Co s růstovými bolestmi? Máte zkušenost?

rori86
2. bře 2016

Ahoj holky,jsem tu nováčkem a tak nevím,jestli zakládám novou diskuzi či co...Tak omluvte mé případné neandrtálství 🙂
Potřebovala bych poradit.Dcerku 6 let už 3 roky pobolívají nožky,teď to dospělo snad až do katastrofických rozměrů.Dříve se budila jen občas v noci s hysterickým pláčem že bolí nožičky,tak jsme promazávali a podávali analgetika.Bolest ustoupila a šlo se spinkat.Před dvěma roky prodělala spálovou angína a na to 2 angíny normální,na sedimentace jsme docházeli do nemocnice,protože to vůbec neklesalo a tam nám řekli že ty bolesti nohou jsou pravděpodobně z růstu.Teď už je to tak,že jí nožky bolí neustále,nejsou to už "JEN" holení kosti,ale i kolena a kotníky,bolí to vlastně neustále...Mudr.dělala testy jestli nemá v těle nějaký zánět a nebo nedostatek vitamínů.vše dopadlo dobře.Prý pokud by to stále bolelo,tak už by jí poslala do nemocnice.Na vlastní pěst jsem se rozhodla navštívit ortopeda,nožky zkontroloval a poslal nás na RTG,vše v pořádku,opět byla odpověď "PRAVDĚPODOBNĚ" růstové bolesti,máme promazávat a podávat analgetika.Pokud by se to nezlepšilo tak by nám za 3 týdny napsal rehabilitace.Máte někdo s tímto zkušenosti?Pomohli vám rehabilitace?Již dva dny podávám homeopatika na růst,zatím bez účinku..Předem děkuji za nějaké rady a zkušenosti.

veruska007
2. bře 2016

U nás pomáhá mazání (alpa, různé mastičky, co jsem měla na bolest nohou v těhu).

alkena
2. bře 2016

Dcera má teda bolesti jen jednou za čas a pomáhá jí jemná masáž a zahřívání (nahřáté pecky, zahřívací masážní krém). A doktorka doporučila vitamín D.

lucka662006
2. bře 2016

Ahoj, homeopatika pomohou asi až za týden až čtrnáct dnů. Dávejte omega3 a vitD. Ještě mě napadlo, zda malá třeba nepřechodila boreliozu, zda neměla klíště a pak boreliozu (může být u dětí i dospělých bez příznaků nebo jako chřipka) a když se nepřeléčí ATB, může přejít právě ve chronické bolesti kloubů dolních končetin, cca za půl roku a později. Pomohl by test přímo na borelie v krvi a pokud pozitivní, tak antibiotika. Roste malá nějak extremně rychle? Je větší, než ostatní stejně staré děti? Tím Tě nechci strašit, jen se snažím pomoct... Počkala bych ještě 10 dnů, zda zaberou ta homeopatika a pak kdyžtak nechala udělat test na borelie. My jsme boreliozu měli a včas přeléčili.

barumat
2. bře 2016

Četla jsme o tom víc článků a všichni se shodují na teplu - takže nahřívat, masírovat hřejivými gely, případně něco proti bolesti. Každopádně pokud nožky bolí neustále, je to opravdu divný, růstový bolesti jsou obvykle záchvatový bolesti v okamžiku klidu, proto trápí hlavně v noci. Zkuste každopádně ještě vydržet a dodávat to teplo.

koordinatorka_odboje
2. bře 2016

to mi připomnělo moje vlastní dětství, také mě bolívaly nohy a mamka si nechávala radit od všelijakých známých - rádoby odborníků na děti 😠 kteří jí zasvěceně říkali, že nohy rostou, proto bolí apod.
Bolelo mě to ještě hodně dlouho - nejprve taky jakože celé noci, pak už třeba jenom po fytzické námaze, měla jsem i omluvenku z tělocviku, kde na mě hlleděli jak na simulanta. Pak to ustalo, ale mám dodneška strašně ploché nohy. Asi to bylo tímto, že prostě rostly blbě...

mrskato
2. bře 2016

@lucka662006 já osobně jsem měla boreliózu také s podobnými příznaky a ještě navíc velká únava. Po klíštěti jsem neměla žádnej flek nic...měla jsem ji teda už v dospělosti. Ale na růstové bolesti si také vzpomínám, jako malá jsem se také budila v noci, ale nijak zvlášť se to neřešilo, asi to nebylo v takové míře.

rori86
autor
3. bře 2016

@veruska007
@alkena Alpu i různé gely používáme,ale nějaký větší účinek u nás nemají,většinou si na to nechce nechat moc sáhnout.

rori86
autor
3. bře 2016

@lucka662006 Klíště měla tak před 3/4 rokem,na vytahování jsme byli na pohotovosti,žádný flek tam nebyl,tak by to snad mělo být v poho??A to by se to neukázalo v těch krevních testech od obvoďačky?Velká není,je to spíš takovej drobek...Měří 121 a váží tak 20 kg

rori86
autor
3. bře 2016

@koordinatorka_odboje Tak ona má od MUDR napsané na Tv takové menší omezení,žádné běhy,skákání ani nesmí na náčiní,my s ní ani moc nemůžeme na procházky a tak,protože to neujde....

rori86
autor
3. bře 2016

@mrskato
@barumat Tak ona to tak právě dřív měla,že to bylo jen v noci a přes den nic.Noční bolest proběhla naposledy v pátek,ale teď to bolí vlastně pořád,no i když včera přes den už byla o něco klidnější,to si stěžovala jen ráno a večer před spaním,tak jsem si myslela,jestli už nezabírají ta homeo..

rori86
autor
3. bře 2016

Snad jsem odpověděla všem...Jinak vit.D doplňujeme,má ho napsaný z alergologie.Jinak dík za názory a kdybi vás něco napadlo tak prosím písněte 🙂

koordinatorka_odboje
3. bře 2016

@rori86 to jsem měla taky, ale tělocvikáři to ignorovali

majkoz
3. bře 2016

@rori86 Tak mě taky hned napadla borelióza, flek po klíštěti nemusí být.... Náš kluk taky neměl,tři měsíce se trápil, že ho všechno bolí, než jsem si vydupala testy,byly pozitivní, dostal antibio a do dvou dnů měl pokoj...Já být Tebou,začnu tímto! Na růstové bolesti mi to mic nepřijde, taky jsem na to trpěla, hodně, ale v období před pubertou, kdy jsem rychle rostla, k tomuto věku mi to nesedí. Fuj,vzpomínám si, jak do mě naší lili slanou vodu a matlali mě strašně smrdutou věcí🙂)

lucka662006
3. bře 2016

@rori86 Ahoj, u dětí se častěji flek vůbec nevyskytne, ani u dospělých občas ne. U dětí projevy jako chřipka, případně boulička na ušním lalůčku (nemusí být). Test musí být zaměřen na borelie v krvi nebo protilátky proti boreliím v krvi (obecné testy nezahrnují). ATB se musí brát 3 týdny v kuse, borelie se totiž laicky řečeno schovávají - právě často do kloubů dolních končetin. Takže pokud brala někdy mezi klíštětem a těmito projevy ATB kratší dobu, tak to nemá vliv a borelie se mohly právě schovat do těch nožiček. Přechozená borelioza způsobí bolesti kloubů dolních končetin, po několika letech napadne i nervový systém. Nech udělat testy na boreliozu, možná si budeš muset zaplatit, ale to za to stojí, i pro jistotu. Zda vytahli klíště na pohotovosti nebo doma nemá vliv, pokud bylo infikované. Někdo boreliozu dostane, někdo ne. Snad jsem poradila.

lucka662006
3. bře 2016

@rori86 ahoj, ta únava z procházek, také napovídá...já bych už nečekala a nechala udělat testy, přinejhorším si je zaplatíte, ale myslím, že není důvod proč ne... (braní krve).

lucka662006
3. bře 2016

@lucka662006 @rori86 ještě jsem chtěla doplnit, že Tě nechci strašit, prostě se v případě pozitivních testů berou ATB, sice delší dobu, ale můžeš doplňovat probiotiky, a potom hned bude lépe. A nebo budou testy negativní.

jaydeep
3. bře 2016

@rori86 my mame v8mi letech 122cm a 21kg..jak moc se vytahuje za posledni ty tri roky...?

konidana
3. bře 2016

@rori86 v krevních testech se to ukáže, ale jen v případě, že krev testovali na tu danou nemoc. Co mám zkušenost, tak borelióza často nikoho nenapadne (ani doktora, co píše tu žádanku na rozbor) - já jim to vždy hlásím , že u nás je velké riziko (jsme hodně venku, a borelku přenáší i komáři a 1000 jiných hmyzů, nejen klíšťata). Když tak by bylo dobré podle krevních testů vyloučit i jiné možné či nemožné nemoci.

lucka662006
4. bře 2016

@konidana naší Karolíně řekla doktorka na tu bouličku na ušním lalůčku, že je to kousnutí od komára, ale když to ani po týdnu vůbec nemizelo, tak ji teprve napadla borelioza (nebo si to někde přečetla), takže ATB jsme mohli mít o týden dříve a ne mít boreliozu a doktorka si myslela, že je to kousnutí od hmyzu...

rori86
autor
4. bře 2016

@jaydeep za 1apůl roku 11cm

rori86
autor
4. bře 2016

@koordinatorka_odboje Tak to my máme tělocvikáře v poho😃 Řekne že jí bolí nohy a on jí pošle sednout,ale tak je to první třída,to jsou ještě hodní,ve starších točnících je to jiné😠

rori86
autor
4. bře 2016

@majkoz Tak já právě četla že ty růsové začínají ve třech letech,tak nevím a k té borelióze,to by se mohla projevit i po 3/4 roce??

rori86
autor
4. bře 2016

@lucka662006 Díky za radu,mě by to teda nikdy nenapdlo,na ty testy se radči zeptám.

konidana
4. bře 2016

@rori86 "k té borelióze,to by se mohla projevit i po 3/4 roce??"

Mohla. Dceři se projevila asi tak , po roce nebo po 3/4 (podle mne - doktoři tvrdí že to je blbost). Ona může dlouho spát , imunita s ní bojuje a když přijde oslabení nemoc propukne. Klidně az několik let, nebo taky nikdy. To ale všechno neznamená , že u vát to nemohou být zrovna růstové bolesti. U nás se jí to vrazilo do mozku, takže po ochrnutí lícního nervu už nikdo udělání testů nezpochybňoval, ale vzali to rychlejší cestou lumbální punkce. Výsledky z krve jsou cca za 14 dní.

rori86
autor
5. bře 2016

Doufám že vám vše dobře dopadlo..To je hrůza čím vším jste si asi taky museli projít...
Malá ty bolesti má už od tří let a ortoped říkal že jak se vytahuje od kolenou dolů,tak proto to teď bolí,každopádně homeopatika na bolest už zabírají,jinak paní v lékárně má stejnou teorii jako ty.Jinak nějaké příznaky týkající se boreliózy nemá(trochu jsem googlila),ale na testy čimožnost této nemoci radši zeptám....

konidana
5. bře 2016

@rori86 díky, holka je už naprosto v pohodě, ale byl to výživný půlrok 😝
Super , že vám zabírají ty homeopatika🙂