Jak je to s posazováním malých dětí?

kamilka007
21. led 2015

Našla jsem tu jen diskuze o posazování úplně malých miminek - to je špatně, tomu rozumím. Ale jak je to u sedmiměsíčňáka? Je to dost líný tvor, takže občas se překulí na bříško (tak jednou dvakrát za den), ale jinak moc aktivity nevyvíjí, spíš domácnost řídí pokřiky. Ale když ho posadím, je úplně blažený a vydrží sám, bez opory a bez pádů sedět a hrát si opravdu dlouho. Můžu to dělat? Někde jsem četla, že předčasné posazování brzdí přirozený vývoj, ale je to tak i u takhle velkého mimča? Nebo právě u takového? Už nevím, co s ním - vleže řve, protože se nudí, ale z toho sedu mám zase špatný pocit já. Díky za radu. 🙂

fram
21. led 2015

@kamilka007 správně bys ho posazovat neměla a to i proto, že je "línější", protože pak už se mu samotnému nebude chtít dělat nic. Měl by se rozhýbat sám. Naše malá se začala plazit až na 8 měsících, sama se posadila v 10 měsících.

marecekavendulka
21. led 2015

@kamilka007 miminko se nesmí posazovat ani ve 2,ani ve 3 a ani v 8 měsících,pokud to samo neumí,resp.dokud neprovádí šikmý sed.

milada2
21. led 2015

@eficenka o tom napsala článek, je fyzioterapeutka, odbornik

kajalka
21. led 2015

Ano,brzdíš jeho vývoj. Dítě potřebuje motivaci, když ho dáš do sedu, motivaci k pohybu strácí. Navíc mu můžeš poškodit páteř, nedrží jí svaly, které nejsou posílené, aby dítě udržely. Páteř je chrupavčitá a může tak na ní dojít k nevratným změnám. Měj s ním trpělivost.

llluckaaa
21. led 2015

Myslím, že v tomto článku najdeš všechny odpovědi 😉 https://www.modrykonik.cz/blog/eficenka/article/pohled-fyzioterapeuta-choditka-hopsad-gblmer/

wenduliks
21. led 2015

V 7.m je brzo. Davas ho do tzv.pasivniho sedu. Dokud si dite nesedne samo,posazovat by se nemělo. Zda se ti mozna "dost velky",ale opak je pravdou. Vetsina deti sedi az kolem 10.m,nektere dokonce na roce. Nespechej na,nej,vsechno ma svůj,cas. A samozřejmě,ze se mu to libi,je to pozice,kterou nezna. Za chvili se bude vztekat,ze nemuze lezt,a co budes delat potom? Precti si na netu clanky,co zpusobuje pasivni sed. A je uplne jedno,jestli mu je,5 nebo 7 mesicu. To,ze si sam nesedne znamená,ze nema vyvinuté svaly. A pokud se jeste ani pořádně neprevaluje,je opravdu brzo. Zkus ho zabavit jinak,motivovat,aby se pretacel. Nas syn byl taky dlouho pasivni,tak vim,o cem mluvim. 🙂

antoinet
21. led 2015

Sed je vrcholem celého vývoje a následuje až po plazení, lezení a často i až po stání, navíc v 7 měsících je to fakt brzo. Je to jako bys studentovi v prvním ročníku udělila titul doktora práv🙂 nejen, že bude nezpůsobilý dělat právníka bez nabitých znalostí, ale zároveň ztratí motivaci znalosti postupně pracně získávat. Prostě přeskočíš na konec, neposílí patřičné svaly a ztratí i radost, že to dokázal sám a to je fakt škoda.

elana
21. led 2015

já se přiznám, že samozřejmě poučku neposazovat! znám a první dítě jsem neposazovala. Sedlo si samo ve 13 měsících.

bohužel žití strom se zelená...a u druhého jsem byla okolnostma "donucena" posazovat. Šlo o kočárek-malá je droboučká a ještě i v roce by se bez problémů vešla do korbičky. Jenže samozřejmě nechce a nebude ležet na zádech (už tak 5 měsíců). Dokud to šlo, vozila jsem ji na bříšku, boudu staženou, čučela dopředu a obě jsme byly spokojené. Jenže-přišel prosinec, zima, fujavice a dítě vstříc větru s otevřenou pusou jaksi už nebyla ta optimální poloha na procházky 😒 Takže co dělat-šla holt v kočáru do sedu (vozím čelem k sobě). Na zemi jsem jí pak občas taky pomohla, jen na chviličku "ukázat" jak na to. A sedla si sama ve 12 měsících (tj. prakticky stejně jak neposazovaný syn).

to nepíšu jako návod (rozhodně jsem nadále proti posazování a zapírání polštářema čtyřměsíčních a osmiměsíčních dětí jen proto "že chtějí sedět" atd.) jen prostě jako zkušenost, že jsou hezký poučky, ale někdy člověk nemá až tak na vybranou a v podstatě se taky zas tak moc nestane.

jenny.kay
21. led 2015

První dcera neseděla do nějakých 9 měsíců. Bylo to náročné, ale i přesto jsem neposazovala. Fyzioterapeutka mě za to chválila, že jsem ustála tlak okolí a na malé je to znát, že má krásně rovná záda a správné pohybové vzorce. Chce to vydržet, oni na to přijdou 😉

kamilka007
autor
21. led 2015

@jenny.kay
@antoinet
@wenduliks
@kajalka
@marecekavendulka
@fram
Díky za rady, já to tak nějak tušila, že to není správné. Asi mě trochu zmátlo, že dcerka se sama posadila i lezla v 8 měsících, tak mi připadal trošku pomalý, ale teď čtu, že se sedí klidně až kolem roku, takže jsem klidná. 🙂

@elana Hawk. Malá taky vše sama, aniž by mi vlastně došlo, že to dělám správně. 🙂 Ale když teď vyrážíme ven, ještě musím doobléct dcerku, na sebe něco hodit a malý už tam řve jako tur, protože je ospalý a už chce jet, vždycky ho posadím, protože vím, že to na chvíli zabere a zabaví se.

No už to dělat nebudu, ať si je klidně uřvánek slimáček. 🙂

lady742
22. led 2015

taky jsem fyzioterapeutky a to co někdy provádí matky dětem, byt nevědomky je hrůza.Rozhodně nedělat nic co dítě neudělá a neumí samo, to je pokud samo neumí sednout, v žádnem případě neposazovat.

bunny123
22. led 2015

@elana A co sportovni kocar do lehu? Tak to ted resime my, kdyz je zima a mala jeste nesedi.

elana
22. led 2015

@bunny123 nefunguje. Takto jsem vozila syna, jenže byl červnový, tak to šlo, pže to nesedící (ale neležící na zádech) období mu vyšlo na jaro. Ale teď prostě ona nebude na zádech ležet a koukat nahoru a na břiše čučet do boudy taky ne. (teď už je to teda bezpředmětné, sedí sama, jen píšu, proč to nešlo stejně).

romantika
22. led 2015

nene neposazovat, mne i dřív stal nez sedel. nejvic se dite vyviji když lozi po 4rech. urcite vyckat. pokud se neposadi nemá pevny trup a v sede si akorát nici zadicka, vnitrnosti apod.. krom toho pak ma slabe brisko a muze se mu vykulit pupik a tak.

bunny123
22. led 2015

@elana Aha, tak my mame stesti, ze mala na zadech nerve.

tarra27
22. led 2015

Neposazovat radeji nosit na rukach ;) ony se deticky pak stejne chudinci klati a navic se pohnou a snadno spadnou