icon

Vánoční pochoutky bez cukru pro batolata. Máte tip?

29. zář 2025

Ahoj,
ačkoliv sama na cukru ujíždím (nebo možná právě proto), naší dceři se snažíme dávat zdravá jídla a ideálně žádné cukry. Například banán, bobuloviny, kapsičky bez přídavného cukru...
O Vánocích jí bude rok a půl a já si lámu hlavu, co upéct/dát na stromek, aby to nebylo jen tuk, mouka a cukr.
Zní to možná divně, ale chtěla bych ji předat zdravější jídelníček, než jsem měla já sama, protože hubnout těch 30 kilo je teď sakra těžký!
Máte nějaké nápady?

lv
•
29. zář 2025

Nepéct moc, cukr ubrat na polovic klidně v receptu

miryp
•
29. zář 2025

U nás jsou na stromě pouze nejedlé ozdoby. Co se cukroví týká, tak jí můžeš koupit lyofilizované ovoce, sušené ovoce, svařit jablka a uplácat z nich kuličky, popř. koupit třeba datlovou/meruňkovou pastu a uplácat z nich kuličky a obalit je v kokosu. Pokud chceš vysloveně něco upéct, tak ovesné sušenky slazené banánem by tvé představě mohly vyhovovat.

mysh_me
•
29. zář 2025

Pekla jsem super mrkvove cukrovi, je to jako linecke akorat misto cukru jsem dala strouhanou mrkev, byly jen jemne sladke a super. Nebo mame radi mrkvanky, tam je taky mrkvove testo a kdyz naplnis domacim dzemem (nebo treba presnidavkou), muzou byt taky bez pridaneho cukru. Jinak v roce a pul zadne z mych deti nejedlo “bezne” cukrovi co bylo na stole, budto meli napecene svoje detske a nebo jsem jim dala nejakou jinou vhodnou mlsku - krupku, lyo ovoce apod. Stejne jako nedam diteti ochutnat kavu nebo alkohol, tak tohle proste neni jeste pro nej…

malytlustyhroch
•
29. zář 2025

Nechavala jsem oriskove rohlicky pro batole stranou neobalene v cukru. Jestli jich snedlo dohromady deset za 14 dni, tak je to hodne.
Jinak teda moje batolata se zrovna mezi 1-2 rokem fakt neptala, co ze stolu si mohou vzit a co ne. Takze zaklad nedavat nic, co nema snist, do jeho dosahu.

kristyn86
•
29. zář 2025

Na stromecek nic jedleho nedavam. Nasi davaji bonbony,ale deti dlouho nevedely,ze to jsou bonbony. Neznaly to,nelakalo je to. To prislo az se skolkou. A o cukrovi zajem taky nejevily,max. se jim libily pernicky. Takze u nas vyreseno takto 😀

lis6
•
30. zář 2025

Dělám mrkvové

kakba
•
30. zář 2025

Zasadne nepecu, nikdo to u nas neji. Delam max pernicky, obalovane datle s oriskem a moje mamka dela takovy ten suseny chlebicek s orechy. Sladke ozdoby na stromku nemame. Ale nerikam, ze se u nas ji zdrave. Urcite bych diteti nezakazovala, vsechno s mirou, protoze az pujde do skolky ci skoly tak se tam s tim setka a muze byt problem.

bubblin
•
30. zář 2025

„Na stromeček také dáváme jen umělé ozdoby a žádné sladkosti. Většinou upeču jeden až dva koláče, snažím se i o zdravější alternativy, a tím pádem nemusím řešit, jestli syn sní hodně nebo málo sladkého.

monny3
•
30. zář 2025

Nám peče na Vánoce moje máma 🤭 a když jsme měli batole, nastal samozřejmě problém, že (podle mě) klasické sladké cukroví nemůže, tak mu mamka pekla tyto perníčky z datlové pasty 👌🏻 Od té doby je peče velmi často už několik let v podstatě místo sušenek pro děti ☺️

https://janalesana.cz/zdrave-pernicky-bez-cukru...