Chronický kašel u ročního dítěte. Máte radu?

michavw
4. kvě 2023

Ahoj holky,

jdu si pro radu. Syn je už o ledna letošního roku neustále na hromadě. Začalo to nevinnou rýmou a pokašláváním. O pár týdnů později se ale nachlazení vrátilo s úporným kašlem, který nepřecházel a doposud zcela nepřešel (již 3m). Vždy když se synovi spustí rýma, což je od ledna každý měsíc, kašel propukne znovu v plné síle. Lékařka nám dala inhalovat kortikosteroidy Budiar s podezřením na bronchiální astma, sirup Prospan, ale bohužel kašel zcela nevymizel. Sirupů jsme vyzkoušeli nespočet. Nyní před pár dny vše propuklo nanovo kvůli opětovnému nachlazení. Syn je zahleněný, kašle tak až se dáví a zvrací. Do toho mu roste současně 5 zubů a má již pátý den teploty. Doktorka mu přidala k inhalování Ventolin a udělala crp a vzala moč. Vše ok. Poslechově údajně nic závratného. Přiznám se, že už nevím, jak postupovat dál. Nikam jinam nás neposlala, žádné další testy neabsolvoval.
Přiznám se, že jsem zoufalá. Syn už několik týdnu téměř nejí, zhubl půl kila. Mlíko, které jsem do něj dnes pracně dostala mi vyzvracel kvůli kašli. Z každého sousta, které si sem tam uráčí vzít do pusy se rozkašle, až se dusí (asi hleny?). Tekutin má dostatek. Naštěstí aspoň tu vodu pije.
Jak byste to řešili vy? Mám si ještě vyprosit nějaké další testy? Případně jaké?
Předem díky za tipy.

fifinka2020
4. kvě 2023

@michavw A řešíš to s pediatrickou nebo jinde? My máme něco podobného- jen s rymou a 18 mesicni. Cca měsíc bojujeme s něčím, začalo to pichanim ucha, už vystřídala celková antibiotika a 3 kapky, ve středu je měla dobrat a v úterý zas zadní rýma a prokaslala kvůli tomu celou noc, opravdu celou. Pediatr říká, že je pořád něco ve vzduchu, a že jak se děti pořádně nedoleci, prostě hned chytnou dalšího bacila, že to ještě chvíli potrvá... Já třeba u dcery cítím, že ji ani všechny ty věci moc nepomohly (řešili jsme na orl), že prostě se to spis jen nabaluje...ale jestli máš pocit, že chceš ještě nějaké vyšetření, tak zkusit ještě jiného lékaře. Ten kašel je fakt šílený. Ale prý u růstu zubu je oslabená imunita, tak se mu to taky pořád může vracet....

zmrzlinka
5. kvě 2023

@michavw určitě navštívit ORL ( nějaké moderní pracoviště) a alergologii.

palja
5. kvě 2023

@michavw tohle je podobné jak u naší rok a půl staré dcery. Od vánoc několikrát nemocná, od ledna 3x bronchitida, rýma, kašel, zánět středního ucha, 2x měla ATB a ta poslední bronchitida byla obstrukční, podezření na astma, dostala ventoliber a další léky. Z naší zkušenosti by vás dr měla poslat na imunologii a alergologii, aby se zjistilo více. Pokud by to astma bylo nebo nějaká alergie, tak tam by vám napsali léky a poučili vás co máte dělat a nedělat v případě záchvatů atd.

ada22
5. kvě 2023

A má staršího sourozence? Nám to tahla starší dcera ze školky, pomohlo až to, že jsem starší na pár týdnů že školky stáhla, aby se mladší dala do kupy. Na kašel doma nám pomohl zvlhčovač. Když byla větší, tak se nám osvědčila konyvka. Předpokládám že do nosu mořskou vodu strikate a při rýmě odsavate.

keysi90
5. kvě 2023

Udělala Dr stěr z krku a nosu?

veronicka89
5. kvě 2023

Test na pneumokoky Delala?

veronicka89
5. kvě 2023

Jinak prostredi ,prachy,plisen,periny?

michavw
autor
5. kvě 2023

@keysi90 samozřejmě neudelala. Dnes ji budu volat a zeptám se na to. Už jsem z toho zoufalá. Abych jeste doktorce říkala, co má dělat.

michavw
autor
5. kvě 2023

@veronicka89 ne, nic…poslechove v poho, takže astma a čau

palja
5. kvě 2023

@michavw jinak ještě napíšu, že starší dcera (5 let), když měla nějakou nemoc s kašlem, tak pokaslavala ještě asi měsíc po vyléčení, dr jí na ten nejhorší kašel napsala erdomed v sirupu a ten teda hodně pomohl.
Ale to u vás asi nebude, když v úvodním příspěvku píšeš, že kašle už 3 měsíce.
To by opravdu chtělo ještě dovyšetřit.

te_reza
5. kvě 2023

My museli skončit ve špitále, aby se začalo něco dít. Neustálé rýmy, kašle. Nakonec první hospitalizace kvůli dušnosti, kdy mě ten den 3x otočili z pohotovosti domů. To jí byly 2. Zjistil se nespočet alergií a astma. Hned ve 3 letech podstoupila odstranění nosní mandle.