Červené suché ložisko na koleni

misha80
27. říj 2017

Dobrý den, malému (3,5 roku) se na koleni objevilo ostře ohraničené červené ložisko (viz foto). Byl s mužem na kožním, ale ve zprávě od mudr. není žádná diagnóza, vypadá to, že neví, o co se jedná, ale dala nám bohužel kortikoidy :( a prý ho máme po koupeli každý den mazat. Nějak se mi to nezdá, kůži nemá vůbec suchou. Nesetkala jste se některá s něčím takovým? Předem děkuji za reakce...

eridom
27. říj 2017

Já bych řekla že to bude plíseň, stačí koupit nějaký krém jako lamisil a mazat. Za chvíli bude pryč. Jestli máte nějaké domácí zvíře, jako morče, tak je to skoro jisté, že je to ono. Přenáší se. \je třeba dodržovat hygienu. Jestli je to tedy ono....

rihosale
27. říj 2017

To vypadá na plíseň, kortikoidy bych nedávala

misha80
autor
27. říj 2017

@eridom zvíře nemáme, na to se dr. taky ptala. Jen si říkám, že by snad kožařka plíseň poznala (?). Já bohuže nepoznám nic, v životě jsem žádný kožní problém neřešila ani já ani nikdo v rodině, tak to jde jaksi mimo mě.

markyzzaa
27. říj 2017

@misha80
Já jsem plíseň jednou měla před x lety ještě na škole . Bydlela jsem tenkrát na intru a nebylo moc místa na pořádné ususeni osušky. Co si pamatuji tak to vypadalo takhle. Ohraničený červený flek. Mohl by to být i ekzem ale tohle vypadá opravdu na plíseň. Hlavní je začít léčit co nejdříve aby se to nerozlezlo.

verunka_korunka
27. říj 2017

Něco podobného měla Terezka, ale mnohem menší, tehdy jsem testovala výrobky ActiMaris a docela na ty vyrážky pomohl. Rozhodně tím nemůžete nic pokazit ;)

eridom
27. říj 2017

@misha80 nebo u někoho mohl sahat na nejake zvire.... kazdopadne si myslim ze masti se nic zkazit neda, kdyz zkusite.

linee
27. říj 2017

A nemuze to byt toto? https://cs.wikipedia.org/wiki/Pityriasis_rosea
Pokud ano, bude se to rozsevat po tele, tvar by to zasahnout nemelo.
Cituji:
Nejprve se na trupu udělá jeden velký flek a pak se přidává spousta menších. Nic nesvědí a fleky jsou pak postupně uprostřed světleší, lemované červeným okrajem. Četla jsem, že je to de facto virového původu, něco jako opary. Mně s tím na kožním moc nepomohli. Dostala jsem kortikoidovou mastičku, po které to sice docela rychle mizí, ale nechtěla jsem si ničit kůži - obzvlášť, když ty fleky byly v takovém rozsahu.
Docela mi pomáhala mast pytiol - je i bez receptu. A hlavně pudr - stačí klasický dětský a třeba dvakrát denně přepudrovat postižená místa, aby se vůbec nepotila. Pak začaly fleky rychleji ustupovat.
Nicméně je to na delší dobu. V podstatě to odejde samo, ale trvá to několik týdnů.

Jo a doporucuji nejist nic koreneneho, aromatickeho, zadne sampony a sprchace, myt pouze vodou.

A druha moznost je, jak pisou holky, od nejakeho zvirete. Svedi ho to?

linee
27. říj 2017

Je to sice v anglictine, ale je tam obrazek hodne podobny tomu tvemu:
https://www.nhs.uk/Conditions/pityriasis-rosea/...
Kazdopadne by to nemelo byt naklazive, ani fyzickym kontaktem.

misha80
autor
27. říj 2017

@linee Diky moc za vycerpavajici odpoved! Je to zajimave... Praveze to nesvedi a flek je zatim jenom jeden.

linee
27. říj 2017

@misha80 podivej se sem. Osobni zkusenost nemam, ale prave pisi, ze zvirete je to, pokud to hodne svedi, pokud nesvedi, tak prave ta rosea. Ale mohu se mylit, jen mne to prislo hodne podobne. Nejvice najdes asi na te strance 3 - https://www.omlazeni.cz/cervene-svedive-vridky-...

misha80
autor
27. říj 2017

@linee Jo a uz to ma cca tyden a zadny vysev. Ja proti lecbe typu "casem samo zmizi" nic nemam, u x veci to tak proste funguje. Kortikoidy podle me zaberou, protoze to je driak a maloco po nich zustane v puvodnim stavu. Jen je otazka, jestli jsou opravdu potreba, ze.. nekteri doktori to tak proste resi a hotovo. Tak uvidime, jestli se mu to rozsiri nebo jaky bude dalsi vyvoj...

linee
27. říj 2017

@misha80 No, prave psaly, ze to muze trvat i kolem 6 tydnu. Podle mne se to rozsirit nemusi, muze mit proste jenom par fleku a mozna jenom jeden. U tech virovych onemocneni vzdy zavisi, jak se s tim popere telo. Tak uvidis, mozna pockej a sleduj a pokud by se ti zdalo, ze se to rozsiruje nebo zvetsuje, kortikoidy muzes pouzit vzdy, ne?
A co ten suchy pudr, co radili? Jen premyslim, ze vetsina tech tekutych pudru pokozku spise vysusuje a on to uz suche ma. Tak uvidis. Kazdopadne je zvlastni, ze kozni nenapsala do papiru diagnozu. A co tak jeste zkusit zajit k jine doktorce? Drzim palce!!!