icon

3letý syn je malý, chtějí do něj cpát růstové hormony

vevercak22
17. únor 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda má někdo stejný problém jako my,klučíkovi je 3roky a 5 měsíců a stále posloucháme jak jsme malý,takže chodení po doktorech,že jsme pod křivkou,máme 86,5 a min.je 90cm a tak by chtěli do nás cpát růstové hormony,má s tím někdo zkušenosti,děkuji za příspěvky Nika.

Strana
z3
samaber
19. únor 2017

Sice zkušenosti nemám, ale jsou to pořád hormony, takže něco co do těla nepatří, co může třeba v dospělosti mít následky... Kolik měříte s manželem? Jste menšího vzrůstu? Jsou to pořád jen tabulky

victress
19. únor 2017

a kolik syn váží? nejenom výška se bere v úvahu, jak jí? nemá něco se štítnou žlázou nebo jinou poruchu metabolismu? bez důkladného vyšetření bych do něj jako matka nenechala cpát nic, natož hormony☹ jak je psáno výše, bere se v úvahu i výška rodičů, pokud máte oba 165 cm, tak nebudete mít dlouhána...

medakote
19. únor 2017

Nepíšeš, jak jste velcí vy s manželem, to je důležité. A co stráví ani? Jak syn ji? Nemá potíže s trávením- nemůže to byt způsobené nějakou nemoci, kupř. Celiakií? Dělaly se testy?

lvicek2000
19. únor 2017

@vevercak22 mam kolem sebe dva priklady. Kamaradky holcicka je taky malinka, chodi uz do.prvni tridy, ale je.o hlavu mensi nez.ma cerstve 5leta dcerka. Ta do ni pichat hormony odmitla, precijen je to holka, takze kdyz bude malinka, vadi to asi min nez u kluku. Moje sestrenice to same resi se synem, dle tabulek by mel merit nejvic kolem 150cm v dospelosti. Pritom oba jeho rodice jsou velky, jeho tatinek ma dokonce dva.metry a maji jeste holcicku, ktera je nadprumerne vysoka na svuj vek. Tak ti lecbu hormony podstupuji. Pichaji mu to injekcemi a prekvapilo me, ze se to picha az do dospelosti. Osobne se mi to moc nelibi, tezko ale soudit. Dle.meho jsou to taky jen tabulky, radsi bych asi maleho syna a ne vyhnaneho hormony, ale muze se tim pak v punerte hodne trapit. Prober to i s doktorkou, jestli.je trochu rozumna

blka
19. únor 2017

@vevercak22 byli jste na endokrinologii? Synovi tam kontrolovali štítnou žlázu, brali krev na růstový hormon a dělali rentgen ruky.

astyna
19. únor 2017

Máme prtavé sousedy. On asi 150 cm, jeho manželka asi 145 cm. Mají první dceru, která je výškově na úrovni asi 3letého dítěte a to chodí do první třídy. Narodil se jim syn a toho řešili hned takřka od porodu. Nyní je mu asi 3 roky a odpovídá průměrné výšce. On věděl, co si vše protrpěl kvůli své výšce a svému synovi chtěl "dát" alespon průměr. Prý bude mít okolo 170 cm. Což je skvělé. Navíc vysocí muži vydělávají i průměrně více.

mrazulkav
19. únor 2017

Bez vyšetření na endokrinologii bych do toho určitě nešla. Ale pokud má někdo s růstovým hormonem problém, nejsem proti. Mám v okolí několik rodin, které tohle řeší... Jedna je už dospělá holčina. Na té je stále trochu vidět, že nějaké takové problémy řešila - má trochu nepoměrné tělo (delší trup, kratší ruce a nohy) a celkově je menší. Další mají holčičku ve čtvrté třídě a hormony užívají od školky a do té bych to teď určitě neřekla. Není výrazně menší než vrstevníci (ač v té školce byla). A další jsou na čekačce na vyšetření...

jinaja
19. únor 2017

My to řešíme s 5 letým synem. Absolvovali jsme odběry, vyšetření na celiakii, rentgen levé ruky a teď nás čeká endokrinologie...a to má jen o 2cm méně než by měl mít, tím pádem je už pod třetím percentilem a doktorka to řeší...Je mu čerstvě pět a měří 106cm...Jsem zvědavá, co nám řeknou na endokrinologii, zatím všechny výsledky má prý v pořádku. Hormonu bych se ráda vyhla, ale zase nechci, aby celý život trpěl tím, že je malý muž...

luj89
19. únor 2017

Píšeš, že ,,jste malý", tzn. i ty a manžel? Pokud ano, tak bych v nízké výšce syna až takový problém neviděla, pokud ne, tak bych to řešila i za cenu umělých růstových hormonů.
@samaber hormony přece do těla patří 🙂. Když jich tělo produkuje málo, tak se hold někdy musí a někdy jen můžou dodávat uměle. Každá druhá do sebe cpe um. hormony přes hormonální antikoncepci a to nikomu divné nepřijde...
@astyna To, že vysocí muži vydělávají průměrně více je asi trošku mimo. Jak ten výzkum dělali? V jaké zemi? Na jak velkém vzorku lidí? Většina lidí v ČR má podprůměrné platy, tzn. drtivá většina vysokých mužů by musela mít hooodně vysoké platy. Mého nadprůměrně vysokého muže s podprůměrnou mzdou se nikdo neptal 😀.

samaber
19. únor 2017

@luj89 to jsem prave myslela umele hormony, ty co do sebe cpe kazda druha a ani si to kolikrát neuvědomujeme....

luj89
19. únor 2017

@samaber Já myslím, že tohle je právě ten důvod, proč byly um. hormony vymyšleny - tj. zdravotní důvody. Naopak třeba u HAK to často je dost problematické - ale každého věc samozřejmě 🙂. Jen je třeba znát všechna pro a proti, což u té HAK často ženský ani nevědí a pak se diví (stejně jako já), co se děje po vysazení.. Ale nechci zabíhat do jiného tématu 😉.

puresin
19. únor 2017

@vevercak22 Souhlasim s holkami vyse - nejdriv poradne vysetrit, a jestli je to opravdu porucha rustu, do hormonu bych sla. Pro chlapy je myslim maly vzrust jeden z nejvetsich zivotnich komplexu, takze bych si mezi odporem ke "cpani hormonu" a psychickym zdravim sveho ditete v budoucnu zvolila to psychicke zdravi.

izz76
19. únor 2017

@vevercak22 Tvůj syn je opravdu hodně malinký,stejnou výšku má moje 2,5letá dcera a je mezi vrstevníky nejmenší. Na tvém místě bych podstoupila všechna potřebná vyšetření a v případě poruchy růstu bych byla ráda za možnost léčby hormonama. Prožít život třeba se 150-160cm,pro chlapa nemusí být vůbec jednoduché...

blka
19. únor 2017

@jinaja byla jsem se podívat do průkazky a v 5 letech měl syn 101,5cm. Mě zatím uklidňuje, že má vše OK. Akorát na rentgenu ruky nemá ještě nějaké kustky, tak prý poroste déle.

popelka1984
19. únor 2017

Chtěla jsem napsat totéž co @puresin, růstové hormony jistě nejsou tak škodlive jako třeba HA a jine, navíc ho máme v těle. Mám ve vzdálenější rodině mladého muže, ted je mu přes třicet taky mu od detstvi pichali hormony.Rodiče i sestry má běžného vzrůstu,nemají pod 170. Ač není nijak nehezký a je to fajn kluk tak kvůli vzrůstu o něj holky moc nejevily zájem. Nechala bych vyloučit zdravotní obtíže co tu holky psaly a pak bych neváhala. Řeknu to blbě ale vždyť nejde o drogy ale o růstový hormon

werumka
19. únor 2017

@vevercak22 Ahoj, tady se na prvním místě musí udělat vyšetření, které se provádí na endokrinologii. Tam se zjistí, zda hypofýza vyrábí dostatek růstového hormonu, nebo ne. Může se také stát, že růstového hormonu je dostatek, ale tělo s ním neumí hospodařit, což pak zase vyžaduje jinou léčbu. Pokud je růstového hormonu nedostatek, podává se injekčně až do dospělosti. Pak se zhodnotí, zda je potřeba podávat dál nebo ne. Není to jen o vzrůstu. Nedostatek růstového hormonu pak může způsobovat pomalý vývoj v pubertě. Dále pak časné řídnutí kostí, zvýšený cholesterol, obezita... je to zbytečné. Opravdu doporučuji důkladné vyšetření na endokrinologii, včetně dalších vyšetření orgánů s vnitřní sekrecí (těch, které produkují hormony) - může se jednat třeba o špatnou funkci štítné žlázy, nadledvin.. všechno je řešitelné. Růstový hormon se už nyní vyrábí pomocí genové inženýrství. Stejně jako inzulín.
Hormonální antikoncepce je věc nesrovnatelná, protože v tomhle případě umělými hormony nabouráváš funkční hormonální pořádek toho daného těla a z toho pak jsou problémy. Ale když doplníš pouze hormon, který chybí, ničeho se bát nemusíš. Taky jsem plně závislá na inzulínu z venku. Holt svůj nemám 🙂 A je to dobře, že existuje.

blka
19. únor 2017

@werumka jak se pozná, že tělo neumí hospodařit s rustovym hormonem?

werumka
19. únor 2017

@blka My jsme to brali v rámci genetiky na gymplu jako zajímavost. Takže do detailu to neznám. Každopádně jde o poruchu receptorů, které reagují na růstový hormon. Jsou buď špatně funkční, nebo úplně chybí. Testuje se to myslím pomocí podání umělého růstového hormonu a sledují se tam nějaké hodnoty.

jinaja
19. únor 2017

@blka Já se taky uklidňuju, že poroste déle, protože on roste, jen holt pomaleji než vrstevníci....Uvidím, co ta endokrinologie...Vy jste byli? Jak to probíhá?

blka
19. únor 2017

@werumka aha. Děkuji za objasnění.
@jinaja byli jsme v létě. Udělala mu ultrazvuk štítné žlázy, vypocitala , jak by měl být vysoký podle naší výšky a poslala nás na krev a ten rentgen.

vevercak22
autor
19. únor 2017

Dobrý večer,děkuji Všem za příspěvky,na endokrinologii nas poslala detská doktorka,že jsme byli na tříleté prohlídce po čarou,pak nám udělali rentgen zápěstí a to odpovídá 3-4roky,dál chtěli vyšetření očního pozadí a štítná žláza vše v pořádku a ted nás čeká magnetická rezonance,ale právě už se to bere jako hotová věc,že by doporučovali růstové hormony a já bych nejradši jěště aspon rok počkala a tak právě nevím a snažím zjistit nějaký zkušenosti či vedlejší účinky.Jinak oba rodiče máme 174cm ,ale malý se narodil dřív měl 41cm a bral to pak pomaleji.

tereza1306
19. únor 2017

Moje dcera bude mít v červnu 6 let... Je to úplně normální dítě jen s tím rozdílem ze je malinka.... Váží 17 kilo a měří 107cm....každý když ji vidi tak ji neřekne víc než 3 roky... Ja mam 164 i bývalý manzel... Takze nemůžeme čekat obr holčičku... Růstový hormon nam dr. Ani nenabídla protože dcera sni úplně všechno, je zdravá, chytrá, bystrá prostě zdravá.... Takze za me bez hormonů.... No a druhá dcera 10m váží 12 kg meri 80cm a vypada na rok a půl ta zas je velka, ale taky jeji otec ma skoro 2m...je zdravá, taktéž sni vše, lozi, začíná se stavět o nabytek atd.... Takze ja mam doma 2 extrémy 😂😂😂

charaka
19. únor 2017

Syncek je velmi malinky... obaja rodicia mate dobru vysku, nie ste mali... moja dcerka ma 3,5 roka, meria 93 cm a je siroko-daleko najmensia... ale my sme mali, takze ona bude mat mozno max. 160 cm.
Ked vylucite choroby stitnej, celiakiu a podobne a hormony budu doporucene, nevahala by som. Syncek by sa kvoli vyske trapil cely zivot...

werumka
19. únor 2017

@vevercak22 A jaký důvod dali k tomu vyšetření magnetickou rezonancí? Ta se standardně u prcků dělá jen při vážném podezření. Asi tedy nějaké podezření mají... nenabídli vám stimulační test?

victress
19. únor 2017

@tereza1306 to jste mě trochu uklidnila, už jsem se začínala bát,protože 5letá dcera měří 100 cm a váží 14 kg, taky je ve všech grafech pod čarou, ale pediatra to neřeší, tak zvažuju tu endokrinologii, ale růstový hormon bych jí dávala nerada...narodila se malá 2 kg, 45 cm a už to nikdy nedohnala...

@werumka co je stimulační test?

werumka
19. únor 2017

@victress Tam se podá látka (většinou právě inzulín), který způsobí pokles glykémie. Během toho testu se pak několikrát odebere krev v přesném intervalu a sleduje se nárůst hladiny růstového hormonu plus další parametry.

blka
19. únor 2017

@vevercak22 @werumka ta magnetická rezonance mě taky překvapila.

craki
19. únor 2017

Taky by me zajimalo jak dosli k rezonanci...
Ale @werumka @blka klidne to mozne je. Ja na rezonanci ohledne rustu byla v puberte, protoze jsem naopak strasne rychle vyrostla. Navic mam ocni vadu, tak chteli vedet, jestli nemam v mozku nejaky nador nebo cystu co by tlacila na nejakou tu cast mozku co ovlivnuje rust (nepamatuju si presne, v 15me to fakt nezajimalo) a zaroven na ocni nerv. Nic se nepotvrdilo a proste jsem si par let jela mimo tabulky...

werumka
19. únor 2017

@craki Já to právě chápu, ta rezonance je jedním ze způsobů, jak odhalit problém s růstovým hormonem. Ale bývá až na takovém pomysleném posledním místě, protože malé děti jdou do MR jen v sedaci. Tak je potřeba uvážit, zda je ta rezonance nutná. Před tím se dělají krevní testy, stimulační test... ale pokud lékař zvolí rezonanci, tak pak má asi důvod si myslet, že v oblasti hypofýzy a hypotalamu by mohl být nějaký problém...

kate013
19. únor 2017

Ja bych do nej nic necpala a tabulky bych neresila. Jestli je tohle jedina vec,co doktorum vadi a malej je zdrav,absolutne neresit;)Moje mala je zase velka,vsichni mi to rikaji, kdyz jsem se na to ptala u detskeho dr. tak to vubec neresil,ba naopak mi sestra skoro vynadala,at se na ostatni vyprdnu,ze mam byt rada,ze je zdrava🙂.Muj tatka je taky malej(163cm) a je zdravej jako ripa...vede uplne normalni zivot i bez rustovych hormonu...;))

Strana
z3