Předmanželská smlouva - snoubenec už automaticky předpokládá rozpad manželství
Nazdar holky, v rijnu chystáme se snoubencem svatbu, cekame zároveň i mimco. A drahy strašne chtel mit uzavrenou PS. Jde o barak, ktery koupil jeste za svobodna, ktery sme ale vybirali spolu, nastesti jeste unikdy nerekl, že moje nebo muj, ale vždy naše nebo nás. Ale má vetsi časť na hypotéku, kterou bude splácať tak odhadem 15 let, muze se to i zkratit mimoradne splátky nebo tak. Tak kdyz ja pritahnu hejska at nedá nič. Venku jsem se po podpisu rozbulela. Jeste ani nebyla svatba a už si delíme majetky. Hruza to je. To mi až tak neverí? A on si nemuze pritahnu nejakou mladou za 15 let? Rika, že to se nestane, ale vieme? Je mi z toho smutno, ale bez toho tu svatbu nechce. Kdyby necekane Mimi tak je mi to jedno, ale vždy jsem chtela ať dite vyrastali v kompletní rodine, takže asi tak. Jaký máte názor?
@sfet Mám úplně stejný názor. Vůbec se mi předmanželské smlouvy nelíbí. Když si někoho beru, chci s ním žít v dobrém i ve zlém a nepřemýšlet ještě před svatbou, co by kdyby...Taky by mě to hodně sebralo a nevím ani, jestli bych si takovou osobu chtěla vzít.
tak takovýho chlapa bych si v životě nevzala 😠😠 měj hrdost a ukonči to, bude to jen a jen horší. co bude až budeš na rodičáku? vyčte ti, že jsi dala dítěti 8 plen místo 5ti a on musí platit další balík ze svého? a protože ti nevyjde rodičák a on je psycho na peníze, tak co pak? 🙄 mě se to prostě nelíbí, takhle by to vážně vypadat nemělo 😔
@bohumilakupkova Já bych je úplně nezatracovala, my tam třeba máme pořešené jiné věci než dělění majetku po případném rozvodu. Ale souhlas s tím, že tak jak pojal PS nastávající zakladatelky je projevem naprosté nedůvěry v budoucnost jejich manželství a vůbec se nedivím, že se jí to dotklo. A nechápu, jak se on může tvářit, že je vše OK, když mu tam jeho budoucí žena a matka jeho dítěte brečí v autě kvůli tomu, k čemu jí dotlačil.
@guinea to jsem se ho ptala, jak to bude až budu na mateřské, když se teď hádáme za peníze, jestli mi to dá do dluhu, nebo mě bude posílat na brigády, abych vydělala a on že ne, že pak to holt bude tahat všechno více méně sám. A jako zas na dítko se těší, v práci má na stole zarámovanou fotku ze sona, na netu si prohlíží kočárky a postýlky, radí se se sestrou, která je maminou tří dětí co kupovat a co naopak ne, takže jako v tomhle se stará, on dítě vždy chtěl. A ještě něco, ve smlouvě bylo něco čemu jsem nerozuměli a notář nám to objasnil tak, že kdyby náhodou začal někdy hrát automaty nebo by dělal dluhy, třeba by si pujčil od lichváře 5 melounu, tak pak ty dluhy nebudou i moje, ale budou jenom jeho, takže i případná exekuce bude jeho. Pak mi řekl, že vidím, že ta smlouva chrání i mě, ale z něj gambler nikdy nebude, ale dobře že to tam i tak je, ať pak nemám takové problémy. Jenže mě by nikdy nenapadlo takhle uvažovat, tak alespoň tak, ale i tak je to na kočku.
@raschwa jo pak mě tam hladil a říkal, že stejně spolu zůstaneme a pak tu smlouvu se smíchem roztrháme a anulujeme, notář řekl, že smlouva se může kdykoli měnit nebo rovnou rušit, že není to něco co je nezrušitelný. Zajímavé že nám tak věří a přitom se tak jistí. Nikdy jsem po něm nechtěla by na mě přepsal co jen část baráku, když jsem tam dala minimum, ale ošuškat i po rozvodu, přitom chyba může byt i na jeho straně - alkoholizmus, drogy..... cokoliv, nic moc teda.
PS chápu...sama mám nějaké nemovitosti a chtěla bych to mít pojištěné. I bych pochopila, že není ani kompenzace hypotéky, pokud on třeba bere 4x tolik co ty. ...ale ty další věci, jsou už příliš. Aby ti vyčítal každou korunu, všechno přepočítávala jen na peníze, to je i pro mě za čárou. Mohl to i těch 5k říct třeba v rozčilení, ale určitě by to chtělo si otázky ohledně financí, zejména až budeš na rodičovské, vyjasnit předem. Já asi na rozdíl od ostatních tady i uznávám, že pokud ty děláš za 20 a on třeba za 80 a víc, tak není úplně fér pak všechno v případě rozvodu dělit na půl...ale snášet ponižování je něco jiného. Když se takhle projevuje, tak k čemu pak ta svatba vlastně? Stejně nebudete kompletní rodina. Bude on, ty a vaše dítě. To můžeš mít i bez svatby...a ještě ušetříte, když jde tak hodně o ty prachy 🙂
@sfet To víš jen ty, jak jinak váš vztah vypadá a jakou má budoucnost navzdory tomu, co tu zaznělo. Určitě ohledně financí sedněte ještě před svatbou a domluvte se ne přibližně, ale zcela konkrétně v jasných částkách, jak bude vaše hospodaření po svatbě a hlavně po narození dítěte fungovat, abyste si pod tím, že "on bude vše víceméně táhnout sám" nepředstavovali každý něco jiného! Třeba je to opravdu jen nedorozumění, třeba jedná na základě zkušenoti z předchozích vztahů, na radu kamaráda. Třeba je vše trochu jinak, než se tu na první pohled zdá z diskuse. 🙂
Předmanželskou smlouvu ve vašem případě nechápu. On nic nemá, barák je banky a hypotéku budete splácet z vašeho společného příjmu! Nebo jak budete dělit finance? Půlku všeho? Koupíš vázičku a nápišeš si na ni koupena 2.10.2018 - po rozvodu je moje?
PS chápu v okamžiku kdy jeden z partnerů vydělává opravdu dobré peníze nebo je předpoklad, že bude bohatý a nechce, aby ten druhý z toho v případě nevěry profitoval.
@sfet Ještě trochu mimo téma, pokud tam máte ošetřené to, že nezodpovídáte za jeho dluhy, pořádně to pročti. Nám aspoň tehdy notářka říkala, že nejsi zodpovědná za jeho dluhy jen v případě, že on při uzavírání půjčky upozorní na existenci PS a na to, že manželka nezodpovídá. Pokud na to neupozorní a v půjčce to není napsané, ze zákona zodpověná jsi navzdory smlouvě. Zákon je nadřazen... Aspoň tak si to pamatuji, možná že se mýlím, ale to by ti nějaký právník řekl spíš. Není totiž úplně jednoduché se vyvázat ze zodpovědnosti za dluhy manžela... Bohužel. Takže ta výhoda může být jen zdánlivá. ☹
@sfet A s tou odpovědností - že ty bys nebyla odpovědná za jeho případné dluhy to není pravda!!! Dělám okrajově HR a teď se to tu řešilo - holčina s dítětem má exekuci na plat a předm. smlouva jí vůbec nepomohla. Jen si jistí svůj majetek proti tobě, což mi teda přijde pěkně hustý, když čekáte dítě.
@sfet Když to čtu,zdrhla bych hned,zavčas.Je mi 65 let,39 let vdaná,takže mám zkušenosti,co život přináší a takhle Vás má naprosto v hrsti.Přepočítávat vše na peníze,majetek a jít s tím k notáři a ještě to s těmi dětmi....nečekejte,neberte si ho,nedopadnete dobře.Ano,PS v dnešní době je častá,ale co přítel říká,to opravdu není v pořádku.Lituju Vás,fakt,ale s ním Vás nečeká hezký život ☹
@sfet no ja teda nevim, ale kdyz jsem se byla prat u advokata ja, tak mi rekla, ze barak pred svatbou je jen muj.Uver, hypoteka by se brala od doby svatby po rozchod napul, a je jedno na koho je psana. takze asi tak. pokud tam zanesl extra klausule s kterymi ty souhlasis tak ok, ale na ty nema jinak narok. a reci typu budeme spolu navzdy, no chci tomu verit🙂
@sfet my mame taky PS. A jak pises, ze se bojis aby si neodesla s holou “zadnici” tak si do ni muzes napsat taky co chces po rozvodu. Ja tam mam napsane, ze se vzadavm veskereho manzelova majetku ale po rozvodu mi musi koupit byt, auto a dat financni castku na ktere jsme se dohodli. Take tam mame napsane kolik by platil na deti atd. Vse je o domluve Vas dvou. Ja se taky bala abych pak neodesla s “nicim”.
...holka,to jsi podepsat nemela. Ale pozde uz...i ja ti poradim nevdavat se...spis si priprav sve vlastni bydleni,pripadne bydleni u rodicu..pokud to bude nutne...aby jsi mela jistotu,ze budes mit kam jit. a on nebude moci kalkulovat s tim,ze dite bude ,,na ulici, .....penize by davat mel on tobe..na dite i vyzivne pro tebe, nikoli ty platit jemu...
Ja chapu predmanzelske smlouvy pri velkem majetku na jedne strane,velcich vydelcich apod..ale tohle je spis vycuranost...
ted se jeste divil tomu, že dnes jsem odmerena, tak jsem mu rekla, že tá smlouva me vcera jako zabila a on hned, že me miluje, ja jsem jeho nejblizsi clovek, ale ta smlouva je proto, aby nebyl ve vztahu v nevýhode. Opravdu nechápu v jaké nevýhode.
Taj mu vysvetli,ze zed jsi v nevyhode ty..
@marketa11112 to jsem mu rekla, ale on vzdycky, vždyt si do baráku nic nedala, tak co jako bys chtela? Más kde bydlet, ale když mi utečes s nejakým hejksem, tak ja abych platil hejskovi a tobe, tak tak blbej nejsem.
Ty jsi mu řekla, že si ho nevezmeš a on řešil peníze ?!!!! Aspoň vidíš, co je pro něj přednější. Mě to normálně přijde, jak kdyby on ten rozchod v budoucnu plánoval...😡
Asi bych mu rekla,ze pokud se bude chovat takto ,utecu jeste pred svatbou a to klidne i bez hejska....v manzelstvi jsou penize spolecne,tim padem do domu budete investovat oba ..a tak ta cast je tedy i tva...chtela bych tedy, aby ve vysi hypoteky byla vzata jeste jedna..na byt pro me..a ten byt byl zapsan do predmanzelske smlouvy jako muj..v pripade rozvodu..abych mela kde bydlet s detma...ale na to tezko pristoupi,ze? Nevzala bych si ho... a i s ps ho poslala do , no nekam...
Diteti po narozeni bych dala sve prijmeni..pokud bych nebyla vdana ..a moch by se stavet na hlavu..
@mandala on nestojí o svatbu, on chtel vždy jen díte a ne svatbu. To má jen kvůli tomu, že ja si nedokážu predstavit vychovávat díte v takové rodine a to on dobre ví, že pro me je to duležité. jeho rodiče se totiž za dost dramatických situací rozvedli a on si myslí, že to se automaticky bude opakovat a nasi jsou treba spolu 47 let. Chteli se rozvést vícekrát, ale nejak k tomu nedošlo. zjistili, že porád je lepší byt spolu.
@marketa11112 určite bych dala díteti své jméno kdybych nebyla za něj vdaná, pak i občasnství by bylo slovenské lebo já jsem původem ze Slovenska a to by byl další problém, ted kde rodit. zdali v Cechách nebo na Slovensku a pak občanství a kde díte zapsat. takže tak jednoduché to nebude.

@sfet Na vašem místě bych zcela vážně uvažovala o rozchodu. Rozestěhovat se, stanovit výživné pro dítě a sebe a nazdar. Časem potkáte někoho normálního. Svatbu v situaci, kdy o partnerovi pochybujete už teď, ani náhodou. Nebo myslíte, že výměnou prstýnků rázem vše zrůžoví..?