Daří se Vám držet děti od nezdravých jídel a sladkostí?
Rada bych začala tak nějak zdravěji jist. Zatím mám jedno dítě (7), druhy na cestě. Každopádně při prvním dítěti se to moc nepovedlo. Neřešila jsem, co je zdravé a co ne. Navíc syn je hubený po manželovi, takže ani nějaká nadvaha těm dvoum nehrozí. Ale mě ano! :( :D
Každopádně mi veškeré pokusy selhávají. Například synovi nechutna voda, musí mít do ni šťávu, neslazenej čaj mi taky nedá. Neustále vyžaduje džusy, colu, fantu a různý limonády, když jsme na obědě, nebo aspoň o víkendu. Manžel to taky lemta ve velkým, bohužel. Co se tyče snídaně. Nejvíc vdecne mi přišly cerealie od nestle, takže jedeme nesquik,chocapic apod . Pečivo se snažím nahradit celozrnym, ale nejvíc oblíbeny jsou stejně toasty nebo bilej rohlík s marmeladou, palačinky s kilem cukru plavajici v oleji od Manžela. Tak minimalne 1x do týdne objedname pizzu nebo kfc či jiný fastfood. Když jdeme na nákup, syn s mužem si tam daji mraky chipsu, bonbonku a čokoládek. Jogurty do nich dostanu jen ty sladké jako jsou Kostici, monte apod. Bohužel to jim taky. Nejvíc jim jedou smažená jídla a polotovary. Taky je to nejrychlejší. A zeleninu mi minimálně ten mladší nesni.
Jenže já nevím jak z toho kola ven. Jak je nastavit na zdravější notu. Pokud už není pozdě. Mockrát děkuji.
@codal A fakt ted otazka bez postrannich rypacich umyslu. Da se to jist? Kdyz si vezmes, ze mam rada klasicke palacinky, myslis, ze by mi to mohlo chutnat?
@sudylichozrout mně to nevadilo, chutná to trochu jinak, ale já to mám ráda, ale manželovi to nechutná, takže si to dělám jen občas.. ale většinou dělám normální palačinky, jen opravdu s minimálním olejem, kupuju marmelády bez cukru a dcera teda miluje tvaroh do palačinek, tak to sladim trochou javorovyho nebo agavovyho sirupu (podle toho,co mám zrovna doma).. a když nemam, tak trochou trtinovyho cukru, já to zas tak nehrotim, jíme doma tak nějak normálně, ne úplně nezdravě,ale taky ne úplně zdravě..to jen já se teď hodně hlídám kvůli kilum po porodu, který nejdou moc dolů.. dcerám se snažím cukr omezovat,ale sem tam kousek čokolády dám a já teda hodně peču a to ne úplně zdravě, manžel třeba miluje kynutý buchty, tak krom trtinovyho cukru to opravdu nijak neupravuju 😂..
@codal Diky. Ja je nekdy zkusim a uvidim. U nas se stejne vic jedi palacinky na slano, k tomu by se to mozna i hodilo lepe. Sunka od kosti, smetanovy spenat, parmazan... 😀 Trochu kaloricka pecka, ale naposledy jsme je meli v kvetnu, tak to zas neni tak sileny. Ze je skoro zari... Jak rikam, no. Vseho s mirou 😀
Ta zmena by asi mela byt po kruccich. Nenapadna. Kdyz jim naraz naservirujes extra zdrave jidlo, vodu a najdou prazdny suplik bez sladkosti, budou remcat.
Muj manzel jedl tak, jak pises. Ale ja treba mastne nikdy nejedla. Kvuli me se zacalo pect libovejsi maso, susit ubrouskem bramboraky ci topinky a pod. U nas se ji nadale vse, ale to mastne velmi malo. Na druhou stranu jsme na ceske kuchyni vyrostli. Snazime se hodne stridat. Jak prilohy, tak masa, tak zeleninu. Aby se nam jidla neprejedla. Treba ty palacinky 🙂. Mam panvicku s nizkym okrajem. Prvni palacinku pecu na kapce oleje. Dalsi uz bez. Davam domaci marmeladu, je mene sladka nez koupena. A takto si upravuji vse. Pecu doma sladke hodne,davam mene cukru nez je v receptu napsano. Nase deti temer neji ovoce. Dcera chce jen banan, syn jablko,obcas banan, jahody, maliny. Oba jedi meloun. Nic moc. Oba jedi okurku, kvetak. Tak to maji denne. Ale. Snidame spolecne. Nekdy jedi, nekdy az pozdeji. Kazdy den musi byt jogurt. Sni bily, ale vetsinou chteji sladke. Nemam s tim velky problem. Obed snist musi, pres to vlak nejede. Veceri mame rodinnou, ji se vse, neresim reklamace. Dobrutky doma jsou a nemame s tim problem. Pokud deti jedi hlavni jidla a alespon kousek ovoce ci zeleniny, mohou i to. Koriguji lehce mnozstvi. Ale me deti neji bonbony, nepiji sladke napoje. U nas se pije voda. Colu obcas koupim tatkovi. Vetsinou ji otevre, kdyz prijde navsteva. Limonadu me deti nechteji ani ochutnat, vsude musim tahat lahvicky s vodou. Rano chteji bud studene mleko, obcas vlazne kakao. Syn obcas chce hermankovy caj. Jinak pecene buchty,kolace,dorty...deti sni jen to suche, max slehacku. Marmeladu sni jen v palacinkach,jinak ne. Tvaroh jen bily. Takhle se to u nas nastavilo samo. Ja bych zase chtela, aby jedly vice ovoce a zeleniny. A moc se nam to nedari. Syn drive jedl uplne vse, ale jak zacal chodit do skolky, tak se to pokazilo. Asi napodobuje deti. Treba ted je problem zelenina v polevce. Nebo miloval hrasek a ted ho neji. No a dcerka je dalsi mala opice....
Jinak fastfoody nevyhledavame, ale na jidlo na vylete obcas jdeme. V takovem podniku jsme tak 5 x do roka. Jinak jdeme treba do restaurace ci neco vezu sebou. Na zmrzku me deti pres leto ukecaji . a vzdy ji dojidam ja. Pro sebe uz ji ani nekupuji. V kfc nam chutna vic nez v mekaci. Nedavno jsme zkusili burger king a bylo nam vsem spatne. Krom dcerky,ta mela jen trosku hranolek. Takze uz to zase dlouho nechci videt.
Já si pamatuji, že jsem nesnášela vodu. Nevím proč mě naši naučili na šťávu, asi to bylo v tu dobu normální, a tu jsem pila. Pak jsem jednou v cca 8mi letech přijela dehydrovana z tábora a běžela rovnou do koupelny, vypila asi litr rovnou z kohoutku a nějak se to prostě zlomilo.
Syn naštěstí pije jen vodu, protože já piju jen vodu nebo neslazeny ovocný čaj. Prostě to doma nemít. Myslím, že ty musíš hlavně přesvědčit manžela, mladej nemá možnost nezdraveho stravování, pokud rodiče budou jist zdravě /bez cukru/nesmazene. Zpracuj chlapa a pak jednoduše razantně vynechej smažené, k pití jen vodu atd. Mladej bude chvíli remcat, ale dobrovolně hlady ani žízní neumre a brzy si zvykne.
@theronnie podle mne je zakopany pes v manzelovi a tobe. Kdyz zmenite stravovani vy, zmeni ho i deti. Samozrejme nenasilne a postupne. Varit rychla, jednoducha jidla, pokud treba nemas cas, stridat suroviny, zapojit do vareni dceru a manzela nebo je poslat ven na prochazku. Podnikat spolecne vylety a aktivity spojene s pohybem. Nakupovat jen s manzelem, bez deti a s rozmyslem, nebo sama. Chipsy a hranolky lze delat i doma v troube, s mimimem tuku a soli, nemusi se kupovat. Nemusi byt rano Nestle, co normalni musli od Emco nebo vlocky (ovesne, zitne, spaldove?) a jogurt s cerstvym ovocem, banan je dost sladky, chleba s maslem, syr, varene vejce, kvalitni sunka, postupne, nenasilne, treba deti zjisti, ze i jine veci chutnaji dobre nez cokolady, limca, pizza, proklate dobre kure a bonbony. Zeleninu se mi osvedcilo skryvat nejdriv do pokrmu (karbanatky a do nich nastrouhat mrkev, brambory, atd., omacka a v ni rozmixovana zelenina) a postupne pridavat k jidlu v normalni podobe. Snad neco z toho pomuze.
Já si myslím že žádný extrém není dobrý. Mám syna 2 roky a od mala miluje zeleninu i ovoce. Už v 10 měsících jedl rajčata, okurku apod. Máme vlastní zahrádku tak že má každý den jahody, maliny, ostružiny, teď jedl na kila švestky. Nikdy jsem ho do ovoce ani zeleniny nenutila ale nabízela. Pokud to ani dítěti nedáte tak jasný že to později nebude chtit. Jinak žádné polotovary tedy nevarim, syn ji to co mi jen min kořeněné. Maso ji na kila a nemá problem s žádnou přílohou. Snažím se aby jedl zdravě ale sem tam mu dovolím i něco méně zdravého jako třeba kinder mléčný řez, nebo dětské sušenky, brumika apod. Ale je to max 2 krát do týdne. Myslím že nemá smysl to dítěti úplně odpirat. Pokud má vyvážený jídelníček tak ho ta sladkost jednou za čas nezabije. Já si taky ráda dám občas něco dobrého tak proč to odpirat dítěti.
@sudylichozrout Já byla před pár lety nemocná: nemocná na hlavu. Balancovala jsem na hraně anorexie, chodila jsem k psychiatrovi a nebyla jsem schopna sníst "normální" jídlo. Dělala jsem takový ty "nahrady" všeho moznyho: skoro bez peciva, bez cukru, jen nějaký ty jiný sladidla, bez tuku....A upřímně? Bez chuti. Ale tenkrát jsem si můj nemocnej mozek myslel, že je to lahoda. Trvalo mi dlouho se z toho vyhrabat a vím, že nikdy nemám 100% vyhráno. Teď se naštěstí držím v tom průměru: převážná většina mého jídla je spíše zdravá, ale když palačinky, tak klasicky. Když knedlíky, tak normální, když peču, tak s cukrem a máslem...Atp. Ale zase se vyhýbám polotovarům, fast food vyjimecne, sladký pití taky jen občas. Jim hodně zeleniny, mám ráda luštěniny. Prostě se myslím, že tenhle zlatej střed je nejlepší. A doufám, že se mi to podaří předat i synovi.
Ahoj.Mě se syn také narodil ve 24 letech a představu o jeho stravování jsem měla jen z chytrých knížek pro maminky.Ale prostě jsem se snažila,aby jedl zdravě a vyváženě.Podle mě,by jste spíše měli s manželem nastartovat změnu stravování u sebe,pak u dítěte!!!Určitě ty sladké nápoje vyřadit a dát výjimečně(jednou za čas),a holt kupovat ovoce a zeleninu místo sladkostí.Upéct buchtu,bábovku.Držím palce.Bohužel jakmile nezměníš jídelníček vám s manželem,tak dětem už vůbec ne!!
Myslim si,ze s mirou se muze jist i pit vse...cim vic to dite separujes od jakehokoli cukru ci tuku tim.vic riskujes ze v puberte se ti do toho pusti hlava nehlava protoze zakazane ovoce pece chutna nejlip...
Taky si myslim,ze pokud to nezdrave vyvazujes pohybem,treba chodite na prochazky,po horach taky na tom muze byt paradoxne slditko lip,nez nejaky chcipacek od eko bio matky co travi cas doma nebo jen na detskem hriati a pak ujde sotva pul km,takze neni to jeno nezdravem jidle,je to i o.mnozstvi toho jidla a o vyvazovani pohybem...
U nas nejvetsi pokusitel je tata a jeho mama, nektere veci jim nevysvetlite i kdyby se clovek stavel na hlavu a to i v dobe kdy jsem krotila dcery atopak, no nastestesti se nevydaji denne tak to jde, nejhorsi mi prijde kdyz davaj detem jako darek sladkosti a jeste se nezeptaj jaky, moje mamka ji treba taky do mikulasskyho pytliku ke kupe ovoce dala pytlicek susenek ale zasla do zdravy vyzivy a koupila takove co dcera mohla a ne zeji daji coko fugurgu ( pricem cokoladu to snad ani nevidelo) a ja musela dceri vysvetlovat te tuhle figurku si snist nemuze protoze by se pristich nekolik dni udrbala...a jsem divna kdyz na skolkovou oslavu pecu domaci ovesky, proc utracim za spaldovou mouku....atd. Jediny co muzete je to poustet druhym uchem ven a opakovat stale dokola co ano a co ne
Tohle musis zmenit ty ! A teda musi te podporit manzel ! Jinak to nepujde . U nas domacnost a nakupy ridim ja, takze tak jako u vetsiny - co nekoupim to neni , nejsem ta co musi mit bio potraviny a vse bez cukru a eko a bla bla ... ale snazim se vybirat a kupovat dobre a zdrave potraviny . Nemam problem do polivky ci omacky dat masox a zajustit to moukou , ale zas nepohrdnu pohankovou kasi a salatem k veceri. Chipsy a kofola se u nas doma objevi tak 1max 2x do měsíce když máme prasici vecer u filmu. Ale musis chit ty to zmenit a pujde to , misto mastnych placinek udelej drancouky ( ty se selaj na sucho - a sou 100% lepsi) nísko polotovaru udělej domácí - u plotny stravis tak o 15-20 min vic a co jako .... atd atd a to samy s pitim pije jen stavy ? Tak mu sladkost snizuj - ubirej sirupu . Já treba pred tehu pila jen vodu a ted bych se z ni pozvracela takze taky si to oslazuju ale jen trochu - vybiram kvalitni sirupy a ne sracky za 19,- Drzim palce at to zvladnete ale jak rikam musis mit oporu v manzelovi - pokud on ti to bude bojkotovat si v prd*li a nezmůžeš nic
já si nemyslím, že vždy pomůže co děti doma vidí. Mám dvě děti 11 a 8 let. Jím hodně zdravě ze zdravotních důvodů, manžel jí normálně. Máme zahradu, vlastní ovoce i zeleninu. Dcera sní absolutně všechno, všechno ochutná od malička. Syn tragedie. Co pobral rozum absolutně odmítá zeleninu a ovoce. Je živ na bílých jogurtech a rohlíkách s parmazanem. Můžu se postavit na hlavu ale prostě to nedá do pusy. Mám asi 5 jídel, které dělám zdravě a on je jí takže je točím pořád dokola. Když byl ve školce tak jsem upozornila učitelku, že nejí ovoce a zeleninu...ona se tvařila jak jsem neschopná matka a od té doby mi malej nosil v kasách okurky, jablka atd a učitelka se radovala. Když se jí pak pozvracel ve třídě protože do něj rvala tvaroh ve kterém byla pažitka tak toho nechala. Dělala jsem i věci typu, když olízneš jahodu koupím ti .....pozvracel se. Takže není pravda, že když dětem něco nabídneš automaticky to jedí. Syn sportuje, není nemocny a vypadá, že mu nic nechybí, myslela jsem si, že k tomu dospěje věkem zatím to nevypada.
Děti okoukaji stravovací návyky od rodičů, proto bych si v první řadě promluvila s partnerem. Minimálně, aby to nejedl/nepil před dětmi. Synovi jsou sice teprve 4, takže víc je odkázaný na to, co mu naserviruji, ale u spousty věcí se s ním da domluvit a vysvětlit mu, že to není zdravé. Pije mi pouze vodu, max někde v restauraci/dovolená džus. Žádné limonády. Doma má ještě občas fresh z ovoce, ale to max 2x týdne. Jsem vegetarián, proto dbám hodně na vyvážený jídelníček. Syn miluje luštěniny a má je ve svém jídelníčku hodně. Přílohy má nejraději bulgur, kuskus, rýži. Brambory vůbec nejí, občas těstoviny. Syrovou zeleninu do něj nedostanu, tak mu ji cpu ve velkém dusenou do jídla, to mi sní hezky. 🙂 Sladkosti a slané krekry mu nedávám, sem tam na návštěvě má slanou tyčku, ze sladkosti teď v létě občas nanuk/zmrzku, čokoládu vůbec nejí a nic takového ani nekupujeme. Občas má bebe susenku či lízátko z hroznového cukru. Za mě je zbytečné cpát do děti sladkosti. Změna je možná kdykoli, neboj se toho. 🙂
Vyžaduje? ty jsi máma a záleží na tobě co mu dopřeješ 😉 Mám 5letou dceru, která je od mala nejedlík, jí mi veškeré přílohy, teď mi bojkotuje maso, tak máme pořád maso a lá na čínu s omáčkami nebo s dušenou zeleninou, syn 15měsíců sní vše co mu dám, ten vybíravý ještě není.. Jinak doma vařím čaje, ty se u nás pijou ve velkém, sladím je, taky nic hořkého nevypiju, pak dcera pije minerálky, když je nějaká oslava tak jí povolím i kofolu, ale když jí nemá tak se nehroutí... A ke sladkostem? Jednoduše přestat kupovat, jiná rada není, milovala jsem sladkosti jako malá, ale při představě, že by se mi dítě prolívalo extra slazenými limonádami, cpalo sladkostmi a ještě je vyžadovalo se mi dělá zle už jen při té představě a to nijak neřeším jídelníček, snažím se vařit to, co dětem chutná teda hlavně starší dceři, samozřejmě občas zhřešíme se sladkostmi, pak objednáme pizzu, zajedem do mekáče, ale prostě s rozumem ne denně, ne každý týden...
@sudylichozrout jsou testovány stejně jako Durex a maji stejný certifikát. Prodávají se pod značkou Preventivo. Jsou spolehlivé už 9 let 😇
@laka_lacenda tak vzhledem k tomu, že tuk je v jídle nositel chuti, tak je jasné, že bez něj to chuť nemá...beztucna dieta je dávno překonany mýtus ve zdravé stravě. Cukr škodí, nikoliv kvalitní rostlinný tuk.
@sudylichozrout prostě se máme rádi a nechceme si nevhodnou stravou ubližovat. Bohužel lidé jaksi pořád nevidí, že strava a imunita spolu úzce souvisí 😇A když to náhodou vidí, tak jsou pohodlní něco zmenit, nedej bože snad doma i něco zdravějšího uvařit.
Ahoj, je super, ze sis uvedomila tenhle ,,problem,, a chces to zmenit 🙂. Prvne bych ale hodila rec s manzelem, protoze se musi zmenit stravovaci navyky cele rodiny, nejde to tak ze by rodice dal jedli nezdrave a dite zdrave... Ze jsou muz a syn stihli nic nevypovida. Je teda fakt, ze clovek ma pak mensi motivaci ke zmene... (jsem stihla, jim celkem zdrave, nebo tak normalne, ale ujizdim na sladkem a nemuzu se toho zbavit, protoze kdyz sladke omezim, tak hubnu, coz nechci..). Urcite bych na to sla postupne, nic radikalniho, kdyz jste zvykli jist takhle moc nezdrave. U piti napr. davat postupne mene a mene stavy, u jidla postupne nahrazovat vilou psenicnou mouku nejakou zdravejsi, napr. spaldove palacinky jsou mnohem lepsi nez klasicke. A takhle se vsim. Snazit se zakomponovat do jidla vic zeleniny, ovoce napr. do domaci buchty atd. Pro zacatek takto dobre si myslim 🙂. Jo a mlsam zasadne kdyz dcera spi nebo to nevidi 😀
A proc mu to kupujete?Myslis,ze kdyz mu nedas colu,ze umre zizni?Ja bych se s nim nemazlila.Dostane vodu nebo neslazeny caj,to stejne o jidle.Nechces jist tak nejez ale nic jineho nedostanes.Hlavne musite byt s manzelem jednotni,nemuzes cekat,ze bude dite jist zeleninu kdyz se nad ni tatinek oskliba a cpe se bramburkama.
Souhlasím s tím, že ten základ stravování nastavují rodiče, samozřejmě jakmile pak je školka, škola, kde dítě tráví většinu času a i se tam stravuje, je to trochu omezenější to hlídat, ale pořád snídaně, večeře, víkendy, svátky, prázdniny ovlivnit můžete. Je samozřejmě nesmysl dítě zcela separovat od sladkého, když jsem se od kamarádky dozvědělaže její tříletá dcera neví, co to je zmrzlina, tak jsem jen kroutila hlavou, ale proboha opravdu není nutné a ani zdraví prospěšné, aby se sedmileté dítě pravidelně cpalo hranolkami, chipsy, kolou(!!!), tohle prostě by mělo být něco tak výjimečného, že třeba k narozeninám, k ukončení prázdnin, ale rozhodně ne skoro denně. A bohužel pokud to stravování nezměníte vy s manželem, těžko k tomu donutíte dítě, nemůžete kázat vodu a pít víno. K tomu pití čisté vody, pro spoustu lidí je "těžká" do žaludku, osladit troškou (100%) ovocného džusu proč ne, není nutné do toho cpát přeslazené sirupy nebo pít sladké fanty, sprinty apod. Zeleninu můžeš naučit jíst v polívkách, rizotu, maso na zelenině... U nás je někdy taky problém u táty, že když mu syrovou zeleninu nenachystám přímo pod nos na talíř, sám od sebe si to z lednice nevezme. Na jednu stranu "závidím" tvému manželovi, že i s takovou stravou, co tu prezentuje, je štíhlý, my se tedy stravujeme o dost zdravěji jak vy (není to teda rozhodně prototyp zdravého stravování, máme rádi pizzu, bramboráky...buchty taky nepeču bez cukru a bez mouky) a manžel teda" s dětma" pribral hodně, i když si nemyslím, že by jedl nějak moc, co se množstvi týče. Ale sedavá práce, málo pohybu a Coca Cola v práci (nepije kafe, tak je to jeho zdroj kofeinu) +genetické dispozice...
@theronnie Souhlasím s tím, co tu padlo - totiž , že základem je domluva mezi rodiči. Pokud se jeden snaží nastavit nějaký režim stravování a druhý dítě neustále dopuje tu bonbónky, tu chipsy, je to těžké...mluvím bohužel z vlastní zkušenosti, protože toto je jedna z mála oblastí, ve kterých se doma taky úplně neshodneme.
Asi bych předem rezignovala na jídla typu čočka s klíčky apod. a pokusila se o zdravější variantu klasických jídel. Pro mě jsou dobrou inspirací třeba stránky varilamysicka.cz nebo kucharkaprodceru.cz, případně svatojánská kuchařka. Dají se tam najít i recepty, které co do rychlosti a náročnosti přípravy konkurují smaženým jídlům.
Někde tu padla zmínka, že když dáte vodu, dítě si zvykne a žízní neumře...mno, zkoušela jsem a dcera je schopná vypít ve vodním neslazeném režimu 1 dcl tekutin denně...pokud mi někdo (bez ironie) bude schopen poradit, jak to udělat, aby měla s vodou jakž takž pitný režim, budu ráda (pro neslazené čaje platí to stejné jako pro vodu).
Jinak z práce mám zkušenost i s dítětem z rodiny, kde sladké, smažené apod. nejedlo vůbec - děti to nesměly, nevěděly, jak chutná řízek nebo i obyčejná šunka...a co se stalo, když se dítko poprvé dostalo z dosahu rodičů? Mezi kamarády se totálně přežralo zakázanými pochutinami a od té doby se této kratochvíli věnovalo tajně...takže osobně moc nefandím ani druhému extrému. Čokoládu, zákusky, smažák - klidně, jen je potřeba podávat jako sváteční jídlo, občasnou pochutinu, ne pravidelný pokrm.
Držím palce a zároveň přijmi můj nemalý obdiv - vyrukovat tu s tématem, které tolik svádí ke kázání- to chtělo odvahu a pořádnou dávku sebereflexe 🙂.
necetla jsem vsechny komentare... mam syna 3r, zatim nechodi do skolky a ano, dari se mi ho od techto veci dal... pije vodu, max s citronem nebo neslazeny caj, parkrat mel redeny 100% dzus... komercni sladkosti z obchodu nemel nikdy, max 80% cokoladu, parkrat zakusek, ma rad ovocne bychty od babicky (ta je nesladi), ma rad ovoce a zeleninu, syry, kupujeme kvalitni sunku atd...obecne si myslim, ze se stravujeme velmi zdrave,takze verim, ze zaklad ma dobry a jak to bude casem se uvidi, ale doma proste bude nadala ve stejnem rezimu
Holky, mockrát děkuji za odpovědi. Dala jsem to přečíst i manželovi. Naštěstí se mu trochu rozsvitilo, ačkoliv sám se omezovat tolik nechce. Tak jsme se dohodli, že to zkusíme změnit. Raději teda pozvolna. Je fakt, že štíhlost není jediný parametr, syn má chronickou zacpu, je dost možné ze z jídla. Má takový výkyvy energie, kdy je najednou úplně na vrcholu a pak to spadne dolu.
To že je chyba hlavně ve mě to si uvedomuju, bohužel pozdě. Já jsem si to rikala už delší dobu, ale tak nějak jsem nevěděla jak s tím bojovat. Nehledě na to, že tu jsou další faktory. Od babiček dostává taky hrozne sladkého ke všemu.
Každopádně rozhodla jsem se na pevno bojovat.
Doufám, že to teď vydrží i manželovi. Slíbil ze sindojde taky po 100 letech na prevenci, tak jsem zvědavá, jak dopadne. Třeba mu to otevře oči.
@theronnie Je super, že manžel je ochoten tě podpořit! Ne každý je takový. Takže - změna musí přijít hlavně od tebe, pokud nevíš jak, doporučila bych opravdu nějaký ten kurs. Možná by pro tebe mohly být i kursy STOBu, i pokud nemáš nadváhu, protože to hlavní tam je naučit se rozumně a zdravě jíst. A pak ty sama se musíš rozhodnout, že třeba to či ono prostě nebudeš jíst a to či ono budeš jíst (nebo třeba méně často). Místo objednané pizzy že třeba doma něco upečeš a tak.
Za mě - máme rádi jídla označovaná za sladká - knedlíky, kaše a další. Jen knedlíky dělám tvarohové - 250g tvarohu, 150g pohankové mouky, kaše se sladí hrozinkami. Prostě nějak "ošálit chutě" a přitom aby to bylo zdravé. Podstatné je, že to jídlo musí chutnat a být opravdu hezké. Palačinky se dají smažit nasucho a ozdobit ovocem a tvarohem. Pokud bude těsto z celozrnné mouky (zpočátku se dá nahrazovat třeba jenom 1/2 mouky) tak máš rázem v podstatě zdravé jídlo. A přitom to jsou mňam mňam palačinky. Polité nahoru ještě čokoládou (hořká).
Dobré je mít podporu okolí a pokud možno ne takovou, co ti bude připomínat každou chybu, ale naopak tě podporovat v tom dobrém.
A pokud má rád ovoce, tak ať babičky místo sladkého kupují ovoce.
Držím pěsti.

@klea81 to určitě jde, já je dělala ze špaldove a někdy i úplně na sucho, ale vzhledem ke stravovacím návykům zakladatelky, bych ty změny dělala trochu pozvolněji 😃..