Jak taktně pozvat kamarádky na svatbu bez rodiny?
Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂
@bara88 to prave neni jedno, jak to maji pojato. Ono taky hodne zalezi na tom, zda je misto oslavy vubec pro deti uzpusobene - pokud ne, tak to ve vysledku bude utrpeni pro deti, rodice i ostatni svatebcany. Nevim, jak Ty, ja jsem dostatecne soudna na to brat deti jen tam, kde se zvladnou zabavit bez nejakych obtizi a kde ta zabava deti nebude na ukor ostatnich hostu.
@bara88 No, ja bych zase treba nechtela jit na svatbu nekomu, s kym se zna jen manzel, ale mela bych tam jit proto, ze se to ode mne ocekava, ze tam manzel nepujde sam. Z takove svatby bych se s klidnym svedomim omluvila a manzela tam vyslala samotneho. Nemam potrebu ho mit neustale za zadkem.
@somalicats však jak píšu každý to má jinak ,já ti tvůj názor nevyracím a nenutím tě nikam chodit. Paní se ptala jsk to má kamarádkám říct a já prostě napsala že tak,jak to prostě je a hotovo
@bara88 sama pises, ze to povazujes za neslusnost nepozvat celou rodinu. Ted pises, ze to ma kazdy jinak. Kdyz pominu fakt, ze nikde neni definovano, co je v tomto pripade slusne ci neslusne, tak muzu souhlasit jen s tim poslednim prispevkem - ano, rict jim to na rovinu a hotovo.
@somalicats ano já to považuji za neslusnost ale to neznamená že to má někdo jinak,třeba jako ty a neslušné mu to nepřijde.co na tom nechápeš?
@bara88 protoze Tvoje prispevky vyznivaji tak, ze jen ten Tvuj nazor je ten spravny. Obzvlast me pobavil Tvuj prispevek o tom, ze zda na takovou akci vezmes deti, rozhodujes Ty.
@somalicats kde prosím přesně tohle píšu?
@bara88 prispevek dnes ve 13.09. Zlobi me mobil, tak to sem nezkopiruju, ale pocitas, ze ten, kdo te zve, necha na tobe, zda vezmes deti nebo ne.
@somalicats aha a hned to zní jinak ta věta co?
@bara88 nezni. Prakticky to znamena, ze o tom, zda deti pujdou nebo ne, rozhodujes ty sama, protoze jsi pozvana a ocekavas to od hostitele.
@somalicats hele nemá cenu se hádat 🤣🤦
@bara88 jeste vykladovy slovnik: nechat neco na nekom = nechat konkretni rozhodnuti na nekom.
@bara88 Nehadam se. Tohle je takova moje soukroma sonda do mysleni jinych. 🤣
@kaml24 Řekla bych jim to narovinu. Ale taky záleží jak to máte pojmuté. Jestli i třeba pritelovy kamarády zvete bez rodin nebo ne. Moje sestřenice když se vdávala tak všem z rodiny řekla, že abychom na svatbu nebrali děti. Takže jsme si všichni zařídili hlídání a jeli samy. A docela nás pak mrzelo ,že od jejího manžela tam ty děti byli a následně jsme se dozvěděli, že oni to měli povolené. Takže jsme byli i trochu naštvaní.
Hele je to pochopitelne, ale za me proste neslusne. Rada si vyrazim z kopytka bez doprovodu, ale dle vlastniho uvazeni a ne, ze mi to nekdo zakaze. Pokud tam jine deti nebudou, hraj to na tohle, ze je to ciste dospela spolecnost. Pokud tam ale jine deti budou, tak je to trapas.
Já nechápu proč se dneska tak řeší jak je to pojaté. Copak vy jste nikdy nebyly jako děti na svatbách? Já byla na několika, na první ve dvou letech, a nikdo neřešil jestli se budeme nudit nebo vyrušovat.
@irmamala
nemuzes jit na akci "dle vlastniho uvazeni" kdyz ji neorganizujes a neni na tobe rozhodnout kdo pujde a kdo ne.
@kaml24 Tak předně by tě chtěla uklidit, že na tom není fakt nic neslušného, o čemž se tě snaží některé zde přesvědčit. Je to vaše svatba, vaše finance, vaše rozhodnutí. Předpokládám, že se nejedná o malinké prcky, které musí co hoďku kojit. Tam bych asi váhala....
A pokud se holky znají, tak absolutně bez problémů. 🙂 A určitě bych to řekla úplně na ferovku, neni na tom nic špatného. 🙂
Já bych spíš teda odmítla pozvání na svatbu s dětma. 😀 bych si to neužila. 😀 jen pěkně ať si to užijou doma s tatínkem. Pupeční šňůru jsem odstřihla v porodním boxu. 🙂
Když jsem se vdávala, považovala jsem za jediné možné řešení pozvat všechny i s partnery a celými rodinami. Ale když se ženil manželův kolega a pozval nás i s dětmi (včetně ubytování), byla jsem hodně překvapená a ujišťovala jsem se, že fakt i děti. Takže za sebe: vím, že podle etikety to je jediné možné řešení, povat všechny, ale v běžném životě si nemyslím, že to tak musí být. Máš právo pozvat, koho chceš, můžeš, zaplatíš. Jediné, co musíš, je brát v úvahu, že to pro někoho může být důvod odmítnout, a to ne že by se urazil, ale že třeba bez dětí prostě zatím nemůže (kojení, separační krize apod.) Ale nebála bych se prostě říct, jak to je, že na pozvání celé rodiny nemáš, ale moc je tam chceš. Rozhodně by mě to neurazilo.
@klokanka31 Byla jsem, a pamatuju si, ze jsme tam tenkrat znicily jeste se segrou kozenkovou zidli. Jako sorry, ale pokud nekde nejsou uzpusobeni pro deti, tak tam s detmi nejdu.
@kaml24
Jako nezlob se na mě, ale pokud víš, že mají rodinu, tak buď pozvi všechny nebo nikoho z nich...
Měli jsme malou svatbu, jen naše rodina a normálně jsme přátelům s dětmi ci bezdetnym vysvětlili, že máme malý rozpočet nato, abychom pozvali vsechny 🤷♀️🤔🤷♀️
Tak me by to tedy vubec problem nedelalo,kdybys mi proste rekla na ferovku z jakeho je to duvodu. Uzila bych si to s kamoskou a s novomanzeli. Umim se bavit i bez manzela 😀 My ted s muzem byli treba v lete na svatbe nej kamosce dobrovolne bez deti. Aspon jsme si uzili vse v klidu.
Hele kazdy to má jinak,o tom není žádných pochyb,ja moc neuznávám akce bez komplet rodiny(ale ja jsem rodinný typ a uznávám teorii jednou jsme rodina hotovo,uz nejsem sama),ale ostatním názor nevnucuju, když to tak nemají.Ale každopádně když to vezmu z hlediska, že by mě někdo na takovou svatbu pozval,tak bych očekávala,ze tam asi nebudou i jiné děti, když tam nemohou být moje. Chápu, že rozpočet a místo není nafukovací,ale podle asi bych trochu brala ohledy i na ostatní a podle toho se zařídila.My jsme třeba taky úplně neměli kapacitu a finance,ale ty jsem moc nepocitala, jelikož většina lidí ti to vrátí v darech,ale kapacita na oběd prostě nebyla,tak kamarádi byli zváni pouze na obřad a pak až odpoledne/navečer,kdy už stejně nikdo potřebuje u stolu sedět a nesedí a míst se najednou najde spousta...tak bych to třeba vyřešila i takhle
Mě jen udivuje jak se děti přestávají brát jako normální lidi, nechtějí je v restauracích, na svatbách...🙄
Ahoj, jak už tady zaznělo - pozvat jen kamarádky je Tvé právo, ale musíš počítat i s možností, že to prostě odmítnou. Tvé pohnutky (rozpočet, atd.) na jednu stranu chápu, ale já bych se slušně omluvila a nešla bych, svatba je pro mne oslava rodiny a pozvat mě bez té mé rodiny mi přijde takové "neslušné".
@klokanka31 Jakpak jsi na takovy nesmysl prisla?
@slecnami Svatba je oslava snatku dvou lidi, je to predevsim jejich den a jaky si ho budou chtit udelat, takovy ho budou mit. Proto treba ja sama nechapu, proc nekoho urazi situace, kdy tam neni pozvana cela jeho rodina.
@somalicats Ale však já to nikomu neberu, prostě to vnímám takto a normálně bych se slušně omluvila a nešla...vždyť co, jen můj názor, který nemusí být většinový a nikomu ho nevnucuju 😉
@somalicats Tak to tuhle psali na netu, jak někde odmítají děti.

@somalicats pokud bych byla pozvána až třeba na večer tak to je jiná ale prostě sama bez chlapa ,kde budu znát akorát nevěstu s ženicha a jednu kámošku, asi by se mi nechtělo. Ale není nic jednoduššího než říct že přijdu třeba jen na obřad