icon

3letý syn je malý, chtějí do něj cpát růstové hormony

vevercak22
17. únor 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda má někdo stejný problém jako my,klučíkovi je 3roky a 5 měsíců a stále posloucháme jak jsme malý,takže chodení po doktorech,že jsme pod křivkou,máme 86,5 a min.je 90cm a tak by chtěli do nás cpát růstové hormony,má s tím někdo zkušenosti,děkuji za příspěvky Nika.

Strana
z3
werumka
19. únor 2017

@kate013 Jenže on je třeba malej proto, že to má geneticky v sobě a růstový hormon má normálně funkční. Ale u dětí, které mají růstového hormonu nedostatek, je to hazard.

ivular
19. únor 2017

@werumka @blka @craki
Někdy se v hlavě může utvořit útvar (ať už zhoubný či nezhoubný), který tlačí na růstové centrum v mozku a dítě "nevysvětlitelně" přestává růst. Patrně proto ta rezonance.

vevercak22
autor
19. únor 2017

Všem děkuji a uvidíme jak to bude dál,ano ten stimulační test nám v poradně říkaly a přišlo mě toto vyšetření jako rozumné,ale pak nás doktor z poradny poslal k jinému speciálnímu doktoru a tam prcka zmeřili a zvážili a at si neco přečteme o tom růstovým hormonu a poslal na tu rezonanci,tak snad bude v hlaviččce vše v pořádku,tak uvidíme pak co dál,termín máme za měsíc a kluk nesmí být nastydlí a opravdu jak psala jedna paní se to u nich dělá v narkoze,že mají jistotu,že tyhle malé děti tam budou ležet v klidu,malý je docela šikovný a doktorů se nebojí,říkala jsem si jestli by nebyl třeba statečný a ležel bez ní,když by mamka vysvětlila,No jak říkám uvidí se a máme si zatím promyslet ten růstový hormon.Jinak je to čilé a bystré dítě,na to,že si od malička prošel svým,když se narodil dřív.Mějte se všici hezky a zdravíme a snad udělám pak správné rozhodnutí.

isabelafuentes
20. únor 2017

@vevercak22 Nedovolte to. Opravdu,vim,co rikam,bratr podstoupil tu jejich "lecbu" rustovym hormonem a zmenilo ho to. Zacal se najednou projevovat agresivne,popudlive a nesnasenlive,vykyvy nalad atd. Nikdo mi nevymluvi,ze to bylo z toho. Durazne nedoporucuji.

astyna
20. únor 2017

@luj89

Tak to je všeobecně známý fakt, stačí se podívat, že průměrný manažer vysokoobrátkových firem(což není těžké znalyzovat, těch tolik není) měří 185,6 cm.

Já osobně taky prcka šéfa neberu 😀 Já jsem z hodně vysoké rodiny, kde muži běžně měří kolem 195-205 cm a u nás to teda funguje. Samozřejmě, komu není zhůry dáno, tomu ani nadmíra nepomůže...A že vysocí muži jsou úspěšnější ve vztazích, se asi zmiňovat ani nemusím. Mě mužská výška imponuje, protože sama měřím 180 cm, manžel má 196 cm a vypadá to prostě lépe, než kdyby měl 170 cm...

Tím chci jen říct, že pokud je možnost dítěti umožnit "lepší" podmínky pro start, proč ne. Samozřejmě, že malí lidé se budou rvát za "nepochopené" tabulky, ale my, vysocí lidé, víme své 🙂

alubif
20. únor 2017

@vevercak22 aplikace růstového hormonu má přísná pravidla, takže se určitě nemusíš bát že by vám ho někdo ,,cpal " bezhlavě. 3 leté dítě MRmozku i s vysvětlením 20 minut neuleží, je nutné se absolutně hýbat, proto je nutná sedace, která rychle odeznívá. MR nemá žádné nežádoucí účinky a osobně bych ráda prodělala veškeré dostupné testy před nasazením hormonu, je tedy vhodné zjistit jestli zdrojem potíží není problém na hypothalapohypofyzární oblasti.

alena36
20. únor 2017

@victress stejně jako moje dcera, bude ji za 3 týdny pět a měří 99 cm a 14 kg. Na endokrinologii jsme byli, růstový hormon má. Já mám 153, manžel 171.. takže nemá být obr po kom. Hormon nedovolím...

babovka_babovicka
Autor odpověď smazal
alena36
20. únor 2017

@vevercak22 ještě jsem se dívala, kolik měl syn ve 3 letech - 90 cm a 12,4 kg. Nikdo nás na nic nehnal. Teď je mu 6 a má 110 a asi 18 kg. Je menší, ale fakt to neřeším. Je dobře stavěný, svalanatý, chodí na judo, začíná lyžovat. Navíc znám případ, kdy kamarádka lítala s klukem po doktorech, že je malý, než jí tchán řekl, že chlapi v jeho rodině mají opožděný kostní růst a všichni vyrostli až po vojně...takže už je v klidu a přestala to řešit. Ve 3 letech je brzo na píchání hormonu. Za rok se může vytáhnout...

babovka_babovicka
20. únor 2017

@vevercak22 Ale co jsem teda ještě chtěla dodat - hormon stačí píchat až před dokončení puberty.. teda u nás - u toho bratrance to tak bylo. Asi bych taky trvala na tom, počkat co nejdéle ;)

psya
20. únor 2017

Ta léčba je tak draha, ze by si zadnej dr nelajznul ji dávat mimo indikační kriteria, aby mu to pojišťovna nedala proplatit..

alena36
20. únor 2017

@babovka_babovicka, kvalitu života nesníží malá postava. To si snižuje ten člověk sám. Podívej Napoleon. Taky byl prcek a učíme se o něm ve škole. To jenom společnost tlačí tyhle lidi do depresí kvůli vzrůstu. Já mám 153 cm a nikdy jsem mindrák neměla, ani vnitřní, ani navenek.

@vevercak22 ještě jsem koukala, nejvíc syn vyrost právě mezi 3-4 rokem - o 8 cm, dcera o 5 cm...

terezapetrova
20. únor 2017

@vevercak22 my byli na MR asi ve 2 letech pod celkovou narkozou a nervy to pro mě byly samozřejmě strašné ale nedokážu si představit, ze nějakému takhle malému dítěti byt sebe klidnější povahy vysvetlis, ze se třeba 20 minut nesmí ani pohnout, promluvit atd. Hlavně držím palce ať jste v pořádku 🙂

terezapetrova
20. únor 2017

@alubif rezonance negativa nenese ale celková narkoza bohužel někdy ano

babovka_babovicka
Autor odpověď smazal
tetta
20. únor 2017

@vevercak22 A jak jste dopadli na té endokrinologii? Jestli je to ok, nemůže ten menší vzrůst být jen důsledek nedonošenosti? Nedonošené děti to sice většinou do tří let doženou (dorostou),ale některé prostě o něco později. Pokud ale má růstového hormonu málo, tak to je asi nejlepší řešení, ono nejde jen o výšku.

alena36
20. únor 2017

@babovka_babovicka ono záleží na tom chlapovi, jestli má mindráky. Dneska se stále kouká na to, co ostatní, co společnost. A pak na konci života zjistíme, že jakékoliv mindráky byly úplně zcestné. Ale představa, že si moje dítě kvůli pár cm (nejde o život) bude každý den píchat dalších 10 injekci...nevím.

werumka
20. únor 2017

@alena36 Růstový hormon se aplikuje jednou denně pomoci pera. A nejde opravdu jen o vzrůst. Kdyby šlo, tak o nic nejde.

babovka_babovicka
Autor odpověď smazal
alubif
20. únor 2017

@terezapetrova to jistě ano, jako každý lék, ale se závažných komplikací je naprosté minimum. Navíc sedaci aplikuje anesteziolog, který celou dobu vyšetření přítomen. A sedace je to krátká.

blka
20. únor 2017

@tetta @vevercak22 taky doufám, že syn vyroste později. Byl sice v termínu 37+4 , ale byl hypotrofni - 2200g a 46cm. Tak myslím, že se to s ním táhne. Navíc tomu jídlu moc nedá, ale energie má za 3😀

victress
20. únor 2017

kdyby všichni uvažovali tak, že být vysoký je výhoda, tak by si všichni nechali píchat ten neškodný růstový hormon a celá společnost by měřila 180 cm a co potom? potom by ta výhoda ztratila smysl...příroda to zařídila tak, že nemáme být všichni vysocí a je to tak dobře...
zdraví lidé malého vzrůstu měřící třeba 165 cm mají kolikrát větší sebevědomí než dlouháni, můj manžel je taky malý a rozhodně tím v životě netrpěl, imponuje mi jinými vlastnostmi než výškou a má rozhodně zdravé sebevědomí ..a pokud má někdo malý mindráky, že se mu okolí posmívá, tak zamyslet by se mělo jeho okolí a ne on...

ivular
20. únor 2017

@alena36 Ale výšku tvých dětí přece nemůžete srovnávat se zakladatelkou, jelikož výška vašich dětí odpovídá malémů vzrůstu vás rodičů. U zakladatelky ale rodiče nijak malí nejsou, proto se to celé takto řeší.
@vevercak22 Syn prodělal MRI dvakrát - poprve v roce a podruhé ve čtyřech letech. U takto malých dětí se automaticky dává narkóza (čili cca 2 dny hospitalizace). Vyšetření je drahé, a pokud by se dítě i jen nepatrně pohlo, byl by výsledek zmařený☹

victress
20. únor 2017

taky jsem názoru, že malé dítě nevydrží v absolutním klidu 20 minut, protože MR hrozně rachotí a vydává pro malé dítě děsivé zvuky, takže narkoza je asi nevyhnutelná, i když mám z ní také obavy, protože každá narkoza poškozuje mozek, natož mozek malého dítěte...

babovka_babovicka
Autor odpověď smazal
victress
20. únor 2017

@babovka_babovicka nezlobte se, ale já s vámi prostě nesouhlasím, to je jako kdyby jste řekla, že modroocí jsou v nevýhodě a všichni modroocí si píchali něco, aby jim oči zhnědly, protože hnědoocí jsou v životě úspěšnější...to už jsou velké nepřirozené zásahy do přirozeného vývoje člověka, proti přírodě....pokud opravdu nejsou pro aplikaci růstového hormonu zdravotní důvody, tak by to mělo být bráno jako nadstandardní zdravotnický výkon a měli by si to ti lidé platit...a hned by se vidělo, jak moc to kdo opravdu potřebuje..

werumka
20. únor 2017

Tady se ale pořád míchá malý vzrůst jako psychický handicap s prokázanou poruchou endokrinního systému. A porucha endokrinního systému s sebou vždy nese přidružené komplikace - osteoporóza, cévní choroby a přidružené poruchy látkové výměny. A to není málo. Je to stejné, jako by si diabetik řekl, ze inzulin z venku nepotřebuje, protože je to obtěžující a radsi bude malo jíst, protože na vysokou glykémii se dá zvyknout. Dá, ale za jakou cenu.

babovka_babovicka
20. únor 2017

@victress V pořádku, každý jedná podle svého uvážení 🙂. Já Vám to neberu.. Nesrovnávala bych barvu očí s výškou.. Zeptejte se malých chlapů se 160ti cm, jestli jim to nikdy nekomplikovalo život. To Vám asi barva očí nezkomplikuje. Tohle se nedá srovnávat, dle mého. Ale Vy máte svou pravdu, stejně jako já..

babovka_babovicka
20. únor 2017

@victress Pokud se jedná o mutaci nějakého genu, jedná se o nemoc a nemoc se běžně léčí.. Šedý zákal byste taky nechala být?.. Bavím se o poruchu růstu, kterou máme v rodině, jak jsem zmiňovala. Ne, že vše probíhá OK a člověk je "jen" malý...

babovka_babovicka
Autor odpověď smazal
Strana
z3