icon

Zákaz sociálních sítí pro děti. Přežily by to české děti?

jennyska
10. pro 2025

Ahojte, narazila jsem na zprávu z Austrálie, že tam úplně zakázali sociální sítě dětem a mladým do 16 let. Facebook, Instagram, TikTok nebo Snapchat mají zrušit všechny účty, které patří mladším. Údajně půjde o hromadu profilů.

Na jednu stranu mi to přijde docela rozumné, teda hlavně kvůli ochraně dětí a jejich psychiky.
Ale zároveň tam mají problém s tím, jak vůbec ověřit věk. Každá platforma to řeší jinak, někde chtějí doklady, jinde „selfie“, a já si úplně neumím představit, že to bude skutečně fungovat. Děti jsou v tomhle dost vynalézavé 😅

Co si o tom myslíte vy? Mělo by se něco podobného zavést i u nás (třeba v ČR), nebo je to podle vás nereálné, případně úplně zbytečné?

Strana
z2
mrkvovydort
11. pro 2025
@levandule_k

Lidé nepřestali pít alkohol za prohibice, ale snažili se ho různě pokoutně si ho opatřit, a tak to bude i se sociálními sítěmi.

Mladí jsou zranitelní, to je fakt. Problém není platforma, ale to jak se používá, co je v ní za obsah. Já si pamatuji dobu, kdy byl fb, který je pro dnešní mladé předpotopní soc. síť, normální. Dalo se tam pokecat s někým zajímavým např. o politice pod nějakým příspěvkem. Dneska to ovládají dezinformační skupiny a trollové, protože tak můžou ovlivnit volby. Komentáře pod příspěvky jsou velmi agresivní, ublížené a nedá se s těmi lidmi bavit.

A jen bych podotkla, nejsou zranitelní jen mladí, ale i starší ročníky, kdokoliv. S kým jste se přestali bavit ze svých známých, protože padl do pasti dezinformací? Nedá se s nimi diskutovat, jsou velmi agresivní, fakta je nezajímají, považují je za lež. Já už jsem tak rezignovaná že mně je jedno, co si kdo myslí do té doby než to ovlivňuje koho volí.

Pointa je, že ani starší ročníky by neměli trávit tolik času na sociálních sítí. Ti si ve své aroganci si myslí, že jsou dostatečně chytří, zkušení, aby poznali lež od pravdy, ale pravda je taková, že jejich mediální gramotnost je velmi nízká. Čelíme kvantu informací, jež mají různou kvalit a podstat není sdílet znalosti a vědění, ale relativizovat pravdu, rozmělnit informace, ovlivnit názor druhých tak, aby jednal určitým způsobem a k tomu slouží booti, jež uměle zvyšují dosah příspěvků s obsahem, který je z kategorie shit.

Obejít se dá všechno. Dovedu si představit, že si dají VPN a zvolí zemi, která nebude mít tak striktní pravidla, nebo přijdou na něco nového.

Zákaz od 16 mi nepřijde šťastný, musíme regulovat obsah na sítích úplně jiným způsobem. Zákaz dezinformací není cenzura.

@levandule_k přesně!
Sociální síť není sama o sobě škodlivá - škodí proto, jak je nastavená. A škodí nám všem.
Fb je smetiště proto, že má algoritmy nastavené tak, aby člověka co nejdéle udržely na platformě - pomocí nejefektivnější metody, kterou je vztek.

To by se mělo regulovat, nutit sítě k tomu, aby vytvářely bezpečný a prospěšný prostor a ne na nás vydělávaly za každou cenu.

dyechampion
11. pro 2025
@sarihy

@dyechampion MObil od 16 až? Promiň, ale to dítě bude chudák...když pominu fakt, že bude zcela mimo kolektiv, tak už jen výměna učiva, informace o písemkách, verze od jiných tříd atd., to se k němu nic z toho nedostane... Dnešní doba prostě taková je. V pohodě se dají ošetřit ty aplikace, ale pokud dítě bude zcela odstřiženo od online světa, bude v dnešní doba opravu exot, vyčleněný mimo skupinu.

@sarihy prosimte chill, mela sem na mysli apky, ne mobil to jsem v rychlosti napsala, samozrejme mobil bude, ale proste regulovany apky. Ale tak hlavne ze ses vyjadrila, to se ceni.

dyechampion
11. pro 2025
@vladenkamaminka

@dyechampion kolik mají tvoje děti? Vis, ze třeba školy dnes jedou pres aplikaci bakalář? Jak se bude učit a dělat úkoly? Učitelka jim sama volá kolikrát a něco resi. A to je jen základka, v 16 ja už byla ve druháku. Navíc dnes téměř každá aplikace jede i na notebooku, mám tam sama Instagram, Threads, fb atd. Dnešní žák ani student bez pc, to si nedovedu představit jak by fungoval, když škola spoustu věcí řeší online. Ja to řešila tak, ze ma v mobilu zámek a aplikace ma některé zablokované, ale nedovedu si představit, ze by mi ve 12 nemohla zavolat do práce, mami neco se stalo.. nehledě na to, ze dítě bude mezi ostatními vyvrhel, ta mlada generace komunikuje primárně uz přes internet, my taktéž..

@vladenkamaminka vim mela jsem na mysli apky a omylem napsala mobil. ale taky dekuji za vyjadreni

dyechampion
11. pro 2025
@mrkvovydort

@dyechampion mně opravdu fascinuje, jak snadno se lidi nechají namotat na něco, co objektivně jednak dětem nepomůže a druhak ještě škodí celé společnosti, jen díky tomu, že se kolem toho udělá manipulativni kampaň k tom, jak to má děti chránit.

Youtube, který je např. plný vzdělávacích videí.
Reddit, který má spoustu skvělých podpůrných komunit, na kterých není absolutně nic škodlivého.
Co maji dělat mladiství, kteří nemají rodiče, kteří jim přístup k takovým užitečným zdrojům umožní? Nebo děti rodičů, kteří je nějakým způsobem zneužili či jim jinak ubližují, lgbt mladiství v rodinách, kde nemají podporu? Na sockách často lidi vyhledávají pomoc a podporu právě v těchhle situacích.

Hele, za mě asi YouTube fakt neznáš do hloubky. Každej tam může dát jakýkoliv obsah – klidně i něco, co se tváří jako super vzdělávací nástroj, ale obsahuje úplně špatný fakta nebo zavádějící informace. Nebo je něco nevhodného schovaný ve středu videa, kde to nečekáš. YouTube není oficiální vzdělávací prostor, je to absolutně nekontrolovaná platforma. I když to snaží moderovat, objem obsahu je prostě nezvladatelný.
A pokud si myslíš, že třeba YouTube Kids je bezpečný, tak algoritmus je obrovská svině – klidně dítěti naservíruje další brainrot video i přes všechny filtry. Ty vzdělávací videa tam samozřejmě jsou, ale najít je ve záplavě clickbaitů a manipulativního obsahu je jako hledat jehlu v kupce sena.
Reddit má určitě svoje užitečný komunity, ale je to taky prostor plnej nazorovejch diskuzí, kde je hrozně těžký vyvodit nějaký spolehlivý fakta. A kolikrát ty diskuze obsahují nenávistný názory, trolling, nebo lidi co mají úplně zkreslený pohled na realitu – což je pro mladýho člověka, co si ještě formuje vlastní názory, fakt problematický.

mrkvovydort
11. pro 2025
@dyechampion

Hele, za mě asi YouTube fakt neznáš do hloubky. Každej tam může dát jakýkoliv obsah – klidně i něco, co se tváří jako super vzdělávací nástroj, ale obsahuje úplně špatný fakta nebo zavádějící informace. Nebo je něco nevhodného schovaný ve středu videa, kde to nečekáš. YouTube není oficiální vzdělávací prostor, je to absolutně nekontrolovaná platforma. I když to snaží moderovat, objem obsahu je prostě nezvladatelný.
A pokud si myslíš, že třeba YouTube Kids je bezpečný, tak algoritmus je obrovská svině – klidně dítěti naservíruje další brainrot video i přes všechny filtry. Ty vzdělávací videa tam samozřejmě jsou, ale najít je ve záplavě clickbaitů a manipulativního obsahu je jako hledat jehlu v kupce sena.
Reddit má určitě svoje užitečný komunity, ale je to taky prostor plnej nazorovejch diskuzí, kde je hrozně těžký vyvodit nějaký spolehlivý fakta. A kolikrát ty diskuze obsahují nenávistný názory, trolling, nebo lidi co mají úplně zkreslený pohled na realitu – což je pro mladýho člověka, co si ještě formuje vlastní názory, fakt problematický.

@dyechampion není pravda, že ten objem je nezvladatelný. Ty platformy na to prostředky mají. Kurňa bavíme se ne o nějaké malé firmičce, ale o Googlu. Googlu, který aktuálně investuje miliardy dolarů do AI a má obraty a prostředky, které si běžný člověk ani neumí představit.

Youtube pro výdělek jednak penalizuje tvůrce, kteří postují videa nepravidelně či "málo" často, takže je odrazuji od toho, aby vytvářeli kvalitní obsah, druhak dávají do popředí clickbaity a kanály, které jsou záměrně zavádějící, vyvolávají diskuzi a vztek.

Zase ale narážíme na to, že ti, kdo jsou za škodu ve skutečnosti odpovědní, si od toho mohou umýt ruce.

Ale i v dnešní podobě, s nadzorem, který je imo samozřejmostí, je na youtube spousta velmi, velmi skvělého a užitečného obsahu. Vzít ten přístup dětem a mladistvým plošně a navíc bez potřebné investice do vzdělání na téma, jak se na takových platformách orientovat, jak rozpoznat dezinfo, clickbait, jak se před takovými věcmi chránit, je za mě prostě fundamentálně špatně.

skarol
11. pro 2025

Problém je, když ty profily zakládají rodiče dětem. Teď zrovna jedna známá influencerka založila osmileté dceři profil na IG s tím, že jí chci zvýšit sebevědomí (protože se té holčičce ve škole posmívají za to, že nosí brýle), protože je to dcera oblíbené influencerky, tak měla do pár dní tisíce sledujících a nikomu to nepřišlo divné... Proste všichni začali sledovat profil osmileté holky a ještě tomu tleskali, nechápu. Nevím, jestli si ta maminka myslí, že je na internetu míň toxické prostředí, než mezi dětmi naživo.

sarihy
Včera v 06:32
@dyechampion

@sarihy prosimte chill, mela sem na mysli apky, ne mobil to jsem v rychlosti napsala, samozrejme mobil bude, ale proste regulovany apky. Ale tak hlavne ze ses vyjadrila, to se ceni.

@dyechampion Ale tak to já jsem v chillu, don't worry, jen příště tedy piš jasně, bitte, ja? " I my neplanujem davat mobil diteti driv nez v 16." - neb toto vyznívá zcela jasně...

levandule_k
Včera ve 12:28
@skarol

Problém je, když ty profily zakládají rodiče dětem. Teď zrovna jedna známá influencerka založila osmileté dceři profil na IG s tím, že jí chci zvýšit sebevědomí (protože se té holčičce ve škole posmívají za to, že nosí brýle), protože je to dcera oblíbené influencerky, tak měla do pár dní tisíce sledujících a nikomu to nepřišlo divné... Proste všichni začali sledovat profil osmileté holky a ještě tomu tleskali, nechápu. Nevím, jestli si ta maminka myslí, že je na internetu míň toxické prostředí, než mezi dětmi naživo.

@skarol Maminka pěkně monetizuje šikanu své dcery a svou dceru, to nelze upřít.

Jinak mně to přijde děsné, vždyť ji připraví o soukromí a nemyslím si, že je to dobré pro její psychiku.

ninive211
Včera v 17:38
@mrkvovydort

@jennyska tyhle zákony, které se tváří jako ochrana děti, jsou ve skutečnosti zástěrka pro sběr dat na nás všechny.
Věková verifikace znamená identifikace totožnosti nás všech a sběr dat, o kterých nevíte jak a co se s nimi děje. Konec jakékoli anonymity na internetu.

Zákony jsou záměrně psány vágně tak, že vlády můžou za nevhodný kontent označit cokoli, co se jim zlíbí - obzvlášť třeba politicky obsah a i kritiku právě vlády, což je třeba věc, která přišla s věkovým omezením obsahu v UK.

I mladí mají právo na svobodný přístup k informacím a tyhle zákony je nechrání - naopak omezují jejich přístup ke zdrojům, které pro ně mohou být důležité, pod záminkou toho, že jsou nevhodné.

A zase, jako příklad UK: mladí pod 18 se nedostanou třeba k informacím o menstruaci nebo ke kontaktům a zdrojům pro děti a mladistvé, které někdo sexuálně nebo jinak zneužil.

Tyhle zákony vůbec neřeší vzdělávání mladých, aby uměli rozpoznat dezinformace, rozpoznali grooming, jak vyhledat pomoc, jak navigovat světem internetu - místo toho dělají plošné zákazy, a v 18 co? Najednou ten mladý člověk bez jakékoli zkušenosti skočí rovnými nohama do tohohle světa soc médií a internetu a má se automaticky umět dobře orientovat?

Nenechte se na líbivé kecy o ochraně dětí namotat - o děti nikdy nešlo.

@mrkvovydort myslím si naprosto to samé, zástěrka pro "vyšší cíle". Nesouhlasím se zákazem ze zákona, navíc v takové věkové hranici. Stejně se to dá obejít a jak už zjistili v prvních hodinách a dnech po platnosti zàkona, tak se tak taky děje. Tohle si mají vymezit rodiče, příp.o škodlivosti soc.sítí a chování na sítích se má široce debatovat ve školách, ale jít cestou plošného zákazu až do 16 let je za mě nesmysl.

ninive211
Včera v 17:41
@skarol

@skarol neni to ta terezaschulz? Vyskočilo na mě reelsko na FB, jak strojově učí odpovídat holčičku na negativní poznámku o brýlích, žeto je vlastně v pořádku, že se ti to nelíbí".

skarol
Včera v 21:07
@levandule_k

@skarol Maminka pěkně monetizuje šikanu své dcery a svou dceru, to nelze upřít.

Jinak mně to přijde děsné, vždyť ji připraví o soukromí a nemyslím si, že je to dobré pro její psychiku.

@levandule_k je to šílený, podle mě už hodně za hranou

skarol
Včera v 21:08
@ninive211

@skarol neni to ta terezaschulz? Vyskočilo na mě reelsko na FB, jak strojově učí odpovídat holčičku na negativní poznámku o brýlích, žeto je vlastně v pořádku, že se ti to nelíbí".

@ninive211 a hlavně o tomhle by ten zákaz sociálních sítí měl být, tohle je zneužívání dětí, ty videa zůstanou v online prostoru navždy a v pubertě, nebo pak kdykoliv v životě se to může pěkně vymstít, zákon by měl začít chránit nezletilé děti, aby se nic takového nedělo

Strana
z2