy-jezte je! Hodně bílkovin! Ale bacha! BMI je blbost! Změřte si BMI! Počítání kalorií je blbost! Změřte si bazál a počítejte! :D
Takže si dám asi spíš i infomační dietu a začnu konečně něco dělat pže přemejšlet a vyčkávat je, jak známo, na prd 🙂
Jsem věčný dietář od puberty a většinou skončím v hysterii. Nyní bych chtěla zachovat rozum a nezhroutit se ani psychicky, ani fyzicky.
Taky bych chtěla začít cvičit a najít v tom zalíbení, což je asi největší výzva- nechytím míček a rychlý pohyb je pro mne drama.
Co se týče jídla, těhotenství mne naučilo jíst, byla jsem tlustá hlavně z nedostatku a přebytku cukru, díky kterýmu jsem ty roky bez jídla přežila- o 40 kilo těžší než když jsem začla hrotit že chci zhubnout.
Ráda bych se s někým dělila o pocity a rozjetou jízdu. Snad to pomůže, i třeba někomu z vás.
Díky za počtení a hezký den!

Strana