5týdenní miminko odmítá kojení

mmmkk
27. črc 2013

Ahoj maminky,
mám 5 týdenní miminko, které už asi druhý den u kojení pláče, moc se nenapije - tak 5 minut a rozbrečí se (máme kvůli tomu půjčenou váhu od doktorky, je to tak 50-60, co vypije), dřív se po hodině napila zase, dorovnala to tak na 100 a pak spala tak 3 hodiny. Dneska už ale nechce skoro vůbec. Přisaje se na 2-3 minuty, evidentně má hlad, ale pak se rozbrečí a nechce prso ani vidět, vždycky, když se uklidní, začne si cucat ručičku, nabídnu zase, ale jenom jí to rozzlobí. A teď mi naposled i dost blinkala, skoro snad všechno, co za ty dvě minuty stihla vypít. A pak brečela a brečela, až usnula. Mám hrozný strach, že nebude mít dost tekutin. Mlíka mám dost, i mi samo odkapává, nabízím plná prsa, nabízím i odsáté ve stříkačce (odsaju hodně), ale ona ani nezačne sát malíček, rovnou ho jazykem vystrkuje a uhýbá mi. Jindy ho hezky umí sát, když ho zkouším třeba na uklidnění chvilku. Teď prostě do pusy nic nechce. Už jsem zoufalá. Má být to šílené vedro a mám fakt strach. Všude se radí jenom zvýšit frekvenci kojení, ale když to miminko odmítá, jsem v koncích...

ve24
27. črc 2013

Co kdyby jste zkusila umělé? Mi to malá taky nechtěla, ale jak jsem ji dala sunar, tak pak byla v pohodě.

rebelie
27. črc 2013

Jestli máš strach z dehydratace, klidně v tomto vedru nabídni i čistou vodu z hrnečku, podávanou na lžičce, stříkačkou atd. To je věc, kterou můžeš udělat omažitě a která by Ti mohla přinést aspoň na chvíli trochu klidu do duše a pomoci ti situaci v klidu řešit. Na Tvém místě bych okamžitě kontaktovala laktační poradkyni - ne někde na netu, ale nějaké zavolat, ideálně nějaké v místě bydliště, která se na vás přijede podívat a poradí. Dáš za to třeba 300-500Kč, ale to je cena jednoho balení UM, takže to za záchranu kojení fakt stojí... Těch věcí může být strašně moc - pokud máš mléka hodně, může paradoxně miminku vadit příliš velký proud mléka apod. Takhle na dálku opravdu nevím, kde je zakopaný pes, ale laktační poradkyně pomůže i po telefonu, a pak se u vás - dneska, zítra zastaví... Kontakt můžeš najít třeba zde http://www.kojeni.cz/poradci.php . Pokud bys byla z Prahy a okolí, můžu přímo doporučit anu Dvořákovou, která pomohla mně.
A UM bych nedávala, je to rychlá cesta k odstavu, což je myslím v 5 týdnech miminka docela škoda. Každý to má jinak, ale já bych za možnost kojit trochu bojovala (přeci jen MM se vytváří miminku na míru, včetně protilátek, které právě ono právě teď potřebuje, a to sebelepší UM nenahradí).

mmmkk
autor
27. črc 2013

@rebelie Díkymoc. Teď se trochu napila, akorát z obou prsů si vzala asi jen to přední netučné mlíčko, myslím, že na žízeň, a pak zase stávkovala. Ale aspoň něco. Ještě jí do toho bolí bříško, takže pláče i kvůli tomu... Ach jo.
Zkusím tu poradkyni. A trošku vody už máme připraveno, tak až maličko vytráví, aby mi pak hned nezvracela. Nějak hůř to v sobě teď udrží. Přebalovat teď nemůžeme po jídle vůbec, to hned začne vleže vracet mlíčko.
Určitě chci udržet kojení. UM by byla strašná škoda.

lv
27. črc 2013

může mít růstový spurt.

kulenka
27. črc 2013

Ahoj 🙂
Zkus se zeptat ještě tady ve skupině o kojení https://www.modrykonik.cz/skupina/2356/ 🙂

angelot89
27. črc 2013

ahojky, může mít spurtík nebo prostě lezou jí ty vedra krkem. Zkus podpořit ještě víc kojení, odsávej i po něm aspoň 5 minut klidně i na prázdno. Udělej si zásoby, koj i v noci . když né odstříkávej. Mlíčko vydrží pár měsíců v mrazáku. určitě nepřestávej kojit, byla by to škoda. Kdyby to ještě pokračovalo zajdi si dětskou, jestli třeba nemá v pusince aftíky. Jo klidně převařenou vodu po lžičkách mezi kojením.

mmmkk
autor
27. črc 2013

@angelot89 O spurtu jsem uvažovala, ale to by měla spíš hlad, ne? Ale ona naopak mi přijde, že nemá zájem...
Odstříkávám, v pohodě po kojení ještě třeba 100 ml, když vypije málo, a šlo by ještě mnohem víc, ale zase se mi nechce odsávat donekonečna... Zkusila jsem dát pár lžiček vody mezi kojením a vypadala překvapeně, ale dokonce to ani nevyplivla a nevybryndala. Tak snad se mi umoudří. Přijde mi, že jí možná zlobí bříško, i když cvičíme a dáváme kapičky. Ale to jí zlobilo snad vždycky a nikdy kvůli tomu nepřestala jíst. Teď mi připadá, jako by jí prostě najednou rozbolelo to moje mlíčko a pak má hodinu trauma a záchvat jenom vidí prso, tak jestli si nepřipomene tu bolest u toho, že se rozpohybujou střeva.

mmmkk
autor
27. črc 2013

@angelot89 Jo a u doktorky jsme byli včera a je úplně zdravá, i v pusince nic nemá.

mmmkk
autor
27. črc 2013

@kulenka Díky, zkusím to.

lucieandrlova
27. črc 2013

To je těžké říct. V těchto vedrech může mít více žízeň. My všichni teď více pijeme než jíme... Taky bych zkusila přidat převařenou kojeneckou vodu, jak radily maminky přede mnou... Jinak jak to popisujete, tak u nás to bylo ve stejném období podobné a malá se odstavila... Ale já jsem měla málo mléka. Pak jsem pokračovala odsáváním. Druhý problém byl, že se u ní cca v tomto období projevil reflux, ale to musí stanovit doktorka... Museli jsme upravit postýlku, prodloužit intervaly na mléko a zavedli protirefluxový sirup. Pak přestala blinkat a jedla po 3 hod., ale už jsem nekojila. Až do 15 měsíce jsem odsávala. Zkuste, jak Vám radí, ty laktační poradkyně, popř. se znovu zeptat doktorky...

malaletajicimyska
27. črc 2013

@mmmkk neboj se. Zadne miminko dobrovolne zizni ani hlady nezemre a materske mleko je na zacatku ritsi pak hustci.....mozna bych po te chvilce co se pusti s placem nabidla druhe prso. Treba ma zizen a z prsa ji tece uz to huste ale ona hlad nema. Take jsme meli toto obdobi u obou chlapcu porad cucali rucicku u prsa rvali pak se poblinkali a ja byla na prasek. Jak rokaly ostatni muzes zkusit nabidnout trochu vody nebo cajik.

mmmkk
autor
27. črc 2013

@lucieandrlova @malaletajicimyska Zkouším, vypadá to, že se napila spíš toho předního - z obou. Doufám, že se umoudří a zase bude pít víc, snad je to tím horkem. Reflux nevím, možná trošku má, ale vůbec mi nepřijde, že by se s ní něco změnilo, ohledně třeba ublinkávání nebo říhání - je to spíš jako vždycky. A já ani nezměnila stravu/nemám parfém/nemenstruuju za poslední dny, prostě mě nic nenapadá. Takže to snad je opravdu jen to horko a do toho je nervóznější, když jí něco zabolí.
Já fakt moc doufám, že by se sama nenechala žíznit moc. Kontroluju jí, jestli nemá moc suchou kůži, pusinku, fontanelu propadlou - a to zatím nemá, tak jsem trochu klidnější, i když by už potom bylo trochu pozdě, ale i tak.
Zkusila jsem mezi kojením, když nespala, dát trochu vody na lžičce a tu vypila.

lucieandrlova
27. črc 2013

@mmmkk to bude určitě v pořádku! Hezky ji kontrolujete, to je dobře. Taky si trochu odpočiňte! Oni ti prťousové strašně cítí, když maminku něco trápí a rozhodí je to, takže to je potom takový začarovaný kruh... Uvidíte teď večer, když už není takové vedro. Popř. Můžete nezávazně zavolat na pohotovost, pokud by se Vám něco nezdálo. Oni poradí i po telefonu. Ale uvidíte, že až se uklidníte, bude lepší i miminko. Mně vždycky pomohlo zpívat dceři. Já jsem se u toho uklidnila a ona pak taky. 🙂 tak hezký večer!

mmmkk
autor
27. črc 2013

@lucieandrlova Děkuju. Mně je jasné, že tím strachem ji taky stresuju ☹ Ale pořád vypadá celkem spokojeně, když teda zrovna nebrečí, ale to nám brečí už dlouho, nic nového, co by bylo až teď. A teď i hezky spí, když se napila trochu víc. Tak uvidím, až se vzbudí, jak na tom bude. Když si aspoň pár minut pravidelně cucne, tak to snad krátkodobě zvládne i tak. Opravdu teď cucne tak každé dvě hodiny, někdy i po hodině, sice je to fakt maličko, ale jsem ráda, že má aspoň něco... V noci na dnešek pila krásně, tak uvidíme teď, těším se, jak budeme obě ospalé, že to půjde...

rebelie
28. črc 2013

@mmmkk Ahoj, jak jste na tom? Zlepšilo se to? Existuje i bojkot kojení, to by mi na to sedělo víc než spurt... Podařilo se Ti kontaktovat nějakou tu poradkyni? Ta by podle mě fakt pomohla nejvíc... A jestli si cucne málo, ale častěji, tak bych se tím netrápila, navíc pokud se nasosá v noci (to je sice únavné, znám to, ale živiny to dodá).

angelot89
28. črc 2013

@mmmkk mě se malá i odtahovala, pak až zas moc pila. Zkus ještě pořádně prsa odsát před kojením, aby se mohla snáž dostat k tomu zadnímu mlíčku, třeba jí už zachutná 🙂. S bříškem jsme si taky užili až do roka. Píj fenyklový čaje, žádná kořeněná a nadýmavá jídla, starší pečivo. Ale to určitě víš. Jinak nám ještě pomáhala masáž pod hrudníčkem mírně do stran, pokládání na bříško, jestli hodně blinká na tygříka a mírně dolů, nahřátá plínka, pecky během baštění 🙂)).

mmmkk
autor
29. črc 2013

@rebelie @angelot89 Ahoj, tak se nám to asi zase zlepšilo samo. Najednou se včera začala hlásit každé 2 hodiny (dřív jsem jí spíš po 3,5 sama zkusila přemluvit) a někdy pije dýl (10-15 minut jako dřív) a někdy jenom krátce (5-8), ale už mi připadá, že v součtu jí to vypité v pohodě musí stačit. Sice je maličko zmatená před přisátím, jako hodně nedočkavá (to nebývala), ale zvládáme to dobře. Asi po těch 3 dnech menšího pití konečně dostala hlad a je ráda, že něco máme 🙂 A já jsem z toho veselá a ona to taky pozná 🙂

rebelie
29. črc 2013

@mmmkk Jé, to jsou skvělé zprávy! Mám z toho velkou radost. Přeju, aby to vydrželo.

mmmkk
autor
29. črc 2013

@rebelie Děkuju, taky mám ohromnou radost. Dokonce v noci krásně spinkala (a dvakrát pila a hned u toho usnula) a obě jsme si odpočinuly. Teď už si budu jistější, i kdyby znovu začala stávkovat, že se o ní nemusím tolik bát a že to spolu umíme překonat 🙂