Dcera již skoro 4 měsíce nepříbírá

pavel_jandak
11. pro 2018

Dobrý den, absolvovali jsme 10ti mesíční prohlídku, kde nám doktorka oznámila, že dcera nepřibrala. Momentálně má dcerka 73cm a váží 7,8kg. Od 26.9.2018 povyrostla o 2cm, ale váha jí +- zůstala. Manželka kojí ráno a odpoledne a v noci, když se dcera vzbudí. Dcerka ráno posnídá celý banán, k obědů dostává namixované brambory, repu atd... K večeři jsou kaše s jablkem. Porce jsou objemově jako 2 přesnídávky. Po jídle vždy pravidelně kaká. Může být něco špatně? ☹( Děkuji

neomenia
11. pro 2018

Papa maso, jogurty, syry, vaj. zloutek? Takhke to vypada, ze jste vegetariáni/vegani?

alassel
11. pro 2018

A co nejaky pecivo? Piskoty apod?

cherris
11. pro 2018

Objem moc nevypovídá o výživové hodnotě, podle toho co píšeš jí ve stravě naprosto chybí bílkoviny a tuky, přidáváte aspoň olej do příkrmů? Nevím jak je to s veganskou stravou, ale třeba už by mohla i nějaké tofu...

no_title
11. pro 2018

Chtělo by to přidat bílkoviny. Každý den by měly být nějaké bílkoviny - maso, ryba, vajíčko, lučina, jogurt, klidně i nějaké luštěniny. V 10 měsících měl náš i odpolední svačinku. Taky toho kojení mi přijde málo. Já v 15 měsících kojím mezi každým jídlem. Tzn. v 8 máme snídaní (jogurt atd.) kolem 10té kojení, mezi 11-12 oběd, kolem 13. hod kojení na uspání, po probuzení v 15 hodin taky kojení, pak za chvilku svačinka (většinou ovoce). Mezitím opět kojení, kolem 17.hodiny večeře. V 15 měsících už jí +/- to, co my, hlavně sýry a pečivo a zeleninu k večeři. Pak se kojí ještě na uspání. Ale teda kojím na požádání, takže když si řekne i mimo tu obvyklou dobu, tak dostane 🙂. To kojení mezi jídly je důležité pro udržení laktace. Protože při kojení 3x denně už toho MM moc nebude. A v 10 měsících by to stále mělo být podstatná část stravy.

no_title
11. pro 2018

@alassel piškoty a pečivo určitě ne. Piškot je plný cukru, to pro dítě není vůbec dobré, navykne si na cukr a bude odmítat normální výživově vydatné jídlo... Pečivo taky zatím moc potřeba není, já se přiznám, že mu někdy dávám kus rohlíku, když jdeme do obchodu, protože pak nepláče, ale rozhodně ne jako svačinu atd.

alassel
11. pro 2018

@no_title a to je zase nesmysl.. moje deti jedi naprosto normalne vsechno, zeleninu, ovoce, maso... vsechno a piskot jim v tom urcite nezabranil. A jeden nebo dva piskoty ke svacine, napr k tomu bananu co snida (nastrouhat dohromady) ji 100% nic neudela.. ba naopak ji zo vic zasyti

xxx3d
11. pro 2018

@pavel_jandak Zdravím. Co vám poradila pediatra. Nějak se přeci vyjádřila. Jinak dítě je do roku kojenec, z toho plyne, že především mléko, pokud kojení nestačí, dokrmuje se UM. Příkrmy jako takové netvoří hlavní složku jídla u dětí do jednoho roku. Zaměřila bych se více na mléko, více kojení a více věcí z mléka, kaše. Maso jí ještě nedáváte proč?

sudylichozrout
11. pro 2018

@pavel_jandak prijde mi, ze ji toho davate malo. Dcera ma osm mesicu a ma za den tri prikrmy v podobe ovoce, maso+zelenina+priloha, obilna kase. Mimo to ma jeste minimalne 3x denne 180 ml UM, protoze uz nekojim. Budu uz zavadet i bily jogurt. Takhle male dite rozhodne neni zrale na vegeratianske/veganske experimenty. Musite ji zmenit jidelnicek.

no_title
11. pro 2018

@alassel to, že vaše dítě nezačalo odmítat běžné jídlo neznamená, že se to nemůže stát jinému dítěti. 😉

ronja55
11. pro 2018

@pavel_jandak Vaše dcera ji dost málo a hlavně výživově jsou jídla úplně špatně. Nastínim vám jídelníček mého 14 měsíčniho syna. Ráno v 7 hodin kojení v posteli, v 10 hodin má bylý jogurt s domácím pečivem nebo mléčnou kaši. Ve 12 hodin má maso, zeleninu a přílohu, po obědě ještě kojím, v 16 hodin ovoce s piskotem, nebo presnidavku s obilovinou. Po svačině ještě kojím. K večeři kolem 19 hodiny má domácí polévky a pak ještě kojím při usnuti a několikrát v noci. Syn má 12,5 kg a 83 cm. Prospívá více než dobře. Chtělo by to se více zamyslet nad jidelnickem dcery. Buď přidejte kojení nebo pokud už nechce vaše paní tolik kojit, tak musíte příkrmy poskládat tak aby dceři dali vše co potřebuje.

no_title
11. pro 2018

@alassel jinak k těm příkladům... já jsem třeba zrovna ten případ, kdy cukr uškodil. Když jsem byla dítě, problém byl už na začátku, nechtěla jsem kojit. Dudlíky a lahve udělaly své, ale to tehdy moc lidi nevěděli. Pak mě mamka ve 4 měsících přestala kojit. No kojit. Odstříkávala do lahve tak mě krmila. Ve 4m přešla na Sunar, ten jsem brzy odmítla také, takže mi do něj sypali granko. Taky jsem dostávala hodně brzy ovocné šťávy, asi od 2 nebo od 3 měsíců. No, tímto tempem jsem ve 3 letech téměř nejedla, jediné, co jsem jakž takž snědla bylo sladké a chipsy. V první třídě jsem vážila asi 18 kilo, v páté 21... V 11 letech mi pak diagnostikovali poruchu příjmu potravy, což se v těch stresových situacích vrací vlastně pořád. Asi dost udělal tehdy i stres, ale fakt je, že celý ten základ výživy jsem měla od počátku špatný. Po této zkušenosti bych cukr kojenci opravdu nedávala. I s tím ovocem musí být člověk ze začátku opatrný.

chumlee71
11. pro 2018

Můj skoro roční syn má ráno v 7 hod kojení, v 8 hod banán, někdy chleba, pak buď někdy ještě kojím nebo vydrží do oběda ten má v 11:15 maso - zelenina plus příloha, 12 hod kojení a spánek (někdy se vzbudí ještě na kojení a pak spí dál) po probuzení kojení a cca za půl hodiny po kojení má jogurt nebo ovoce, 17:20 večeře to má kaši plus chleba s pom. máslem nebo humusem a nebo kaši se zeleninovou polévkou a ve 20 hod kojím a jde spát a za noc kojím ještě tak 10x. A ještě občas přes den si dá nějakou křupku

alassel
11. pro 2018

@no_title no jo. Ale v tomhle dost zabodovali vasi rodice... jako davat kakao do sunaru?? Ve 2 nebo 3 mesicich sladke stavy?? Pan tady mluvi o skoro rocnim diteti a to uz muze vsechno pomalu. Kojeni neni stred jidelnicku. Dite musi jist vsechno..i cukry. Sestrenici mudra predepsala pro malou 4 pribinaky denne, protoze nepribirala.. a svete div se. Dneska je to uplne normalni zdrava holka.

mku
11. pro 2018

@pavel_jandak a co vam poradila doktorka? Rozhodne by dcera mela mit na obed neco vic nez jen zeleninu, tj k zelenine maso (aspon polevkovou lzici vareneho) nebo pul vajicka plus prilohu (ryzi, kuskus, pohanku, testoviny atd), k veceri bych dala misto kase mozna polevku, hustou se zeleninou a treba nudlemi, nebo davam vlocky, krupicku atd... no a na snidani vedle bananu jeste kasi nebo jogurt. Samotny banan nebo s jablkem, avokadem atd davam na dopoledni svacinu, kdyz ma pak brzo obed.
Jinak my taky bojujeme s vahou (na 16m ma 8kg, ale narodil se 2080g), chodime i na gastro do motola, tak se pripadne, pokud budete chtit, podelim o jejich rady...

mku
11. pro 2018

@alassel cukry nejsou vse, je treba je pouzivat spravne 😉 ja treba do vseho pridavam glukopur, misto piskotu atd...

alassel
11. pro 2018

@mku tak nez takovou sr**du jako glukopur, tak to dam radsi normalni cukr... FUJ. To jsme meli doma jednou a letelo to do kose. Nerilam ze cukry jsou vsechno. Ja myslela sacharidy a bilkoviny. Dle pana tohle ta jejich dcera asi ani nevidela..

hezz17
11. pro 2018

@mku no zrovna glukopur není nic extra. Ještě to dávat do všeho 🙄

elis16
11. pro 2018

Dcera mi v tohle období, taky přibírala pomaleji. Jídlo jí velice nic neříkalo. Byla hlavně kojená. Pokud jí jídlo chutná, zpestřete jídelníček, pokud ne víc kojit (ale stále nabízet jídlo, i kdyby snědla jen tři lžičky)

lucka662006
11. pro 2018

@alassel Proč cpát dítě piškotama, který nejsou vůbec ničím zdravý?

lucka662006
11. pro 2018

@no_title MM může být dostatek i při kojení 3x denně. Manželka kojí i v noci.... Při kojení 4x nebo 5x denně je MM dostatek.

lucka662006
11. pro 2018

Holčička i chlapeček mi také jednou okolo 10ti - 12ti měsíců jen vyrostli, ale nepřibrali skoro nic oproti poslední prohlídce. Je to tím, že se začínají více a více hýbat a schazovat buclíky. Je to naprosto normální. Vaše dcerka je podle mě zcela ok. Do stravy bych jí přidala jogurt a lučinu, trochu více ovoce, občas i pečivo, ale ne sladké.

lucka662006
11. pro 2018

@mku proč místo piškotů? copak dítě nutně potřebuje piškoty? 🙂

lucka662006
11. pro 2018

@alassel Ještě že existují přibiňáky, jinak by asi děti ve střdní evropě byly podviživené.

lucka662006
11. pro 2018

@no_title Nedávala jsem žádné sladkosti ani cukr tedy do ničeho (ani sůl) do 1.5 roku. Pak už to občas od někoho dostali, ale ne denně. Dcerka i chlapeček dodnes jedí denně zeleninu, sladkosti nevyžadují. Myslím, že to bylo správným nastartováním chutí. Mně naši také dávali hodně sladkostí v dětství a dodnes mám hodně ráda sladké, také mi tak prostě nastartovali chutě.

mku
11. pro 2018

@lucka662006 me zase rodice nikdy nic nezakazovali, ani ja dceri (dnes 13let), kdyz jsem mela chut na sladke, jedla jsem klidne jen sladke... a dneska se sladkeho ani nedotknu... upecu buchtu, neochutnam... cokolada mi ni nerika... zeleninu jime po kilech denne... dcera to ma uplne stejne... podle me to neni o tom neco upirat... als nabizet ruznorode chute, vsechny...

normalnimatka
11. pro 2018

@lucka662006 mě zas fascinuje, jak je dneska piškot pro děti málem sprostý slovo...:D kromě cukru tam je co? nějaký vejce a mouka... no, tak jako krupicová kaše je ok, ale piškot je jed... to samý těstoviny. proč se těstoviny považujou za "zdravý"? vždyť je to taky pšenice.

lucka662006
11. pro 2018

@normalnimatka piškoty, krupicová kaše, těstoviny jsou u mě všechno synonyma pro jídla, která jsou chutná a sytá, ale zcela bez vitamínů. Těstoviny, kaši si dáme, když máme málo času. PIškoty jsme nejedli nikdy a děti na ně upozorňovat ani nebudu.

normalnimatka
11. pro 2018

@lucka662006 jojo, zato když si dáš zeleninu z druhý polokoule, která ani neroste v půdě a na slunci, a pak je nezrale utržená dovážená x tejdnů na náš stůl, tak je to s vitamínama o hodně lepší🙂))))

sudylichozrout
11. pro 2018

@lucka662006 ja jsem na piskotech vxrostla. Milovala jsem je jako dite, klidne jsem snedla s cajem pul pytle k veceri. A maturovala jsem s 45 kg, promovala s 50 kg a vdavala se s 52 kg. Jim vyvazene, vsechno, tlusta nejsem, krome cokolady sladke nejim. Dceri piskoty normalne davam, ne casto, ale obcas je rozmicham do ovoce, nebo do jogurtu. Jsou ji dva a pul a vazi 10,3 kg. Ji vsechno. Od ryb, pres bezne maso, salaty, olivy, testoviny a z po pecivo a lipanky. Nema ani jeden kaz, normalne funguje. Piskoty nejsou zadna traga.
Mam pocit, ze si zenske vzdy vymysli nejakou potravinu, vuci ktere broji, aby ostatnim dokazaly, jak moc dbaji na zdravou vyzivu. A zaponinaji na to, ze zdrava vyziva je v pestrosti a umerenosti. Ne v jednostrannosti.

no_title
11. pro 2018

@alassel Tu pediatru bych chtěla tedy poznat. Pribiňáček na přibrání, uf... Strava má mít 4 základní složky - vlákninu, sacharidy, bílkoviny, tuky. Dle jídelníčku holčičky zakladatele je její strava založená jen na sacharidech a vláknině. Banán = sacharidy - brambory = sacharidy, kaše - opět sacharidy. Pribiňák jsou další sacharidy. Stačilo by zapsat její jídelníček do kaloricketabulky.cz a hned by ten graf ukázal nedostatek tuků a bílkovin. Navíc z cukru svalová hmota opravdu neroste, cukr má vliv leda na hyperaktivitu nebo ukládání do tuků, což pro dítě není úplně to pravě ořechové.