icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

martina468
27. bře 2017

@crawler a to mi ta zenska napsala 204g sachru,134g bilkovin a asi 68g tuku..jinak ja bych asi zdechla pri 5000kj :-/ to jsem z toho jelen

martina468
27. bře 2017

@crawler takze abych zhubla musim jit pod bazal?

crawler
autor
27. bře 2017

@victress jasný, ráda napíšu, však pro inspiraci jsem diskuzi zakládala, takže ráda pomohu, když to půjde 😉 AD. ty ořechy-ano jsou tučné - já vlašáky a arašídy miluju! Mohla bych je denně,ale zkouším se taky krotit - vlašáky jím s rozinkama a arašídy samotné,ale vždy něco doplním- buď ovoce nebo koktejl z podmáslí a kakaa atpod. Dopoledne-kašli na kj- dopoledne si dej víc než jen ovoce - já se držím toho, abych dopoledne snědla víc než odpoledne.Prvak - když budu mít dopo v práci jen jablko- nebudu mít výkon než zblajznu oběd + jako bonus k tomu strašné chutě večer...tudíž dopo klidně banán+tvaroh nebo jogurt nebo cereální sušenku...
ad pečivo - to je opět velmi individuální. Pečivo je totiž moje největší lákadlo - čerstvý chléb,housky a rohlíky - to je moje metla - dokázala bych se totiž spolehlivě živit klidně suchým pečivem JENŽE mám vypozorované, že po něm hodně přibírám a nafukuje se mi břicho ☹ tak se řídím zásadou baj oko 60g pečiva na den...někdy si dám tedy 2ks,ale snažím se,aby to bylo v menšině,protože po kynutém prostě kynu... Knuspíky a podobné jím kvůli tomu, abych nesežrala další celou pletýnku 🙂 - chuťově to není žádná hitparáda,ale odpor k tomu nemám (to by se ani dlouhodobě nedalo )...

crawler
autor
27. bře 2017

@martina468 ne pod bazál nechoď...bazál je to,co spotřebuješ i když se nehýbeš a vzhledem k tomu, že za den ledacos uděláš, tak bys měla přílišný deficit a strádala bys...mě přijde adekvátní jíst dle bazálu a hubneš díky tomu, že vydáš víc než je právě ten bazál...dohledám Ti nějaké své zapsané jídelníčky kde uvidíš ten poměr živin,jak jsem jedla - rozhodně to není dokonalé, ALE hubla jsem 0,3-0,5kg týdně bez zastávky a nemám jojo efekt ani když jsem vypadla z rytmu, takže za sebe se mi tohle stravování osvědčilo,ale samozřejmě každé tělo je jiné...

crawler
autor
27. bře 2017

tak třeba zde - takhle jsem jedla...a nyní se do tohoto režimu opět vracím

crawler
autor
27. bře 2017

tekutiny jsem nezapisovala - piju vodu a neslazené čaje + kávu 🙂

crawler
autor
27. bře 2017

tak a zapsala jsem pro zajímavost ten dnešní a žalostně málo - ač se mi to zdálo celkem ok, tak vidíte, že po započtení běhu je to fakt málo - mám značnou rezervu a zítra budu baštit víc,což je rozhodně lepší, než kdybych musela jídlo omezit 😀

victress
27. bře 2017

@crawler perfektní, na chia semínka jsem úplně zapomněla, díky za připomenutí😉

bigbig
27. bře 2017

Ahoj holky, promiňte že vám vstupuju do diskuze...jen jsem chtěla něco říct k těm bílkovinám. Opravdu platí že při hubnutí se může jíst až 1,5-2g bílkovin na kg váhy, ale počítá se ta ideální tělesná váha, ne ta "aktuální". Bílkoviny zasytí, ale nadbytek bílkovin dost zatěžuje ledviny. Pokud opravdu hodně nesportujete nešla bych na 1,5g na kg. A rozhodně nikdy bych nešla nad 2g na kg.

crawler
autor
28. bře 2017

@bigbig souhlasím!Mimo to, ten nadbytek bílkovin,co tělo nevyužije,stejně vyloučí... Myslí, že když sním kolem těch 70g bílkovin za den (vážím 64kg a sportuji ob den) tak je to adekvátní? Nebo v ten sportovní den přidat bílkovin výrazněji - třeba na 90g?

bigbig
28. bře 2017

@crawler Těch 70g bílkovin mi přijde optimální a v den cvičení bych se nebála trochu navýšit. Samozřejmě čím více je svalové hmoty, tím víc bílkovin tělo využije, takže také záleží kolik z vašich 64kg jsou svaly. Ale to už jsou detaily kterými bych se tolik nezatěžovala.

martina468
28. bře 2017

Ahoj holky,tak dneska jsem to totalne pos...Byly jsme pryc,vynechala jsem svacu a po prijezdu domu jsem spraskla kde co :-/ to jsem presne ja,pevna vule mi chybi😈😞

ababunk
28. bře 2017

@crawler ale 5000kj máš pod bazálem, to by se jíst nemělo, ne?

dokument
28. bře 2017

@martina468 to nevadi, no tak proste dnes jsi jedla tak a zitra to muze byt jinak 🙂 Jeden den horsi zivotospravy neuskodi, horsi, kdybys to delala denne 😀

ababunk
28. bře 2017

@crawler daří se mi :o)))))nehoní mě mlsné, ani cukrové hoňky...a to jsem opravdu "jen začala" jíst, tak jak tabulky píšou....🙂

crawler
autor
28. bře 2017

@martina468 klid😉 v pohodě- i takové dny máme každá- není to o vůli, ale když se nestíhá, tak pak je prostě vlčí hlad, známe to všechny, takže jediná rada- mít prostě aspoň něco v kabelce a najíst si minutu na spolykání😉 zítra zkus lépe a nic si nedělej z toho,když senějaký den nepovede😉jen ne výčitky 😉

crawler
autor
28. bře 2017

@ababunk no vidíš😉 tak hlavně se toho drž 😉 co se týče těch 5000kj, tak to mi tam nastavily samy KT...asi zkusím najít jinou kalkulačku...ale každopádně loni jsem celou dobu hubla tak, že jsem jedla kolem 5500-6000kj- resp.někdy i víc,ale stáhla jsem to během...

ababunk
28. bře 2017

@crawler to je rada i pro mě:o)(co jsi psala Martině).....nosím v kabelce bombus kakaovou:o)))

dokument
28. bře 2017

vim, ze jsem uz s temi odkazy trapna 😅 ale ja musim 🙂 toto je hubnuti po porodu, ted jsem na to narazila. A hrozne me zarazi, ze jsem nikde, ani tady nezaznamenala mezi temi pricinami tloustnuti pri kojeni nebo po, ze se meni chute (nekomu, stejne jako nekdo dojida zbytky, ,taky to nedelaji vsichni). no a je to proste zajimvy 🙂)) http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Co-...

crawler
autor
28. bře 2017

Kopíruji z článku celý zde: http://chci-zhubnout.eu/kalkulacka-bazalni-meta...
Zatímco bazální metabolismus zahrnuje pouze základní životní pochody a funkce, aktivní metabolismus by měl pokrývat i další běžné denní aktivity. Platí zde obecné pravidlo, že bazální metabolismus představuje cca 70% celkového výdeje energie. Přibližně 20% pak připadá na fyzickou aktivitu a zhruba 10% na udržování tělesné teploty. Výše uvedená procenta se ale mohou měnit v závislosti na okolním prostředí a množství fyzické aktivity. Pro výpočet hodnot aktivního metabolismu můžete použít tuto kalkulačku.

tak a vyzkoušela jsem 4 kalkulačky a můj BMR je: 5583 / 5977/5974 nebo 5363 😀 takže si z toho dělám závěr,že kolem těch 5500kj je pro mě optimál🙂

gabinat
28. bře 2017

@dokument dík za odkaz, je to pro me poucne. I kdyz jsem po porodu vic nez dva roky. Ale stale kojim.
Mne asi chybi hlavne pohyb.

crawler
autor
28. bře 2017

tak a dnešní - dneska mi příjem vyhnal hlavně oběd z jídelny 😀

dokument
28. bře 2017

@crawler ale mas to krasne vyrovnane

crawler
autor
29. bře 2017

@dokument děkuji 🙂

crawler
autor
29. bře 2017

A jak se holky cítíte? Já jsem pořád dost unavená - nevím, zda to je "jarní" únava nebo posunem času,ale jsem zdrchlá, chtěla bych spát více než 8hodin a to mi bohužel nevychází 😝

Ale bonus světlejších slunečných dní je, že mám mnohem větší chuť na ovoce a zeleninu oproti zimě 🙂

koolombina
29. bře 2017

Ahoj, hlásím se po delší době. Malému je 8 týdnů a kalorické tabulky a vážení jsem hodila za hlavu. Není čas🙂 Celé šestinedělí se to hýbalo jen málo, zato posledních 14 dní tři kila dole. Stravovaní jsem nezměnila, občas i hřeším když je adrenalin, třeba když jsme minulý týden skoro kupovali nový byt. Ale jde to samo.

gabinat
29. bře 2017

@crawler ja tu unavu svaluji na slunicko a na nocni kojení. 👶
A na ponocovani 😇

dokument
29. bře 2017

ja jsem taky z toho slunce unavena a na druhou stranu je to zase psychicky takove lepsi, to teplo a svetlo. Tak oboji. Kdybych chodila trosku driv spat, tak jsem celkem v pohode. Fyzicky se citim dobre, myslim jako telo, ze me neboli a prijdu si takova lehka (ale nejsem 😀 ). Mam taky ted vic chut na zeleninu, treba nektere dny mam vylozene chut na nejake listy, salat.

crawler
autor
29. bře 2017

@koolombina No,krásně ti to jde dolů -jen ten závěr 1,5kg za týden je opravdu hodně - ale vzhledem k tomu, že jsi nezměnila stravu, tak možná jsi byla zavodněná...Každopádně přeji ať i dál jde váha dolů 😉

martina468
29. bře 2017

Ahoj holky,tak dnes jsem byla u rehab.mudra,skrze ty lymfomasaze,ktere mi byly doporuceny.A mudr mi napsal 3 rucni lymfomasaze.tak.jsem zvedava jestli to k necemu bude,jako i dle mudr mam nohy zavodnene.budu chodit na to jednou tydne

Strana