icon

Jak skladovat marmeládu a sirup bez sterilizace?

24. čer 2025

Ahoj holky.Letos dělám první marmelády a chci se zeptat,jestli nevíte,jak dlouho vydrží marmelády čerstvě uvařené,nandané do teplých sklenic a chvíli otočené dnem vzhůru bez další sterilizace.Lze skladovat i ve špajzu?To samé se chci zeptat na sirup,který je uvařený bez další sterilizace.Jsou to moje první pokusy,ale samozřejmě když se osvědčí,tak bych další várku rovnou sterilizovala.Snad jsem to napsala nějak srozumitelně.😅Předem děkuji za rady☺️

hanka_12345
•
24. čer 2025

Ahoj, my marmelady delame pravidelne uz xx let a nezavarujeme to,jen to otocime dnem vzhuru a vydrzi urcite nejaky rok. Sirup rvu do mrazaku ale mamka delala ted bezovej a rikala ze do dalsi sezony ji vydrzi nezavarenej ve sklepe v klidu. Ale musi se vse dodrzet. Svarena voda atd

p.s. na ty marmelady to ani nemam teply ty sklinky. jen ji umyju, naladuju to dovnitr,otocim a je.

saralinda
•
24. čer 2025

Mnoho let.

eviicka
•
24. čer 2025

Skladuji při pokojové teplotě. Jen hlídám, aby byly čisté sklenice.

tereza0111
•
24. čer 2025

mela bych stejny dotaz jako autorka, mam asi 10 sklenic tresnove marmelady, jen jsem to nacpala horke do umytych sklenic a ty otocila dnem vzhuru. A mam spis snahu to narvat do lednice, nejak si neverim, ale tohle se tam samozrejme nevejde...

korin
•
24. čer 2025

Dělám bezový sirup a nijak ho nesterilizuju, ovšem je v něm docela dost cukru. Mám ho ve sklepě, vydrží několik let. Marmeládu většinou ještě prohřeju, ale jsem s tímto přístupem spíše výjimka. Kolem mě to nikdo nedělá a potíže nejsou.

mikiva
•
24. čer 2025

Já se vetřu z dotazem - je nutný to otočení sklenic dnem vzhůru?

felis
•
24. čer 2025
@tereza0111

mela bych stejny dotaz jako autorka, mam asi 10 sklenic tresnove marmelady, jen jsem to nacpala horke do umytych sklenic a ty otocila dnem vzhuru. A mam spis snahu to narvat do lednice, nejak si neverim, ale tohle se tam samozrejme nevejde...

Ahoj, několik let, ale u nás nevydrží do jara, protože to sežereme 😄 já teda sklenice i víčka vyvařuju ve vodě, pak je dezinfikuju alkoholem vč. víček. Po naplnění otřu alkoholem okraje sklenicek, znova i víčka a otočím dnem vzhůru do vychladnutí. Nikdy se mi nestalo, ze by se marmoška zkazila.

@mikiva já bych řekla jo, protože to jakoby tu sklenici uzavře, zatavi bez přísunu vzduchu. Jakmile naplním sklenice, tak zkouším víčka, jestki jakoby po stisknutí lupou - to pro mě znamená, že to není úplně zavřený a je tam vzduch, ale tím otočením se toho zbavim

mikiva
•
24. čer 2025
@felis

Ahoj, několik let, ale u nás nevydrží do jara, protože to sežereme 😄 já teda sklenice i víčka vyvařuju ve vodě, pak je dezinfikuju alkoholem vč. víček. Po naplnění otřu alkoholem okraje sklenicek, znova i víčka a otočím dnem vzhůru do vychladnutí. Nikdy se mi nestalo, ze by se marmoška zkazila.

@mikiva já bych řekla jo, protože to jakoby tu sklenici uzavře, zatavi bez přísunu vzduchu. Jakmile naplním sklenice, tak zkouším víčka, jestki jakoby po stisknutí lupou - to pro mě znamená, že to není úplně zavřený a je tam vzduch, ale tím otočením se toho zbavim

@felis A stačí tedy, že ve finále víčka nelupou? Já zatím marmeláduju tak nějak pokusně - ale nerada bych to pak vyhazovala 🙂

merope
•
25. čer 2025

Záleží, kolik tam máš procent cukru / jaký jiný konzervant tam případně je. Pokud je to bez konzervantu nebo s nedostatkem, tak nevydrží, pokud konzervant je, vydrží v podstatě skoro neomezeně.

Tzn. pokud je to spíše více pyré než marmeláda a nedáš tam kyselinu sorbovou, musíš sterilovat, jinak to zplesniví.
Pokud je to pyré a dáš kyselinu sorbovou, je to v pohodě, ale pokud jí dáš moc, není to chuťově dobré.
Pokud tam dáš dost pektinu a málo cukru, působí pektin jako konzervant a je to v pohodě.
Pokud tam dáš např. želírovadlo 1:3 a cukr podle návodu, vydrží opět neomezeně.

Jinak horké co nejrychleji přelít do dobře vymytých sklenic (ideálně z myčky), hned zavíčkovat a otočit - tím se prohřeje i "vršek" sklenice a vydrží. Kde se víčko "nechytí", teče to a podobně, to dát do ledničky a sníst jako první. Pracovat s tím jako s otevřenou marmeládou (takže vydrží některá klidně i půl roku, ale některá méně - ale vždy v ledničce).

merope
•
25. čer 2025
@mikiva

@mikiva To otočení ti vysterilizuje pořádně víčko a v podstatě zajistí, že se zlikviduje vše "ze vzduchu", co se tam kontaminací při nalévání, dostane.

1pomnenka
•
25. čer 2025

Pokud jsi tam nedala chemii ( želírovací cukr či kyselinu citrónovou ), tak moc dlouho nevydrží. Lepší je dát pouze cukr a sterilizovat, trvá to jen 20 minut a vydrží spoustu let.

felis
•
25. čer 2025
@mikiva

@felis A stačí tedy, že ve finále víčka nelupou? Já zatím marmeláduju tak nějak pokusně - ale nerada bych to pak vyhazovala 🙂

@mikiva jj, ja myslim, že stačí. Na druhou stranu: když to otocis dnem zhuri do vychladnutí, tak to zabere na lince o neco více místa a času, ale máš větší jistotu

felis
•
25. čer 2025
@1pomnenka

Pokud jsi tam nedala chemii ( želírovací cukr či kyselinu citrónovou ), tak moc dlouho nevydrží. Lepší je dát pouze cukr a sterilizovat, trvá to jen 20 minut a vydrží spoustu let.

@1pomnenka nemyslím, používám oboji a nikdy se mi nic nezkazilo 🤷🏼‍♀️

autor
•
25. čer 2025

Dala jsem do marmelády gelfix2:1 a kyselinu citronovou a do sirupu hodně cukru a taky kyselinu citronovou 🙂

apokalismus
•
25. čer 2025
@mikiva

@mikiva mamka je neotáčela nikdy a marmelády kolikrát vyhazujem ze sklepa jen proto že po tolika letech už to nikdo nechce jíst, ale nic tomu není...😂🤷

1pomnenka
•
25. čer 2025

Tak tím sis to pojistila, máš tam chemii a nemusíš už sterilizovat. Bylo by to zbytečné.

autor
•
25. čer 2025
@1pomnenka

Tak tím sis to pojistila, máš tam chemii a nemusíš už sterilizovat. Bylo by to zbytečné.

@1pomnenka.skvělé moc děkuji 😍

autor
•
25. čer 2025
@apokalismus

@mikiva mamka je neotáčela nikdy a marmelády kolikrát vyhazujem ze sklepa jen proto že po tolika letech už to nikdo nechce jíst, ale nic tomu není...😂🤷

@apokalismus Jee to je škody 🤣.Ale chápu,že ne pořád na to má člověk chuť no😁

felis
•
25. čer 2025
@apokalismus

@apokalismus a proto dělám marmeladu jen z kila ovoce. Je to na 6 menších sklenicek a v pohode se to s ní do další sezóny 😌

apokalismus
•
25. čer 2025
@felis

@apokalismus a proto dělám marmeladu jen z kila ovoce. Je to na 6 menších sklenicek a v pohode se to s ní do další sezóny 😌

@felis no jo, tak dříve se zavařovalo všechno a pořád... takže to takhle vypadalo ve všech rodinách se zahradou 😂. Taky teď dělám jen jednu várku,max rybíz po dvou, protože ho dávám na školní jarmark...

autor
•
25. čer 2025

Holky můžete mi prosím ještě poradit jak správně sterilizovat sirup i ty marmelády aby mi vydržely co nejdéle? Jak dlouho,apod ?🙏

1pomnenka
•
25. čer 2025

Do hrnce dáš na dno třeba utěrku, vyskládáš sklenice, víčko i hrdlo sklenice otřu 40% alkoholem nebo octem, studenou vodu, aby dosahovala pod víčko, přiklopím poklici. Až začnou ode dna stoupat bublinky, tak 20 minut a je hotovo, sklenice vyndám na prkénko. Já sklenice nikdy neotáčím dnem vzhůru, nesnáším oblemcaná víčka. Víčka budou vyboulená, pak postupně po vychladnutí lupnou zpět.

autor
•
25. čer 2025
@1pomnenka

Do hrnce dáš na dno třeba utěrku, vyskládáš sklenice, víčko i hrdlo sklenice otřu 40% alkoholem nebo octem, studenou vodu, aby dosahovala pod víčko, přiklopím poklici. Až začnou ode dna stoupat bublinky, tak 20 minut a je hotovo, sklenice vyndám na prkénko. Já sklenice nikdy neotáčím dnem vzhůru, nesnáším oblemcaná víčka. Víčka budou vyboulená, pak postupně po vychladnutí lupnou zpět.

@1pomnenka mockrát děkuji 🌹

mafulin
•
25. čer 2025

Sirupy dělám tak, že je horké naliji do láhve(používám hlavně 0,5 a 0,7l,) ,nechám vychladnout, hladina trochu klesne tak ještě doliji trochu sirupu a nakonec dám rum. Aby to bylo uplne po vrch a mezi tekutinou a vickem nebyl vzduch, nebo uplne minimum. Zavřu a skladuji v temnu ve spajzu. Vydrží klidně 2 roky.