Bolest břicha u syna: Psychosomatika nebo školní stres?
Mám šestiletého syna, chodí do první třídy. Před týdnem ve středu ráno ho začalo bolet břicho, teplota kolem 37, byl takový bledý, nechala jsem ho tedy doma. Přes den byl dobrý, ale ráno stejný scénář. Třetí den se zdál ok, do školy šel a dobrý. Následující den (sobota) jsme odjeli na hory, bez problémů. V neděli ráno zase bledý, že je mu na zvracení a bolí ho břicho, teplota kolem 37. Přes den se to střídalo, chvíli lepší, pak zase zle. V pondělí byly ještě nějaké dozvuky, do školy nešel, ale jinak ok. Večer zase bolest břicha. Úterý ráno bolest břicha, nechala jsem ho doma, ale hned cca po 8. ráno byl v pohodě, celý den normálně veselý, s chutí k jídlu, až přišel večer a zase bolest břicha. Stejný scénář ve středu, ve čtvrtek i dnes. Vždycky leží, kňučí, že ho bolí břicho, mívá teplotu kolem 37 a tváří se, že je mu zle. U doktora mi dnes řekli, že to může být dozvuk virozy, ať tomu ještě pár dní dáme. Jenže že by mu bylo zle vždycky jen ráno a večer?? A ráno jakmile zjistí, že nemusí do školy, byl hned ok? Napadla mě souvislost se školou, jenže nic zvláštního se tam zřejmě neděje - syn je nadprůměrný žák, známky ale stejně nemají, takže nemusí mít stres z toho, že mu něco případně nejde, učitelka je taková hodná, má ji rád. S dětmi údajně problémy nemá - to mi potvrdila i učitelka, kterou jsem o situaci informovala. Dneska měl svátek, tak jsem se s učitelkou domluvila, že aspoň přinese dětem bonbony a zase půjde domů - no byly kolem toho strašný scény, že musí do školy. A odpoledne se ujišťoval, že v pondělí určitě nebude muset do školy. Jenže co ho tam štve? Nikdo si ničeho nevšiml, je to prvňáček, učitelky/vychovatelky jsou pořád s dětmi, snad by si všimly... Třeba to se školou nesouvisí, třeba uvažuju špatným směrem. Ale hlavně nevím, co s tím, jestli mám ráno bouchnout do stolu, že do školy prostě jde? Pokud má nějaký psychický problém, nechci to ještě zhoršit, na druhou stranu takhle to dál nejde, nemůže být celé dny zalezlý doma (a my s dcerou s ním), když mu celý den nic není. Syn je jinak obecně rád zavřený doma, dokopat ho někam ven - na výlet, na kroužek, na hřiště apod. je často náročné, takže jemu vyhovuje, že nikam nemusí. Co s tím? :(
@ivis_b Tak hlavní je, že se zatím zdá se být v pořádku a není tam nějaký závažný zdravotní problém. To je moc dobře ❤
@ivis_b mohu se zeptat, jak se to dal vyvijelo a jak to dopadlo? Resime uplne to same vc.nadani a eventualne i pretizeni (ma totiz more zajmu a taky kdyz se uci, tak casto udela hrozne moc - rozdil je jen ten, ze se uci doma, nechodi do skoly..stejny vek - nyni ve 2.tr.).
Dceri zacali v ut vecer bolesti bricha, mysleli jsme, ze bude zvracet, ale nezvracela..od te doby bolesti uprostred bricha vzdy vecer a rano, vever uz treba od 17ti a propada pak postuone az v plac (je hypersenzitivni), myslim, ze ty bolesti vecer a rano jsou proto, ze je v tu dobu zvysena vnimavost tela..zitra jdu pozadat o sono a odevzdat odber stolice na mkb..dnes je nedele a u dr.jsme byli v pa - pohmat ok - rikala, ze asi uzliny v brise mohou tlacit (mela virozu, patou nemoc pred 3 tydny, tak mozna to byl rozjez...za tyden jsme chteli odletet na dovcu do Omanu, ze by prisla na jine myslenky ona i syn - ten si zase uz od podzimu okusuje prsty..pritom zadny tlak na nr vyvijen neni, syn 4r si cele dny hraje, je kojeny..ale on je jina povaha, tomu vadi, kdyz neco rozhodnu za nej i prkotinu, tam asi bude reseni, aby si treba jedl jen ovoce, kdyz hlavni jidla nechce ani ochutnat..ale u dcery tapu, ta je rozumove nadana, citliva, chapava). Diky
Dopadlo to tak, že přišly letní prázdniny, ještě asi tak dva týdny občas hlásil, že bolí bříško, asi měsíc jsem mu držela tu bezlaktozovou dietu, kdyby náhodou to bylo stravou. No a pak konec šmitec, už se to nevrátilo - a stravu má normální. Asi to fakt byla psychosomatika, nástup do školy byla velká změna, možná toho na něj bylo dost (nevím, jestli jsem to tam někde psala, on je nadané dítě a měl ve škole řadu úkolů navíc, tak možná to bylo až dost, kdo ví). Na gastro už jsem pak s ním nešla...

@orangutan123 Ahoj, díky, že na nás myslíš 🙂 No před měsícem se mi podařilo sehnat narychlo místo na alergologii, doktorka moc milá, zkoukla zprávu se sona a říkala, ať jsem v klidu, že to nebude nic hroznýho. Nabrala mu krev, že otestuje kde co. Bohužel doteď nemám výsledky. Doporučila bezlaktózovou dietu, tak nějak rozumně, nemám to hrotit. Tak kupuju bezlaktozový jogurty a sýry, ale když si venku chce dát normální zmrzku, tak si ji dá. Na břicho si stěžoval za prázdniny 2x - poprvé na dovolené, ráno, v den, kdy jsme měli jít nějakou túru - je poslední dobou strašlivě líný, takže se mu silně nikam nechtělo. A podruhé když jsem ho vyhecovala, že když skočí v průběhu prázdnin šipku do vody (hrozně se bojí, nerad se potápí), tak si bude moct vybrat nějakou odměnu - strašně mu to leželo v žaludku, znova a znova se na to ptal, říkal, že to nezvládne a tak, no místo abych ho pozitivně motivovala, tak jsem ho spíš vystrašila. A večer bolelo bříško. Tak mi přijde, že je to fakt nervama, psychosomatika. Jsme ještě objednaní na gastro, ovšem termín na konci října. Teď jsme bohužel prošli střevní chřipkou, tak ho ještě šetřím, ale pak zkusím zrušit tu bezlaktozovou dietu a uvidím. Pokud se to nevrátí, počkám na září a když se to zase objeví, je to asi fakt na psychologa. A pourguju alergoložku, už je to vážně dlouhý.