Plánování těhotenství . Oznámit zrušení svatby?
Holky, dnes jako anonym.
Se snoubencem máme mít svatbu v září. Některé věci zařízené jsou, jiné se budou plánovat a platit v nejbližších týdnech. Nastal ovšem problém - můj zdravotní stav. Gynekolog mi doporučil otěhotnění co nejdřív. Rozhodli jsme se, že se začneme snažit o miminko, avšak již čtvrtý měsíc se bohužel nedaří. Nastává teda dilema - říct rodinám o zrušení svatby v září, či nikoliv.
Za 1) Bojíme se se snoubencem toho, že pokud řekneme, že se snažíme o děťátko, a je to pro nás prioritou - začnou se všichni vyptávat každý měsíc, jestli se zadařilo.. Což myslím, že nám na psychice moc nedá.
Za 2) Pokud to neřekneme, je hloupé, aby se platily a zařizovaly další věci (šaty, ozdoba atd..). Všichni jsou ze svatby a připrav tak nadšení, že se bojím jejich reakce. Jsme z velkých rodin, které jsou zvyklé na "velkolepé" svatby (vysoký počet hostů, svatební tradice, vybrané restaurace...). Navíc partner je jedináček, takže jeho rodina to prožívá opravdu hodně. Takže například svatba na úřadě pouze se svědky je nepřípustná. Samozřejmě víme, že svatba je o nás, tak jen o upřesnění - máme stejné představy jako naše rodiny, není to něco, co jsme plánovali pouze kvůli nim.
Aby toho nebylo málo, tak máme pozastavenou stavbu domu, takže ani bydlení nehraje do karet (kdybych teď otěhotněla). Avšak měli bychom kde bydlet, takže i to by se nějak udělalo než bychom bydleli ve svém.
Samozřejmě by nejlepším řešením bylo odložením svatby na dva, tři roky. Ale to já ani snoubenc nechceme. Kdyby se nám nyní podařilo děťátko,tak se vezmeme v nejbližším volném termínu, bez hostiny.
Co byste na našem místě dělaly Vy?
Vzhledem k plánované svatbě všichni příbuzní očekávají, že bude i mimčo... Takže je opravdu zbytecne jim říkat, že se hodláte snažit. Dost otázek na mimčo bude i tak.
Ad svatba, nerušila bych, stejně nevíš, co bude měsíc. Můžeš se snažit měsíc nebo roky, to to nikdo nezaručí.
A vážně si dokážeš představit situaci, že rodičům řekneš, že rušíš svatbu kvůli tomu, abys mohla být těhotná a pak dva roky se nebude dařit??? Btw, tvému snoubenci to přijde jako dobrý nápad?
Myslím, že hlásit změnu termínu bude opravdu čas, až se zadari. Teď těhotná nejsi, takže svatbu v termínu porodu už mít nebudeš. Když budeš mít vše připravené, zvládneš svatbu i v klidovém režimu, když budeš muset... A třeba ani nebudeš muset (mít klidový režim). Akutní snažení bych nikomu nehlásila.
PS: jedna z mých kamarádek se vdávala v devátém měsíci a šlo to krásně 🙂.
nic bych neříkala, zálohy zaplatila (pokud by jsi se musela vdávat dřív mimo svatební sezónu, někdy na jaře, bude většina kapacit volná a neměl by být problém domluvit posun, já se vdávala na začátku dubna a skoro všichni mělo volno, svatební šílenství propuklo až v květnu), a vdávala jsem se na začátku 8. měsíce a bylo to super, akorát den po svatbě jsem měla jediné tvrdnutí břicha za celé těhotenství.
Já tedy nemám žádné gynekologické problémy (jsem tedy po konizaci čípku CIN III - ale nejsem díky tomu riziková, ikdyz dr tvrdila že nejspíš budu. Takže i u tebe to může být nakonec jinak.), ale taky jsme se snažili v době plánování svatby, nikomu jsme nic neříkali, proč bychom měli? Svatbu bych nerušila, my se snažili dva roky, takže nemusíš být v tu dobu ještě ani těhotná a kdyby tak věřím že ten jeden den se to dá zvládnout. Já se nakonec vdávala v 7 týdnu s nevolnostmi a zvladla jsem to v pohodě. ☺️ Držím palce a klid.
Známé doktor řekl, že s tak zkráceným čípkem nikdy mít děti nebude, má dvě a obě těhotenství byla bez problémů.
eeee, vůbec tomu nerozumím 🙂 Chápu to tak, že se nechceš vdávat těhotná, že by sis svatbu neužila, kvůli postavě, alkoholu apod? Tak odlož na pár měsíců snažení a nejdřív se vdej. Nejsem tvůj doktor, ale mám několik kamarádek, které jsou po konizaci a mají všechny dvě děti. Navíc jak asi víš, těhotenství není na objednávku, můžeš čekat i rok, nebo více. Já bych teda jela podle původního plánu, případně se "začala snažit" v létě, pokud jsi z toho nervózní.
Pokud máš zdravotní problémy, hlavně bych se domluvila s dr jak to bude , kdyby se náhodou stalo, že se to vrátí třeba v polovině těhotenství. Jinak teda zrovna já jsem typ, že když miminko, tak hlavně to zázemí. Svatbu bych nerušila a to že se snažíte o miminko nemusí nikdo vědět.
Určitě svatbu nerušit. Ikdyby jsi byla tehule tak co vdáš se s bříškem 🙂 sama vidíš že to hned tak nejde. Známým taky řekli že má zdravotní problémy,mají se začít snazit protože už neotěhotní, otěhotněla a k tomu i po pár letech znova a to prý nejde 🙂 takže nechte to tak určitě 🙂
Normálně bych plánovala dal a při tom se nechranila. Jak píšou holky výše,aspoň se neupnes jen na mimco. Zahltis hlavu svatbou a třeba se zadari. Jak píšeš sama,čtyři měsíce se nezadarilo,takže lusknutim prstu to nejde a takhle by jste si mohli v den zrušené svatby říct,že to vůbec nebylo potřeba.
Mě trvalo otěhotnět skoro 3 roky, nedala jsem kvůli tomu výpověď z práce. Furt jsem myslela, ze už to přece musí být. Takže za mě nejlepší se neohlizet na okolnosti, dělat jakoze nic a nechat miminku “volnou ruku”. Ostatní se dá řešit za chodu. Teď v létě jsem byla na svatbě zrovna v období druhého těhotenství, kdy mi bývalo dost blbě, ale tam jak jsem furt něco zobala a měla zábavu, tak to byl první den za dlouhou dobu, kdy mi bylo fajn a ještě jsem trsala do jedné ráno. Původně jsem myslela, že odpadnu hned. A nikomu nehlásit, já tu chybu udělala a bylo to docela trapné po těch třech letech, když se mě někdo zeptal...
@katgatoo a mužu se zeptat jak se nakonec povedlo? Čím jste tomu pomohly? My se snažíme tri roky právě
@dendasubaristka U mě to bylo rozhozené po HA. Žádná MS asi rok, pak bez ovulace. Můj doktor byl lempl a bylo mu to asi jedno. Vydupala jsem si CAR, tam bylo pak hotovo i s vyšetřeníma za 3 měsíce. Dali mi nějaký Tamoxifen, Pentomer, pak jsem si píchla Ovitrelle a hned napoprvé to vyšlo. Sledovaly se akorát folikuly a určil se den, kdy bychom to měli zkusit a vono jo 😊
Nerikala bych o zruseni a poprosila vsechny, at planovani svatby nechaji jen na vas a nezapojuji se.
@katgatoo tak super 🙂 můžu se zeptat jakou antinu jsi brala? Protože já brala Minervu a znám pár holek které jí braly taky a pak jim trvalo otěhotnět
Nechci strašit, ale ať se budete snažit jak chcete v době ovulace, ať můžeš brát různé "podpůrné" vitamíny, děláte trojky a různý kraviny apod, tak zda se to povede zkrátka víc neovlivnite a může se stát, že i v termín svatby stále těhotná nebudeš. Samozřejmě ti to nepřeji, ale čím víc se budeš urputně snažit a myslet na to "že musíš otěhotnět" protože to řekl doktor, bude tě to akorát stresovat. Určitě svatbu neodkládej a mozek směřuj na svatební přípravy 🙃
Ne trojky, ale *stojky 😂
moc nerozumim tomu, proč bys měla rušit svatbu....? tak se holt budeš, zadaříli-se vdávat s pupíkem. v čem je problém? aby sis to užila?:D samozřejmě rodině o snažení neříkat. prostě se vemte, a třeba to vyjde tak, že jim to tam akorát oznámíte, když už bude po prvním trimestru, kupř.
čtu tvou poslední nesmazanou reakci a pořád tomu nerozumim. tak holt když bys na tom byla v šestým měsíci tak, že nebudš schopná stát u oltáře, tak se PAK zruší svatba, resp. to uvidíte, jak na tom jsi.
@martaskaaa Pobavila 🙂 Náhodou kdyby to dělali ve třech tak se procento úspěšnosti mnohonásobně zvýší 😀
@dendasubaristka Měla jsem Diane 35 a pak Belara, problém byl asi v délce užívání. 9 let. A taky to, že se tím jakože “léčila” nepravidelná ms. Takže se akorát schoval problém a pak zase vyvstal. Tady jsem zrovna četla článek, kde se přesně o tomhle píše. https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy-sex/antikon...
Já bych řešila situaci až když nastane - a tím nemyslím s prvním duchem na testu, ale až tak ke konci prvního trimestru, když budeš vědět, že těhotenství prosperuje, budeš mít nejpřesnější odhad termínu porodu a aspoň trochu představu o tom, jestli jsi nebo nejsi schopna se vdávat i těhotná. Do té doby hlavně kliiiid a hlavně nic neřešit s rodinou 🙂
Asi jsem hloupá, ale proč musíte rušit svatbu???? Je takový problém se vdávat těhotná? Nebylo by hezčí kdyby se dítě narodilo do úplné rodiny? A uvědomuješ si, že taky v tom září těhotná být ještě nemusíš??? Soustřeď se na svatbu, užívej si sexu a pokud otěhotníš, tak super - přece si svatbu můžeš užít i jako těhotná. A pokud ne, tak tě to nebude mrzet. Musela by si otěhotnět TEĎ aby se ti fakt termín svatby kryl s termínem porodu. Pak bych spíš posunula svatbu na dřív. Ale nejspíš ještě chvíli neotěhotníš a vyjde to akorát.
Četla jsem pozorně a chápu, že autorce jde o to, že kdyby za 2 měsíce otěhotněla, není jisté, že při rizikovém těhotenství zvládne svatbu v 6 měsíci. Milá autorko, svatbu bych nerušila ani neměnila termín dokud nebudeš po 1. screeningu, tedy v cca 11 týdnu. Opravdu je docela dobře možné, že otěhotníš později než v září a alespoň se nebudeš na stažení tak upínat.
@lucie_j
Ano, vy jste to vystihla naprosto přesně!☺️
Děkuji Vám moc za radu
Ja se vdavala na zacatku osmeho mesice a vse bylo super. Svatbu jsme meli naplanovanou dlouho dopredu a o mimco se snazili jeste dele, takze, kdyz jsem otehotnela, bylo jasne, ze se budeme brat ve trech 🙂. Na nohou jsem byla od rana a spat sla v jednu, i jsem si zatancila 🙂. Jedine, co me trochu mrzelo, ze jsem vzhledem k velikosti briska musela menit tesne pred terminem saty, takze misto za princeznu, jsem sla v antice 🙂 a misto na jehlach, v balerinach, ale co, mala pro nas byla prednejsi! Brali jsme se ke konci zari na "horach" na louce a i kdyz byla klendra, dalo se. Svatba se vsem libila, nemenila bych.
@martaskaaa Taky jsme se delsi dobu snazili..., ale trojka nas nenapadla 🙂 🙂 🙂

@makronka222
Již jsem psala v komentářích - byla jsem na gyn. zákroku děložního čípku, hrozí rizikové těhotenství (krátký děložní čípek) . Asi těžko dovedu předpovědět, jaké těhotenství bude. Ale vzhledem k tomu, že je situace taková, jaká je, tak nemohu počítat s tím, že v šestém měsíci budu schopná stát před oltářem 😊.