Som zo zdravej výživy zrelá na psychiatriu - neviem, čo dať dcére jesť

slivocka4
29. zář 2017

Ahojte.. píšem sem nakoľko pridám články ktoré asi skôr poznajú v Čechách. Je to so mnou dosť vážne a neviem ako z toho von... Začalo sa to ked som natrafila na články z Meduňky, (prosím neriešme názov stránky) http://www.svobodavockovani.cz/news/vliv-sachar... a http://www.svobodavockovani.cz/news/na-jake-pal... a potom tiež slovenské https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdrav... , https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdrav... . Ak chcete byť v podobnom stave ako ja, kúpte si knihu od Nory Gedgaudas - Prirodzená strava našich predkov (česky) Zrejme nemá zmysel písať komentáre kým si aspoň 1-2 tie články neprečítate, inak nepochopíte o čo ide, čo je cukrový a tukový metabolizmus. Články sa mi najprv páčili a stačili na to aby sme začali jesť menej cukru, spracovaných vecí atď, kupovaných koláčov atď... lenže to nestačí. Až neskôr som pochopila že vlastne ide o paleo. že je to (vraj) základné nastavenie človeka, metabolizmu, detí od narodenia... že by sme nemali jesť obilniny lebo sme sa na ne ešte neadaptovali (človek využíval (zdravý) tuk ako zdroj energie 7 milionov či koľko rokov, oproti tomu je 10 000 rokov vraj málo), zmenšila sa napr. výška človeka, preto je (vraj) aj toľko ľudí - a detí!, chorých atď... Ten slov. výživový poradca mi napísal že strava musí byť BUĎ vysokosacharidová s malým množstvom zdravých tukov, alebo nízkosacharidová s veľkým nnožstvom zdravých tukov. Ako to preboha aplikovať v normálnom živote a hlavne u dieťaťa??? To nemôže byť nejaký zlatý stred?? Majú aj knihu.. https://produkty.vladozlatos.com/zdrave-stravov... .. lenže tie odporúčania tam s nereálne pokiaľ nemáte peniaze nakupovať poväčšine bio výrobky od mäsa až po chlebíky. Čo robiť?
Aby toho nebolo málo pripájam tu aj info z knihy čo robí (vraj) v tele glukóza - na ktorú sa premenia VŠETKY sacharidy. Nemám viac času písať, dcére sa kvôli tomu dlhšiu dobu nevenujem, len študujem čo jej dávať jesť aby bola zdravá a dožila sa 100vky... nevládzem už.. no nemôžem sa na to vykašlať po tom všetkom čo som čítala... prosím o slušné komentáre či pozitívne alebo negatívne, či pro alebo proti paleu, tu, či do IP. ďakujem!

slivocka4
autor
29. zář 2017

aká by mala byť strava u detí ...

slivocka4
autor
29. zář 2017

glukóza

dominikaromanova
29. zář 2017

@slivocka4,
hele, vše s mírou. Ničeho moc a ani málo. Tzv. zdravá výživa není pro dítě zrovna to pravé ořechové. Člověk je tvor všežravý a podle toho by měl i jíst. Pokud nemáte zdravotní problémy, kde by bylo třeba nějaké omezení, nehrotila bych to. Jedla bych vše s mírou a trávila čas více venku (nejsem si jistá, zda jsem Tvůj příspěvek pochopila, třebas píši úplně mimo, promiň).
Mimochodem, spousta výrobků co mají na sobě BIO BIO nejsou, jen to musí splňovat zákonem dané podmínky.

terie1988
29. zář 2017

Zdravá výživa nemůže být nikdy "zdravá", pokud je její příjemce už takto psychicky vydeptán. Vždyť už ze zdravé výživy nemůžeš mít žádný pozitivní účinek, pokud máš z toho nervy. Já taky upřednostňuji paleo, ale všeho s mírou!!! Pokud moje tělo žádá něco ne-paleo, tak si to dám, žádné výčitky, udržuji si přehled o tom, co a jak jím a snažím se, aby ten globální výsledek byl zdravý. Ale pokud holt uklouznu, tak se svět přece nezboří.

lavenderl
29. zář 2017

Ahoj,já souhlasím s výše napsaným ..všeho s mírou. A pokud chcete žít na paleo,tak dítě rozhodně ne. On každý, kdo vyznává nějaký takový hraniční styl ,,zdravé" výživy, ti napíše,jak je to jeho jediné nejlepší. A do dravé výživy obilniny patří. Akorát ne tak upravené,jak dnes. Kupujte vše celozrnné,nemyslím pečivo,ale.mouku,ryzi, těstoviny a pod. Ať jsou ve všem zpracovaná celá zrna. A nemyslí,že je to drahé. Jen je třeba obejít supermarkety a najít kde jakou potravinu koupit. My např. žitné těstoviny za normální cenu jen v kaufu a tak je to u všeho. Vynechte veškeré rafinované cukry,pouze přirozeně se vyskytující, tuky je nutno střídat a hlavně každý je vhodný na něco jiného a myslím,že to bude ok...😀

terie1988
29. zář 2017

@lavenderl naproti souhlasím

kuliseks
29. zář 2017

Ahoj, neberte to prosim ode me jako negativismus nebo ironii, mluvim vazne a opravdu me to zajima... ale chtela bych vedet, kolika let se tak dozivaji lidi, kteri takhle extra zdravou vyzivu dodrzuji nebo pripadne, jestli opravdu nemeli zadne nemoci nebo bolesti.. protoze ja chapu, ze nekdo dodrzuje neco a tak, ale tyhle extremy jsem jeste nepochopila, a to se o to snazim.. Opravdu nic ve zlem, vsem preju jen to dobre, co si preje..

indy2
29. zář 2017

Nerikam ze paleo je uplne spatne, ale nemyslim si, ze je to jediny spravny vyzivovy smer..natoz pro dite a jeste vice ne pro tebe, kdyz by si z toho mela mit nervy a strachy, co diteti dat. Jak se stravujes ty? Znas nejake zaklady zdrave vyzivy? Ja bych treba doporucila.stranky Margit Slimakove..je to odbornik a jeji zdravy talir mi dava smysl..Je to o tom varit ze zakladnich surovin, nebat se lustenin, ryb ani masa a vyhybat se rafinovanemu cukru. Je to o zelenine, ovoci, zdrave tuky apod..nemyslim si, ze by sis z toho mela delat tezkou hlavu. Ber to jako novou vyzvu, prilezitost se dozvedet neco noveho a s prckem si uzijete spolecne straveny cas nad dobrym jidlem 😉
Ja se o vyzivu celkem zajimam, bavi me to a vareni mam rada..problem je, ze me deti (hlavne mladsi) je extremni nejedlik a ve 2,5 letech je problem.do ni dostat cokoliv! A to nikomi nepreju..protoze to je bohuzel denodenni stres.. neznam noc horsiho, nez kdyz dite odmita jist ☹
tak te prosim, neboj se toho a naopak si to uzivej 🙂 a nezapomen, ze zdravy rozum byva tou nejlepsi volbou 😉

slivocka4
autor
29. zář 2017

Dakujem za komentare.. uz teraz neviem komu som co chcela odpisat, tak vseobecne... jedine z coho mi je zle, je to, ze sa nejako nenajde jeden smer podla ktoreho by som sa mohla riadit (nie, na seba sa v tomto nespolieham ze to odhadnem spravne). Vid http://protrening.sk/zlatos-bukovsky-alebo-pija... . A tito ,,smerudavajuci" lekari a poradcovia maju takmer uplne opacne nazory. Niekde ta pravda je a ja ju neviem, nemyslim ze je vo vegetarianstve a vysokosacharidovej strave, a to paleo je premna otazkou, neviem sa od neho ani odklonit, ani priklonit. http://www.paleo.sk/najrozsirenejsie-myty-o-strave . Vidim aj pro aj proti. Najviac ma asi trapi za Zlatosova kniha pre deti, tie minimum sacharidov sa nedaju dodrzat..., kto ju cital vie o com pisem, hodim tu uryvok... ze proste uz len tym ze detom dame kasu na ranajky im kazime tukovy metabolizmus ktory by mali mat cely zivot, aj deti aj my. Odporucaju aj cim menej ryze, zemiakov, chleba atd. a dost vela tukov (hoci zdravych) - nejde o sladkosti a spracovane veci... a nejak nepochopim aky ma dieta metabolizmus, ked neje ani vela ani malo obilnin, ani vela ani malo tuku - o to mi hlavne ide, to len pre upresnenie. Lebo v jednej chvili vie vyuzivat ako palivo bud tuk alebo glukozu, a vyvazena strava dava oboje a to robi zmätok - to pisala Dr. Tak aby som nedavala niecoho prilis malo alebo prilis vela a nenarobila viac skody. Ja viem kazdy si musi najst cestu....

japona
29. zář 2017

@slivocka4 "Nemám viac času písať, dcére sa kvôli tomu dlhšiu dobu nevenujem, len študujem čo jej dávať jesť aby bola zdravá a dožila sa 100vky... nevládzem už.. no nemôžem sa na to vykašlať po tom všetkom čo som čítala..."

Doporučuji se vykašlat na podobné rádoby odborné články a stravovat se normálně, tj. od každého trochu a všeho s mírou. Zobat bio zrní celý život vám doziti stovky opravdu nezaručí..

japona
29. zář 2017

Generace narozena před válkou a po ní neřešila, zda si dát avokádo, kokosový olej, nebo zda je mouka dostatecne bio.. jediny tuk bylo sádlo, jedina zelenina bylo kysané zelí nebo nalozene okurky. Odpoved devadesatileteho příbuzného, na otázku, zda jedl někdy syrovou zeleninu: "proc bych jedl salát, jsem snad králík!?"
..nerikam, že je to záruka dlouhého života nedotknout se zeleniny, ale není ani záruka dlouhého života, když budete jíst jen tu..

normalnimatka
29. zář 2017

a co chceš za komentář?
ano, opravdu jsi asi zralá na psychiatra...víš, nic se nemá přehánět. a nesmíš se z ničeho posrat. nejhorší (a nejpravděpodobnější) je zemřít na strach...dlouhodobej. a hrocení. to ubližuje mnohem víc, než bůček zapíjenej kolou.

na nic neexistuje hotový řešení a orpavdu správná cesta. každý tělo je jiný, má jiný nastavení, jiný deficity ve fungování určitejch orgánů, každá mysl jinak myslí a stresuje jinou část těla, která pak hůř funguje, každý tělo pro svoje dobrý fungování potřebuje něco jinýho.

jedinej správnej způsob je zjistit, jak na tom doopravdy je konkrétně tvoje tělo a co s tím konkrétně dělat. všecko ostatní je mimo. ale to žádný doktoři nezjistěj. i když způsoby jsou.

třeba namátkou, na cukr jede mozek. pokud bude mít dítě cukru dlouhodobě málo, vyroste ti z něj blbec, lidově řečeno. a ještě bude permanentně stresovanej a nasranej nedostatečným ukojením v týhle oblasti.

rybamrazena
29. zář 2017

Upřímně gratuluju tomu člověku, který na nehorázné lži, ze které se navíc sám usvědčuje, založil byznys. O co jde? Člověk existuje 10.000let, ale zároveň přiznává, že se jeho výška změnšila.
Přirovnala bych to k nesmyslu zvanému globální oteplování. Tak snad nemáte (krom paleo stravy) i barák obalený polyšem. 🙂
Ale pokud jste narozená 11.den v měsíci, tak vás to omlouvá 🙂

stuplakova
29. zář 2017

Nechci být zlá, ale myslím, že by ses na to měla vykašlat. Už máš načteno tolik, že určitě víš jaké potraviny jsou zdravé a dobré a které ne. Sama jsi psala, že se kvůli studování těchto věcí moc nevěnuješ malé, tak se na to vykašli, dělej dle svého uvážení. Malá potřebuje maminku v pohodě a ne v nervách, to ani ona potom nebude v pohodě. Tabulky ani nic stejně jsou jen orientační a co platí pro jednoho, neplatí pro druhého.

normalnimatka
29. zář 2017

jinak jako možná elekovou nenapadlo, proč ty miliony let byli ty lidi, nebo spíš předlidi, takový, jaký byli.... asi to bylo tím nedostatkem cukru, kterej nedovolil, aby se jejich mozky rozvíjely:D mozek totiž opravdu na tuky a bílkoviny jet nemůže.

kristyn.g
29. zář 2017

je to strašná hloupost a nesmysl... taky mám spoustu načteno a nakonec věřím skutečným odborníkům, ne lidem tipu té paní co byla odsouzená za to že lživě tvrdila že výživou vyléčila rakovinu... a už vůbec bych to necpala dětem. Homo sapiens je na světě 200tis let! žádné miliony! je potřeba jíst všechno...

já nechápu o co tady vlastně jde? jako že se někdo dožije 150 let na paleo stravě? podívejme se co jedli předchozí generace, lidi kteří se dožívají třeba devadesátky... určitě řešili podobné "problémy"

normalnimatka
29. zář 2017

a jinak teda mimochodem nevim, co je super na tom tady smrdět do sta.... já bych to rozhodně nechtěla;)

hlasimse
29. zář 2017

Bohužel ses stala obětí psychologických triků a technik, které zajišťují, že se těchto metod bude člověk držet - vyvolávají totiž strach. Už např. v tom textu cos sem nafotila, "níže uvedené potraviny NESMÍ být podávány samotné" - jakoby porušení znamenalo snad smrt! Je to normální podvod. Neboj se jíst co chceš, a ohledně stravy pro dítě se spíš domluv s normální doktorkou.

normalnimatka
29. zář 2017

ono stačí mnohdy zapojit normální rozum... většina lidí teda jede na cukry... a jsou snad VŠICHNI obézní nebo maj vážnější zdravotní problémy?
taky jsme téměř všichni byli vychovaný v určitý stravě, která absolutně neomezovala cukry ani nic..prostě děti jedli to, co rodiče a nikdo to neřešil.... maj snad VŠICHNI dospělý vážnější zdravotní problémy?

no ale hlavně, jak už jsem napsala... musela by ses fakt podívat do každýho konkrétního těla...příklad... máš v háji slinivku od narození, prostě to tak úplně nefunguje...začne se to teda projevovat mnohem pozdějc, ale nějakej deficit ve fungování a regeneraci tam je od narození. no a najedeš na super moderní raw stravu, která mrtě zatěžuje slinivku. takže tělo má práci akorát s jakžtakž vyvažováním v rámci možností, že vlastně tomu orgánu škodíš. a v posledku se teda do hrobu posíláš dřív.

nebo se kritizujou docela dneska kaše. prázdný cukry žejo a tak. no, jako fajn, ale pro tělo je to velmi snadno stravitelný, není to prostě zátěž, zatímco jiný věci jsou na strávení daleko složitější - tzn. tělo se tím musí víc zabejvat - tzn. nezbejvá tolik na regeneraci toho, kde je to potřeba.

beztak sem přesvědčená, že je jen otázka času, kdy se upustí z tý hysterie kolem cukru a lepku, např. před pár rokama se taky všude strašilo, jak je špatný máslo a vejce a cholesterol a ucpání cév a kdesi cosi. dneska už se to i mainstramově (doufám) zas vidí jinak.

a taky bych docela rovněž ze selskýho rozumu třeba vycházela ze složení mateřskýho mlíka. existuje snad dokonalejší, "přirozenější" strava? vyrábí to přece matka příroda, no ne? je možný, aby byla tak zásadně mimo pro fungování těla? a asi tušíš, že mateřský mlíko žádná paleo strava zrovna rozhodně není🙂)))))

kubuska
30. zář 2017

Z vlastni zkusenosti vim, ze nankazdeho funguje neco jineho. Sestavuju jidelnicky sportovcum vegetarianu, veganum, makrozrotum raw zroutum a podobne a vyvazeny pomer se musi vzdycky najit. Vzdycky existuje nejak obecna poucka tou se zacne, ale kazde telo funguje trosku jinak, nektre nepotrebuje tolik tuku, nektere tolik sacharidu...
Uprimne ja potom co jsem se pohybovala chvili v crossfit skupine kde vsichni jeli paleo a nacetla jsem.si tyhle clanky a knihy jsem od toho ustoupila. Nelibi se mi to. Prijde mi to jako kdyz se modelka hlida aby nahodou nesnedla o gram tuku vicna nepribrala na zadku. A spousta lidi od toho po case udchazi. Ano, on se jim zlepsi metabolismus, plet, dychani... Ale to i lidem, kteri vyradi lepek, melko, rychly cukr a premiru light tuku a nemusi byt paleo.
Takze za me. Pokid si myslis ze se to neda sorzovat a jsi z toho na prasky tak to nedodrzuj, jen se rid nejakym rozumem, pokryj deni zaklad tuku, bilkovim a vitaminu. To jestli to bude z vajec, masa, zeleniny a ovesne kase zas TAK smerodatne neni. Nesmis to brat jako dogma a ze delas neco spatne. Jedna jedina cesta proste neexistuje a pokud to tobe nevyhovujr neni to ta spravna.

odula
30. zář 2017

@slivocka4 hele... kazda ta dieta je podle me modni vlna, navic spjata s merčandajzingem. Vsimla sis ,ze na ty strance o paleo rovnou prodavaj krabicky paleo diety?A paleo kucharky? A jak prodas produkt? Musis mu udelat skvelou reklamu. A jak udelas skvelou reklamu?presvedcis spotrebitele ze bez produktu nemuze byt... 😒 pokud se tyce paleo diety, tak je navic dost nelogicka - napriklad nedoporucuje jist moc ovoce. Proc? Clovek byl sberac mnohem dyl nez lovec , a na plody a orechy je vic adaptovanej nez na maso!!! A to potvrzuje napriklad i postaveni traviciho traktu - na to abychom preferovali maso mame moc dlouhy streva. Podle myho je to zas reklamni trik. Jak psaly holky - rid se zdravym rozumem. Kdyz budes dodrzovat rozumnou "low carb" pro deti (bez cukrovinek,sladkeho kupoclvaneho peciva s nejakou rozumnou alternativou cukru) vyvazenou,plnou ovoce,zeleniny (deti NUTNE potrebujou spoustu vitaminu) ,nejaky obilniny,ryze, tak jim urcite zazivani nezkazis. Hlavne se hod do pohody,stravou se da ovlivnit dost,ale ne vsechno. Hodne dulezita je i psychika 😉

tensorflow
30. zář 2017

Bohužel symptomem dnešní doby je, že pomalu každý člověk s přístupem na internet je náhle "odborníkem na zdravou výživu". Např. v Americe tento trend "clean eating" je už brán spíš negativně, poté co se ukázalo, jak si mnoho těchto odborníku ruinuje (a bohužel nejen své) zdraví.

Doporučuju přestat s čtením podobných nesmyslů a řídit se radši zdravým selským rozumem. Btw. je celkem běžně známý fakt, že výška populace se naopak stále zvyšuje.

nelinecka1
30. zář 2017

Ja bych raky rekla- vseho s mirou😊Jak psaly holky vys, tenhle stres, co z toho mas, je daleko horsi, nez uzitek ze "zdrave" stravy. Rid se rozumem, snaz se vse delat doma a nekupovat polotovary. Vubec bych to tak nehrotila, ono se totiz casem mnohokrat ukazalo, ze neco, co se strasne prosazovalo, vlastne neni tak dobre🙁. Radsi zkus jist vyvazene, pro dite nizkosacharidova strava je podle me absolutne nevhodna, stejna jako veganstvi apod. Jsme vsezravci, jezme proto vse s mirou, co nejvice zive stravy a co nejmene prumyslovych vyrobku.A hlavne, bud v pohode, to je pro tvoji dceru strasne dulezite, dulezitejsi nez mit doma vystreslou matku.

slivocka4
autor
30. zář 2017

@normalnimatka takze klamstvo ?

odula
30. zář 2017

@slivocka4 tohle mi pripada jako docela rozumnej popis toho,jak deti nemaj drzet zadnou dietu. 😉

kristyn.g
30. zář 2017

@slivocka4 podívejte se na záznam z konference pravda o výživě

https://www.youtube.com/watch?v=LYRbxaXCb2o
odula
30. zář 2017

@slivocka4 jo a btw - Jak casto myslis, ze meli "nasi predci" maso?

kubuska
30. zář 2017

@slivocka4 vzala sis to za bibly a ted po nas chces abychom ti to potvrdili a rekli ti, ze pokudto nedodrzunes si spatna matka?
Ano prinus spravnych tuku a cholesterolu jedulezity ale neni to tak ZE POKUD TO NENI JE TO SPATNE!
Kde jsou odkazy na ty studie? Kde jsou treba srovnavaci cisla - podlozena studii - kolim autistu je od narozeni a jak se strqvovala matka a kolimkvuli spatne strave po odstaveni kojeni?
Jak tu nekdo poznamenal, clovek neni masozravec, nikdy nebyl, maso se v jidelnivku nevyskytovalo tak casto jak paleo uvadi. Podivej se na nase zuby,streva, slozeni kyselin v zaludku... a stejne tak jak tu nekdo psal, o cholesterolu z vajicek a masla a aha, par let na to se prislo s tim, ze vajicka obsaguji ten dobry cholesterol. Proste neni a nikdy nebude jen jeden spravny vyzivovy smer. Jsme vsezravci musime mit zastoupene ve strave vsechny vyzivove skupiny nejlepe v idealnik pomeru, ale ten se lisi, s polohou kde jsi se narodila a zijes, s vekem, s pohybem, se zamstnanim...

slivocka4
autor
30. zář 2017

@odula ale nejde o mäso.. ja si nemyslim ze vela mäsa je ok.. ide o to ze vraj su deti nastavene na tuk ako palivo, nie glukozu, ze im lepsie funguje telo, mozog, metabolizmus - co pri dnesnej dobe nieje mozne dodrzat, kedze vsetky obilniny a sacharidy sa premenia na glukozu. Spalovanie tuku je proti-zapalove, spalovanie glukozy pro-zapalove. Tak to pise kniha a ta vasa dr.

slivocka4
autor
30. zář 2017

@kubuska nie nechcem potvrdenie ze som zla matka, skor naopak, chcela by som dokazy, stranky, hocico, ze to tak nie je, Lebo v tej knihe z ktorej som to tu dala su studie a potvrdenia od roznych inych lekarov atd. Ale komu sa nechce a lezie vam to na nervy nemusite odpovedat. Inak ja netusim co na mna funguje kedze som vyrastla na cukre, lepku a mlieku tak je mi jasne ze ked to vysadim tak mi to strasne chyba, znamena ze je to pre mna to prave? zrejme nie.. ani zdrava niesom.